Το YouTube περιθωριοποιεί τα βίντεο που παραπληροφορούν το ευρύ κοινό.
Το YouTube (θυγατρική εταιρεία της Google) δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει καινούργια μέτρα προστασίας για να διασφαλίσει την εγκυρότητα της πληροφόρησης που διοχετεύεται από την πλατφόρμα του μέσω των χρηστών, περιθωριοποιώντας τα βίντεο που προωθούν τις ψεύτικες ειδήσεις και την παραπληροφόρηση, και πλέον θα δίνει ιδιαίτερη βάση στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
Η εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εμφανίζει τις “αξιόπιστες” πηγές ειδήσεων στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων στην πλατφόρμα του, ειδικά μετά από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικά επεισόδια και ούτω καθεξής, όπου τα βίντεο με παραπλανητικό και ψεύτικο περιεχόμενο έχουν την ιδιότητα να εξαπλώνονται με ιδιαίτερη ταχύτητα σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.
Από δω και στο εξής, το YouTube αλλάζει μεθοδολογία παρουσίασης των βίιντεων του στο ευρύ κοινό, και θα δείχνει στους χρήστες σύντομες προεπισκοπήσεις του περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης, καθώς και προειδοποιήσεις ότι οι ιστορίες μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν τα δόλια βίντεο που έχουν σκοπό να πανικοβάλλουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με ανυπόστατες πληροφορίες, ιδίως αμέσως μετά από πυροβολισμούς, φυσικές καταστροφές και άλλα σημαντικά γεγονότα.
Ωστόσο η εταιρεία παρείχε παντελώς αόριστες περιγραφές για τις πηγές που θα θεωρούσε αυθεντικές στο YouTube. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Neal Mohan, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει δημιουργήσει κάποια λίστα με τις αξιόπιστες ειδησεογραφικές εταιρίες, και σημείωσε ότι ο ορισμός της έγκυρης πληροφόρησης είναι “ρευστός”.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι 10.000 υπάλληλοι έχουν αναλάβει το ρόλο αναθεωρητή στη Google – οι αποκαλούμενοι κριτές ποιότητας αναζήτησης που παρακολουθούν τα αποτελέσματα αναζήτησης σε όλο τον κόσμο – οι οποίοι βοηθούν να καθοριστεί τι θεωρείται αξιόπιστη πηγή και έγκυρη πληροφορία ειδήσεων.
Το YouTube δήλωσε επίσης ότι θα επενδύσει 25 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια για τη βελτίωση των ειδήσεων που εμφανίζονται με τη μορφή βίντεο στο YouTube, ούτως ώστε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής, όπως η παραπληροφόρηση. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρηματοδότηση για να βοηθήσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν «βιώσιμες βιντεοεπιχειρήσεις», όπως η κατάρτιση προσωπικού και η βελτίωση των εγκαταστάσεων παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημιουργίας βίντεο.