Χορηγία για Streamers, Youtubers. Πως να βρεις χορηγούς

Χορηγία για Streamers, Youtubers. Πως να βρεις χορηγούς

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πως δύναται να λάβεις χορηγίες ως Streamer ή Youtuber και ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για να προσεγγίσεις τους χορηγούς, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες άρνησης από εκείνους που εσύ θέλεις να προβληθούν στο κανάλι σου, δίχως να χρειάζεται να είσαι διαρκώς στο τρέξιμο. Και όλα αυτά με κύριο σκοπό να επιτυχείς τον βιοπορισμό σου μέσα από την αγαπημένη σου ενασχόληση.

Χορηγίες για Streamers και Youtubers

Θα ξεκινήσω λέγοντας ορισμένες αλήθειες που πρέπει να τις έχετε πάντα μέσα στο μυαλό σας για να μην θρέφεται φρούδες ελπίδες και στο τέλος απογοητευτείτε. Η διαδικασία εύρεσης χορηγιών είναι σχετικά εύκολη όταν έχεις αρκετούς συνδρομητές στο κανάλι σου, για παράδειγμα πάνω από 100.000 subscribers, και εξαιρετικά δύσκολο όταν έχεις μόνο 10.000 subscribers, κάτι που συνεπάγεται ότι οι αριθμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα και πως κανένας επιχειρηματίας ή εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να πετάξει τα λεφτά της στο βρόντο, απλά για να σου κάνει το χατίρι, επειδή τυγχάνει να είσαι ομορφόπαιδο.

Χρησιμοποίησε το affiliate marketing

Υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες τύπου affiliate marketing, όπως το linkwise που σου δίνει τη δυνατότητα μέσα από εκατοντάδες χορηγούς που εσύ θα επιλέξεις κατά την κρίση σου να προωθήσει τις υπηρεσίες τους και να λαμβάνεις μία προμήθεια από 1% μέχρι 10% ανά πώληση που διεξάγεται μέσα από παραπομπή από κάποιο βίντεο σου.

Δηλαδή εάν έχεις σκοπό να προωθήσεις την Aegean Airlines σε βίντεο σου και προσθέσεις κάτω στην περιγραφή ένα σύνδεσμο που θα λες στους θεατές σου να πατήσουν εκεί για να μεταφερθούν στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας για να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο, και εν τέλει πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, τότε εάν το εισιτήριο κοστίζει 500 ευρώ και η προμήθεια σου είναι 5%, αμέσως θα λάβεις ένα ποσό της τάξεως των 25 ευρώ.

Επικοινώνησε ο ίδιος σου με εταιρίες

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά πολύ απλά και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις e-mail στα εμπορικά σήματα μέσα από τον επίσημο ιστότοπο τους για να τους εκφράσεις το ενδιαφέρον σου πως είσαι διατεθειμένος να τους προωθήσεις μέσα από το κανάλι σου. Ωστόσο, οφείλεις να θυμάσαι ότι θα πρέπει να είσαι ειλικρινής απέναντι τους και πως σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι από αυτήν τη συνεργασία, ούτε θα επιδιώξεις να τους κοροϊδέψεις με διάφορα πονηρά τεχνάσματα, όπως έχουν κάνει άλλοι streamers και youtubers κατά το παρελθόν, με αρνητική συνέπεια να αμαυρωθεί η πιάτσα από τους επιτήδειους και πλέον όλες οι εταιρείες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές με κάθε καινούργια συνεργασία.

Εξ αρχής φέρσου σαν επαγγελματίας ούτως ώστε να σε αντιμετωπίσουν κατά αυτό τον τρόπο. Φερειπείν ξεκίνησε πρώτα από τα βασικά, δηλαδή δημιούργησε μια επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να παραπέμπει σε επαγγελματισμό, όπως με το όνομα του site σου, εφόσον έχεις, π.χ info@texnologia.net, και αν δεν έχεις, μπορείς κάλλιστα να αγοράσεις για δύο ευρώ το μήνα κάποιο της αρεσκείας σου από διάφορες υπηρεσίες του διαδικτύου, όπως από το www.papaki.com, και στη χειρότερη περίπτωση που δεν έχεις τα λεφτά τουλάχιστον φρόντισε να αποφύγεις την προχειρότητα, διότι θα εκτεθείς στα μάτια των πελατών σου ή των συνεργατών σου.

Επίσης κατά τη σύνταξη του κειμένου στο email που θα γράψεις απέφυγε τα ορθογραφικά και τα συντακτικά λάθη, και αν δεν έχεις τις ικανότητες να γράψεις το κείμενο, τότε ζήτησε από κάποιον φίλο σου να το πράξει για λογαριασμό σου, αφού η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει τελικά, και ίσως έτσι να έρθει γρήγορα η απόρριψη.

Φτιάξε παράλληλα ένα site

Εάν το κανάλι σου μεγεθύνεται διαρκώς, τότε μη σταματάς εκεί, τουναντίον κατέβαλε επιπλέον προσπάθεια για να έχεις περισσότερα όπλα στη φαρέτρα σου. Βέβαια για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, όταν εννοώ να αποκτήσεις κάποιο site με την επωνυμία σου, δεν εννοώ απλά να παραμένει εκεί άδειο, χωρίς να βάζεις άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο, αλλά να προσθέτεις συστηματικά υλικό, ούτως ώστε να μπορέσει πιο γρήγορα να ανέβει υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και να λάβεις επιπλέον επισκεψιμότητα που στην πορεία θα την μετατρέψεις σε λεφτά μέσα από τις διαφημίσεις που θα τοποθετήσεις στην διαδικτυακή τοποθεσία σου για να έχεις πολλαπλές πηγές εισοδήματος.

Η κατασκευή ενός ιστότοπου μπορεί να γίνει και με μηδέν ευρώ, εφόσον έχεις κάποιες στοιχειώδεις ικανότητες να το φτιάξεις, και κατ’ επέκταση να σχεδιαστεί με όμορφο τρόπο για να φαντάζει καταπληκτικό στα μάτια των επισκεπτών που εισέρχονται για να διαβάσουν τα κείμενα σου. Όπως σου προανέφερα στις παραπάνω ενότητες, απέφυγε την προχειρότητα και μην επαναπαύεσαι στη μετριότητα.

Σε πληροφορώ πως με 100 ευρώ που θα πληρώσεις σε κάποιον web designer μέσα από την πλατφόρμα του Fiverr για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει την ιστοσελίδα σου στο WordPress ή στο Joomla ή στο Drupal θα δεις πως το αποτέλεσμα θα είναι κάτι παραπάνω από θεσπέσιο και ταυτόχρονα θα φαίνεσαι πιο επαγγελματίας στις συνδιαλλαγές σου όταν θα προσεγγίζεις χορηγούς για να πάρεις διαφημίσεις.

Οι δυσκολίες από το μεγάλο ανταγωνισμό

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντικρίζεις την πραγματικότητα στα μάτια και να κατανοήσεις πως ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά μεγάλος στην ελληνική αγορά, αφού υπάρχουν πάνω από 500 κανάλια που κάνουν εξαιρετική δουλειά και έχουν ένα αξιοσέβαστο αριθμό συνδρομητών που τους ακολουθεί πιστά σε κάθε τους βήμα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ιδιομορφία, σίγουρα καταλαβαίνεις πως θα πρέπει να έχεις κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων καναλιών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο με εσένα για να καταστείς θελκτικός και οι χορηγοί τελικά να επιλέξουν εσένα, έναντι των άλλων. Εν ολίγοις, όσο πιο πολλοί καλοί streamers και youtubers στον ίδιο τομέα, τόσο πιο πολύ μειώνεται το μερίδιο αγοράς για τους βασικούς παίκτες που διεκδικούν την διαφημιστική πίτα, και τόσο πιο λίγα χρήματα θα παίρνει ο καθένας με το πέρασμα των καιρών, ενώ παράλληλα με την πάροδο των ετών αυξάνονται ραγδαία τα ποιοτικά κανάλια, και από 500 που είναι τώρα, μπορεί σε τέσσερα χρόνια να τριπλασιαστούν.

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στη χώρα μας, αρκετές καταξιωμένες εταιρείες που υποτίθεται ότι έχουν τεράστια οικονομική επιφάνεια έχουν περιορίσει στο έπακρο τις διαφημιστικές τους δαπάνες. Δηλαδή εάν ξόδευαν 350.000 ευρώ το μήνα πριν 5 χρόνια για προωθητικές εκστρατείες, πλέον έχουν μειώσει αυτό το χρηματικό ποσό σχεδόν στο ήμισυ, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες είναι πιο επιλεκτικές και δεν σκορπούν τα λεφτά τους στους αδύναμους influencer που απλά έχουν αρκετούς followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πως να βρεις χορηγούς από e-shop

Σε αυτό το βήμα, η μεθοδολογία είναι διαφορετική ως προς τα οφέλη που θα αποκτήσεις. Και πιο συγκεκριμένα εδώ ενδείκνυται να ζητάς να παρουσιάσεις προϊόντα από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα και όσο πιο σπουδαίο γίνεται το κανάλι που έχεις, τόσο πιο ακριβές συσκευές θα παίρνεις για να κάνεις review.

Μάλιστα, αρκετοί youtubers στο εξωτερικό πωλούν αυτά τα προϊόντα που έχουν κάνει review στο ebay και κατορθώνουν να βγάζουν τρελά ποσά. Αλλά αυτό φυσικά εξαρτάται από την ποσότητα των κομματιών που έχετε στην κατοχή σας και το αντικείμενο που βάζετε προς πώληση. Με τούτη την πρακτική μπορεί να μην γίνετε πλούσιοι, αλλά σαφώς θα ενισχυθούν τα οικονομικά σας για να μπορέσετε να γίνετε ανεξάρτητοι.

Κάνε ποιοτικό το κανάλι σου

Ποτέ μην αρκείσαι με το καλό, αλλά πάντα να εστιάζεις στην προσοχή σου προς την τελειότητα, αφού πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμιση της ποιότητας. Ας ξεκινήσουμε από τον αυτονόητο που είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείς για την δημιουργία του οπτικοακουστικού υλικού. Παραδείγματος χάριν, εάν έχεις μία μέτρια DSLR φωτογραφική μηχανή για να τραβάς βίντεο, όπως μια Nikon D3500 Kit (AF-P DX 18-55mm VR) αξίας 359 ευρώ, τότε βάλε στόχο κάποια στιγμή στο μέλλον να μεταβείς σε κάτι πιο ισχυρό, όπως σε μια Canon EOS 5D Mark IV Kit που κοστίζει περίπου 3.900 ευρώ μαζί με τα παρελκόμενα του.

Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο που πρέπει να πάρεις μικρόφωνο που θα βγάζει κρυστάλλινο ήχο, τον φωτισμό για τη λήψη βίντεο, και γενικά να σουλουπώσεις τον χώρο που μεταδίδεις το οπτικοακουστικό υλικό, βάζοντας την δική σου προσωπική πινελιά στο design.

Επιπρόσθετα, φρόντισε κατά καιρούς να διεξάγεις διάφορες αποκλειστικές συνεντεύξεις, προσκαλώντας γνωστές προσωπικότητες του θεάματος, και όχι απλά κάποιον τυχάρπαστο από το twitch ή το YouTube. Αυτούς θα μπορείς να τους καλέσεις οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις, όμως κάποιον ηθοποιό ή τραγουδιστή που έχει τεράστιο κοινό θα σου δώσει αμέσως τεράστια ώθηση για να σε μάθουν ακόμη περισσότερα άτομα.

Η συμβουλή μου είναι να κάνεις πάντα κάτι διαφορετικό που δεν μπορούν να το πράξουν οι ανταγωνιστές σου, ώστε μπροστά σου να μοιάζουν σαν μύγες, διότι εσύ θα δείχνεις πάρα πολύ μεγάλος στη δουλειά σου. Εξυπακούεται πως κάτι τέτοιο χρειάζεται στρατηγική που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου και οτιδήποτε βλέπεις πως δεν πηγαίνει όπως το είχες προγραμματίσει, τότε θα αναθεωρείς τα σχέδια σου, κάνοντας τις απαιτούμενες βελτιώσεις.

Αύξησε την φήμη του καναλιού σου

Επειδή κατά καιρούς, αρκετοί δημιουργοί με ρωτούν ποια είναι η πιο ορθή τακτική για να προωθήσουν το κανάλι τους και να μεγιστοποιηθεί η αναγνωρισιμότητα τους, θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι απαιτείται να διαφημιστείς, ξοδεύοντας αρχικά μικροποσά, και όποτε έχεις αρκετά χρήματα στην άκρη, τότε κάνε το μεγάλο μπαμ με μία διαφημιστική εκστρατεία στα social media, σε διάφορους ενημερωτικούς και ψυχαγωγικός ιστότοπος, και ούτω καθεξής.

Να σημειωθεί πως τα λεφτά που θα ξοδέψεις είναι επί της ουσίας επένδυση που θα σου επιστρέψει πίσω στο πολλαπλάσιο κάποια στιγμή στο μέλλον από τις χορηγίες που θα λάβεις. Οπότε μην νομίζεις ότι είναι χάσιμο χρόνου και πεταμένα λεφτά. Φυσικά το ιδανικό είναι η τζάμπα διαφήμιση του καναλιού σου, όμως με τις δωρεάν πρακτικές θα έχεις πολύ περιορισμένες δυνατότητες και σίγουρα δεν θα επέλθουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Σας μιλάω εκ πείρας. Αρκετοί Έλληνες YouTubers που είναι πεπειραμένοι και γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως έχει η κατάσταση, κάθε φορά που ανεβάζουν ένα καινούργιο βίντεο στο YouTube δαπανούν 50 ευρώ στο Google ads για να διαφημιστεί το υλικό τους σε ένα ευρύτερο κοινό, πέραν από αυτούς που τους ακολουθούν.

Προσοχή στους απατεώνες

Ως γνωστόν, στο διαδίκτυο επικρατεί ένα απέραντο χάος και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τους ανυποψίαστους και φιλόδοξους δημιουργούς για να πλουτίσουν με δόλιες πρακτικές που μάλιστα πολλές φορές θεωρούνται και νομικά αδικήματα, αλλά καταφέρνουν διαρκώς να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου, γιατί έχουν καταστρώσει την τέλεια πλεκτάνη σε συνδυασμό με την άγνοια των θυμάτων.

Έχει πέσει αρκετές φορές στην αντίληψη μου ότι κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες υπόσχονται χορηγίες σε Streamers και Youtubers, αλλά επί της ουσίας τους κοροϊδεύουν και δεν τους δίνουν αυτά που τους έχουν υποσχεθεί, προβάλλοντας διάφορα ανυπόστατα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την απάτη. Και προφανώς επειδή οι περισσότεροι δημιουργοί είναι νεαρά άτομα και είναι άπειρα στη ζωή, δεν γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν αυτήν την εκμετάλλευση, ούτε καν καταγγέλλουν το γεγονός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή στον εισαγγελέα, παρέχοντας βέβαια αποδεικτικά στοιχεία για το λόγο του αληθές, και όχι απλά υποθετικούς ισχυρισμούς ότι σας εξαπάτησαν.

Ποτέ μην υπογράφετε μακροχρόνιο συμβόλαιο που θα σας δεσμεύει για πολλά συναπτά έτη, και ποτέ μην παραχωρείται όλα σας τα δικαιώματα σε τρίτους, ιδίως εάν είναι παγκοσμίως άγνωστοι και άπειροι στη δουλειά τους, με αρνητικό πρόσημο να σας οδηγήσουν απευθείας στο γκρεμό.

Προτού επισυνάψετε οποιαδήποτε συνεργασία με τον εκάστοτε χορηγό, φροντίστε αρχικά να διεξάγεται μία έρευνα για να μάθετε το ποιόν του, ενώ θα ήταν σώφρον να ζητήσετε να σας δείξουν στοιχεία για παλαιότερες συνεργασίες που έχουν λάβει χώρα κατά το παρελθόν για να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς. Έπειτα ρωτήστε τα άτομα που έχουν συνεργαστεί μαζί τους, να σας πουν ποια ήταν η εμπειρία τους και κατά πόσο έμειναν ικανοποιημένοι.

Απέφυγε τους χορηγούς που είναι άσχετοι με τη θεματολογία σου

Όντως εδώ υπάρχει ένα τεράστιο δίλημμα για την πλειονότητα των δημιουργών που βγάζουν ελάχιστα έσοδα από το κανάλι τους, και σαφώς είναι δύσκολο να αρνηθείς μία χορηγία που δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο σου. Αλλά αυτό το ζήτημα έχει να κάνει καθαρά με το γεγονός ότι ενδεχομένως να αλλοιωθεί η ποιότητα του καναλιού σας, και να παρουσιάζετε ασυναρτησίες και άσχετα πράγματα στο φιλοθεάμον κοινό που δεν συνδέεται με τη θεματολογία σας.

Όποιος επιχείρησε να κοροϊδέψει τους οπαδούς του, κάνοντας άλλα από αυτά που λέει, είχε ως τραγική κατάληξη να μείνει στα αζήτητα και οι ανταγωνιστές να προχωρήσουν πιο μπροστά από αυτόν. Αυτό το θέμα έχει να κάνει με την ακεραιότητα, και είμαι πιστός στα λεγόμενα μου, χωρίς να αποκλίνω από την πορεία μου, ακόμη και αν διακυβεύονται αρκετά χρήματα. Ακολουθώντας πάντα τον δρόμο της ακεραιότητας, θα δείτε πως στο τέλος θα κερδίσετε το σεβασμό, ακόμη και των αντιπάλων σας με το ήθος που σας διέπει.

Φερειπείν θα ήταν ανόητο να έχεις ένα Gaming Κανάλι και να διαφημίζεις προϊόντα μακιγιάζ στα βίντεο σου, δηλαδή ο απόλυτος παραλογισμός που θα αναγκάσει τους θεατές να αναρωτιούνται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με έσενα και περνάς για ανόητους τον κόσμο που σε παρακολουθεί, όταν στην πλατφόρμα του Twitch και του YouTube υπάρχουν αμέτρητοι ανταγωνιστές που βλέπουν με σοβαρότητα τη δουλειά τους και δεν πέφτουν σε τόσο σοβαρά ατοπήματα, απαξιώνοντας τη νοημοσύνη των συνδρομητών τους, λες και δεν θα το καταλάβουν.

Προηγούμενο άρθροΤο λευκό είναι trendy στα αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΤα καλύτερά μας χρόνια
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας