ΑρχικήΑπόψειςΟι συσκευές Shadow IoT μπορούν να καταστρέψουν το επιχειρησιακό σας δίκτυο

Οι συσκευές Shadow IoT μπορούν να καταστρέψουν το επιχειρησιακό σας δίκτυο

Οι συσκευές Shadow IoT μπορούν να καταστρέψουν το επιχειρησιακό σας δίκτυο.

Σχεδόν σε κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτου μεγέθους, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν εκτεθειμένες σε διάφορες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εξαιτίας των λεγόμενων Shadow IoT συσκευών που συνδέονται με τα δίκτυά τους.

Νέα έρευνα από την Infoblox διαπίστωσε ότι χιλιάδες εταιρείες βρέθηκαν τέτοιου είδους να συνδέονται με τα δίκτυά τους κάθε μέρα – με περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να έχουν εντοπίσει πάνω από 5.000 τέτοιου είδους συσκευές.

Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν διάφορους ιχνηλάτες γυμναστικής, έξυπνες οικιακές συσκευές, συσκευές κουζίνας, έξυπνες τηλεοράσεις, ψηφιακούς βοηθούς και κονσόλες παιχνιδιών.

Το πρόβλημα με αυτές τις συσκευές είναι ότι είναι πολύ εύκολο να αναγνωριστούν στο δίκτυο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν online υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, οπότε ακόμη και οι κυβερνοεγκληματίες με χαμηλό επίπεδο ικανοτήτων μπορούν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές.

Η έκθεση αναφέρει ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, εντοπίστηκαν σχεδόν 6.000 κάμερες στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από 2.000 έξυπνες τηλεοράσεις στη Γερμανία και περισσότερες από 1.500 οικιακές συσκευές Google στις ΗΠΑ, που πρακτικά σημαίνει πως το φαινόμενο του Shadow IoT δεν είναι απλά κάτι περιστασιακό, αλλά μάλλον κάτι πιο έντονο.

Ο Gary Cox, Διευθυντής Τεχνολογίας στη Δυτική Ευρώπη στην Infoblox, δήλωσε: Λόγω των χαμηλών επιπέδων ασφαλείας πολλών καταναλωτικών συσκευών που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου, οι κίνδυνοι δεν είναι απλά μεγάλοι, αλλά έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν ένα επιχειρησιακό δίκτυο μιας εταιρείας προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά. Αυτές οι συσκευές παρουσιάζουν ένα αδύναμο σημείο εισόδου για τους κυβερνοεγκληματίες στο δίκτυο και ένα σοβαρό κίνδυνο ασφάλειας για την εταιρεία.

Τα δίκτυα πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τις επιχειρήσεις. Δεύτερον, μόνο η καλή εκπαίδευση των τελικών χρηστών και οι κατάλληλες πολιτικές ασφαλείας έχουν την ικανότητα να αποτρέψουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο πλήρης έλεγχος όλες όλων των συνδεδεμένων συσκευών, καθώς και η χρήση έξυπνων λύσεων DNS για την ανίχνευση ανώμαλων και δυνητικά κακόβουλων επικοινωνιών προς και από το δίκτυο, μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες ασφαλείας να ανιχνεύσουν και να σταματήσουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166