ΑρχικήHow toΗ τέχνη αφήγησης ιστοριών στη στρατηγική Blogging

Η τέχνη αφήγησης ιστοριών στη στρατηγική Blogging

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, κάθε μέρα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο περίπου 4 εκατομμύρια άρθρα σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα γραφής του περιεχομένου. Ωστόσο είναι γεγονός πως στην Αγγλική γλώσσα εντοπίζεται ο υψηλότερος βαθμός δυσκολίας, αναφορικά με τον ανταγωνισμό.

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε μία απέραντη θάλασσα από bloggers που πιθανότατα έχουν καλύψει όλα τα βασικά θέματα, και μάλιστα από χίλιες διαφορετικές οπτικές γωνίες; Οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ακόμη και αν γράψεις ένα εξαίσιο άρθρο ενδεχομένως να μην το δει κανείς, πέρα από λίγους αναγνώστες που έτυχε να φτάσουν τυχαία στο ιστολόγιο σου, και κάπως έτσι βρέθηκαν να διαβάζουν το κείμενο σου.

Εν τούτοις μην σε πιάνει πανικός και πιστεύεις πως θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι στην αφάνεια, διότι θα σου εξηγήσω ορισμένα κόλπα προκειμένου να γράφεις τόσο καλά άρθρα με την τέχνη αφήγησης ιστοριών, η οποία αν την εφαρμόσεις στη Blogging στρατηγική σου θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από το πλήθος, και τελικά να χτίσεις ένα πιστό κοινό που θα έρχεται με τεράστια λαχτάρα να διαβάσει το καινούργιο υλικό σου.

Όλοι αγαπούν να ακούν και να διαβάζουν μία υπέροχη ιστορία. Προσωπικά προσπαθώ να ξεκινάω κάθε άρθρο μου πάντα με μια ιστορία που επικεντρώνεται συνήθως στο σημείο ενδιαφέροντος του μέσου αναγνώστη. Θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι αυτό δεν είναι ένα ακόμη άρθρο από ένα κουτοπόνηρο blogger που προσπαθεί να κερδίσει γρήγορα χρήματα, αλλά κάποιος που σέβεται τη νοημοσύνη τους, που κατανοεί πραγματικά τα προβλήματα τους, και επιθυμεί να τους κάνει να νιώσουν ευχάριστα, να προβληματιστούν και να αναλογιστούν πως άξιζε ο χρόνος που αφιέρωσαν για την ανάγνωση του περιεχομένου μου.

Η δύναμη μιας καλής ιστορίας

Η πεμπτουσία του ζητήματος δεν είναι απλά να αφηγηθείς μία πανέμορφη ιστορία που θα ξεχαστεί μετά από λίγα λεπτά, αλλά συνάμα να περιέχει και ένα δίδαγμα που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό του συνανθρώπου σου, δηλαδή να έχει ουσία και υπόβαθρο από πίσω.

Θυμήσου όταν ήσουν παιδί και οι γονείς σου πάντα σου έλεγαν: «Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι μέχρι να φας όλη τη σαλάτα με τα λαχανικά, γιατί κάνει καλό στην υγεία σου», αυτό σου το έλεγαν γιατί πραγματικά νοιάζονται για σένα και θέλουν μόνο το καλό σου. Όμως εσύ λαχταρούσες να τρως πίτσες, παγωτά και σοκολάτες, διότι είναι πιο νόστιμα σε σχέση με το μπρόκολο και το μαρούλι που μπορεί να μην έχουν την ίδια υπέροχη γεύση, αλλά έχουν την ικανότητα ενισχύουν την υγεία σου, ιδίως όσο ακολουθείς πιστά αυτό το μονοπάτι.

Οπότε για να σε πείσουν, αναγκάζονταν να σας δελεάσουν, λέγοντας σου πως εφόσον φας ολόκληρη τη σαλάτα, σου υπόσχομαι πως στο τέλος θα σου δώσω ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας. Με λίγα λόγια μπορείς να έχεις και τα δύο, αλλά πάντα με την κατάλληλη δοσολογία, χωρίς να υπερβαίνεις τα όρια, κάνοντας κατάχρηση.

Σκέψου με τον ίδιο τρόπο τις αναρτήσεις που γράφεις για το blog σου. Οι αναγνώστες σου χρειάζονται πρακτικές συμβουλές και κόλπα για να διευκολύνουν τη ζωή τους και να λύνουν κάθε φορά ένα πρόβλημα. Στο τέλος μένει εκείνη η χρήσιμη συμβουλή που χρειάζονται. Συμπεριέλαβε στο κείμενο σου μία ιστορία που θα δίνει στο κοινό αυτό που θέλει, αλλά ταυτόχρονα και εκείνο που αληθινά χρειάζεται.

Μια αξέχαστη ανάρτηση ιστολογίου πρέπει να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη στην ανάγνωση. Σκέψου κάτι παρόμοιο, όπως όταν διαβάζεις ένα παραμύθι και σου γεννάει υπέροχα συναισθήματα που σε βοηθάει να φτάσεις στο ύψιστο σημείο ικανοποίησης.

Πως να χρησιμοποιήσεις την αφήγηση στην ανάρτηση του blog σου

Το GrooveHQ έκανε μια πρωτότυπη δοκιμή. Ο στόχος ήταν να καθοριστεί εάν οι δημοσιεύσεις ιστολογίου με ιστορίες ήταν πιο επιτυχημένες από εκείνες που δεν περιείχαν καθόλου. Διαπίστωσε ότι οι αναρτήσεις ιστολογίου με εισαγωγή ιστορίας είχαν σχεδόν 300% περισσότερη αποτελεσματικότητα στο να πείσουν το χρήστη να συνεχίσει να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο. Επίσης, ο μέσος χρόνος παραμονής στον ιστοχώρο αυξήθηκε κατά πέντε φορές από τον συνηθισμένο αριθμό, δηλαδή ελαττώθηκε κατακόρυφα το Bounce rate (ποσοστό εγκατάλειψης) που κατ’ επέκταση μειώνει τα έσοδα, εξαιτίας του γεγονότος πως ο χρήστης βλέπει λιγότερες διαφημίσεις.

Μια καλή ιστορία στο ξεκίνημα του γραπτού κειμένου έχει τα εχέγγυα να μεταφέρει τον αναγνώστη σε υπέροχες αναμνήσεις, καθηλώνοντας τον προσηλωμένο στο υλικό σου για να δει την υπόλοιπη συνέχεια της αφήγησης, αφού τον έχει εξιτάρει η όλη ατμόσφαιρα.

Φερειπείν, οι χρήστες είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν το διάβασμα όταν συνειδητοποιούν ότι ο ήρωας της ιστορίας είναι σαν αυτούς ή έστω παρομοιάζει την προσωπικότητα τους. Ξεκινήστε με μια συναρπαστική, αλλά σύντομη πρώτη παράγραφο βάζοντας κατευθείαν τον αναγνώστη στην ιστορία. Στη δεύτερη παράγραφο, περιγράψτε άμεσα εκείνο το σημείο που θα επιθυμούσε ο χρήστης να έχει την πολυπόθητη εξέλιξη, άλλωστε για αυτόν γράφετε το κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον απογοητεύσεις.

Και τελειώστε με μια ρητορική ερώτηση που απευθύνεται στον αναγνώστη ως προβληματισμό και τροφή για σκέψη, μεταβαίνοντας παράλληλα στο κύριο σώμα για να συζητήσετε τη λύση που παρέχει το άρθρο σας για το εκάστοτε θέμα.

Γίνετε ο βασικός χαρακτήρας της ιστορίας

Εκμεταλλευτείτε κάποια προσωπική σας εμπειρία για να δημιουργήσετε μια άμεση σύνδεση με τον αναγνώστη. Για παράδειγμα, πριν μερικά χρόνια είχα κληθεί να γράψω ένα άρθρο ως φιλοξενούμενος (guest post) σε κάποιο άλλο ιστότοπο με τίτλο «Πως να γράψετε ένα συναρπαστικό κείμενο για να πουλήσεις ένα προϊόν». Εκεί ξεκίνησα να ξεδιπλώνω τη σκέψη μου, αναφέροντας τα δικά μου προσωπικά βιώματα στη συγγραφή άρθρου, δηλαδή εγώ ήμουν ο κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας, ενώ συνάμα μπήκα στη διαδικασία να αναλύσω λεπτομερώς πως δύναται να πείσω με επιχειρήματα τον κόσμο ώστε να βρει τη λύση που αναζητούσε, και όλα αυτά συνοδευόμενα με κάποιες μικρές αυτοτελείς ιστορίες για να εμπλουτίσω το κείμενο και τελικά να γίνει πιο ευχάριστο και εύπεπτο στον αναγνώστη, κρατώντας τον σε αγωνία μέχρι το τέλος, χωρίς να βαρεθεί.

Ο τρόπος επικοινωνίας με τους αναγνώστες είναι μία δύσκολη και σύνθετη διαδικασία, και επί της ουσίας έχεις μόλις μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεση σου να τον πείσεις να παραμείνει από τη στιγμή που θα αρχίσει να διαβάζει την ανάρτηση σου. Ειδάλλως τον έχασες και ενδεχομένως να μην ξαναγυρίσει ποτέ στη διαδικτυακή τοποθεσία σου, και μετά να αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος, δίχως να κατανοείς πως εσύ ο ίδιος είσαι το πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργείς.

Άντλησε μέσα από τον πλούτο των εμπειριών σου και μετέφερε μόνο εκείνα τα στοιχεία που κρίνεις ότι χρήζουν αξία αναφοράς και θεωρητικά είναι πιο ενδιαφέροντα. Δίχως να γίνεσαι χυδαίος, προσβλητικός, εριστικός και βαρετός, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προκαλέσεις αγανάκτηση και δυσανασχέτηση, αντί την ευχαρίστηση.

Γράψε από την οπτική γωνία του αναγνώστη

Μην επικεντρώνεσαι μόνο στην ιστορία σου και παραμελείς την ομάδα των ατόμων που απευθύνεσαι. Επειδή κανένας άνθρωπος δεν έχει χρόνο για χάσιμο, οφείλεις εξαρχής να βρεις τα κουμπιά τους, κάτι που ομολογουμένως δεν είναι εύκολο, και για αυτό το λόγο λίγοι bloggers θεωρούνται επιτυχημένοι στο χώρο του blogging.

Χρησιμοποίησε για παράδειγμα ωραίες ατάκες, και αν το σηκώνει η περίσταση και κανένα ανέκδοτο για να γελάσει το χειλάκι κάθε πικραμένου (αλλά με μέτρο). Μην ξεχνάς πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή μαστίζεται από πάμπολλα προβλήματα και ο κόσμος είναι διαρκώς στεναχωρημένος. Οπότε αν τους χαρίσεις λίγες στιγμές γέλιου είναι σίγουρο πως θα σε ανταμείψουν με την παραμονή τους.

Επιπρόσθετα, επικεντρώσου στα κίνητρα που θα τους οδηγήσουν να αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβάνοντας το σκεπτικό, πόσο όμορφα συναισθήματα θα αποκτήσουν εάν πράξουν κατά αυτό τον τρόπο. Για να βιώσουν οι αναγνώστες την ιστορία σου, πρέπει οι ίδιοι να γίνουν οι ήρωες. Τούτη η μεθοδολογία θα σου επιτρέψει να συνδεθείς μαζί τους, τόσο σε γνωστικό, όσο και συναισθηματικό επίπεδο.

Βεβαιώσου ότι η ιστορία σου ευθυγραμμίζεται με το μήνυμα που θέλεις να περάσεις

Απαιτείται απαρέγκλιτα να υπάρχει ένα σημείο διασταύρωσης που θα ενώνεται η ιστορία με το μήνυμα που εσύ θέλεις να περάσεις στο αναγνωστικό κοινό. Εννοείται πως εδώ χρειάζεται να είσαι μάστορας στο γράψιμο, και να ενώνεις περίτεχνα, ακόμη και αντίθετα πράγματα.

Σε καμία περίπτωση μην πιστέψεις πως οι αναγνώστες είναι ανόητοι και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τους εμπαίζεις με χαζομάρες που δεν μου βγάζουν κανένα ουσιώδες νόημα. Τα κείμενα που έχεις γράψει με τόσο κόπο αποτελούν την βιτρίνα της δουλειάς σου, κάτι που μεταφράζεται πως είναι αναγκαίο να είσαι σχολαστικός σε αυτό που κάνεις, ώστε οι υπόλοιποι να σε πάρουν στα σοβαρά.

Στόχος είναι να εξηγείς ορισμένες παραμέτρους που ενδεχομένως να προκαλούν σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό. Μην λησμονείς πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης, και θα πρέπει να καταβάλλεις περαιτέρω προσπάθεια ώστε να γίνεις πιο κατατοπιστικός και παράλληλα ξεκάθαρος σε αυτά που γράφεις.

Χρησιμοποίησε την ιστορία ως επεξηγηματικό παράδειγμα

Θα σου θέσω ένα καίριο ρητορικό ερώτημα. «Πως δύναται να βοηθήσεις ένα χρήστη αν δεν του δίνεις να καταλάβει μέσα από απτά παραδείγματα»; Καταρχάς πρέπει ο ίδιος σου να ξεκαθαρίσεις μέσα στο μυαλό σου όσα θέλεις να αναλύσεις, και μετέπειτα να μεταλαμπαδεύσεις τη γνώση σου πάνω στην επίλυση ενός προβλήματος.

Έχω γίνει μάρτυρας σοβαρών λαθών, άπειρες φορές από διάφορους bloggers στην προσπάθεια τους να παρέχουν όσο περισσότερη πληροφορία γίνεται, εν τέλει περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα, και ο χρήστης αντί να φύγει με απαντήσεις, τελικά αποχωρεί από το blog με επιπλέον ερωτήματα και άλυτες απορίες.

Παραδείγματος χάρη, όταν είχε πρωτοβγεί το iPhone πριν 15 χρόνια περίπου, σε ένα τεχνολογικό site, οι χρήστες έγραφαν στα σχόλια (κάτω από το επίμαχο άρθρο) τις δυσλειτουργίες που αντιμετώπιζαν με τη συσκευή τους, ωστόσο ο blogger επιχειρούσε να εξηγήσει το ζήτημα με τεχνικούς όρους που επί της ουσίας ήταν ακατανόητοι στην πλειοψηφία του κοινού, ιδίως εκείνη την εποχή που υπήρχε μεγάλο ποσοστό ψηφιακού αναλφαβητισμού. Δηλαδή ήταν σαν να περιγράφει τα συστήματα ενός διαστημοπλοίου σε ένα αγρότη που δεν καμία σχέση με το αντικείμενο.

Και μετά οι αναγνώστες αναρωτιόντουσαν αν μιλάει σε ξένη γλώσσα ή στην ελληνική, αφού οι αναγνώστες δεν καταλάβαιναν ούτε με μία λέξη από αυτά που έλεγε, ενώ αυτός είχε την πεποίθηση ότι ήταν γκουρού στον τομέα, όμως δεν είχε την ικανότητα της επικοινωνίας να ξεδιαλύνει απορίες με απλά λόγια. Έτσι χρήστες πήγαιναν σε άλλα site για να εξυπηρετηθούν, προφανώς γιατί κανένας δεν είναι αναντικατάστατος.

Τα στοιχεία μιας καλής ιστορίας

Θα σας παραθέσω συνοπτικά πέντε συνισταμένες που καθορίζουν ότι μια ιστορία είναι καλή σε κάποιο άρθρο, όπως:

  • Να είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα
  • Να είναι εκπαιδευτική
  • Να είναι εύκολα κατανοητή
  • Να είναι σωστά δομημένη, χωρίς να υπάρχουν ασάφειες
  • Και φυσικά να είναι αξιομνημόνευτη, ώστε να τη μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες στο διαδίκτυο

Η ιστορία σας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν κεντρικό χαρακτήρα, να εισάγει τη σύγκρουση και να κλείνει με την επίλυση της σύγκρουσης.

Κατανοώ πως εάν είσαι αρχάριος, ότι όλα αυτά πιθανόν να σου φαίνονται βουνό. Εν τούτοις να θυμάσαι, πως για να φτάσω και εγώ στο επίπεδο δεξιοτήτων που βρίσκομαι τώρα ότι έχω αφιερώσει αμέτρητες ώρες στην τριβή μου με το αντικείμενο, και τίποτα δεν κατέκτησα με ευκολία. Έτσι και εσύ προσπάθησε να ακολουθήσεις εκείνο το δρόμο που θα σε βοηθάει χρόνο με το χρόνο να βελτιώνεις τις αδυναμίες σου και να γίνεσαι ποιοτικότερος ώστε να φτάσεις να γίνεις κάποια μέρα επαγγελματίας blogger, προκειμένου να βιοπορίζεσαι μέσα από αυτήν την ενασχόληση. Για να φτάσεις στην κορυφή θέλει να παιδευτείς και να καταβάλεις υπερπροσπάθειες κάθε φορά.

Μην ξεφεύγεις από το θέμα, αποπροσανατολίζοντας τους αναγνώστες

Όπως εξήγησα πιο πάνω, ο γραπτός σου λόγος θα πρέπει να είναι σαφής και να ακολουθεί κάποιες νόρμες, κι αν είναι εφικτό, να αποφεύγεις να βγαίνεις εκτός θέματος, με μηδενική απόκλιση, ή έστω τη λιγότερη δυνατή. Εάν μιλούσαμε πρόσωπο με πρόσωπο, τότε εξυπακούεται πως θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα, όσον αφορά τη συνεννόηση.

Π.χ όταν συνομιλείς με ένα άνθρωπο μέσω φυσικής παρουσίας, τότε εκεί είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κατευθείαν τα λεγόμενα σου, κυρίως από τους μορφασμούς του προσώπου, τις χειρονομίες και από τη γλώσσα του σώματος, ακόμη και αν δεν λες απολύτως τίποτα. Όμως στα γραπτά κείμενα, δυστυχώς τίθενται αρκετοί περιορισμοί, αφού έχεις λιγότερα εργαλεία στη διάθεσή σου να περιγράψεις αυτά που σκέφτεσαι.

Συμπέρασμα

Να σημειωθεί ότι ήδη από την αρχαιότητα, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι επικαλούνταν συχνά τις ιστορίες για να παραδειγματίσουν, να διδάξουν τους νέους και να διασκεδάσουν ο ένας τον άλλον. Είναι μία τεχνική που έχει υιοθετηθεί από πολύ κόσμο με το πέρασμα των αιώνων, προφανώς γιατί έχει τεράστια δύναμη, και όποιος την εκμεταλλευτεί σωστά ενδεχομένως κάποτε να γίνει ένας καταπληκτικός ρήτορας.

Στη σύγχρονη εποχή που έχει έκλειψη η φυσική επαφή μεταξύ των ατόμων, και όλα γίνονται πρακτικά μέσω του διαδικτύου, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να γίνεται σωστή χρήση του γραπτού λόγου, ώστε να μας καταλαβαίνουν οι συνάνθρωποι μας. Συνεπώς, η τέχνη της αφήγησης ιστοριών για τους αρθρογράφους στη στρατηγική Blogging θεωρείται μονόδρομος εάν επιθυμείς να προσελκύσεις περαιτέρω κόσμο στο blog σου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166