Το παγκόσμιο διαδίκτυο ίσως παρουσιάσει δυσλειτουργίες μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Το παγκόσμιο διαδίκτυο ίσως παρουσιάσει δυσλειτουργίες μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Οι χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να παρουσιάσουν αποτυχίες σύνδεσης δικτύου την Πέμπτη, καθώς οι κύριοι διακομιστές domain name και η σχετική υποδομή που ελέγχει τον παγκόσμιο ιστό θα τεθεί εκτός λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η εταιρία Internet Assigned Names and Numbers (ICANN), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του μητρώου ονομάτων domain name και διευθύνσεων IP, θα αλλάξει τα κλειδιά κρυπτογράφησης που βοηθά στην προστασία του DNS (Domain Name System) ή του βιβλίου διευθύνσεων του διαδικτύου ( internet address book).

Ωστόσο η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο για την εξασφάλιση ασφαλούς, σταθερού και θεωρείταιDNS, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών (CRA).

Για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ετούτο το εγχείρημα, ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου ενδέχεται να επηρεαστούν εάν οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων ή οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτήν την αλλαγή. Εν τούτοις, ο αντίκτυπος αυτός μπορεί να αποφευχθεί εφόσον παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από τους ιθύνοντες της κάθε χώρας που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Ο αναλυτής της Mobile Research Group, ο Eldar Murtazin, εξήγησε ότι οι χρήστες του διαδικτύου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες εντός 48 ωρών. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την πρόσβαση σε ορισμένους πόρους και αργή φόρτωση ιστοσελίδων. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να έχουν προβλήματα πρόσβασης στο δίκτυο εάν χρησιμοποιούν ασυνείδητο πάροχο τηλεπικοινωνιών που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Το ICANN έχει ήδη πραγματοποιήσει ορισμένες προκαταρκτικές δοκιμές που έδειξαν ότι η διαδικασία αντικατάστασης των κλειδιών κρυπτογράφησης θα δημιουργούσε ελάχιστα προβλήματα.

Ο Arseny Shcheltsin, ειδικός στην ψηφιακή οικονομία, διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται για τυχόν δυσλειτουργίες, αφού το κύριο λογισμικό έχει ήδη ενημερωθεί με επιτυχία.

Η διαδικασία αλλαγής των κλειδιών κρυπτογράφησηςκατέστη αναγκαία λόγω των αυξανόμενων απειλών για την υποδομή του διαδικτύου.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως σε τέτοιου είδους ειδικές περιπτώσεις φαίνεται κατά πόσο οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς που διαχειρίζονται το διαδίκτυο κάθε χώρας είναι προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν σε τέτοια απρόοπτα χωρίς να ταλαιπωρούν τους χρήστες που πληρώνουν αδρά για να γεύονται τα αυτονόητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας