Το WordPress Multisite θεωρείται μια εξαιρετική επιλογή για χρήστες του WordPress που θέλουν να διαχειρίζονται ταυτόχρονα πολλούς ιστότοπους κάτω από το ίδιο domain name. Το κυριότερο στοιχείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή εγκατάσταση WordPress, αφού το Multisite σας επιτρέπει να εκτελείτε πολλούς ιστότοπους μέσω ενός ενιαίου πίνακα ελέγχου.
Αυτό το άρθρο είναι ένας αναλυτικός οδηγός για το WordPress Multisite. Θα εξηγήσουμε πως λειτουργεί, και συνάμα θα καλύψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, και θα συζητήσουμε για τις κατάλληλες περιπτώσεις χρήσης του.
Επιπλέον, θα παρέχουμε έναν αναλυτικό οδηγό βήμα προς βήμα για τη ρύθμιση και τη διαχείριση WordPress Multisite και θα απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη δυνατότητα.
Τι είναι το WordPress Multisite;
Το WordPress Multisite είναι μια δυνατότητα που σας επιτρέπει να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε πολλούς ιστότοπους κάτω από την ίδια εγκατάσταση σε ένα συγκεκριμένο domain name και στον ίδιο server. Με απλά λόγια, θα μπορείτε να να διαχειρίζεστε ένα δίκτυο ιστότοπων μέσα από έναν πίνακα ελέγχου.
Είναι μια δημοφιλής λύση για επιχειρήσεις και ιδρύματα που διαχειρίζονται πολλούς ιστότοπους σε διαφορετικές γλώσσες, και αυτό συνήθως επιτυγχάνεται, χρησιμοποιώντας είτε subdomains (υποτομείς), είτε subfolders (υποκαταλόγους).
Για παράδειγμα, ένας κύριος ιστότοπος με το όνομα τομέα example.com μπορεί να έχει υποτομείς όπως site1.example.com και site2.example.com. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε υποκαταλόγους όπως example.com/site1 και example.com/site2.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Multisite για να δημιουργήσουν πολλαπλούς ιστότοπους για διαφορετικά τμήματα. Ομοίως, μια εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει ιστότοπους για ξεχωριστά υποκαταστήματα ή γραφεία.
Πως λειτουργεί το WordPress Multisite;
Για να κατανοήσετε πως λειτουργεί το WordPress Multisite, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός σούπερ διαχειριστή (super admin) και ενός διαχειριστή ιστότοπου (site admin).
Ο σούπερ διαχειριστής, γνωστός και ως διαχειριστής δικτύου, ελέγχει ένα ολόκληρο δίκτυο ιστότοπων. Αυτός ο διαχειριστής είναι εκείνος που ενεργοποιεί το Multisite και έχει τον απόλυτο έλεγχο του.
Οι σούπερ διαχειριστές έχουν πρόσβαση στις ρυθμίσεις του διαχειριστή δικτύου (Network Admin) και στον πίνακα ελέγχου κάθε ιστότοπου σε ολόκληρο το δίκτυο και μπορούν να παραχωρήσουν στους χρήστες άδεια να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς ή ακόμη και νέους ιστότοπους.
Ο σούπερ διαχειριστής του δικτύου πολλών τοποθεσιών ελέγχει την εγκατάσταση των plugins και των themes και διαχειρίζεται τις μεταφορτώσεις αρχείων για όλους τους ιστότοπους στο δίκτυο. Οι σούπερ διαχειριστές μπορούν επίσης να αναδιαμορφώσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ολόκληρη τη δομή ενός δικτύου, καταργώντας π.χ subdomain κατά την κρίση του.
Ένας απλός διαχειριστής έχει συνήθως πρόσβαση μόνο σε έναν ιστότοπο εντός ενός δικτύου με πολλές τοποθεσίες. Ωστόσο, ανάλογα με τα δικαιώματα που χορηγούνται από τον Super admin τους, οι διαχειριστές ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους από έναν ιστότοπους.
Οι απλοί διαχειριστές μπορούν να προσθέτουν χρήστες, αλλά μόνο σε ιστότοπους που διαχειρίζονται. Παρόλο που οι διαχειριστές δεν μπορούν να εγκαταστήσουν plugins και themes, μπορούν γενικά να επιλέξουν ποια να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν.
Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα WordPress Multisite (και πότε όχι)
Αν και η χρήση του WordPress Multisite είναι μια εξαιρετική στρατηγική σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι πάντα η σωστή προσέγγιση.
Το WordPress Multisite είναι μια εξαιρετική λύση για όσους διαχειρίζονται πολλούς παρόμοιους ιστότοπους. Είναι εξαιρετικό για ιστότοπους που μοιράζονται ίδιο κώδικα, όπως τα ίδια βασικά αρχεία WordPress, προσθήκες και θέματα.
Ένα παράδειγμα δικτύου πολλαπλών ιστοτόπων WordPress είναι τα ιστολόγια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Επιτρέπει σε φοιτητές και στους καθηγητές να δημιουργήσουν ένα ιστολόγιο στη διεύθυνση URL harvard.edu.
Τούτου λεχθέντος, εάν εκτελείτε πολλούς ιστότοπους που δεν σχετίζονται ή είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, το WordPress Multisite μπορεί να μην ενδείκνυται για εσάς. Ενδέχεται να βρείτε περιορισμούς, καθώς οι περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες πρέπει να κοινοποιούνται και να ενεργοποιούνται από έναν διαχειριστή δικτύου.
Για παράδειγμα, το WordPress Multisite δεν είναι κατάλληλο για προγραμματιστές που δημιουργούν ιστότοπους για διαφορετικούς πελάτες. Συνήθως, κάθε ιστότοπος πελάτη έχει μοναδικό κώδικα και διαμορφώσεις. Θα ήταν δύσκολο να διαχειριστείτε όλους τους ιστότοπους πελατών σε ένα κεντρικό δίκτυο.
Για να κατανοήσετε καλύτερα πότε να χρησιμοποιείτε WordPress multisite και πότε να δημιουργείτε μεμονωμένους ιστότοπους WordPress, ρίξτε μια ματιά στην ακόλουθη σύγκριση περιπτώσεων χρήσης:
WordPress Multisite | WordPress Single Site |
Για ιστότοπους με παρόμοιο περιεχόμενο | Για ιστότοπους με πολύ διαφορετικό περιεχόμενο |
Για ιστότοπους που μοιράζονται τις ίδιες προσθήκες και λειτουργικότητα | Για ιστότοπους που διαθέτουν ξεχωριστά μοναδικά πρόσθετα ή λειτουργικότητα και δυνατότητες |
Για ιστότοπους που μοιράζονται τις ίδιες διαμορφώσεις στον διακομιστή | Για ιστότοπους με διαφορετικές διαμορφώσεις διακομιστή |
Για πολυγλωσσικούς ιστότοπους | Για μονογλωσσικούς ιστότοπους |
Για επιχειρήσεις ή οργανισμούς με ξεχωριστούς ιστότοπους για κάθε τμήμα ή έργο | Για επιχειρήσεις ή οργανισμούς που χρειάζονται μόνο έναν ιστότοπο |
Για ένα δίκτυο προσωπικών τοποθεσιών που μοιράζονται παρόμοιο περιεχόμενο και προσθήκες, όπως ψηφιακά χαρτοφυλάκια, διαδικτυακά βιογραφικά ή προσωπικά ιστολόγια | Για προσωπικούς ιστότοπους που διαφέρουν κυρίως σε περιεχόμενο, σκοπό και λειτουργικότητα |
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του WordPress Multisite
Τώρα που εξερευνήσαμε τις διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης του WordPress Multisite, ας δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Φροντίστε να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν μπείτε στη διαδικασία να το δημιουργήσετε.
Πλεονεκτήματα
- Αποτελεσματική διαχείριση. Ως διαχειριστής δικτύου, μπορείτε να εγκαταστήσετε ενημερώσεις, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να εγκαταστήσετε προσθήκες από έναν ενιαίο πίνακα ελέγχου του WordPress.
- Ευκολότερη εκχώρηση αδειών σε χρήστες. Το WordPress Multisite σας επιτρέπει να εκχωρείτε άδειες σε διαχειριστές χαμηλότερου επιπέδου σε διαφορετικούς ιστότοπους στο δίκτυο σας, διευκολύνοντας την κοινή χρήση εργασιών.
- Μεγαλύτερος έλεγχος. Εάν εκτελείτε πολλούς ιστότοπους, το WordPress Multisite σας δίνει τον έλεγχο της χρήσης προσθηκών και θεμάτων σε κάθε ιστότοπο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο κακών plugins ή themes που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την απόδοση ολόκληρου του δικτύου.
Μειονεκτήματα
- Πολλοί περιορισμοί. Οι ιστότοποι σε ένα δίκτυο με πολλές τοποθεσίες μοιράζονται μια βάση δεδομένων, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε αντίγραφα ασφαλείας και ενημερώσεις σε όλο το δίκτυο.
- Υψηλότερος κίνδυνος δολιοφθοράς από κυβερνοεγκληματίες. Εφόσον οι ιστότοποι μοιράζονται τους ίδιους πόρους διακομιστή, έτσι είναι αυτονόητο ότι όλες οι τοποθεσίες θα διακοπούν εάν το κοινόχρηστο δίκτυο τεθεί εκτός λειτουργίας. Ομοίως, εάν συμβεί μια κυβερνοεπίθεση σε έναν ιστότοπο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τις υπόλοιπες τοποθεσίες.
- Αλληλεξαρτώμενη απόδοση. Η απόδοση κάθε τοποθεσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επισκεψιμότητα που λαμβάνουν οι άλλοι ιστότοποι στο ίδιο δίκτυο. Εάν ένας ιστότοπος παρουσιάσει ξαφνική αύξηση της επισκεψιμότητας, η απόδοση και η ταχύτητα των άλλων τοποθεσιών ενδέχεται επίσης να υποφέρουν.
- Περιορισμένα πρόσθετα και θέματα. Συνήθως δεν υποστηρίζονται όλα τα plugins και themes σε δίκτυα με πολλαπλές τοποθεσίες, καθαρά για λόγους ασφαλείας.
- Περιορισμένη επιλογή παρόχων φιλοξενίας. Δεν υποστηρίζουν όλοι οι οικοδεσπότες ιστού το WordPress Multisite.
Πως να ρυθμίσετε το WordPress Multisite σε υποκαταλόγους
Εάν έχετε αποφασίσει ότι το WordPress Multisite είναι η κατάλληλη λύση για εσάς, ήρθε η ώρα να το εγκαταστήσετε.
Ανάλογα με τον πάροχο φιλοξενίας ιστού που χρησιμοποιείτε, η εγκατάσταση του μπορεί να γίνει αυτόματα μέσω του πίνακα ελέγχου στο web hosting σας. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας WordPress με λειτουργία Multisite για πιο ομαλή εγκατάσταση.
Θα σας εξηγήσουμε πως να ρυθμίσετε το WordPress Multisite με μη αυτόματο τρόπο στα επόμενα τέσσερα βήματα.
Προαπαιτούμενα
Για να ενεργοποιήσετε το WordPress Multisite, λάβετε υπόψη αυτές τις απαιτήσεις:
- Φιλοξενία Ιστού. Φροντίστε να αγοράσετε ένα ένα πακέτο web hosting που μπορεί να να σηκώσει πολλά subdomains και subfolders.
- Εγκατάσταση WordPress. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια νέα εγκατάσταση WordPress για να ρυθμίσετε ένα δίκτυο πολλών τοποθεσιών. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπάρχουσα εγκατάσταση WordPress, αλλά φροντίστε πρώτα να απενεργοποιήσετε τα πρόσθετα και να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) προκειμένου να μη χαθούν τα αρχεία.
- Πρόσβαση FTP. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση στην εγκατάσταση του WordPress με έναν λογισμικό FTP όπως το FileZilla.
Ενημερώστε το Αρχείο wp-config.php
Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να επεξεργαστείτε το αρχείο διαμόρφωσης του ιστότοπου σας. Στο WordPress, αυτό είναι το αρχείο wp-config.php, που βρίσκεται στον ριζικό κατάλογο του site σας.
Το wp-config.php είναι το αρχείο όπου αποθηκεύονται οι λεπτομέρειες διαμόρφωσης του ιστότοπου σας, συμπεριλαμβανομένων της βάσης δεδομένων και των ονομάτων κεντρικού υπολογιστή (hostnames), του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης.
Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την ενημέρωση του wp-config.php:
Ανοίξτε το πρόγραμμα-πελάτη FTP και συνδεθείτε στον ιστότοπο σας.
- Πλοηγηθείτε στον ριζικό κατάλογο, που συνήθως ονομάζεται public_html. Εάν χρησιμοποιείτε το hPanel, αποκτήστε πρόσβαση σε αυτό μεταβαίνοντας στη Διαχείριση αρχείων.
- Μεταβείτε στο αρχείο wp-config.php και κάντε δεξί κλικ σε αυτό για να επιλέξετε Άνοιγμα / Επεξεργασία. Αυτό θα ανοίξει το αρχείο και θα δείτε τον κώδικα που υπάρχει εκεί μέσα.
- Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο κάτω μέρος του αρχείου μέχρι να δείτε τη γραμμή που γράφει /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */.
- Πάνω από το */, προσθέστε τον ακόλουθο κώδικα:
/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );
- Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε το αρχείο wp-config.php.
Αυτό ήταν όλο. Αυτή η απλή γραμμή κώδικα λέει στο WordPress ότι θέλετε να ενεργοποιήσετε το Multisite.
Διαμορφώστε τη δομή του δικτύου σας
Στη συνέχεια, συνδεθείτε και αποκτήστε πρόσβαση στην περιοχή διαχειριστή του WordPress για να βρείτε την οθόνη Ρύθμιση δικτύου στην ενότητα Εργαλεία. Εδώ θα διαμορφώσετε και θα ενεργοποιήσετε το δίκτυο WordPress Multisite.
Το WordPress θα σας ζητήσει να απενεργοποιήσετε τυχόν ενεργές προσθήκες πριν συνεχίσετε.
Στην περιοχή Διευθύνσεις τοποθεσιών στο δίκτυό σας , επιλέξτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε υποτομείς ή υποκαταλόγους.
Σημειώστε ότι αυτή η επιλογή θα επηρεάσει όλους τους ιστότοπους εντός του δικτύου σας και δεν μπορεί να αλλάξει αργότερα.
Στη συνέχεια, στην περιοχή Λεπτομέρειες δικτύου , εισαγάγετε ένα όνομα για το δίκτυό σας στο πεδίο Τίτλος δικτύου . Επίσης, φροντίστε να εισαγάγετε τη διεύθυνση email του Super admin στο πεδίο Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαχειριστή δικτύου .
Ελέγξτε ξανά όλες τις πληροφορίες και κάντε κλικ στην Εγκατάσταση.
Επεξεργαστείτε τα αρχεία wp-config.php και .htaccess
Το επόμενο βήμα απαιτεί να προσθέσετε δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα κώδικα στα αρχεία wp-config.php και .htaccess που βρίσκονται στον ριζικό κατάλογο του WordPress.
Πριν συνεχίσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων wp-config.php και .htaccess .
Αντιγράψτε τα αποσπάσματα κώδικα και ακολουθήστε τις οδηγίες. Τα αποσπάσματα πρέπει να μοιάζουν με τα παρακάτω.
Στο αρχείο wp-config.php , προσθέστε το ακόλουθο απόσπασμα κώδικα πάνω από τη γραμμή /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */:
define('MULTISITE', true);
define('SUBDOMAIN_INSTALL', true);
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'Your Domain');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);
Μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τον Your Domain με τον δικό σας domain name.
Στο αρχείο .htaccess, προσθέστε το ακόλουθο απόσπασμα κώδικα:
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
# add a trailing slash to /wp-admin
RewriteRule ^wp-admin$ wp-admin/ [R=301,L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule ^(wp-(content|admin|includes).*) $1 [L]
RewriteRule ^(.*\.php)$ $1 [L]
RewriteRule . index.php [L]
Αποθηκεύστε τις αλλαγές που έγιναν και στα δύο αρχεία wp-config.php και .htaccess.
Αποκτήστε πρόσβαση στην εγκατάσταση (Multisite Installation)
Το δίκτυο σας WordPress Multisite είναι σχεδόν έτοιμο. Τώρα, συνδεθείτε ξανά στην περιοχή διαχειριστή του WordPress και εντοπίστε το νέο μενού πλοήγησης διαχειριστή δικτύου φέρει την ονομασία Οι ιστότοποι μου.
Εδώ μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις οθόνες Διαχειριστή δικτύου και στον πίνακα ελέγχου του κύριου ή του αρχικού ιστότοπου ως σούπερ διαχειριστής. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τον κύριο ιστότοπο WordPress όπως θα χρησιμοποιούσατε σε έναν τυπικό ιστότοπο WordPress.
Από την οθόνη Διαχειριστής δικτύου, μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τοποθεσίες και λογαριασμούς χρηστών. Κάθε φορά που δημιουργείται ένας νέος ιστότοπος, προστίθεται μια καινούρια καρτέλα στο αναπτυσσόμενο μενού πλοήγησης στην περιοχή Οι ιστότοποι μου.
Πως να ρυθμίσετε το WordPress Multisite με subdomains
Εάν επιλέξετε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποτομέων (subdomains), ενδέχεται να εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μήνυμα που σας ζητά να επεξεργαστείτε τα αρχεία wp-config.php και .htaccess:
Σε αυτήν την περίπτωση, ο κώδικας που δίνεται από το WordPress για την επεξεργασία του αρχείου .htaccess έχει μια επιπλέον γραμμή:
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
Φροντίστε να αντιγράψετε ολόκληρο το απόσπασμα κώδικα προτού ακολουθήσετε τις προτροπές και επεξεργαστείτε το αρχείο .htaccess .
Τώρα, προσθέστε μια εγγραφή DNS “*” που δείχνει προς τον διακομιστή σας. Εάν είστε χρήστης Godaddy, μπορείτε να το κάνετε μέσω του DNS Zone Editor (Επεξεργαστή Ζώνης DNS).
Για να δημιουργήσετε την εγγραφή, εισαγάγετε * στο πεδίο Name και τη διεύθυνση IP του λογαριασμού φιλοξενίας σας στο σημείο Points to.
Μόλις γίνει αυτό, δημιουργήστε το subdomain της επιθυμίας σας και αυτό είναι όλο.
Πως να διαχειριστείτε το WordPress Multisite
Οι παρακάτω ενότητες περιγράφουν μερικές βασικές λειτουργίες για τη διαχείριση ενός δικτύου πολλών ιστοτόπων μέσω του πίνακα ελέγχου του WordPress.
Πως να προσθέσετε έναν νέο ιστότοπο στο δίκτυο πολλών τοποθεσιών σας
Αφού ολοκληρώσετε επιτυχώς την εγκατάσταση του Multisite, θα διαπιστώσετε ότι το δίκτυό σας περιέχει μόνο έναν ιστότοπο. Θα εξηγήσουμε πως μπορείτε να προσθέσετε μεμονωμένους ιστότοπους στο δίκτυό σας.
Πριν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τις ανάλογες προετοιμασίες για κάθε νέο ιστότοπο, όπως:
- URL. Αυτός είναι είτε υποτομέας είτε υποκατάλογος.
- Τίτλος. Αυτό είναι το όνομα που θα βλέπουν οι επισκέπτες όταν έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο.
- Διεύθυνση email. Αυτό αφορά τον διαχειριστή κατώτερου επιπέδου που έχει πρόσβαση μόνο στον συγκεκριμένο ιστότοπο και όχι σε ολόκληρο το δίκτυο.
Αρχικά, μεταβείτε στις ρυθμίσεις τοποθεσίας μεταβαίνοντας στην καρτέλα “Ιστότοποι” στην αριστερή πλευρά των οθονών διαχειριστή του δικτύου σας και κάντε κλικ στην Προσθήκη νέου.
Θα εμφανιστεί μια σελίδα με τις επιλογές διαμόρφωσης για τον νέο ιστότοπο. Σε κάθε πεδίο, εισαγάγετε τη διεύθυνση του νέου ιστότοπου και τον τίτλο, τη γλώσσα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του διαχειριστή. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην Προσθήκη τοποθεσίας . Σημειώστε ότι το παρακάτω παράδειγμα χρησιμοποιεί subdomains.
Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για όσους ιστότοπους θέλετε να δημιουργήσετε, αρκεί να το υποστηρίζει το πρόγραμμα φιλοξενίας σας (web hosting).
Πως να διαχειριστείτε τα θέματα και τις προσθήκες στο Multisite
Δεδομένου ότι μόνο ο Super admin μπορεί να εγκαταστήσει θέματα και προσθήκες, θα είστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση τους για το δίκτυο των ιστότοπων σας.
Η διαδικασία εγκατάστασης είναι λίγο πολύ η ίδια όπως σε έναν τυπικό ιστότοπο WordPress. Η βασική διαφορά εδώ είναι ότι τα θέματα και τα πρόσθετα που εγκαθιστάτε για έναν ιστότοπο θα ισχύουν για ολόκληρο το δίκτυο.
Ωστόσο, η εγκατάσταση μιας νέας προσθήκης ή θέματος δεν την ενεργοποιεί αυτόματα για όλους τους ιστότοπους.
Με κάθε πρόσθετο, ένας σούπερ διαχειριστής μπορεί να πράξει τα εξής:
- Ενεργοποίηση δικτύου. Οποιαδήποτε προσθήκη ενεργοποιημένη από το δίκτυο θα εκτελείται σε όλους τους ιστότοπους του δικτύου. Σκεφτείτε να το κάνετε αυτό με εργαλεία βελτιστοποίησης απόδοσης, όπως προσθήκες ασφαλείας ή προσωρινής αποθήκευσης. Σε αντίθεση με τους σούπερ διαχειριστές, οι διαχειριστές του ιστότοπου δεν έχουν την δικαίωμα να απενεργοποιούν τις προσθήκες.
- Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση plugins. Επιτρέψτε στους διαχειριστές του ιστότοπου να ενεργοποιήσουν τυχόν εγκατεστημένες προσθήκες.
- Ορίστε διαφορετικά δικαιώματα για τους διαχειριστές του ιστότοπου. Διαμορφώστε τα δικαιώματα διαχειριστή τοποθεσίας μέσω της καρτέλας Ρυθμίσεις στον πίνακα ελέγχου πολλών τοποθεσιών του διαχειριστή δικτύου.
Με κάθε θέμα, ένας Super admin μπορεί:
- Ενεργοποίηση δικτύου. Αυτό δεν ενεργοποιεί το θέμα σε κάθε ιστότοπο, αλλά το καθιστά διαθέσιμο σε όλες τις τοποθεσίες. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε από τον πίνακα ελέγχου κάθε ιστότοπου.
- Ενεργοποιήστε το για συγκεκριμένους ιστότοπους. Κάντε αυτό μέσω του πίνακα ελέγχου διαχειριστή κάθε ιστότοπου.
- Εγκατάσταση αλλά όχι ενεργοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας σούπερ διαχειριστής μπορεί να δει το θέμα ενώ παραμένει αόρατο στους διαχειριστές του ιστότοπου.
Οι σούπερ διαχειριστές είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση των προσθηκών και των θεμάτων και την αφαίρεση των ανενεργών για να διασφαλίσουν ότι η απόδοση όλων των ιστότοπων παραμένει βέλτιστη.
Πως να προσθέσετε νέους χρήστες στο Multisite
Ένας Super admin μπορεί να προσθέσει νέους χρήστες ως διαχειριστές δικτύου ή ιστότοπου.
Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις διαχειριστή δικτύου και μεταβείτε στο Users -> Add New.
Εδώ, δημιουργήστε το όνομα χρήστη του νέου χρήστη και εισαγάγετε τη διεύθυνση email του. Αφού κάνετε κλικ στην Προσθήκη χρήστη, θα λάβει ένα email που θα τον καλεί να ορίσουν έναν κωδικό πρόσβασης.
Για να επεξεργαστείτε λογαριασμούς χρηστών και τα δικαιώματα τους, μεταβείτε στο Users -> All Users . Εδώ, μπορείτε επίσης να εκχωρήσετε στους χρήστες προνόμια μέχρι ως Super admin.
Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε στους χρήστες κατάσταση Super admin, καθώς θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην οθόνη ρυθμίσεων δικτύου πολλών τοποθεσιών. Είναι καλύτερο να διατηρείτε τον αριθμό των Super admin σε ένα δίκτυο πολλών τοποθεσιών όσο το δυνατόν χαμηλότερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας διαχειριστής δικτύου είναι αρκετός.
Οι διαχειριστές ιστότοπου μπορούν να προσθέσουν νέους διαχειριστές ιστότοπου. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις οθόνες διαχειριστή του ιστότοπου σας και μεταβείτε στην επιλογή Χρήστες -> Προσθήκη νέου .
Επιλέξτε εάν θα προσθέσετε νέους ή υπάρχοντες χρήστες στο δίκτυο πολλών τοποθεσιών. Στη συνέχεια, απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες και συμπληρώστε τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως το όνομα χρήστη και το email τους.
Πως να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις δικτύου WordPress
Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως το WordPress Multisite μόλις ενεργοποιηθεί, είναι καλύτερο να ελέγξετε ξανά τις ρυθμίσεις δικτύου και να τις προσαρμόσετε πρώτα.
Κάντε αυτό μεταβαίνοντας πρώτα στις Ρυθμίσεις -> Ρυθμίσεις δικτύου από τον πίνακα ελέγχου διαχειριστή του δικτύου σας.
Οι Ρυθμίσεις Εγγραφής (Registration Settings) σας επιτρέπουν να διαμορφώσετε εάν οι διαχειριστές του ιστότοπου μπορούν να προσθέσουν νέους ιστότοπους ή χρήστες. Ένας Super admin μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις εγγραφής για να λαμβάνει email όταν υπάρχουν αλλαγές.
Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε την ενότητα Ρυθμίσεις μεταφόρτωσης (Upload Settings). Εδώ, μπορείτε να περιορίσετε τον τύπο και το μέγεθος των συνημμένων που μπορούν να ανεβάσουν οι χρήστες στο δίκτυο.
Αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το δίκτυο δεν είναι υπερφορτωμένο με αρχεία που δεν μπορεί να σηκώσει το πρόγραμμα φιλοξενίας σας. Δεδομένου ότι οι ιστότοποι σε multisite wordpress μοιράζονται τους ίδιους πόρους φιλοξενίας, η δημιουργία ορίων μεταφόρτωσης συμβάλλει στη διασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης και στην αποφυγή καθυστερήσεων ή σφαλμάτων ιστότοπου.
Πως να αποθηκεύσετε αρχεία πολυμέσων στο WordPress Multisite
Κάθε ιστότοπος σε ένα δίκτυο με πολλές τοποθεσίες έχει ξεχωριστούς καταλόγους μεταφόρτωσης πολυμέσων στους οποίους έχει πρόσβαση μόνο ο διαχειριστής αυτού του ιστότοπου και ο υπερ-διαχειριστής. Αυτό σημαίνει ότι ένας διαχειριστής ιστότοπου δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία άλλου ιστότοπου, ακόμα κι αν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.
Όταν ενεργοποιείτε το Multisite σε μια τυπική εγκατάσταση WordPress, δημιουργεί έναν νέο φάκελο στον κατάλογο wp-content/uploads. Αυτός ο νέος φάκελος, που περιέχει τα μεταφορτωμένα πολυμέσα όλων των ιστότοπων WordPress εντός του δικτύου.
Κάθε φορά που δημιουργείται ένας νέος ιστότοπος σε ένα δίκτυο, ένας φάκελος που αντιστοιχεί στο αναγνωριστικό αυτού του ιστότοπου προστίθεται στο φάκελο τοποθεσιών (sites folder). Για παράδειγμα, η κύρια τοποθεσία ενός δικτύου έχει το αναγνωριστικό 01 . Τυχόν νέοι ιστότοποι που δημιουργείτε στο δίκτυο θα έχουν αναγνωριστικό 02 , 03 και ούτω καθεξής.
Επομένως, όταν ανεβάζετε αρχεία σε έναν ιστότοπο εντός του δικτύου, βεβαιωθείτε ότι τον ανεβάζετε στον σωστό υποκατάλογο.
Δείτε πώς μπορείτε να ανεβάσετε ένα αρχείο σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο δίκτυο μέσω της Διαχείρισης αρχείων:
- Ανοίξτε τη Διαχείριση αρχείων από τον πίνακα ελέγχου της φιλοξενίας σας.
- Μεταβείτε στο wp-content/uploads/sites.
- Θα ανεβάσουμε ένα αρχείο στον δεύτερο ιστότοπο εντός του δικτύου – τον πρώτο νέο site μετά τον κύριο ιστότοπο. Το αναγνωριστικό αυτού του ιστότοπου είναι 02 , επομένως θα πρέπει να βρείτε έναν κατάλογο με το όνομα 02 ή σκέτο 2 εντός των τοποθεσιών σας.
- Ανοίξτε τον κατάλογο 02 και ανεβάστε το αρχείο εκεί.
Αν και η ύπαρξη χωριστών καταλόγων αρχείων πολυμέσων έχει τα πλεονεκτήματα της, ορισμένοι χρήστες μπορεί να προτιμούν να έχουν μια κεντρική βιβλιοθήκη για όλους τους δικτυωμένους ιστότοπους. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόσθετο Network Media Library και να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη πολυμέσων στο δίκτυο.
Πως να χρησιμοποιήσετε SSL στο WordPress Multisite
Η ύπαρξη κάποιας μορφής ψηφιακής ασφάλειας ή κρυπτογραφικού πρωτοκόλλου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ιστότοπου σας. Ένα πιστοποιητικό Secure Sockets Layer (SSL) θα κρυπτογραφεί την επικοινωνία μεταξύ ενός προγράμματος περιήγησης και του ιστότοπου, διασφαλίζοντας ασφαλείς ανταλλαγές πληροφοριών.
Η εγκατάσταση ενός WordPress SSL σε ολόκληρο το δίκτυο πολλών ιστότοπων εναι είναι αντικειμενικά απαραίτητο για πολλούς και διάφορους λόγους. Εάν μια τοποθεσία στο δίκτυο δεν διαθέτει τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρου του δικτύου.
Εάν ρυθμίσετε έναν multisite σε υποκαταλόγους, χρειάζεστε μόνο ένα πιστοποιητικό SSL για όλους τους ιστότοπούς σας. Αλλά αν δημιουργείτε ιστότοπους σε ένα δίκτυο WordPress Multisite που βασίζεται σε subdomains, θα πρέπει να ρυθμίσετε ένα διαφορετικό SSL για κάθε ιστότοπο.
Να θυμάστε πως οι πάροχοι φιλοξενίας προσφέρουν συνήθως ένα δωρεάν πιστοποιητικό SSL με κάθε πακέτο web hosting, και ισχύει μόνο για τον κύριο domain name. Επομένως, τα άλλα subdomains στο δίκτυο θα απαιτούν ξεχωριστό SSL.
Πως να διαχειριστείτε τη βάση δεδομένων
Όλοι οι ιστότοποι σε ένα δίκτυο μοιράζονται το ίδιο σύστημα αρχείων και βάση δεδομένων. Οι πίνακες που αποθηκεύουν δεδομένα χρήστη για ένα ολόκληρο δίκτυο είναι οι wp_users και wp_usermeta.
Όταν ενεργοποιείται το Multisite, η βάση δεδομένων WordPress δημιουργεί επτά νέους πίνακες για την αποθήκευση αυτών των δεδομένων δικτύου:
- wp_blogs. Περιέχει πληροφορίες για κάθε ιστολόγιο εντός του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων του blog_id , του site_id , του τομέα και της διαδρομής.
- wp_blog_versions. Περιέχει την τρέχουσα αναθεώρηση της βάσης δεδομένων συγκεκριμένων ιστολογίων.
- wp_registration_log. Περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές ιστολογίου, όπως ταυτότητα, email και IP.
- wp_signups. Περιέχει τα δεδομένα των εγγεγραμμένων χρηστών σε ένα δίκτυο. Εάν απενεργοποιήσετε την εγγραφή χρήστη, αυτός ο πίνακας θα πρέπει να είναι κενός.
- wp_site. Περιέχει σύντομες πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα.
- wp_sitemeta. Περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα.
- wp_sitecategories (προαιρετικό). Εάν είναι ενεργοποιημένοι οι καθολικοί όροι (global_terms_enabled = true), τότε αυτός ο πίνακας περιέχει αυτούς τους όρους.
Όταν δημιουργείται ένας νέος ιστότοπος σε ένα δίκτυο πολλών τοποθεσιών, δημιουργούνται 11 νέοι πίνακες βάσης δεδομένων για κάθε ιστότοπο. Για παράδειγμα, για την τοποθεσία 02, οι νέοι πίνακες βάσης δεδομένων είναι:
- wp_2_posts
- wp_2_postmeta
- wp_2_comments
- wp_2_commentmeta
- wp_2_users
- wp_2_usermeta
- wp_2_links
- wp_2_term_relations
- wp_2_term_taxonomy
- wp_2_terms
- wp_2_options
Καθώς ένα δίκτυο πολλαπλών τοποθεσιών μεγαλώνει, δημιουργεί περισσότερους πίνακες βάσεων δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στο WordPress να διασφαλίσει ότι οι ιστότοποι είναι ξεχωριστοί και ότι ο διαχειριστής του ιστότοπου δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ή να τροποποιήσει τα δεδομένα άλλων τοποθεσιών.
Παρόλο που οι δικτυωμένοι ιστότοποι μοιράζονται την ίδια βάση δεδομένων από προεπιλογή, υπάρχει μια μέθοδος διαχωρισμού ενός μεμονωμένου ιστότοπου από τη βάση δεδομένων πολλών τοποθεσιών.
Χρήσιμα πρόσθετα για το Δίκτυο WordPress Multisite
Όποιος είναι εξοικειωμένος με το WordPress γνωρίζει ότι τα πρόσθετα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την απόδοση και να επεκτείνετε τις λειτουργίες τους ιστότοπους σας. Τα πρόσθετα ουσιαστικά επεκτείνουν τη λειτουργικότητα ενός ιστότοπου και επιτρέπουν στους κατόχους ιστοτόπων να προσθέτουν νέες δυνατότητες.
Σημειώστε ότι δεν είναι συμβατά όλα τα πρόσθετα με τα Multisite networks. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικά από τις καλύτερά plugins για να τα προσθέσετε στο δίκτυο σας.
OptinMonster
Το OptinMonster είναι μια δημοφιλής προσθήκη για τη απόκτηση νέων πελατών. Βοηθά στην αύξηση των μετατροπών, δηλαδή μετατρέπει τους απλούς επισκέπτες σε πελάτες μέσω διαφόρων ενεργειών.
Εκτός από την απλούστευση της διαδικασίας δημιουργίας λίστας email, το OptinMonster προσφέρει επίσης εργαλεία για τη μετατροπή των επισκεπτών του ιστότοπου που εγκατέλειψαν τον ιστότοπο σε συνδρομητές, τη δημιουργία εξατομικευμένων εκστρατειών μάρκετινγκ, όπως και την επιμέλεια περιεχομένου για μάρκετινγκ.
Το OptinMonster είναι μια εξαιρετική λύση για το Multisite επειδή εμφανίζει τα αναλυτικά στοιχεία της καμπάνιας email ολόκληρου του δικτύου σε ένα μέρος. Ως Super admin, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα οποιωνδήποτε προσπαθειών απόκτησης νέων πελατών σε όλους τους ιστότοπους και να προσαρμόσετε τις στρατηγικές σας ανάλογα.
User Switching
Το User Switching επιτρέπει στους διαχειριστές να αλλάζουν τους ρόλους των χρηστών σε ένα δίκτυο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε αντιμετώπιση προβλημάτων ή δοκιμές για συγκεκριμένο ιστότοπο.
Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό αυτής της προσθήκης είναι ότι εξακολουθεί να διατηρεί προφυλάξεις ασφαλείας, ακόμη και για μικροπράγματα. Για παράδειγμα, οι κωδικοί πρόσβασης και οι ευαίσθητες πληροφορίες του λογαριασμού παραμένουν εμπιστευτικές ακόμη και όταν οι χρήστες κάνουν εναλλαγή μεταξύ λογαριασμών.
Η εναλλαγή χρήστη επιτρέπει επίσης στους υπερδιαχειριστές να διαμορφώσουν ποιοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιούν την προσθήκη.
Multisite Enhancements
Αυτό το εξαιρετικό plugin επιτρέπει στους Super admin να προσαρμόζουν όλους τους ιστότοπους σε ένα δίκτυο μέσα από έναν πίνακα ελέγχου, παρέχοντας μάλιστα αρκετά εργαλεία, αυξάνοντας έτσι τη λειτουργικότητα ολόκληρου του δικτύου.
Αντί να εργάζεστε με ξεχωριστούς πίνακες εργαλείων για την διαχείριση των τοποθεσιών σας, μπορείτε να προβείτε σε μία έξυπνη διαμόρφωση, ώστε να εμφανίζει τις πληροφορίες και τις ρυθμίσεις κάθε ιστότοπου σε ένα μέρος. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να εμφανιστούν οι πόροι που χρησιμοποιεί κάθε ιστότοπος, όπως και ποιες προσθήκες ή θέματα είναι ενεργά.
Με αυτήν την προσθήκη, οι Super admin μπορούν επίσης να αποκρύψουν ορισμένες τεχνικές πληροφορίες από τον πίνακα ελέγχου.
Συμπέρασμα
Σε αυτό το άρθρο, εξερευνήσαμε το WordPress Multisite, απαριθμήσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και αναλύσαμε ποιοι τύποι χρηστών και ιστοτόπων επωφελούνται περισσότερο από αυτό. Συνολικά, το προτείνουμε σε άτομα που διαχειρίζονται πολλούς παρόμοιους ιστότοπους.
Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να κατανοήσετε το WordPress Multisite και πως να το χρησιμοποιήσετε πλήρως για την επιχείρηση ή το έργο σας.