ΑρχικήΛογισμικάInternet security suites και η χρησιμότητα τους

Internet security suites και η χρησιμότητα τους

Για πολλούς από εμάς η ασφάλεια του υπολογιστή μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό συνήθως μέχρι την εμφάνιση ενός καταστροφικού ιού, που μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Τότε οι περισσότεροι από εμάς στρεφόμαστε σε πιο ουσιαστικές λύσεις.

Ολοκληρωμένη ασφάλεια

Πολλές φορές άνθρωποι που ασχολούνται σε ημερήσια βάση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, πέφτουν θύματα καταστροφικών ύπουλων επιθέσεων που προέρχονται από την απεραντοσύνη του Internet. Ένα αθώο μήνυμα, ένα αθώο εικονίδιο είναι αρκετά για να μας ξεγελάσουν και να προκαλέσουν μικρή ή μεγαλύτερη ζημιά στον υπολογιστή μας. Αν μάλιστα δουλεύουμε σε δικτυακό περιβάλλον γραφείου, τότε οι συνέπειες γίνονται ακόμη πιο σοβαρές.

Διάφορα επεισόδια που συμβαίνουν κι έχουν σαν αποτέλεσμα μικρές ή μεγαλύτερες καταστροφές, οδηγούν όλο και περισσότερους οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις στο να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα σχετικά με θέματα ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Όπως επίσης ψάχνουν απαντήσεις σε θέματα ασφαλείας που σχετίζονται με το ίντερνετ. Αργά αλλά σταθερά διαπιστώνουν και ανακαλύπτουν ότι οι ιδιαίτερα εξελιγμένες και ταχύτατες συνδέσεις, κάνουν τα συστήματα τους όλο και πιο ευάλωτα σε επιθέσεις από το χώρο του Internet.

Κίνδυνοι και ανάγκες

Είναι γνωστό ότι πλέον ζούμε σε μια εποχή όπου καταρχήν το ίντερνετ έχει εισβάλει στη ζωή μας προσφέροντας υπηρεσίες πολύτιμες για όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων μας. Επίσης είναι γνωστό ότι οι hackers δεν είναι πλέον οι ρομαντικοί άνθρωποι που τους διέκρινε η περιέργεια και η τόλμη να ανακαλύψουν οτιδήποτε έμενε κρυφό. Οι αλλεπάλληλες ανακαλύψεις νέων μεθόδων εισβολής σε ένα σύστημα, οδηγούν τους κατασκευαστές σχετικών εφαρμογών ασφαλείας σε αδιάκοπες έρευνες διαφόρων επιπέδων, ενώ παράλληλα διαρκώς εμφανίζονται νέα προϊόντα με χαρακτηριστικά που αναβαθμίζονται συνεχώς.

Για παράδειγμα, ένας τρόπος διείσδυσης σε ένα δίκτυο ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop ή notebook, είναι η τοποθέτηση ενός προγράμματος που θα παραμένει στην αφάνεια, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα παρεμβαίνει στις λειτουργίες που θα εκτελούνται αλλά θα μεταβιβάζει κρίσιμα αρχεία εκτός δικτύου.

Φανταστείτε τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια επίθεση σε μία εταιρεία, αν κρίσιμα οικονομικά στοιχεία ή στρατηγικές marketing έπεφταν σε λάθος χέρια, ή πολύ απλά έρχονταν στη δημοσιότητα. Για τους παραπάνω λόγους, είναι κρίσιμο για ένα δίκτυο ή έναν υπολογιστή να έχουν τα κατάλληλα μέσα άμυνας εναντίον τέτοιου είδους απειλών.

Η λογική χρήσης είναι ίδια με αυτή της κλειδαριάς ασφαλείας στις πόρτες μας, τις εγκαθιστούμε προληπτικά ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Μία αρχική κίνηση είναι η εγκατάσταση ενός firewall, χωρίς να είναι η μόνη. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε αποτελεσματικά anti-virus , επίσης θα πρέπει να προχωρήσετε στην εγκατάσταση και ενός router, επιπρόσθετα ενός firewall software πλήρους σύνθεσης.

Internet security suites προσφερόμενες λύσεις

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά πλήθος εφαρμογών που προσφέρουν προστασία απέναντι σε όλες τις μορφές απειλών που μπορούν να προέλθουν από το χώρο του Ιnternet. Ακολούθως θα δούμε μια σειρά από τις πλέον γνωστές εφαρμογές και τι δυνατότητες προσφέρει η κάθε μία.

Αρχικά θα αναφερθούμε στο Norton Internet Security της Symantec που φέρει την ονομασία Norton 360 Premium, το οποίο αποτελεί το διάδοχο και την πλέον εξελιγμένη εκδοχή της περσινής έκδοσης, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων του. Προσφέρει προστασία από ιούς, hackers και γενικά οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια των δεδομένων ενός χρήστη.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει πλήρεις εκδόσεις του Norton Antivirus και Norton Personal Firewall, τα οποία δίνουν ικανότατες άμυνες απέναντι στους πιο κοινούς κινδύνους προερχόμενους από το χώρο του Ιnternet. Παράλληλα περιέχονται το Norton Spam Alert το οποίο μπλοκάρει ανεπιθύμητα e-mails, καθώς επίσης το Norton Parential Control που προστατεύει τα παιδιά σε online αναζητήσεις.

Το Mc Afee Internet Security, περιλαμβάνει ένα firewall, ένα πρόγραμμα antivirus και μια σειρά άλλων εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εφαρμογή είναι οπλισμένη με το McAfee Firewall και το McAfee VirusScan. Παραμένει μία αξιόπιστη λύση, η οποία ωστόσο ίσως δυσκολέψει λίγο όσους καταπιάνονται για πρώτη φορά με μια εφαρμογή αυτής της κατηγορίας.

Μία ακόμη εφαρμογή με εύγλωττο τίτλο, είναι το Kaspersky Internet Security, το οποίο επίσης προσφέρει ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες με τα προηγούμενα.

Σε αυτές τις ολοκληρωμένες εφαρμογές θα πρέπει να προσθέσουμε και μια σειρά από εφαρμογές που προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, αλλά μεμονωμένα και χωρίς το συγκεντρωτικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει τα παραπάνω. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα Norton Personal Firewall, Zone Alarm Pro, Sygate Personal Firewall Pro, Black Ice PC protection, Freedom Personal Firewall, McAfee Firewall, Outpost Pro. Όλα τα παραπάνω αποτελούν personal firewalls. Αντίστοιχα υπάρχουν εφαρμογές που αναφέρονται ως anti-trojan software, anti-virus software, privacy software.

Επίλογος

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το Internet και η ασφάλεια είναι δύο κεφάλαια που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Ο χώρος του Internet δεν είναι ένας χώρος όπου μπορείς να “κυκλοφορείς” ελεύθερα, χωρίς να υπάρχει πάντα η πιθανότητα να “προσβληθείς” από πληθώρα βλαβερών “στοιχείων”. Αν λάβουμε υπόψη μας και την έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο Internet και τη σημασία που έχει στις καθημερινές ενασχολήσεις, επαγγελματικές ή ιδιωτικές, καταλαβαίνουμε την κεφαλαιώδη σημασία που αποκτά η έννοια Internet security. Καλό θα ήταν λοιπόν να αρχίσει να μας απασχολεί περισσότερο η ασφάλεια του υπολογιστή μας, με την παράλληλη χρήση ολοκληρωμένων εφαρμογών ασφάλειας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166