ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Semantic Search (Σημασιολογική αναζήτηση) στο SEO

Τι είναι Semantic Search (Σημασιολογική αναζήτηση) στο SEO

Είναι γεγονός πως η πλειονότητα των επαγγελματιών στον τομέα του SEO εστιάζουν κατά κύριο λόγο στο link Building (χτίσιμο συνδέσμων), παραμερίζοντας κάποια ουσιώδη στοιχεία που θεωρούνται συνάμα υψίστης σημασίας, όπως για παράδειγμα το Semantic Search (Σημασιολογική αναζήτηση), η φωνητική αναζήτηση, η συμπεριφορά των αλγορίθμων στις μηχανές αναζήτησης κ.λπ. Αυτό σημαίνει πως ορισμένα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως SEO Experts στερούνται εξειδικευμένων γνώσεων που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους σε ένα τόσο ανταγωνιστικό χώρο.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός είναι η κατανόηση της πρόθεσης του χρήστη και της σημασιολογίας πίσω από τα ερωτήματα αναζήτησης.

Αυτοί οι παράμετροι θεωρούνται αντικειμενικά ζωτικής σημασίας, καθώς οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση προκειμένου να κατανοήσουν τι ψάχνουν οι χρήστες, ώστε να τους παρέχουν περιεχόμενο σχετικό με αυτό που αναζητούν. Η κατανόηση και η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι μια στρατηγική για να φτάσετε τον ιστότοπο σας στην κορυφή των SERP.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στη σημασιολογική αναζήτηση, τα οφέλη της και πως οι SEO Experts μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σημασιολογία για τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου τους.

Τι είναι Semantic Search (Σημασιολογική αναζήτηση);

Η σημασιολογική αναζήτηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αναζήτησης στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας δεδομένα από σημασιολογικά δίκτυα για να αποσαφηνίσει τα ερωτήματα και το κείμενο στον παγκόσμιο ιστό, προκειμένου να βρεθούν τα πιο συναφή αποτελέσματα σε σχέση με τη ζήτηση του χρήστη.

Εν ολίγοις, η σημασιολογική αναζήτηση (στο SEO) σημαίνει βελτιστοποίηση του περιεχομένου με την κατανόηση του γιατί ένας χρήστης κάνει κάτι στο Google. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος βελτιστοποίησης του περιεχομένου είναι ο εντοπισμός σχετικών λέξεων – κλειδιών και μετέπειτα η προσεκτική τους ενσωμάτωση στο γραπτό κείμενο ενός άρθρου, μιας σελίδας ή και στην εκάστοτε landing page, ώστε να μοιάζει ως ένα φυσικό αποτέλεσμα, δίχως να γίνεται κατάχρηση.

Επιπρόσθετα, την ίδια διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται και στη δικιά σας διαδικτυακή τοποθεσία. Θα πρέπει πρώτα να βρείτε τι προσπαθεί να αναζητήσει ο αναγνώστης μέσα στον δικό σας ιστότοπο ή ιστολόγιο, δηλαδή οφείλετε να μάθετε πως σκέφτονται οι δικοί σας χρήστες. Έπειτα, συνεχίστε με τυχόν σχετικές ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν στο μυαλό τους κατά την ανάγνωση του επίμαχου άρθρου που επιδιώκετε να το βελτιστοποιήσετε.

Φερειπείν σκεφτείτε τις προτεινόμενες ερωτήσεις που εμφανίζονται στην Google κατά την στιγμή που πληκτρολογεί ο χρήστης το αίτημα του – η πρόβλεψη αυτών των ερωτήσεων, όχι μόνο βοηθούν τα άτομα να βρουν την απάντηση στο αρχικό τους ερώτημα, αλλά τους επιτρέπουν επίσης να εμβαθύνουν περαιτέρω στο θέμα αναζήτησης.

Για το λόγο αυτό, οι SEO Experts θα πρέπει να δημιουργούν περιεχόμενο που προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες απαντήσεις. Με λίγα λόγια το υλικό να καλύπτει τις πιθανές απορίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράψετε ένα ολόκληρο τόμο 500 σελίδων, προφανώς γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι διατεθειμένος να αφιερώσει δύο ώρες για βρει την απάντηση που ψάχνει.

Θα σας παραθέσω ένα λαμπρό παράδειγμα για να μπείτε κατευθείαν στο νόημα της υπόθεσης. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν δύο άρθρα από διαφορετικούς ιστότοπους που ανταγωνίζονται την πρωτιά σε ένα keyword. Το πρώτο άρθρο είναι 3.000 λέξεων και περιέχει γενικολογίες, ενώ το δεύτερο είναι 1.500 λέξεων και απάντα επακριβώς σε όλα τα ερωτήματα της θεματολογίας που αφορά τον ενδιαφερόμενο.

Επομένως, επειδή τα συστήματα της Google είναι ιδιαίτερα έξυπνα, αφού απαρτίζονται από τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και βαθιά μάθηση, μπορούν να διακρίνουν ποιο είναι το καλύτερο άρθρο και δίνει τις ακριβείς απαντήσεις. Οπότε, βάσει αυτών των κριτηρίων γίνεται η ταξινόμηση των θέσεων στα αποτελέσματα αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένου και των ποιοτικών backlinks που συνδέονται με αυτά.

Ποια είναι τα οφέλη της σημασιολογικής αναζήτησης;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τη σημασιολογική αναζήτηση προς όφελος σας. Δείτε παρακάτω ενότητες αναλυτικά πως μπορεί να βοηθήσει τον ιστότοπο σας:

Διευκολύνει τα Google Bots να κατατάξουν τον ιστότοπο σας

Η σημασιολογική αναζήτηση περιλαμβάνει την ανάλυση της υποκείμενης πρόθεσης και του πλαισίου των φράσεων στο περιεχόμενο και του τι μεταφέρει ο δημιουργός στον αναγνώστη. Το πλούσιο περιεχόμενο δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ποιες σελίδες σχετίζονται με τους χρήστες και βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να αποφύγουν τη σύγχυση σχετικά με το θέμα.

Βελτιώνει τις σχέσεις με τους πελάτες

Το Σημασιολογικά πλούσιο περιεχόμενο σημαίνει ότι οι πελάτες σας θα βρουν όλα όσα χρειάζονται στον ιστότοπο σας. Δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουν πρόσθετες αναζητήσεις ή να μεταβούν σε άλλες ιστοσελίδες για να λάβουν μια πλήρη λύση στο πρόβλημα τους. Αυτό καθιστά το περιεχόμενο σας πιο πολύτιμο και βελτιώνει την εμπειρία χρήστη, καθιστώντας πιο πιθανό να επιστρέψουν στη σελίδα σας για μελλοντικά ερωτήματα.

Καθιστά τις καμπάνιες SEO πιο οικονομικές

Η σημασιολογική έρευνα σημαίνει ότι όλο το περιεχόμενο σας θα βελτιστοποιηθεί για συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά, και όχι για άσχετες, επίσης ούτε γίνεται απόκλιση από την κυρία θεματολογία του άρθρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα σε μη στοχευμένες στρατηγικές μάρκετινγκ.

Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου φίλοι, αυτή η μεθοδολογία θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, ιδίως για τις επιχειρήσεις περιορισμένο οικονομικό προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Freshbooks, το 21% των ιδιοκτητών που έχουν επιχείρηση δήλωσε ότι προτίθεται να μειώσει στο μέγιστο δυνατό τις δαπάνες στο μάρκετινγκ πριν από οτιδήποτε άλλο, πριν από οποιαδήποτε άλλη βασική λειτουργία της επιχειρηματικής οντότητας τους. Η αξιολόγηση της πρόθεσης των χρηστών είναι μόνο ένα παράδειγμα του πως τα μεγάλα δεδομένα (big data) μπορούν να καταστήσουν τις στρατηγικές μάρκετινγκ πιο αποτελεσματικές προς όφελος των διαδικτυακών επιχειρήσεων.

Περιεχόμενο εστιασμένο στο Semantic Search

Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να εφαρμόσετε τη θεωρία στην πράξη και να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπο σας βάσει της σημασιολογικής αναζήτησης:

Πειραματιστείτε με τους αλγόριθμους

Οι μηχανές αναζήτησης τροποποιούν συνεχώς τους αλγορίθμους με κύριο γνώμονα να βελτιωθούν οι μέθοδοι εντοπισμού του σχετικού περιεχομένου ώστε να επιτευχθεί η παροχή καλύτερων εμπειριών στους χρήστες. Όταν οι μηχανές αναζήτησης κατατάσσουν περιεχόμενο, λαμβάνουν υπόψη διάφορα πράγματα όπως φωνητικά ερωτήματα, πλούσιες πληροφορίες, μεταδεδομένα, επιλεγμένα αποσπάσματα, χρόνοι φόρτωσης σελίδας κ.λπ.

Επιπλέον, χρήζει άξιο αναφοράς το γεγονός πως, πριν μερικά χρόνια η ​​Google υιοθέτησε έναν νέο τρόπο για τον προσδιορισμό και την κατηγοριοποίηση του σχετικού περιεχομένου μέσω του Knowledge Graph (Γράφημα γνώσης). Το Γράφημα γνώσης αξιοποιεί τη σημασιολογική αναζήτηση για να κατανοήσει το πλαίσιο του περιεχομένου σας και παράλληλη βοηθά τους χρήστες να βρουν πληροφορίες βασισμένες σε λέξεις – κλειδιά για τα ερωτήματα τους.

Είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος για την Google να απαντά σε ερωτήματα αναζήτησης απευθείας στις σελίδες των μηχανών αναζήτησης, όπως συμβαίνει όταν κάποιος θέλει να μάθει τον καιρό για την Θεσσαλονίκη ή θέλει να μάθει το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα κ.λπ.

Έρευνα του θέματος

Πολλοί συγγραφείς περιεχομένου εξακολουθούν να κάνουν το λάθος να χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό εκτεταμένες λέξεις – κλειδιά για να βελτιώσουν υποτίθεται το περιεχόμενο τους. καταλήγοντας άθελα τους σε κανιβαλισμό (Keyword Cannibalization). Εν τούτοις, οι ανιχνευτές των μηχανών αναζήτησης κατατάσσουν πλέον το περιεχόμενο κατανοώντας το υποκείμενο πλαίσιο. Δηλαδή τι κρύβεται πίσω από το νόημα των λέξεων. Οπότε οι SEO Experts και οι copywriters είναι αναγκασμένοι να αξιοποιήσουν τη σημασιολογική αναζήτηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί περιεχομένου θα πρέπει να αναλύουν εκτενώς το θέμα του περιεχομένου, πάντα με επίκεντρο την πρόθεση των χρηστών να μάθουν άγνωστες λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Επί της ουσίας θα πρέπει να έχετε στην άκρη του μυαλού σας: Τι ψάχνει ο αναγνώστης; Τι λύσεις προσπαθεί να βρει; Αναζητά απλά μία σκέτη απάντηση ή περισσότερες πληροφορίες για το θέμα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία ανάλυσης για να αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία, όπως το Google Analytics ή άλλες πληρωμένες υπηρεσίες υπηρεσίες από διάφορες πλατφόρμες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε το θέμα σε πλατφόρμες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα ή ιστότοπους όπως το Reddit για να εντοπίσετε δημοφιλείς, σχετικές αναζητήσεις γύρω από το θέμα.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσω ορισμένα ερευνητικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν δραστικά στη σημασιολογική αναζήτηση:

Εξερεύνηση περιεχομένου μέσω Ahrefs

Αυτό το εργαλείο βοηθά τους δημιουργούς περιεχομένου να βρουν το πιο δημοφιλές είδος περιεχομένου γύρω από το θέμα που αναζητούν. Αυτό μπορεί να βασίζεται στα social shares,, οργανική επισκεψιμότητα, backlinks κ.λπ.

AnswerThePublic

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχετε στο οπλοστάσιο οποιουδήποτε σοβαρού επαγγελματία στο marketing. Μεταφέρει τις προτεινόμενες ερωτήσεις της Google σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, δείχνοντας την πρόθεση του χρήστη πίσω από κάθε άρθρο.

BuzzSumo Question Analyzer

Αυτή η πλατφόρμα βοηθά τους marketers να ανακαλύψουν ιδέες περιεχομένου, να εντοπίσουν συναφείς influencers που συνδέονται με το περιεχόμενό σας, και ταυτόχρονα μπορεί να παράσχει σχετικές πληροφορίες για το τι είναι δημοφιλές στο κοινό-στόχο σας.

Περιεχόμενο φιλικό προς την φωνητική αναζήτηση

Η φωνητική αναζήτηση είναι μία μεθοδολογία που τη χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες ανά την υφήλιο, μιλώντας και όχι πληκτρολογώντας τις ερωτήσεις που θέλουν να ψάξουν. Παραδείγματος χάριν χρησιμοποιώντας έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης όπως η Alexa.

Είναι ένας πιο βολικός τρόπος αναζήτησης ερωτημάτων καθώς δεν απαιτεί την ταλαιπωρία της πληκτρολόγησης, αλλά είναι επίσης και μία περίεργη ιδιομορφία που οδηγεί σε νέες προκλήσεις το SEO. Επιπλέον, η φωνητική αναζήτηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στις τοπικές αναζητήσεις που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Οπότε η διασφάλιση ότι το περιεχόμενό σας είναι βελτιστοποιημένο για σχετικές γεωγραφικές τοποθεσίες μπορεί να σας βοηθήσει από αυτή την άποψη.

Δεδομένου ότι οι μισές αναζητήσεις γίνονται πλέον φωνητικά, τα άρθρα θα πρέπει να έχουν στην αρχή του άρθρου απευθείας στην απάντηση, ώστε οι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης να μπορούν να προσδιορίσουν το περιεχόμενό σας ως σχετικό.

Συμπεριλάβετε δομημένα δεδομένα στο περιεχόμενό σας

Τα δομημένα δεδομένα (αγγλικά: structured data) καταγράφονται σε γραφήματα, πίνακες, μετα-κείμενο κ.λπ. για να παρέχουν επιπλέον, πιο λεπτομερείς πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης σχετικά με το περιεχόμενo σας και ταυτόχρονα τις βοηθά να κατηγοριοποιήσουν τα άρθρα σας, καθιστώντας τα ανιχνεύσιμα στο κοινό – στόχο. Αυτό το είδος δομής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση του ιστότοπου σας για να βελτιώσει τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας, να καταστήσει τον ιστότοπο ακόμη πιο εύχρηστο στη χρήση του κ.λπ.

Για παράδειγμα, εάν το ιστολόγιο σας αφορά ένα βιβλίο μάρκετινγκ, τα δομημένα δεδομένα σας θα μπορούσαν να προσθέσουν μια μετα-περιγραφή εξήντα λέξεων για τον συγγραφέα του βιβλίου και μια σύντομη περιγραφή του βιβλίου που μπορεί να βοηθήσει την Google να κατατάξει το περιεχόμενο σας πάνω ψηλά στα SERP.

SEO Experts και συνεχή εκμάθηση

Είναι δεδομένο ότι μία μεγάλη μερίδα Ελλήνων επαγγελματιών στο SEO λειτουργούν σπασμωδικά, είναι ξεροκέφαλοι και δυστυχώς δεν ανοίγουν τα μάτια και τα αυτιά τους προκειμένου να εφοδιαστούν με νέες γνώσεις και να αναπροσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες του διαδικτύου που μεταβάλλονται διαρκώς.

Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει η νοοτροπία του ξερόλα που μας εμποδίζει να προοδεύσουμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Οπότε όσοι από εσάς θέλετε να έχετε ένα λαμπρό μέλλον, στρωθείτε στη δουλειά για να γίνεται οι καλύτεροι ώστε να κάνετε το μεγάλο βήμα προς τις διεθνείς αγορές, όπου τυπικά εκεί παίζονται τα πολλά λεφτά.

Στην Ελλάδα υπάρχει υπερκορεσμός με Marketers και SEO Experts, αφού υπάρχουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εταιρείες σε τούτο το χώρο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να πάρουν ένα μικρό μερίδιο από τα έσοδα σε τούτο τον κλάδο. Όμως αρκετοί αγνοούν πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φαλιρίσει και δεν προτίθενται να ξοδέψουν τα τελευταία τους χρήματα σε μία ανάγκη που εκ πρώτης όψεως δεν φαντάζει απαραίτητη.

Άλλωστε αυτή είναι η κύρια αιτία που όλοι ψάχνουν για φθηνό SEO και φθηνές υπηρεσίες μάρκετινγκ, αναγκάζοντας τους επαγγελματίες να έχουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Ο ανταγωνισμός μπορεί μεν να μας βοηθάει να αναπτυχθούμε, αλλά όταν τα έσοδα εκμηδενίζονται, τότε πρακτικά ωθεί τις εταιρείες προς το κλείσιμο.

Συμπέρασμα

Η πλειοψηφία των χρηστών στο διαδίκτυο λειτουργούν παρορμητικά, είναι απαιτητικοί και τείνουν να χάνουν εύκολα το ενδιαφέρον τους με αρνητική συνέπεια να εγκαταλείπουν γρήγορα τους ιστότοπους τους όταν βλέπουν επαναλαμβανόμενο ή άσχετο περιεχόμενο. Ομοίως, το περιεχόμενο σας επιβάλλεται να είναι ευανάγνωστο και να προσφέρει στοχευμένες, ολοκληρωμένες λύσεις σε κάθε πρόταση.

Αυτές οι συμβουλές, αναφορικά με τη Semantic Search (Σημασιολογική αναζήτηση) στο SEO, είναι πολύτιμες και καλά θα κάνετε να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα του διαδικτύου, καθώς εξελίσσεται και μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν μέχρι εχθές.

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166