ΑρχικήHow toΠως επιλέγουμε συνεργάτη ή συνέταιρο για την επιχείρηση μας

Πως επιλέγουμε συνεργάτη ή συνέταιρο για την επιχείρηση μας

Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν διαπιστώσει πως μόνοι δεν έχουν τα φόντα να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες που υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά, και αυτό οφείλεται κυρίως στον αδυσώπητο ανταγωνισμό που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, και δυσκολεύει ακόμα και τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, και δυστυχώς αυτή η σημαντική παράμετρος ισχύει σχεδόν για όλους τους κλάδους.

Εν τούτοις αξίζει να σημειώσω πως μία συνεργασία με τη μορφή εταιρικής σχέσης ενέχει αρκετούς κινδύνους που εάν αψηφιστούν, τότε μπορεί να βουλιάξει το καράβι που λέγεται επιχείρηση και να χαθούν ξαφνικά οι κόποι πολλών ετών, όπως φυσικά και τα χρήματα που έχετε επενδύσει σε αυτό το εγχείρημα, που ομολογουμένως σίγουρα δεν θα είναι και λίγα, πόσο μάλλον τη σημερινή εποχή που ζούμε σε ακραία οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και κάθε ευρώ είναι πολύτιμο, αφού θα μας βοηθήσει να πληρώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα, ούτως ώστε να μην χρωστάμε πουθενά.

Σε αυτό το άρθρο θα επιδιώξω να σας αναλύσω διεξοδικά όλες τις σημαντικές πτυχές αυτού του θέματος, με κύριο γνώμονα στο τέλος να πάρετε την καλύτερη δυνατή απόφαση, επιλέγοντας τον κατάλληλο συνεργάτη ή συνέταιρο που θα πορευτείτε μαζί στο μέλλον. Και που ξέρεις μπορεί κάποια μέρα να κατακτήσετε ολόκληρο τον κόσμο εάν έχετε τις ικανότητες.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη αποτελεί τη βάση για οποιασδήποτε εταιρική σχέση. Αν δεν εμπιστεύεστε πλήρως τον επιχειρηματικό σας συνεργάτη, πως θα αφοσιωθείτε στη δουλειά σας για να αναπτύξετε πλήρως τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε πως η καχυποψία είναι το χειρότερο πράγμα σε μία συνεργασία και μπορεί στο τέλος να τα τινάξει όλα στον αέρα, ακόμη κι αν η εταιρεία σας βρίσκεται στα καλύτερα της και καταφέρνει να κερδίζει αρκετά έσοδα.

Επομένως φροντίστε να βρείτε ένα συνέταιρο που θα έχει καλό χαρακτήρα, θα συμπεριφέρεται ευπρεπώς, όπως αρμόζει σε τέτοιου είδους καταστάσεις με την προοπτική να σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Φερειπείν εάν επιλέξετε κάποιο οξύθυμο χαρακτήρα για να συνεργαστείτε, καταλαβαίνετε πως δεν θα ξέρετε τι θα σας ξημερώσει την επόμενη μέρα, αφού ενδεχομένως να υπάρχουν καυγάδες σε τακτική βάση, και τελικά αντί να προοδεύσετε, να καταλήξετε να βγάζετε τα μάτια σας για ασήμαντους λόγους.

Σε γενικές γραμμές σας προτείνω να βρείτε κάποιο άτομο που το γνωρίζετε ήδη, και ξέρετε περίπου με τι άνθρωπο έχετε να κάνετε, εν αντιθέσει, εάν στραφείτε σε κάποιον ξένο που απλά έχει τα χρήματα για να μπει συνέταιρος στην εταιρεία ή την επιχείρηση σας, τότε προφανώς θα οδεύεται σε αχαρτογράφητα νερά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται ετούτη η ιδιομορφία.

Επίσης θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε μία άλλη εξίσου σημαντική λεπτομέρεια, δηλαδή, σκεφτείτε προσεκτικά μην πέσετε στην παγίδα να επιλέξετε κάποιο συγγενή, όπως κάποιο ξάδερφο σας, χωρίς να έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, γιατί αυτή η υπόθεση μπορεί να σας τραβήξει πίσω επιχειρηματικά. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Επικοινωνία

Η συνεννόηση μεταξύ των συνεργατών ουσιαστικά είναι η φαιά ουσία του όλου πράγματος και θεωρείται αδιαμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες για περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης. Συγκεκριμένα μέσω της ορθής επικοινωνίας θα μπορέσετε να προβείτε στην σωστή κατανομή των ρόλων, των καθηκόντων και των εργασιών που θα αναλάβει ο καθένας ξεχωριστά.

Ακόμη και αν υπάρχει διαφωνία για κάποιο φλέγον ζήτημα, μέσα από τη συζήτηση θα μπορείτε εύκολα να επιλύσετε το πρόβλημα. Να θυμάστε ό,τι πρέπει να επικοινωνείτε μεταξύ σας, ανοιχτά, ελεύθερα και δίχως ειρωνείες ή μορφασμούς, επιπρόσθετα επιβάλλεται σαν συνέταιροι να είστε ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλον. Μην ξεχνάτε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Θα χρειαστεί επίσης να καταλάβετε εάν ο πιθανός σας συνεργάτης μπορεί να επικοινωνεί το ίδιο καλά και με τους υπαλλήλους όπως και με τους πελάτες σας. Εν ολίγοις να μπορεί να αναπτύσσει σχέσεις με καινούργιους ανθρώπους για να προσελκύσει επιπλέον πελατεία στο κατάστημα σας, και πάνω από όλα να μην είναι εσωστρεφής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση είναι να διαπιστώσετε εάν ο εν δυνάμει συνεργάτης σας είναι αυταρχικός και θέλει να επιβάλει τις απόψεις του, και δεν τον νοιάζει καθόλου οι απόψεις των αλλονών. Να θυμάστε πως σε αυτές τις περιπτώσεις το κακό πρέπει να το σταματάς εν τη γενέσει του, γιατί μετά θα είναι αργά και θα βρεθείτε προ εκπλήξεων λόγω λάθος εκτίμησης.

Κοινές αξίες

Φανταστείτε με τον εν δυνάμει συνέταιρο σας να υπάρχει χάσμα απόψεων για τις μελλοντικές σας επιχειρηματικές κινήσεις, επειδή προφανώς δεν έχετε τις ίδιες ηθικές ή πολιτισμικές αξίες, έτσι ακόμη κι αν ο συνεργάτης σας είναι ιδιαίτερα ικανός στον τομέα του, ενδέχεται να δημιουργηθούν εντάσεις και διχόνοιες γιατί έχετε διαφορετικά οράματα.

Για παράδειγμα μπορεί ο συνεταίρος σας να μην επιθυμεί να κάνετε έκπτωση στους καλούς πελάτες σας, πιστεύοντας εσφαλμένα πως μέσω αυτής της μεθόδου χάνονται χρήματα, ενώ αντιθέτως εσείς πιστεύετε πώς πρέπει να είσαστε γενναιόδωροι με αυτούς τους καταναλωτές που σας δίνουν γενναιόδωρα τα χρήματα τους.

Επιπλέον όταν έχετε κοινές αξίες, πιθανότατα θα συμπίπτουν οι φιλοδοξίες που έχετε για τα μελλοντικά σας σχέδια, και έτσι θα εμψυχώνει ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές, με θετικό αποτέλεσμα να μην τα παρατήσετε στην πρώτη αντιξοότητα που θα βρεθεί μπροστά σας.

Σε περίπτωση που ο μελλοντικός σας συνεργάτης πιστεύετε πως είναι ανήθικο άτομο ή έστω ελαφρών ηθών, τότε θα ήταν συνετό να διακόψετε τη συνεργασία πριν καν αρχίσει, διότι ίσως να καταλήξετε ακόμη και στη φυλακή για αλλουνού τα λάθη, φερειπείν γιατί έχει το κακό συνήθειο να κλέβει χρήματα και να βρεθείτε συγκατηγορούμενος για τυχόν συνεργασία σε απάτη.

Nα συμπληρώνει ο ένας τον άλλον

Εννοείται πως ο μελλοντικός σου συνεταίρος ή συνεργάτης είναι επιτακτική ανάγκη να έχει καταπληκτικές δεξιότητες πάνω στο αντικείμενο που ασχολείται, και κατά συνέπεια θα ήταν σώφρον να επιλέξεις εκείνον που έχει το κάτι παραπάνω από εσένα. Φυσικά απαγορεύεται να είναι εμφανέστατα υποδεέστερος σε τεχνικό επίπεδο από εσένα, με ελάχιστες γνώσει και τραγικές αδυναμίες, γιατί θα πρέπει να είσαι συνεχώς πάνω από το κεφάλι του για να τον διορθώνεις ούτως ώστε να μην τα κάνει θάλασσα.

Να έχεις πάντα στην άκρη του μυαλού σου πως εάν δεν συμπληρώνει ο ένας τις αδυναμίες του αλλουνού, και αδιαφορεί για το τι πρόκειται να γίνει, ίσως να έρθει απροσδόκητα το οριστικό τέλος για την επιχείρηση σας, και μετά να αναρωτιέστε τι μπορεί να έφταιξε για την κατάντια σας.

Κατά την αναζήτηση ενός επιχειρηματικού εταίρου – θα πρέπει τα κριτήρια σου να είναι σύνθετα, δηλαδή μην εστιάσεις μόνο την προσοχή σου στην εξυπνάδα του, διότι δεν φτάνει απλά ένας άνθρωπος να είναι ευφυής, για παράδειγμα να μιλάει κάποιες ξένες γλώσσες που δεν ξέρεις εσύ, επίσης να ξέρει να κωδικοποιεί σε γλώσσες προγραμματισμού που είναι άγνωστες σε εσένα, να χειρίζεται λογισμικά που δεν κατέχεις εσύ, και ούτω καθεξής.

Η ικανότητα του να συμπληρώνει ο ένας την προσωπικότητα του αλλουνού θα παράγει καλύτερη αρμονία και ευχάριστο κλίμα εντός της επιχείρησης, αφού έτσι θα γίνετε πιο δημιουργικοί. Ένας ευσυνείδητος συνεταίρος θα είναι πάντα πρόθυμος να αναλάβει την οποιαδήποτε εργασία δίχως καν να του το υποδείξεις, και το αντίστροφο.

Συνεργάτης με εμπειρία

Ίσως να ακουστεί λιγάκι κοινότυπο, όμως η εμπειρία είναι το Άλφα και το Ωμέγα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την εύρεση επενδύσεων, τις συναναστροφές με τους πελάτες, τη διαχείριση μιας επιχείρησης, όπως και με τις απαιτητικές εργασίες που απαιτείται κάποιος να ξέρει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες σε ορισμένα πράγματα, π.χ στο χειρισμό προγραμμάτων, λογισμικών, υπολογιστών, και πάει λέγοντας.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε πως έχεις μία επιχείρηση που ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων, οπότε θα ήταν παράλογο να επιλέξεις ένα συνέταιρο που έχει μαύρα μεσάνυχτα με αυτό το επάγγελμα, και να τον προτιμήσεις αποκλειστικά και μόνο επειδή διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αναπτυχθεί η επιχειρηματική σου οντότητα.

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως όταν κάποιος βάζει λεφτά σε μία επιχείρηση, τουλάχιστον στην Ελλάδα, έχει το κακό συνήθειο να επιβάλλει τις απόψεις του, θέλοντας να παριστάνει το αφεντικό, και εν τέλει να προκληθεί ένα τεράστιο χάος στην διοίκηση του μαγαζιού που έχτισες με πολύ κόπο.

Επομένως εδώ θέλει καθαρή κρίση, και σαφώς ο εν δυνάμει συνεργάτης σου να είναι ένα πεπειραμένο άτομο επάνω στο επάγγελμα του, να έχει φρέσκιες ιδέες, να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί καινούργια, και πάνω από όλα να έχει κίνητρο για να προχωρήσει περαιτέρω αναπτυξιακά το μαγαζί σας.

Συνέταιρος με οικονομική ευχέρεια

Προφανώς εάν θέλεις να βρεις έναν συνέταιρο, θα ήταν σώφρον να επιλέξεις εκείνον που έχει μία υποτυπώδη οικονομική ευχέρεια, ούτως ώστε να συμβάλλει και αυτός με τη σειρά του όταν θα υπάρχει έλλειψη ρευστού στο ταμείο σας, γιατί διαφορετικά θα επρόκειτο για τρελά, αφού θα αναγκαστείς να βάζεις συνεχώς εσύ λεφτά, και στο τέλος μπορεί να απαιτήσει να μοιράζεστε τα κέρδη από μισά, δηλαδή κλάφτα Χαράλαμπε.

Βέβαια για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, το να διαθέτει ο συνεταίρος σου αρκετούς οικονομικούς πόρους δεν σημαίνει αυτόματα πώς τα προβλήματα θα λυθούν δια μαγείας. Επιπρόσθετα πρέπει να διασφαλίσεις πως θα είναι διατεθειμένος ανά πάσα στιγμή να ρίξει τα λεφτά του στο μαγαζί σας, και ετούτη η παράμετρος μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού που θα τον επιβάλλει να προβεί σε τούτη την κίνηση, και όχι απλά στα λόγια.

Επιπλέον, οφείλεις να μάθεις εάν ο μελλοντικός συνεταίρος σου έχει μεγάλα χρέη προς το δημόσιο ή προς τους ιδιώτες, επειδή ενδέχεται να του κατασχέσουν το μερίδιο του από την επιχείρηση σας.

Μην ξεχνάς πως όταν ένας άνθρωπος τα έχει κάνει μαντάρα στη ζωή του, λόγω κακοδιαχείρισης στα προσωπικά ή τα επιχειρηματικά του πλάνα, εξαιτίας λανθασμένων εκτιμήσεων, τότε προβλέπεται πως ίσως να κάνει και τα ίδια σφάλματα στο μαγαζί σας. Το χειρότερο σενάριο από όλα είναι ό,τι μπορεί να αναζητήσει τρόπους να κλέψει από την επιχείρηση σας για να ξοφλήσει το προσωπικό του χρέος.

Δουλέψτε μαζί δοκιμαστικά για λίγο καιρό

Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, ζήτησε από τον υποψήφιο συνεταίρο σου να δουλέψετε μαζί έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κι ας είναι μόνο για δέκα μέρες, με την προοπτική να καταλάβεις εάν ταιριάζουν τα χνώτα σας και εάν λειτουργείτε στις ίδιες συχνότητες. Μέσω αυτής της μεθοδολογίας θα καταφέρεις να σχηματίσεις μία αρχική εικόνα που σε πρώτη φάση θα σου λύσει ορισμένες απορίες.

Ωστόσο μέσα σε μια – δυο βδομάδες είναι φύσει αδύνατον να καταλάβεις και να κατανοήσεις πλήρως τον προσωπικό του χαρακτήρα, όμως δεν παύει τούτη η τακτική να θεωρείται ως μία από τις καλύτερες πρακτικές και σε πληροφορώ πως αυτή η ιδιομορφία εφαρμόζεται κατά κόρον στα νέα επιχειρηματικά σχήματα την τελευταία δεκαετία, και έχει αποδείξει πως αποφέρει καρπούς. Οπότε μην αγνοήσεις το συγκεκριμένο παράγοντα.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο αρνηθεί να δεχτεί την πρόταση σου, προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες, τότε ενημέρωσε τον πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεργαστείτε, και εξήγησε του αναλυτικά τι θα κερδίσει ή τι θα χάσει, δίνοντας έμφαση ιδίως στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εάν δεν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, αφού είναι για το κοινό συμφέρον και των δυο σας.

Τι είδους συνεργασία αναζητάς;

Πρέπει να είσαι εξαρχής ξεκάθαρος αναφορικά με τη συνεργασία που επιθυμείς να επισυνάψεις με κάποιο άλλο άτομο, φερειπείν θέλεις να μπει ως συνέταιρος αγοράζοντας το 50% της επιχείρησης σου ή έστω κάποιο μικρό ποσοστό; ή θέλεις να τον προσλάβεις ως γενικό διευθυντή για να βρίσκεται κάτω από τις οδηγίες σου με τη μορφή του ανώτατου στελέχους και να συνεργάζεστε σε αυτό το επίπεδο;

Μόλις καταλήξετε με ποιο τρόπο θα συνεργαστείτε, είναι απαραίτητο να ορίσετε από την πρώτη στιγμή ποιο ρόλο θα αναλάβει ο καθένας, και εννοείται πως ετούτη η δέσμευση να μην γίνει σε προφορικό επίπεδο όταν επιλέξετε το συνεταιρισμό. Εκεί πρέπει να συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο ή κάποιος συμβολαιογράφο για να υπογράψετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ή συμβόλαιο, και να υπάρχουν ρήτρες σε περίπτωση που κάποιος αθετήσει το λόγο του και δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες ή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Με απλά λόγια, μια επιχειρηματική συνεργασία είναι όταν δύο (ή περισσότερα) άτομα μοιράζονται τη διαχείριση και τα κέρδη μιας επιχείρησης. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εταιρικής σχέσης – οι οποίοι έχουν διαφορετικά επίπεδα επιχειρηματικής ευθύνης για τους εμπλεκόμενους εταίρους.

Σε περίπτωση που ιδρύσετε μία νέα εταιρεία είναι ορθό να ξέρει ο καθένας πόσες μετοχές, ποσοστό ή μερίδιο του αναλογεί, ούτως ώστε εάν μετά από πολύ καιρό έχετε τσακωθεί μεταξύ σας, να πουλήσει το μερίδιό του, χωρίς να διαλυθεί η επιχειρηματική οντότητα και έχετε μπλεξίματα στα δικαστήρια, με αρνητική συνέπεια να βγείτε και οι δύο χαμένοι.

Ποιος θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις

Παραδείγματος χάριν, εάν εσύ κατέχεις το 70% της επιχείρησης, τότε στο διοικητικό συμβούλιο θα έχεις τον πρώτο λόγο, με εφτά ψήφους έναντι τριών, όμως σε περίπτωση που είναι μοιρασμένο το ποσοστό, με 50% ο καθένας, εξυπακούεται πως κανένας δεν θα κάνει του κεφαλιού του χωρίς να ενημερώσει τον άλλον, και οι αποφάσεις θα παίρνονται κατόπιν συνεννοήσεως, και πάντα επιχειρηματολογώντας.

Μια από τις πιο δύσκολες πτυχές κάθε επιχειρηματικής συνεργασίας είναι ο καθορισμός με ποιο τρόπο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις εάν οι εταίροι δεν συμφωνούν, ιδιαίτερα εάν η εταιρεία είναι μοιρασμένη στα τρία ή τέσσερα άτομα που σίγουρα εκεί θα γίνεται ο κακός χαμός, και τα συμφέροντα είναι μεγάλα.

Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε: Διαχείριση φήμης στο διαδίκτυο (online reputation management).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166