Η επέκταση των οπτικών ινών εισβάλλει βαθύτερα στις προστατευόμενες περιοχές σε σύγκριση με τους πύργους κινητής τηλεφωνίας. Το Texnologia.Net ξεκινά να θέτει ερωτήματα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με την υπογειοποίηση των καλωδίων.
Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα αρκετές νομικές διευκολύνσεις για την επέκταση των οπτικών ινών σε προστατευόμενες περιοχές που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αυτό δήλωσε η Aurelia Kiel, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Περιβάλλοντος.
Πριν από τη λήψη αποφάσεων για την επέκταση των οπτικών ινών θα έπρεπε πρωτίστως να αξιολογούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εγχείρηματος και κατά δεύτερο λόγο εάν προέχει το δημόσιο συμφέρον, ένα ζήτημα που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αρκετές χώρες στην ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της ελλάδας.
“Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις βάζουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση των εμπορικών έργων, χωρίς να υπολογίζεται σοβαρά -το έμμεσο ή άμεσο- περιβαλλοντικό κόστος. Το πρόβλημα είναι γενικά ότι το περιβάλλον και η προστασία της φύσης δεν θεωρούνται υπέρτατο δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε η Aurelia Kiel.
Οι ενώσεις τηλεπικοινωνιών θέλουν να εντάξουν την υπογειοποίηση καλωδίων στο δημόσιο συμφέρον
Οι ενώσεις τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία ζήτησαν μάταια μέχρι στιγμής να οριστεί μια νέα διάταξη στο νόμο που θα βάζει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με το σκεπτικό ότι η υπογειοποίηση καλωδίων οπτικών ινών αποτελεί εξίσου “υπέρτατο δημόσιο συμφέρον” με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, επί του παρόντος δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό αυτό το αίτημα στη Γερμανία.
Ο Breko καταγγέλλει ότι οι περιβαλλοντικές αξιολογήσεις για τα καλώδια οπτικών ινών “είναι δυστυχώς πολύ χρονοβόρες” και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες διαρκούν “εξαιρετικά πολύ”.
Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Περιβάλλοντος, υπάρχουν σαφείς διαφορές στις επιπτώσεις μεταξύ της υπογειοποίησης καλωδίων οπτικών ινών και της επέκτασης της κινητής τηλεφωνίας. Στην πρώτη περίπτωση, τα καλώδια τοποθετούνται στο έδαφος σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τοποθετούνται κατά τόπους πύργοι. Η παρέμβαση είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση των οπτικών ινών και πιθανώς δικαιολογεί έναν πιο ευαίσθητο χειρισμό των προστατευόμενων φυσικών πόρων που ενδέχεται να επηρεαστούν.
Επιπτώσεις στην Βιοποικιλότητα και την Οικολογία
Η ανάπτυξη των υποδομών για τις οπτικές ίνες μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την οικολογία των προστατευόμενων περιοχών. Η εκσκαφή μεγάλων εκτάσεων γης για την τοποθέτηση καλωδίων μπορεί να διαταράξει τα οικοσυστήματα και να επηρεάσει αρνητικά τους πληθυσμούς φυτών και ζώων που ζουν εκεί.
Τα προστατευόμενα είδη μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με απώλεια οικοτόπων, θορύβους και ρύπανση, γεγονός που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την επιβίωσή τους. Για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός και εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έναρξη των εργασιών.
Εναλλακτικές Λύσεις και Τεχνολογικές Καινοτομίες
Μία πιθανή λύση για τη μείωση των επιπτώσεων της εκσκαφής θα μπορούσε να είναι η χρήση πιο καινοτόμων τεχνολογιών για την τοποθέτηση των οπτικών ινών. Για παράδειγμα, η τεχνική της μικροεκσκαφής (micro-trenching) μπορεί να μειώσει την ποσότητα του εδάφους που χρειάζεται να ανασκαφεί, ενώ η χρήση υπόγειων διαδρόμων που ήδη υπάρχουν, όπως σωλήνες και δίκτυα αποχέτευσης, μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για νέες ανασκαφές.
Επιπλέον, η ανάπτυξη ασύρματων τεχνολογιών για τη μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στην τοποθέτηση καλωδίων, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές. Η υιοθέτηση τέτοιων λύσεων θα απαιτούσε συνεργασία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κυβερνήσεων για την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών.