Η εργασιακή εκμετάλλευση είναι ενδημική στη βιομηχανία τσαγιού και κακάου.
Η εργασιακή εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας, είναι ενδημική στη βάση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού με τσάι και κακάο, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ (31 Μαΐου 2018).
Η μελέτη με τίτλο Global Business of Forced Labour study investigated διερεύνησε τα επιχειρηματικά μοντέλα της καταναγκαστικής εργασίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τσαγιού και κακάου. Η καταναγκαστική εργασία είναι εργασία που προκαλείται από σωματικό, ψυχολογικό ή οικονομικό εξαναγκασμό.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη βιομηχανία κακάου στη Γκάνα και την βιομηχανία τσαγιού στην Ινδία και αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας πληρώνονται με πολύ χαμηλούς μισθούς και υπόκεινται συνήθως σε πολλαπλές μορφές εκμετάλλευσης.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε συνεντεύξεις σε βάθος με περισσότερους από 120 εργαζόμενους στον τομέα του τσαγιού και 1.000 άτομα από εκείνη του κακάο, σε 22 φυτείες τσαγιού στην Ινδία και 74 κοινότητες κακάου στη Γκάνα, και πάνω από 100 συνεντεύξεις με επιχειρηματίες και κυβερνητικούς παράγοντες.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα υπάρχοντα συστήματα αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν υγιή περιβάλλοντα εργασίας που είναι απαλλαγμένα από την εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία.
Η Genevieve LeBaron η οποία ηγήθηκε του έργου, είναι καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Οικονομίας του Σέφιλντ (SPERI).
Είπε: «Τα προϊόντα τσαγιού και κακάου είναι βασικά είδη οικιακής χρήσης που κατασκευάζονται και πωλούνται από μερικές από τις μεγαλύτερες μάρκες παγκοσμίως. Αλλά στη βάση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που βάζουν αυτά τα προϊόντα στα ράφια μας, δυστυχώς υπάρχουν διεφθαρμένα συστήματα που εκμεταλλεύονται με απάνθρωπο τρόπο τους εργαζόμενους, και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτά τα άτομα ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού η αμοιβή τους είμαι πραγματικά εξευτελιστική και δεν συνάδει με την προσπάθεια που καταβάλλουν αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι.
Ο επιπολασμός της καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τσαγιού και κακάου θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για όλες τις κυβερνήσεις των χωρών, τη βιομηχανία και τους ελεγκτές επιθεώρησης.
Τα βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία του έργου περιλαμβάνουν:
Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα πρότυπα κατάχρησης της εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τσαγιού και κακάου που τροφοδοτούν τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χαμηλές τιμές και οι ανεύθυνες πρακτικές προμήθειας δημιουργούν υψηλά κέρδη για τις επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης, που έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να δημιουργεί μια ισχυρή και συστηματική ζήτηση για φθηνή και καταναγκαστική εργασία.
- Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένα πρότυπα κατάχρησης της εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τσαγιού και κακάου που τροφοδοτούν τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι χαμηλές τιμές και οι ανεύθυνες πρακτικές προμήθειας δημιουργούν υψηλά κέρδη για τις επιχειρήσεις λιανικής και εμπορικής επωνυμίας, αλλά αυτό δημιουργεί μια ισχυρή και συστηματική ζήτηση για φθηνή και καταναγκαστική εργασία.
- Το έργο βρήκε στοιχεία κατάχρησης, όπως: σεξουαλική βία, λεκτική κακοποίηση; απειλές σωματικής βίας· απειλές απόλυσης από τη δουλεία δουλεία, την ανεπαρκή παροχή νομίμως παρασχεθέντων αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, του ύδατος, των τροφίμων και της ιατρικής περίθαλψης · και υποπληρωμές μισθών.
- Οι εργοδότες επωφελούνται από την καταναγκαστική εργασία, χρησιμοποιώντας τη για να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεων. Η μελέτη βρήκε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι εργοδότες στη βιομηχανία τσαγιού συστηματικά υποπληρώνουν τους μισθούς και δεν παρέχουν επαρκείς βασικές υπηρεσίες όπως το πόσιμο νερό και τουαλέτες. Στην βιομηχανία κακάο, οι εργοδότες μείωσαν το κόστος με την υποαποπληρωμή των μισθών.
- Παρόλο που οι επιχειρήσεις σοκολάτας και τσαγιού είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες, οι εργαζόμενοι στη βάση των αλυσίδων εφοδιασμού τους ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι μισθοί στον τομέα του τσαγιού στην Ινδία αντιπροσωπεύουν το 25% των ατόμων που ζουν στην ακραία φτώχεια και οι μισθοί των εργαζομένων σε κακάο στη Γκάνα αντιπροσωπεύουν το 30% των ατόμων αντίστοιχα.
- Το 40% των εργαζομένων τσαγιού στο πλαίσιο της μελέτης είχαν αθέμιτες μειώσεις στους μισθούς τους.
- Το 47% των εργαζομένων στο τσάι στο πλαίσιο της μελέτης δεν έχουν πρόσβαση σε νερό που είναι ασφαλές για κατανάλωση.
- Το 23% των εργαζομένων στο κακάο στο πλαίσιο της μελέτης εκτελούν εργασία για την οποία δεν πρόκειται να πληρωθούν.
- Το 95% των εργαζομένων στο κακάο στο πλαίσιο της μελέτης δεν ήξερε αν η εκμετάλλευση στην οποία καταβάλλονταν ήταν παράνομη ή όχι.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού τσαγιού και κακάου υποτίθεται ότι περικλείονται και καλύπτονται από γνωστά συστήματα δεοντολογικού ελέγχου και πιστοποίησης, τα οποία καθορίζουν πρότυπα για τους εργαζόμενους γύρω από τις βασικές υπηρεσίες, τη δίκαιη μεταχείριση, τους μισθούς και το χρέος, την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτά τα συστήματα αποτυγχάνουν να αποτρέψουν την εργασιακή εκμετάλλευση, και τα πρότυπα παραβιάζονται σωρηδόν από τους εργοδότες.
Η μελέτη περιελάμβανε φυτείες τσαγιού που πιστοποιήθηκαν από την Fairtrade, την Rainforest Alliance, την Ethical Trade Partnership και την Trustea, καθώς και τους παραγωγούς κακάου που είναι μέλη του Fairtrade.
Στη βιομηχανία τσαγιού παρατηρήθηκε μικρή διαφορά στα εργασιακά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών επιπέδων, μεταξύ των πιστοποιημένων και μη πιστοποιημένων φυτειών τσαγιού, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι πιστοποιημένες φυτείες εφάρμοζαν χειρότερες συνθήκες από τις μη πιστοποιημένες φυτείες.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τους έχει δοθεί εντολή να αλλάξουν τις πρακτικές εργασίας τους για να ανταποκριθούν στα πρότυπα κατά τη διάρκεια των ελέγχων από τους πιστοποιούντες, αλλά στη συνέχεια κλήθηκαν να επανέλθουν στο ίδιο μοτίβο την επόμενη ημέρα, υποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί εξαπατούν τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις.
Στο κακάο, το 95% των εργαζομένων στο πλαίσιο της μελέτης δεν ήξερε αν το εργοτάξιο τους ήταν πιστοποιημένο ή όχι. Υπάρχει εκτεταμένη σύγχυση μεταξύ των παραγωγών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της πιστοποίησης, ανεξάρτητα από το αν πιστοποιήθηκαν ή όχι.
Η καθηγήτρια Genevieve LeBaron δήλωσε: «Η εκμετάλλευση που καταγράψαμε δεν αποτελεί μια τυχαία μεμονωμένη παραβίαση, αλλά είναι αποτέλεσμα διαρθρωτικής δυναμικής του τρόπου με τον οποίο οργανώνονται οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της γεωργίας.
Η προαναφερόμενη ανέφερε: «Οι εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες στο τιμόνι αυτών των αλυσίδων εφοδιασμού ασκούν μεγάλη πίεση στις τιμές των προμηθευτών, γεγονός που ασκεί ακραία πίεση στους παραγωγούς τσαγιού και κακάου για να μειώσουν το κόστος και να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον με φθηνή, και μερικές φορές καταναγκαστική εργασία.
Πρόσθεσε επίσης: Τα ηθικά συστήματα πιστοποίησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ορισμένες από τις χειρότερες περιπτώσεις εκμετάλλευσης που τεκμηριώθηκαν στο πλαίσιο της έρευνάς μας συνέβησαν σε ηθικά πιστοποιημένες φυτείες.
Για να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της καταναγκαστικής εργασίας στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή, η κυβέρνηση, η βιομηχανία και η οργάνωση των εργαζομένων θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι μισθοί poy θα καταβάλλονται σε όλους τους εργαζόμενους στις αλυσίδες εφοδιασμού, θα πρέπει να επιβλέπονται από τις δημόσιες αρχές.
Δεν είναι θέμα ιδεολογίας ο σεβασμός του συνανθρώπου μας, είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Δυστυχώς η απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης ενισχύεται περαιτέρω στο βωμό του κέρδους, κάτι για το οποίο επίσης δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.