Ακτιβιστές κατέλαβαν το κατάστημα της Apple στο Παρίσι λόγω της φορολογικής της ασυδοσίας στην ΕΕ.
Περίπου εκατό ακτιβιστές κατέλαβαν ένα κατάστημα της Apple στη Γαλλική πρωτεύουσα το Σάββατο (2 Δεκεμβρίου), ζητώντας από τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει τους φόρους που απέφευγε τόσα χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μέλη της Attac, μια ομάδα που αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την αχαλίνωτη παγκοσμιοποίηση, εισέβαλαν στο τεράστιο κατάστημα δύο ορόφων, κοντά στην Όπερα του Παρισιού για αρκετές ώρες – και διέκοψαν την κατάληψη του κτιρίου μετά από την διαβεβαίωση τη διοίκησης ότι θα υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ τους.
Η εκπρόσωπος της ακτιβιστή της ομάδας, η Aurelie Trouve, δήλωσε: «Εκατό ακτιβιστές της Attac κατέλαβαν το κατάστημα της Apple για να ζητήσουν από την εταιρεία να πληρώσει το δίκαιο μερίδιο των φόρων που της αναλογεί και απέφευγε τόσα χρόνια σε κάθε χώρα της ΕΕ στην οποία λειτουργεί».
Τα μέλη που στέκονταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου κρατούσαν ένα πανό με γραμμένο το σύνθημα «Θα σταματήσουμε μόνο όταν η Apple θα πληρώσει τα χρωστούμενα”, ενώ αλλά πανό έγραφαν «Πληρώστε τους φόρους σας».
Η Trouve ανέφερε στο AFP «Έχουμε λάβει επίσημη δέσμευση από τον διευθυντή του καταστήματος της Apple ότι θα κάνουμε μία συνάντηση μέσα σε 15 ημέρες. Εάν αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, θα επιστρέψουμε πριν από τα Χριστούγεννα».
Η ομάδα πραγματοποίησε περίπου 30 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντρικού καταστήματος της Apple στη νότια πόλη της Μασσαλίας.
Η Apple France απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός, αλλά πολύ πιθανό να το κάνει κάποια στιγμή αργότερα.
Τον Αύγουστο του 2016, οι Ευρωπαϊκές αρχές εκτίμησαν ότι η εταιρεία πίσω από το iPhone όφειλε φόρους ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στη χώρα της Ιρλανδίας, και κατάφερε να πετύχει αυτήν την ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της αναίτιας συγκαταβατικότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης.
Αποκαλύψεις τον περασμένο μήνα των «Paradise papers» έριξαν φως στη στρατηγική φοροδιαφυγής της Apple, η οποία μετατόπιζε σκόπιμα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από έναν φορολογικό παράδεισο σε έναν άλλο.