Ghost Rider (soundtrack)

Πίνακας περιεχομένων

Πληροφορίες

 • Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Christopher Young
 • Κυκλοφορία CD: Varese Sarabande Records, 2007
 • Συνολική Διάρκεια CD: 58 λεπτά
 • Είδος Tαινίας: Περιπέτεια

Τα τελευταία χρόνια στο Hollywood, όλο και λιγότερες είναι οι έξυπνες ιδέες από τις οποίες θα προκύψει ένα καλό και ενδιαφέρον σενάριο. Κι όσο στερεύουν οι πρωτότυπες ιδέες, τόσο πληθαίνουν οι μεταφορές κόμικ στη μεγάλη οθόνη. Οι περισσότερες ταινίες του είδους καταλήγουν λίγο ή πολύ κάτω από τη μετριότητα.

Η περίπτωση του Ghost Rider ήταν από τις συμπαθητικές. Η ταινία βλεπόταν με άνεση, χωρίς να φτάνει στα όρια της ανοησίας και σε αυτό βοήθησε οπωσδήποτε η απόλυτα ταιριαστή με την ατμόσφαιρά της ταινίας μουσική της, που φέρει την υπογραφή του Christopher Young, ενός συνθέτη όχι μόνο ικανού αλλά και πολύ ταλαντούχου.

Το soundtrack που απαιτούσε η ταινία δεν είναι από εκείνα που με μια απλοϊκή ηλεκτρονική ορχήστρα θα τελείωνε η δουλειά. Η μουσική για μια ταινία που προέρχεται από κόμικ, μπορεί καμιά φορά να αποδειχτεί πολύ πιο μπερδεμένη και πολυπρόσωπη. Έτσι ακριβώς ήταν στο Ghost Rider, αλλά ο Christopher Young εντόπισε όλα τα σημεία κλειδιά της ατμόσφαιρας που είχε η ταινία και τους έδωσε την κατάλληλη μουσική φωνή.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές του και αποτελεί ένα παράδειγμα του πόσο μπορεί να ανεβάσει μια ταινία, ένα soundtrack που καταφέρνει να μπει στην καρδιά της και να βρει τον παλμό της. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που άμεσα γίνεται αντιληπτό είναι πόσο σκοτεινό είναι το soundtrack, σε αντιστοιχία με τη φύση της διπλής προσωπικότητας του Johnny Blaze (Nicholas Cage) ως Ghost Rider.

Η θέα του φλεγόμενου κρανίου του κάνει τα υποψήφια θύματά του να τρέμουν και ανάλογη ατμόσφαιρα θα συναντήσουμε και στη μουσική. Το στοιχείο του γοτθικού τρόμου είναι διάχυτο και ο συνθέτης, που είναι ένας μετρ του είδους, ξέρει καλά πώς να παίξει μαζί του. Από τη μουσική των τίτλων αρχής της ταινίας, που την ακούμε στο κομμάτι “Ghost Rider” (#1), παίρνουμε μια επική γεύση από το σύντομο θέμα που έγραψε ο συνθέτης, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά με τη βοήθεια μιας ρωμαλαίας ορχήστρας και μιας αρκετά σκοτεινής χορωδίας.

Η παρουσία της μουσικής στην ταινία κατά την έναρξή της, αποτέλεσε την ιδανική εισαγωγή. Η καταπληκτική συνύπαρξη εικόνων και μουσικής δίνει μια νότα μεγάλης προσμονής για τη συνέχεια και σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για έναν από τους πιο αξιοπρόσεκτους τίτλους αρχής που είδαμε σε ταινία από την αρχή του 2007.

Παρόλο που η ορχήστρα και η χορωδία είναι αυτές που μονοπωλούν την προσοχή του ακροατή στους τίτλους αρχής του Ghost Rider, το πρώτο όργανο που ακούγεται σε αυτούς είναι μια απλή και συνάμα παιχνιδιάρα κιθάρα, που δίνει άλλη μια πλευρά της μουσικής, τη γουέστερν ταυτότητα. Το κομμάτι “San Venganza” (#11) μας ταξιδεύει στην ομότιτλη μεξικάνικη πόλη, όπου θα λάβει χώρα η τελική αναμέτρηση στην ταινία.

Ταυτόχρονα ακούμε ένα πανέμορφο γουέστερν θέμα με συνδυασμό κιθάρας και τρομπέτας που μας θυμίζει τις ένδοξες εποχές του Ennio Morricone στα spaghetti westerns. Μια άλλη, η βασικότερη, πλευρά στην ατμόσφαιρα του soundtrack που έγραψε ο Christopher Young είναι εκείνη με το heavy metal στοιχείο, που συνδέεται με την ιδιότητα του Johnny Blazer ως ριψοκίνδυνου μηχανόβιου, και τη συναντάμε στα περισσότερα κομμάτια του CD.

Synthesizers και ηλεκτρική κιθάρα θα κάνουν την εμφάνισή τους και μαζί με την ορχήστρα και τη χορωδία δημιουργούν άλλοτε μυστήριο και τρόμο και άλλοτε δράση και περιπέτεια, ανάλογα με τις προσταγές των σκηνών. Πολύ καλά δείγματα δράσης είναι τα κομμάτια “Blackheart Beat” (#2), “More Sinister than Popcorn” (#6) και “Nebuchadnezzar Phase” (#14). Η χορωδία εμφανίζεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του CD, με συμμετοχή στα περισσότερα κομμάτια.

Στην ταινία την ακούμε μόνο όταν βλέπουμε τον Ghost Rider, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δικής του μουσικής απεικόνισης. Εκεί που ο ρόλος της ήταν καταλυτικός, ήταν κατά τη μεταμόρφωση του Johnny Blazer σε Ghost Rider όπου τότε ακούμε ένα χορωδιακό με λατινικούς στίχους που τραγουδάει η χορωδία. Αποκλείεται να μην το προσέξει κανείς όταν θα βλέπει την ταινία (είναι από τις στιγμές όπου η μουσική σου “φωνάζει” να την προσέξεις) και το ακούμε στο τέλος του κομματιού “The West was Built on Legends” (#15) που είναι το τελευταίο του CD και δίνει έτσι ένα καλό μουσικό επίλογο.

Ανάμεσα στον τρόμο και τη δράση, συναντάμε και λίγες συναισθηματικές στιγμές που αφορούν το ειδύλιο του Johnny Blazer (Nicholas Cage) και της Karen Carpenter (Eva Mendes). Στο τρυφερό τους θέμα, που για πρώτη φορά ακούγεται στο κομμάτι “A Thing for Karen Carpenter” (#4), πρωταγωνιστεί η κιθάρα με τη συνοδεία μιας απαλής ορχήστρας.

To Have or not to Have?

Το soundtrack του Ghost Rider δεν είναι ένα ακόμη soundtrack της σειράς για μια εμπορική ταινία που βασίστηκε σε κόμικ. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα που έχουν γραφτεί, πάντα με βάση το είδος του βέβαια, είτε το κρίνει κανείς με όρους κινηματογραφικούς, είτε με όρους μουσικούς.

Ο Christopher Young έθεσε σε εγρήγορση τα ικανότατα μουσικά του ένστικτα και κατέληξε σε ένα μουσικό σύνολο που τον πήγε εκεί που ποτέ δεν είχε πάει νωρίτερα στην καριέρα του. Γιατί έως τώρα, δε του είχε δοθεί η ευκαιρία να συνδυάσει τρία πολύ διαφορετικά μουσικά είδη (Heavy-Metal, Western και Gothic Horror) και να το κάνει τόσο αποτελεσματικά!

Για τους φανατικούς heavymetalάδες, το soundtrack αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση που πολύ πιθανόν να βρουν ενδιαφέρουσα. Για όλους τους υπόλοιπους, η metal παράμετρος θα αποτελέσει την ενδιαφέρουσα επιπλέον πινελιά που ποτέ δε γίνεται ενοχλητική (οι ηλεκτρικές κιθάρες δεν ουρλιάζουν, όπως συνέβει κατά τόπους στη μουσική των 300).

Tracklist

 1. Ghost Rider (3:16)
 2. Blackheart Beat (3:06)
 3. Artistry in Death (4:13)
 4. A Thing for Karen Carpenter (2:01)
 5. Cemetery Dance (5:31)
 6. More Sinister than Popcorn (5:40)
 7. No Way to Wisdom (2:35)
 8. Chain Chariot (6:18)
 9. Santa Sardonicus (3:36)
 10. Penance Stare (5:26)
 11. San Venganza (3:22)
 12. Blood Signature (2:00)
 13. Serenade to Daredevil’s Devil (1:53)
 14. Nebuchadnezzar Phase (5:52)
 15. The West Was Built on Legends (3:59)
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166