Οι ιρανικές αρχές διαπίστωσαν πως το τελευταίο διάστημα υπήρχε στη χώρα μια ασυνήθιστη αιχμή στην κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να ψάχνουν να βρουν την αιτία του όλου προβλήματος.
Τελικά ανίχνευσαν πως όλη αυτή η υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν κυρίως από την εξόρυξη Bitcoin και σε μικρότερο βαθμό από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, κάτι που πρωτίστως απαγορεύεται δια ροπάλου στο Ιράν, και κατά δεύτερο λόγο γιατί σπαταλούνται πολύτιμη ενεργειακοί πόροι σε χρονικές στιγμές που ο καύσωνας φτάνει περίπου τους 45 με 50 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση, που σημαίνει πως ήδη το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας είναι αρκετά επιβαρυμένο από τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά για να δροσιστούν, και κατά συνέπεια για να μην υπάρχουν διακοπές ρεύματος στο δίκτυο.
Μετά τον εντοπισμό των δραστών, οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν σχεδόν χίλιους υπολογιστές, συν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για ετούτο το σκοπό (αγγλικά: Bitcoin & cryptocurrency mining), σύμφωνα με τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας .
Οι αρχές ανακάλυψαν δύο οργανωμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στην επαρχία Yazd, τα οποία προκάλεσαν 7% άνοδο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας αυτό το μήνα.
Για εκείνους που δεν γνωρίζουν οφείλω να επισημάνω πως η κεντρική τράπεζα του Ιράν απαγόρευσε πέρυσι τη χρήση κρυπτονομισμάτων με οποιοδήποτε τρόπο, επικαλούμενη ανησυχίες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το RadioFreeEurope, ιρανοί αξιωματούχοι ό,τι αυτή η αλόγιστη κατασπατάληση ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά «ασταθές» το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και προειδοποίησαν πως όσοι άνθρωποι ασχολούνται με αυτά τα πράγματα πολύ πιθανόν να καταλήξουν στη φυλακή.
Ο λόγος που η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και κατ’ επέκταση του Bitcoin καταναλώνει τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στο γεγονός ό,τι οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για αυτήν την πρακτική είναι υψηλής ισχύος που επιλύουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, δηλαδή μία διαδικασία που απαιτεί τεράστια ισχύ για να αποδώσει στο έπακρο.
Να σημειώσω εδώ πως για να κάνει κάποιος εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και να καταστεί κερδοφόρος θα πρέπει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει να είναι φθηνό, διαφορετικά ενδέχεται να μπει μέσα οικονομικά.
Από την άλλη πλευρά το Ιράν προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια προς τα νοικοκυριά και τους πολίτες του, διατηρώντας τις τιμές χαμηλές μέσω επιδοτήσεων, γεγονός που φαίνεται να είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ανθρακωρύχοι (αγγλικά: miners) επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη χώρα.
Επίσης η πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα βοηθά τους κατοίκους να αποφεύγουν τις τραπεζικές κυρώσεις που συνεχίζονται να επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προς το Ιράν.
Φυσικά για να μην υπάρξουν παρανοήσεις ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις εξόρυξη κρυπτονομισμάτων δεν είναι μέσω υπολογιστών, αλλά μέσω κάποιων ειδικών μηχανημάτων που φέρουν την ονομασία Mining Machine τα οποία συνοδεύονται συνήθως από ένα προσαρμοσμένο λογισμικό (hardware) ή λοσγισμικό (software). Άσχετα αν οι ιρανοί στη συγκεκριμένη περίπτωση το έπραξαν με λάθος τρόπο.