ΑρχικήΑπόψειςΑγορά ναρκωτικών & απαγορευμένων ουσιών στο διαδίκτυο, ξέφραγο αμπέλι

Αγορά ναρκωτικών & απαγορευμένων ουσιών στο διαδίκτυο, ξέφραγο αμπέλι

Αγορά ναρκωτικών & απαγορευμένων ουσιών στο διαδίκτυο, πραγματικά ένα ξέφραγο αμπέλι.

Η μάστιγα των ναρκωτικών και γενικότερα των απαγορευμένων ουσιών είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει όλες τις χώρες του κόσμου, και μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει την πόρτα οποιασδήποτε οικογένειας, ακόμα και εκείνες που ανήκουν στην υψηλή κοινωνική τάξη που τα παιδιά τους σπουδάζουν στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια.

Οπότε, καταλαβαίνουμε πως είναι ένα σύνθετο ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη μεσαία κοινωνική τάξη, αλλά όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ανήκουν, άσχετα αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί, αν είναι μορφωμένοι οι αμόρφωτοι.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα άτομα που παίρνουν ναρκωτικά όπως και οποιαδήποτε εξαρτησιογόνα ουσία για ψυχαγωγικό σκοπό θεωρούνται ασθενείς και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε κατά αυτό τον τρόπο, και όχι ως παράσιτα της κοινωνίας, άλλωστε δεν ξέρεις ποτέ, ίσως την επόμενη μέρα μπορεί αυτό το πρόβλημα να χτυπήσει το παιδί σου, τον αδερφό σου, τον ξάδερφό σου και το φίλο σου.

Λοιπόν, αυτήν την αδυναμία δυστυχώς την εκμεταλλεύονται παλιάνθρωποι και προσπαθούν μέσα από τη δυστυχία των συνανθρώπων τους να κερδοσκοπήσουν, και κατά συνέπεια να γίνουν πλούσιοι, τουλάχιστον εκείνοι που ανήκουν στα υψηλά κλιμάκια των εγκληματικών οργανώσεων.

Τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο έγκλημα έχει αλλάξει μορφή και πλέον έχει μεταφερθεί ένα μεγάλος μέρος του στο διαδίκτυο, προφανώς γιατί εκεί το κοινό είναι μεγαλύτερο, και ως εκ τούτου είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι πελάτες που επιθυμούν να αγοράσουν το παράνομο εμπόρευμα.

Πως δουλεύει το σύστημα με την αγορά / πώληση ναρκωτικών και απαγορευμένων ουσιών στο διαδίκτυο

Ο πόθος για εύκολο κέρδος οδηγεί τους κακοποιούς να σκαρφιστούν καινούργιες ιδέες που θα τους φέρουν επιπλέον χρήμα. Το διαδίκτυο τυγχάνει να είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να καλύψει τα ίχνη των εμπλεκομένων σε μία τέτοιου είδους συναλλαγή. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Έως το 2010 περίπου, ένα μέρος των αγοραπωλησιών αναφορικά με τις απαγορευμένες ουσίες διεξαγόταν και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, (αλλά η βάση πάντα ήταν το Dark Web, για αυτό θα μιλήσουμε στο παρακάτω κεφάλαιο), δηλαδή μέσα από διάφορες κλειστές ομάδες στο Facebook, όπου εκεί μπορούσε να γίνει κάποιος μέλος μόνο εάν γινόταν δεκτός από τους διαχειριστές της ομάδας, και τον είχε συστήσει ένα έμπιστο άτομο, έπειτα γινόταν η συνεννόηση μέσα από τη συνομιλία στο τσατ και στη συνέχεια ο έμπορος ναρκωτικών έστελνε το δέμα στον πελάτη.

Όμως μετά από μετά το 2010, τα πράγματα οργανώθηκαν και πλέον οι κακοποιοί έφτιαξαν διαδικτυακά καταστήματα τύπου e-shop για να εξυπηρετούν τον κόσμο που ενδιαφέρεται να αγοράσει τα ναρκωτικά της αρεσκείας του.

Πρέπει να επισημάνουμε πως σε τούτα τα e-shop οι πληρωμές γινόντουσαν και γίνονται μέσω ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin ούτως ώστε να μη φαίνεται πουθενά ότι έγινε κάποια ηλεκτρονική πληρωμή, διότι ως γνωστόν οι συναλλαγές μέσω τράπεζας και πιστωτικών καρτών είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να εντοπιστεί ο εκάστοτε δράστης που έχει προβεί σε κάποια παρανομία.

Το δέμα που αποστέλλεται προς τον πελάτη και περιέχει τους απαγορευμένες ουσίες είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένο που συνήθως δεν δύναται να γίνει αντιληπτό από τα ταχυδρομεία, επίσης τα ταχυδρομεία και οι τελωνειακές αρχές προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο και δεν ανοίγουν όλα τα πακέτα, γιατί έχουν να διαχειριστούν τεράστιο όγκο δεμάτων.

Dark Web και ο ρόλος του στο παράνομο εμπόριο των ναρκωτικών

Η ψηφιακή επανάσταση των ναρκωτικών είναι σαρωτική και αυτό οφείλεται κατά κόρον στην άνθηση του Dark Web (σκοτεινό διαδίκτυο). Με απλά λόγια, το Dark Web επιτρέπει στους χρήστες να παραμείνουν (σχεδόν) εντελώς ανώνυμοι, καθώς οι διευθύνσεις IP τους είναι κρυμμένες μέσω διαφόρων μεθοδολογιών και όλες οι συναλλαγές γίνονται χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα Bitcoins , το οποίο είναι κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί για τους λόγους που εξηγήθηκε παραπάνω. Η αγορά και πώληση ναρκωτικών είναι μόνο μία από τις πολλές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτό το μέρος.

Ωστόσο πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως ακόμη και μέχρι σήμερα το Dark Web είναι ο παράδεισος των παρανόμων. Για να κατανοήσετε τι δύναμη έχει αυτή η σκοτεινή πλευρά του ζητήματος, μέχρι και κατά παραγγελία δολοφονίες διοργανώνονται εκεί μέσα από άτομα που δεν έχει δει ποτέ ο ένας το πρόσωπο του άλλου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Global Drug Survey το 2016, οι αγορές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των απαγορευμένων ουσιών στο Dark Web συνεχίζουν να αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το 9,3% των συμμετεχόντων έχει αγοράσει φάρμακα από το διαδίκτυο κάποια στιγμή στη ζωής τους.

Μια άλλη έρευνα του 2016, η οποία πραγματοποιήθηκε από την RAND και ανατέθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση, αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων διαδικτυακών καταστημάτων που πουλάνε ναρκωτικά στην Ευρώπη. Ένα άλλο συμπέρασμα στην έκθεση της RAND του 2016 ήταν ότι το Dark Web έχει αρχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προμήθεια των «offline» αγορών, καθώς οι πωλητές των δρόμων τα αγοράζουν σε φθηνότερες τιμές και ύστερα τα μεταπωλούν με μεγαλύτερο κέρδος.

Είναι σαφές ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα του Dark Web άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι παίρνουν ναρκωτικά, αφού προφανώς ο αγοραστής δεν χρειάζεται να συναναστρέφεται πρόσωπο με πρόσωπο με εγκληματικά στοιχεία, και γενικότερα με ανθρώπους του υποκόσμου για ένα τσιγαριλίκι ή ένα χάπι έκσταση. Εντούτοις η παραγγελία ναρκωτικών από το διαδίκτυο προστατεύει τα εξαρτημένα άτομα από τις απαγορευμένες ουσίες να γλιτώσουν τους προφανείς κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν σε ένα στενό σοκάκι μιας κακόφημης γειτονιάς.

Ποιότητα και η αξιοπιστία των ναρκωτικών που πωλούνται στο διαδίκτυο

Βέβαια εδώ η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, αφού αυτές οι απαγορευμένες ουσίες μερικές φορές κατασκευάζονται σε πρόχειρα εργαστήρια που βρίσκονται σε αποθήκες ή ακόμη και σε σπίτια από άτομα με ελάχιστες γνώσεις επάνω στο αντικείμενο. Εν ολίγοις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι χρήστες αυτών των ουσιών να πάρουν κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Όμως για ένα παράδοξο λόγο, οι απαγορευμένες ουσίες όπως κοκαΐνη και ηρωίνη που πωλούνται μέσω του διαδικτύου είναι οι λιγότερο νοθευμένες, και αυτό οφείλεται ότι δεν περνάνε από πολλά χέρια που όλοι θέλουν να βγάλουν κέρδος με τη σειρά τους, κάτι που συναντάται με ιδιαίτερη πυκνή συχνότητα στις κακόφημες γειτονιές.

Αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο διαδίκτυο χωρίς συνταγή

Τα διαδικτυακά φαρμακεία είναι εταιρείες που πωλούν φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις από αυτές περισσότερες εταιρείες, επειδή πολλά διαδικτυακά φαρμακεία λειτουργούν από απομακρυσμένες χώρες εκτός Eυρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, όπου το Νομικό καθεστώς και οι επιχειρηματικές πρακτικές είναι σε μεγάλο βαθμό αμφιλεγόμενες.

Εδώ είναι μία ακόμη κραυγαλέα περίπτωση που τοξικομανείς χρήστες στρέφονται σε αυτά τα αμφιλεγόμενα online καταστήματα για να προμηθευτούν τα αγαπημένα τους συνταγογραφούμενα φάρμακα για ψυχαγωγικό σκοπό, όπως ψυχιατρικά χάπια τύπου Xanax που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα πάρουν νόμιμα μέσω του γιατρού ή των φαρμακείων στη γειτονιά, διότι απαιτεί ιατρική γνωμάτευση.

Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Google θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετές σελίδες που είναι γραμμένες στα ελληνικά οι οποίες πωλούν ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους από συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη.

Το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα δεν μπλοκάρει αυτά τα domain name έτσι ώστε να μην εμφανίζονται αυτές οι ιστοσελίδες στους Έλληνες πολίτες. Αντιθέτως στις στοιχηματικές ιστοσελίδες και τα online καζίνο από το εξωτερικό μερίμνησαν να το μπλοκάρουν, επειδή δεν έχουν πάρει άδεια για να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας.

Επιπλέον, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, σε αυτήν την ιδιόμορφη κατάσταση φέρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η Google που αφήνει αυτές τις ιστοσελίδες να συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση τους.

Υπενθυμίζεται, ότι πίσω από πολλές νόμιμες ιστοσελίδες πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υπάρχουν ένας ή περισσότεροι γιατροί που αξιολογούν τη συνταγή που προσκομίζει ο εκάστοτε πελάτης για να κρίνει αν αυτή είναι νόμιμη. Ωστόσο, ορισμένες τοποθεσίες προσφέρουν θεραπείες με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή ιατρική γνωμάτευση από ορκωτό ιατρό. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη από εμπειρογνώμονες στο συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα από εκείνους που πιστεύουν ότι μόνο οι ορκωτοί γιατροί μπορούν να αξιολογήσουν επαρκώς ποια φάρμακα πρέπει να λάβει η ασθενής και την απαιτούμενη δοσολογία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166