ΑρχικήΕργασίαΠως επιλέγουμε υπάλληλο ή εργαζόμενο για την επιχείρηση μας

Πως επιλέγουμε υπάλληλο ή εργαζόμενο για την επιχείρηση μας

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι πως οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή σε μία επιχειρηματική οντότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους, προφανώς γιατί όταν είναι παραγωγικοί και βγάζουν δουλειά για πολλαπλάσια άτομα, τότε αναμφισβήτητα θα επέλθει η ανάπτυξη στην επιχείρηση ή στην εταιρεία.

Εν τούτοις το πρόβλημα σε τούτη την υπόθεση είναι πως θα βρεις το κατάλληλο άτομο που θα πλαισιώσει το εργατικό δυναμικό, διότι δεν φτάνει απλά ο υποψήφιος υπάλληλος να έχει μόνο ικανότητες, αλλά να ενδιαφέρεται και να πονάει την επιχείρηση σαν να είναι δικιά του, αφού ξέρει ό,τι θα ανταμειφθεί καλά για τις υπηρεσίες που προσφέρει, και σίγουρα γνωρίζει πως ο προϊσταμένος του δεν του συμπεριφέρεται σαν να είναι σκλάβος, αλλά πάνω από όλα τον σέβεται σαν άνθρωπο.

Επίσης ως επιχείρηση φρόντισε να έχεις καλή φήμη ως εργοδότης στην πιάτσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να μη θέλουν οι ταλαντούχοι άνθρωποι και τα λαμπρά μυαλά να εργαστούν στη δουλειά σου, ακόμη κι αν προσφέρεις ικανοποιητικό μισθό. Επισημαίνω αυτό το γεγονός επειδή όταν οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση που έχετε βάλει αγγελία, μάθουν πώς οι εργασιακές συνθήκες στην επιχείρηση σου είναι παρόμοιες με εκείνες του Μεσαίωνα, είναι λογικό και επόμενο να ενδιαφερθούν μόνο οι απελπισμένοι που καίγονται επειγόντως για ένα μεροκάματο της συμφοράς και όχι κατάλληλοι.

Στις παρακάτω ενότητες θα εξηγήσω όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις ως εργοδότης για να βρεις αυτό που ψάχνεις, και να αποφύγεις πιθανόν ασυνείδητους υπαλλήλους ή κακούς εργαζόμενους.

Βάζουμε αγγελίες

Οφείλεις να έχεις κατά νου πώς για να βάλεις μία αγγελία για κάποια θέση εργασίας που αφορά την επιχείρηση σου, σε ιστότοπους όπως το Linkedin, κι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μάλλον θα αναγκαστείς να πληρώσεις για την καταχώρηση σου, και δεν μιλάω για 5-6 ευρώ, αλλά πολύ παραπάνω, εξαρτάται φυσικά από πολλούς παράγοντες, όπως εάν θέλεις να εμφανίζεται η καταχώρηση για δύο εβδομάδες ή ένα μήνα στις πρώτες θέσεις των αγγελιών στην εκάστοτε πλατφόρμα.

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες πλατφόρμες που παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν αγγελιών, όμως συνήθως συνοδεύονται από πολλούς περιορισμούς και πρακτικά δεν θα έχει μεγάλη ανταπόκριση η καταχώρηση σου, και ίσως να μείνει στα αζήτητα. Οι Ελληνικές πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας, τουλάχιστον οι τρεις πρώτες σε επισκεψιμότητα είναι πραγματικά φαρμάκη οι τιμές τους. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους, επειδή μπορεί να το εκλάβουν ως δυσφήμιση και να τρέχουμε στα δικαστήρια.

Επιδίωξε στην αγγελία που θα βάλεις να αναφέρεις ξεκάθαρα σε ποιο πόστο θα δουλέψει ο ενδιαφερόμενος, εάν η θέση θα είναι πλήρους απασχόλησης ή ημιαπασχόληση, επίσης εξήγησε επακριβώς ποιες δεξιότητες επιθυμείς να έχει ο μελλοντικός σου υπάλληλος ή εργαζόμενος, εάν θέλεις να είναι γυναίκα ή άντρας και μέχρι ποια ηλικία, εάν επιθυμείς να είναι τελειόφοιτος πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν γνωρίζει ξένες γλώσσες ή κάποια γλώσσα προγραμματισμού, εάν είναι εξωστρεφής και έχει καλές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο, και ούτω καθεξής.

Εάν είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις μεγάλο μισθό, τότε τόνισε το ιδιαίτερα, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναδημοσιευθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (αγγλικά: social media) όπως το facebook, το Twitter, το Instagram και να γίνει viral, προσελκύοντας έτσι μεγαλύτερη μερίδα ατόμων.

Συλλογή βιογραφικών

Εφόσον ξεμπέρδεψες με τις αγγελίες, τότε ήρθε η στιγμή να προβείς στην συλλογή και την ταξινόμηση των βιογραφικών που έχεις λάβει, αφαιρώντας εκείνες που δεν πληρούν τα κριτήρια σου, και κρατώντας μόνο εκείνες που πιστεύεις πως ενδέχεται να είναι καταπληκτική ευκαιρία.

Ωστόσο να θυμάσαι πως εκείνα τα βιογραφικά που θα απορρίψεις, αλλά ίσως να χρειαστούν επανεξέταση στο μέλλον, φύλαξε τα κάπου στην άκρη, για κάθε παν ενδεχόμενο, εάν φερειπείν όλες οι ενδιαφέρουσες προτάσεις αποδειχθούν κατώτερες των περιστάσεων, και χρειαστεί ξανά να προβείς στις ίδιες ενέργειες, πάλι από την αρχή. Εδώ το ζήτημα είναι καθαρά πρακτικό και θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις χρόνο, κόπο, και ίσως περαιτέρω έξοδα για καταχώρηση νέων αγγελιών.

Συνέντευξη υπαλλήλων

Η διεξαγωγή μιας συνέντευξης για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου δεν είναι καθόλου διασκεδαστική διαδικασία, τουναντίον θα έλεγα πως κρύβει πολλές παγίδες για τον επιχειρηματία ή τον προϊστάμενο που θα κληθεί να υποβάλει ερωτήσεις στους υποψηφίους, και αν γίνουν λάθη, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι σπουδαιότεροι, και τελικά να μείνουν οι παπατζήδες, τότε η κατάσταση θα είναι για κλάματα, με τη μόνη διαφορά πως το μάρμαρο θα το πληρώσει η επιχείρηση σου.

Να θυμάσαι πως οι περισσότεροι συνεντευξιαζόμενοι είναι προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις που θα τους θέσεις, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που διακινείται στο διαδίκτυο και ενημερώνει τον κόσμο για τα πάντα.

Ωστόσο ενδέχεται ορισμένοι να μην είναι έτοιμοι ή να αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις ερωτήσεις που τους θέτεις, λόγω υπερβολικού άγχους που τους διακατέχει, με αρνητική συνέπεια να λένε ακόμα και ασυναρτησίες. Μην ξεχνάς πως ετούτο το στοιχείο συχνά προκύπτει όταν δύο άγνωστοι κάθονται μαζί για πρώτη φορά, και νιώθει ιδιαίτερα άβολα εκείνος που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο συνεντευξιαζόμενος.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου σε μία εξίσου σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να παραλείψεις πότε, δηλαδή αν υπάρχουν δέκα άτομα που περιμένουν στη σειρά για να τους πάρεις συνέντευξη, να μην σταματήσεις π.χ στον τρίτο γιατί σε εντυπωσίασε, αλλά να μιλήσεις με όλους, και να θυμάσαι πως κατά τη συνέντευξη θα πρέπει το 80% να μιλάει ο συνεντευξιαζόμενος και το 20% εσύ.

Επιπλέον εάν είσαι άντρας, μην πέσεις στην παγίδα και επιλέξεις μία κοπέλα διότι σου γυάλισε το μάτι και θέλεις να κάνεις σχέση μαζί της, και το αντίστροφο ισχύει για τις γυναίκες. Δεν μπερδεύουμε ποτέ τα επαγγελματικά, με τα προσωπικά μας.

Επίσης μην επιλέξεις με κριτήριο το συναίσθημα, φερειπείν εάν κάποιος είναι φτωχός και βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, και σου αναφέρει επίτηδες πως είσαι η τελευταία του ελπίδα για να σε τουμπάρει. Ίσως να ακουστεί λίγο σκληρό αυτό που θα σου πω, αλλά είναι η πραγματικότητα: «Δεν είσαι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά μία επιχείρηση που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα. Αν έχεις σκοπό να βοηθήσεις τους φτωχούς, τότε κάντο πράξη μέσω δωρεών στα δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα που υπάρχουν στη χώρα μας και υπολειτουργούν διότι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους. Μην μπερδεύεις τα σώβρακα με τις γραβάτες».

Προϋπηρεσία

Μη γελιόμαστε, η προϋπηρεσία σε όλα τα επαγγέλματα προϋποθέτει πως ο μελλοντικός υπάλληλος είναι έτοιμος για να μπει κατευθείαν στο στίβο μάχης, και να αναλάβει τα πολύπλοκα καθήκοντά του, δίχως χάσιμο χρόνου, αφού υποτίθεται πως έχει αποδεδειγμένα εμπειρία κάποιων ετών, εν αντιθέσει με έναν αρχάριο στο επάγγελμα που θα χρειαστεί αδιαμφισβήτητα χρόνο προσαρμογής, από 1 έως 3 μήνες ανάλογα την περίπτωση, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα η επιχείρηση θα υπολειτουργεί εάν βασίζεσαι μόνο σε αυτόν.

Επιπρόσθετα, εάν επιλέξεις κάποιον ανειδίκευτο με μηδαμινή εμπειρία, λόγω χαμηλών αποδοχών που θα του καταβάλεις, τότε επιδίωξε να του παρέχεις όλα εκείνα τα εφόδια ούτως ώστε να μπορέσει να αφομοιώσει σύντομα όλα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί και να ανέβει επίπεδο ικανοτήτων για την εργασία που θα αναλάβει.

Μην ξεχνάς πως ο ανειδίκευτος είναι άνθρωπος και μπορεί να κάνει λάθη, οπότε στην πρώτη στραβοτιμονιά μην του βάζεις τις φωνές, γιατί θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, και τελικά δεν θα αποδίδει στο μέγιστο.

Εάν από την άλλη πλευρά ψάχνεις μόνο για πεπειραμένο άτομο, μην αρκεστείς μόνο στα λεγόμενα του, αλλά ζήτησε να σου το αποδείξει στην πράξη για να κατανοήσεις σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα που θα του αναθέσεις. Σε τούτη την περίπτωση δεν υπάρχει καν εβδομάδα προσαρμογής, παρά μόνο λίγες μέρες για να εγκλιματιστεί με τους συναδέλφους του και να νιώσει πιο άνετα.

Είναι καθαρά στην διακριτική ευχέρεια σου, κατά πόσο θα είσαι επιεικής τον πρώτο καιρό μαζί του εάν παρουσιαστούν τραγικά λάθη, αλλά συνιστώ να μην κρίνεις τον επαγγελματία από μία μικρή παράλειψη, τουναντίον στήριξε τον γιατί θα σου το ανταποδώσει, εφόσον νιώθει ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο σου και την επιχείρησή σου.

Δοκιμαστικό στάδιο

Κακά τα ψέματα θα ήταν ανοησία να προσλάβεις κάποιο εργαζόμενο ως μόνιμο χωρίς να διαπιστώσεις έμπρακτα πως είναι ικανός επαγγελματίας και έχει τα εχέγγυα να σε ξελασπώσει στις φουρτούνες, ιδιαίτερα αν υπάρχει φόρτος εργασίας ή απαιτείται ορισμένες φορές να βάλουν όλοι οι υπάλληλοι τα δυνατά τους γιατί έτυχε ένα απρόοπτο γεγονός.

Σε γενικές γραμμές, θα ήταν σώφρον να ζητήσεις από τον υποψήφιο υπάλληλο να εργαστεί για πέντε μέρες, πάντα με αμοιβή και όχι τζαμπα, με την προοπτική να αξιολογήσεις τις δεξιότητες που κατέχει, και εννοείται πως δεν πρέπει να σταθείς στο πλούσιο βιογραφικό που υπέβαλε κατά την αίτησή του, επειδή πλέον η θεωρία παύει να υφίσταται και τώρα μιλούν μόνο τα έργα.

Υπάλληλος γραφείου

Εάν αναζητάς υπάλληλο για το γραφείο, τότε απαγορεύεται δια ροπάλου να συγχέεις ανόμοια πράγματα, παραδείγματος χάριν το ό,τι δούλεψε ο υποψήφιος και σε άλλα άσχετα γραφεία με το επάγγελμα σου δεν σημαίνει πως είναι πεπειραμένος και πληροί τις προϋποθέσεις.

Η επιχειρηματικότητα συνεπάγεται με πρωταθλητισμό, άλλωστε θα το έχεις καταλάβει από τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει στην ελεύθερη αγορά όπου δεν σηκώνει παρασπονδίες, σφάλματα και λάθος αποφάσεις από τους διαχειριστές της επιχειρηματικής οντότητας.

Οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτου επαγγέλματος είναι επιτακτική ανάγκη να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τους υπολογιστές, το διαδίκτυο και γενικά να έχουν τεχνολογική παιδεία, διότι τη σημερινή εποχή τα πάντα γίνονται ψηφιακά και δεν είναι σχήμα λόγου.

Καμία σοβαρή εταιρεία δεν δουλεύει στα γραφεία της μόνο με χαρτί, αντιθέτως όλες οι γραφειοκρατικές υποθέσεις διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, και μάλιστα υπάρχουν άπειρα και συνάμα δυναμικά εργαλεία που βοηθούν τους υπαλλήλους να γίνουν πιο παραγωγικοί μέσα από εικονικά περιβάλλοντα όπου τους δίνεται η δυνατότητα να συνεργάζονται όλοι μαζί ακόμη κι αν βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, και όχι απλά εκτός γραφείου.

Υπάλληλος για εξωτερικές δουλειές

Δυστυχώς ένας υπάλληλος που θα προσληφθεί για εξωτερικές εργασίες, είναι λογικό πως θα έχει περισσότερο εργασιακή ανεξαρτησία, εν αντιθέσει με έναν υπάλληλο γραφείου, και ετούτη η πτυχή μπορεί να έχει τα μειονεκτήματα της, αφού κατά κάποιο τρόπο ο προϊστάμενος δεν θα μπορεί να τον έχει από κοντά και να γνωρίζει 100% αν όντως κοπιάζει και ενδιαφέρεται για τη δουλειά του.

Βέβαια και εσύ ως εργοδότης από την πλευρά σου θα πρέπει να του έχεις κάποια υποτυπώδη εμπιστοσύνη, αλλά όχι με κλειστά τα μάτια, δίνοντάς του λευκό χαρτί να κάνει ό,τι θέλει. Εδώ χρειάζεται να βρεις τη χρυσή τομή, σε σημείο πού δεν θα νιώθεις καχυποψίες για τον υπάλληλο σου που βρίσκεται σε εξωτερικές δουλειές.

Τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή, όμως όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα και το επιχειρείν όλα είναι προκαθορισμένα και επιβάλλεται οι ενέργειες να γίνονται βάσει σχεδίου, και όχι να πηγαίνεις όπου φυσάει ο άνεμος, διαφορετικά θα αναγκαστείς να κλείσεις το ρημάδι το μαγαζί σου, και θα πας στις καφετέριες να παίζεις τάβλι με τους αργόσχολους. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Αποκτήστε πληροφορίες για τους υποψηφίους από τα social media

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή που ζούμε τίποτα δεν μένει κρυφό, και αυτό το εκμεταλλεύεται σχεδόν η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στο δυτικό πολιτισμό, άσχετα αν δεν το διατυμπανίζουν, και συμβαίνει αυτό το πράγμα για να διαπιστώσουν εάν οι υπάλληλοι τους συμπεριφέρονται ευπρεπώς ή απαράδεκτα εκτός δουλειάς, δηλαδή στα social media, κάτι που τυπικά δεν θα διαφέρει και πολύ από την πραγματική τους ζωή.

Είναι γεγονός πως όταν υποψήφιοι υπάλληλοι κάνουν αίτηση για να προσληφθούν σε μία νέα εταιρεία στις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνήθως παραθέτουν και το προφίλ τους στο Linkedin, το Facebook, το Twitter, το Instagram, και ούτω καθεξής. Προφανώς γιατί όσο πιο πολλούς ακόλουθους έχουν στα social media, ενδέχεται να φέρουν επιπλέον πελατεία στην επιχείρηση, λόγω της επιρροής που έχουν προς το κοινό τους (τούτη η ορολογία ονομάζεται στα αγγλικά influencer marketing).

Επίσης αν o υπάλληλος συμπεριφέρεται χυδαία στα social media και σχολιάζει κάτω από αναρτήσεις άλλων χρηστών με αηδιαστικό τρόπο, λες και συναναστρέφεται με αλήτες στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς του, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην επιχείρηση σου. Όμως εάν έχει ιδιωτικό το προφίλ του και δεν είναι δημόσιο, ετούτη η παράμετρος συγκαταλέγεται στα θετικά σημεία, αφού προφανώς δεν θα δίνει δικαίωμα για να πει κάποιος κάτι κακό για εκείνον.

Προσοχή, για να μην βρεις τον μπελά σου, ενημέρωσε τον υπάλληλο σου πως θέλεις να δεις το προφίλ του, ούτως ώστε να μην φανεί σαν κατασκοπεία, καταπατώντας το ιδιωτικό του απόρρητο, γιατί θα έχει κάθε δικαίωμα να σου κάνει αγωγή η μήνυση, και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Εκπαιδευτική κατάρτιση των υπαλλήλων και σεμινάρια

Μην ξεχνάς πως όλα τα επαγγέλματα ανανεώνονται με το πέρασμα των ετών και εμπλουτίζονται με καινούργια πράγματα, και αναγκαστικά η κοινή λογική επιτάσσει οι υπάλληλοι να τα μαθαίνουν ενδελεχώς μέσω σεμιναρίων, με απώτερο σκοπό να μην παρουσιάζουν αδυναμίες και τεχνικές ελλείψεις στο ρόλο που τους ανατέθηκε.

Αυτό μεταφράζεται σε δίψα για μάθηση από την μεριά του υπαλλήλου και απαιτείται να είναι δεκτικός να καταρτιστεί με νέες δεξιότητες ή τεχνικές. Επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες να παραμείνει κάποιος στάσιμος επειδή βαριέται ή γιατί θα ξεβολευτεί από την άνεση που του παρέχεται.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166