ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήThe Brothers Grimm (soundtrack)

The Brothers Grimm (soundtrack)

Πληροφορίες

 • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Dario Marianelli
 • Εκτέλεση Μουσικής: Benjamin Wallfisch
 • Κυκλοφορία CD: Milan Records, 2005
 • Συνολική Διάρκεια CD: 72 λεπτά
 • Είδος Tαινίας: Φαντασίας, Περιπέτειας, Μυστηρίου

Στις μέρες μας, ελάχιστες μουσικές για ταινίες είναι ξεχωριστές, με την έννοια ότι έχουν κάτι που τις διαχωρίζει από τις περισσότερες άλλες, μια χαρακτηριστική ταυτότητα που τις καθιστά μοναδικές για το είδος τους. Σε άλλες εποχές, τα soundtracks που ξεχώριζαν ήταν ένα φαινόμενο πολύ πιο συχνό απ’ ότι σήμερα. Βέβαια, τότε ήταν και άλλοι οι συνθέτες. Οι χρυσές εκείνες εποχές έχουν περάσει πια, ωστόσο, κάποιες φορές συναντάμε τέτοια παραδείγματα πραγματικά ξεχωριστών μουσικών και τότε αξίζει να ασχολούμαστε με αυτά. Ένα τέτοιο λοιπόν, είναι το soundtrack της ταινίας του Terry Gilliam, Τhe Brothers Grimm.

Αν είστε θιασώτες της σκοτεινής μουσικής, τότε με τη μουσική των Αδελφών Γκρίμ θα βρεθείτε στον παράδεισο! Ας πάρουμε μια ιδέα από την ταινία, για να μπείτε στο κλίμα της και να προσανατολιστείτε στα απειλητικά μονοπάτια της μουσικής της. Οι Αδελφοί Γκρίμ ήταν μια κινηματογραφική ιστορία που λάμβανε χώρα στην ομιχλώδη Ευρώπη της εποχής του Ναπολέοντα. Οι απατεώνες αδελφοί Γκρίμ αποκαλύπτονται και αναγκάζονται να φέρουν σε πέρας μια πραγματική αποστολή μυστηρίου, που θα απειλήσει και την ίδια τους τη ζωή.

Περίεργες εξαφανίσεις κοριτσιών σε ένα χωριό που βρίσκεται πλησίον ενός μαγεμένου, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι του χωριού, δάσους όπου κάποτε ζούσε μια άπληστη βασίλισσα, συνθέτουν το παζλ μιας ιστορίας γεμάτης φαντασία και σκοτάδι, ενός γοτθικού παραμυθιού με στοιχεία τρόμου. Τί ρόλο παίζει η μουσική του Dario Marianelli σε αυτή την ιστορία; Μέγα. Καίριο. Ζωτικό. Η διαίσθηση του συνθέτη ως προς το τί μουσικές ανάγκες είχε η ταινία ήταν απόλυτα εύστοχη, με αποτέλεσμα την εκπληκτική ταύτιση εικόνας και μουσικής επένδυσης.

Πως θα περιέγραφε κανείς τη μουσική της ταινίας; Σκοτεινή, γοτθική, απειλητική, μυστηριώδης, νοσταλγική, μελωδική, παραμυθένια, επική, προκλητική, τρομακτική, βίαιη, μακάβρια, εφιαλτική. Η ατμόσφαιρά της είχε όλα τα παραπάνω στοιχεία και αυτό είναι που την καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα. Πόσα soundtracks στις μέρες μας είναι τόσο καλογραμμένα ώστε να περιλαμβάνουν τέτοιο εύρος μεταπτώσεων; Πραγματικά ελάχιστα!

Το έντονο ορχηστρικό βάρος της μουσικής εκδηλώνεται σε κάθε κομμάτι του CD. Ο Marianelli έγραψε ένα soundtrack που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες μιας ορχήστρας. Κάθε όργανο έχει τις δικές του πρωταγωνιστικές στιγμές και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η μεγάλη ορχήστρα ενισχύεται με τις δυνάμεις μιας χορωδίας, των σόλο φωνητικών της Dessislava Stefanova και αρκετών έξτρα οργάνων που δίνουν πικάντικη γεύση στο σύνολο.

Τα θέματα που υπάρχουν διασκορπισμένα στη μουσική έχουν έντονη προσωπικότητα και διάρκεια ως προς τον αντίκτυπό τους σε αυτή. Η αρχή γίνεται με τους τίτλους αρχής στο κομμάτι “Dickensian Beginnings” (#1), όπου έχουμε ένα βαρύ σκοτεινό march που δίνει τον πρώτο μουσικό τόνο από μια ταινία και ένα soundtrack φαντασίας. Το march αυτό κρύβει και μια υπόνοια σαρκασμού για τους απατεώνες αδελφούς Γκρίμ που δεν είναι αυτό που φαίνονται.

Το θέμα αυτό δε θα το ξανακούσουμε, παρά μόνο στους τίτλους τέλους της ταινίας και στο CD από το κομμάτι “End Credits” (#17). Το μαγεμένο δάσος που ζωντανεύει έχει το δικό του θέμα που επαναλαμβάνεται στο CD πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο και αρχικά το συναντάμε στην έναρξη του “Red Riding Hood” (#3). Πρόκειται για μια μελωδία, κάτι σαν lullaby, που όχι μόνο μπορεί να δελεάσει το μικρό κοριτσάκι που κάνει βόλτα στο δάσος (οι αντίστοιχες σκηνές τις ταινίας όπου το ακούμε) αλλά γενικά λειτουργεί και σαν μια αόρατη δύναμη μέσα στην ταινία, που μπορεί να αποπλανεί τις αισθήσεις.

Με ένα στρατιωτικό march που αναφέρεται στο γαλλικό στράτευμα ξεκινάει το κομμάτι “The Queen’s Story” (#4), ενώ περαιτέρω ανάπτυξη στο θέμα του δάσους υπάρχει στο κομμάτι “And They Lived Happily Ever After” (#16), όπου παίρνει διαστάσεις απίστευτου κάλλους με σαρωτικά βιολιά που διεγείρουν τις αισθήσεις του ακροατή και δίνουν ένα απογειωτικό ρόλο στη μουσική. Ίσως να μιλάμε και για το καλύτερο κομμάτι μουσικής που γράφτηκε για ταινία το 2005!

Ωστόσο, η μελωδική πλευρά του soundtrack δεν είναι αυτή που κυριαρχεί. Στη μουσική του Dario Marianelli επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και παράλληλα με αυτό κυλούν οι όποιες μελωδίες. Υπάρχει δράση με περίτεχνη χρήση πνευστών και κρουστών που ποτέ δεν είναι κοινότυπη. Ο συνθέτης φέρνει την ορχήστρα στα όριά της βγάζοντας ποικίλους ήχους από αυτή και διάφορους συνδυασμούς οργάνων και φωνών που κάνουν τη δουλειά του την πιο προσεγμένη της χρονιάς.

Αν νομίζετε πως πρόκειται να ακούσετε ένα εύκολο soundtrack, τότε σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη με τη μουσική των Αδελφών Γκρίμ. Κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η ακρόαση του CD, και εξαιτίας ορισμένων στιγμών ατονικότητας, αυτό όμως δε μειώνει στο ελάχιστο την εξαιρετική δουλειά που έκανε ο συνθέτης. Η χορωδία εμφανίζεται διαρκώς στη μουσική, χωρίς όμως να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συμμετοχή της αποσκοπεί στο να χρωματίσει το σύνολο και όχι να το μονοπωλήσει.

Καθώς κυλάει η μουσική κατά την ακρόαση του CD, η προσήλωση του ακροατή δεν αποσυντονίζεται ούτε στιγμή, καθώς ο συνθέτης επιφυλάσει πάντα κάτι νέο στην επόμενη “στροφή”, κι αυτό είναι ένα δείγμα της φρεσκάδας που διακατέχει τη μουσική. Κατά τόπους υπάρχουν και οι επικές στιγμές, όπως στο κομμάτι “It’s You: You Know the Story” (#14) που καλύπτει την κορύφωση της ταινίας και την κατάληξη της βασίλισσας του δάσους (Monica Bellucci). Τότε έχουμε ένα απίστευτο κρεσέντο που θυμίζει συνθέτες βεληνεκούς Jerry Goldsmith και όχι κάποιον νεαρό στο χώρο συνθέτη που τώρα έχει ξεκινήσει να ωριμάζει.

Trivia

Είναι το πρώτο soundtrack που γράφει ο Ιταλός συνθέτης Dario Marianelli για χολυγουντιανή παραγωγή. Το επόμενο που έγραψε ήταν για την ταινία Pride and Prejudice (Περηφάνεια και Προκατάληψη) για το οποίο απέσπασε υποψηφιότητα στα φετεινά βραβεία όσκαρ.

To Have or not to Have?

Αν υπήρξε μια μεγάλη μουσική έκπληξη την κινηματογραφική χρονιά που πέρασε, αυτή αναμφισβήτητα ήταν το soundtrack της ταινίας The Brothers Grimm. Μια δουλειά πολύπλοκη, ένα soundtrack φαντασίας πραγματικά ξεχωριστό με πολλές μεταπτώσεις. Ενώ τη μία στιγμή απολαμβάνεις όμορφες μελωδίες, την επόμενη δέχεσαι την επίθεση της ορχήστρας! Σε μια προσπάθεια να δώσουμε μια εικόνα του που περίπου κινείται το στυλ της μουσικής του Dario Marianelli, γι’ αυτούς που έχουν κάποιες δεδομένες γνώσεις κινηματογραφικής μουσικής, θα λέγαμε πως είναι ένας συνδυασμός των Elliot Goldenthal και Jerry Goldsmith.

H σκοτεινή ατμόσφαιρα της μουσικής του πρώτου στην πιο ανεκτή της έκδοση και η έντονη θεματική χροιά της μουσικής του δεύτερου, με την εκπληκτική του ικανότητα στο χειρισμό της ορχήστρας. Ο Dario Marianelli κάνει θαύματα σε ένα δύσκολο είδος μουσικής. Η αδυναμία της Ακαδημίας να προσέξει τη δουλειά του στις υποψηφιότητες των όσκαρ είναι απόδειξη της έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα.

Όπως έχει δείξει και κατά το παρελθόν, είναι χαρακτηριστική η αδυναμίας της να αναδείξει τις ξεχωριστές μουσικές φωνές του κινηματογραφικού γίγνεσθαι και να τις τιμήσει. Από την πλευρά του συντάκτη αυτού του κειμένου, το soundtrack του The Brother Grimm παίρνει απλόχερα το όσκαρ μουσικής του 2005, για την πρωτοτυπία της, το ξεχωριστό της στυλ, την εκλεπτυσμένη προσέγγιση και γιατί είναι μια πραγματική μουσική πρόκληση!

Tracklist

 1. Dickensian Beginnings (3:23)
 2. Shrewd Thespians (0:42)
 3. Red Riding Hood (3:56)
 4. The Queen’s Story (5:13)
 5. The Forest Comes to Life (9:14)
 6. Jake’s Pledge (2:03)
 7. Muddy (3:08)
 8. Inside the Tower (3:12)
 9. The Queen Awakens (6:25)
 10. The French Arrive (2:52)
 11. Burning the Forest (2:24)
 12. The Eclipse Begins (6:52)
 13. A Slice of Quiche Would Be Nice (4:37)
 14. It’s You: You Know the Story (8:02)
 15. Sleeping Beauties (3:50)
 16. And They Lived Happily Ever After (3:40)
 17. End Credits (2:08)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166