Η Κίνα επιδιώκει να καταστεί υπερδύναμη στην τεχνητή νοημοσύνη AI.
Πριν από 60 χρόνια περίπου , στο σημερινό νότιο Καζακστάν, η Σοβιετική Ένωση δημιούργησε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στον κόσμο που τέθηκε έπειτα σε τροχιά γύρω από τη γη. Η εκτόξευση του Sputnik 1 προκάλεσε πανικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμήτ είχε επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στην έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ήταν κάτι που στην πραγματικότητα την συντάραξε και άλλαξε τρόπο λειτουργίας.
Η στιγμή του παραπάνω παραδείγματος με το Sputnik έφτασε ξανά, αλλά αυτή την φορά με θύμα την Κίνα. Το περιστατικό που θα σας αναφέρω παρακάτω συνέβη το Μάρτιο του 2016, όταν το AlphaGo, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από το DeepMind της Google, νίκησε τον αρχηγό της Νότιας Κορέας στο παιχνίδι Go, τον Lee Sedol . Όπως ανέφεραν οι The New York Times , η νίκη του AlphaGo είχε βαθιές επιπτώσεις στους πολιτικούς στην Κίνα, η οποία την ώθησε να δεσμευτεί πως κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη AI και δεν θα είναι πλέον κομπάρσος που παρατηρεί αμέτοχη αυτή την κατάσταση.
Τον Ιούλιο του 2017, το κρατικό συμβούλιο της Κίνας δημοσίευσε ένα φιλόδοξο σχέδιο, καλώντας τη χώρα να γίνει το «πρωτοποριακό κέντρο καινοτομίας του κόσμου» μέχρι το 2030. Το σχέδιο στοχεύει να αυξήσει έως το 2020 τις βασικές βιομηχανίες AI της χώρας, επενδύοντας πάνω από 150 δισεκατομμύρια γιουάν (24 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2020 και 400 δισεκατομμύρια γιουάν (63 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2025.
Πολλοί εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δυσφημίσει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου, λέγοντας πως απλά μιμείται τους πραγματικούς ηγέτες και είναι ανίκανη να παράγει πραγματική καινοτομία.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, φαίνεται να χάνουν το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης AI σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς ο Αμερικανικός ερευνητικός τομέας, έχασε μία σημαντική χρηματοδότηση που θα την βοηθούσε να εκπληρώσει το στρατηγικό της όραμα, κι όλα αυτά εξαιτίας της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προβαίνει σε περικοπές σε πολλούς κρίσιμους τομείς, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση εντελώς παθητικά.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης , ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να μειώσει τη χρηματοδότηση της έρευνας που έχει επίκεντρο την τεχνολογία κατά 15% για το 2018. Αδιαμφισβήτητα αυτό το στοιχείο θεωρείται ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ανέφερε το 2016 ότι η Κίνα είχε ξεπεράσει την Αμερική σε αριθμό δημοσιευμένων άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη βαθιά εκμάθηση, το οποίο είναι ένας βασικό κλάδο του AI.
Όπως το πετρέλαιο οδήγησε στην πλήρη εκβιομηχάνιση του πλανήτη, έτσι και τα δεδομένα οδηγούν σε πρόοδο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Για να οικοδομηθεί ένα ισχυρό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AI, οι μηχανικοί χρειάζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων, οπότε εύλογα μπορείτε να καταλάβετε πως η Κίνα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για τη συλλογή αυτών των πολύτιμων πληροφοριών που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτού του τομέα.
Ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας, σε συνδυασμό με τις online διαδικτυακές κοινότητες, την έντονη τάση προς τις κινητές πληρωμές και την αμελητέα προστασία της ιδιωτικής ζωής, σημαίνει ότι η χώρα είναι γεμάτη με δεδομένα. Αυτή η αφθονία των πληροφοριών είναι η ζωτικότητα του AI. Κάθε φορά που ένας χρήστης αλληλεπιδρά με έναν από τους τοπικούς τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας, όπως το WeChat, το Alibaba, το Baidu ή το Taobao, τα δεδομένα συλλέγονται μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, βελτιώνοντας την ακρίβειά τους.
Ενώ αυτό το φαινόμενο πιθανόν να μην είναι αποκλειστικό προνόμιο της Κίνας, η τεράστια κλίμακα κατά την οποία η χώρα διεξάγει αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί να την παρουσιάσουν μια σπουδαία ευκαιρία για τα μελλοντικά της πλάνα έτσι ώστε να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΑΙ. Για παράδειγμα, η Financial Times ανέφερε τον Φεβρουάριο του 2017, ότι το 2016 οι κινεζικές πληρωμές κινητής τηλεφωνίας ήταν περίπου 50 φορές μεγαλύτερες από εκείνες στις ΗΠΑ. Ομοίως, το CNNIC (China Internet Information Centre Network) εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των χρηστών του διαδικτύου για την Κίνα ανέρχεται σε περίπου 731 εκατομμύρια, με το 95% να έχολυν πρόσβαση από κινητές τους συσκευές. Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουν κάτω από το ήμισυ αυτού του ποσού, με περίπου 286,94 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.
Καθώς η επέκταση της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ συνεχίζεται με ζοφερό ρυθμό, η προμήθεια με εξειδικευμένους ερευνητές και μηχανικούς για να υπηρετήσουν αυτό τον τομέα απειλεί όλο και περισσότερο την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο, αφού προφανώς υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων ατόμων την παρούσα χρονική στιγμή.
Το 2016, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας υπολόγισε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερους από 5 εκατομμύρια εργαζομένους που έχουν ως κεντρικό αντικείμενο το ΑΙ για να καλύψει τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα του LinkedIn αποκάλυψε ότι η Κίνα είχε μόλις 50.000 ανθρώπους που εργάζονται σε ρόλους που σχετίζονται με την τεχνολογία στο πλαίσιο του AI, υστερώντας κατά πολύ, εν αντιθέσει με τους 850.000 που έχει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι μισοί από τους μεγαλύτερους εργοδότες τουΑΙ στην Κίνα είναι Αμερικανικές επιχειρήσεις. Πολλά κινεζικά ταλέντα παραμένουν στον ακαδημαϊκό κοινότητα και δεν επιθυμούν να μεταβούν στη βιομηχανία της τεχνολογίας- αν και αυτό πιθανότατα θα αλλάξει, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί δίνουν περισσότερα κίνητρα στα περιζήτητα ταλέντα που παραμένουν στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα με το δέλεαρ των υψηλότερων μισθών. Οι κινεζικές εταιρείες καλούνται να ανταγωνιστούν τις επιθετικές τεχνικές μίσθωσης των Αμερικανικών εταιρειών, όπως η Google και το Amazon, προκειμένου να κερδίσουν τον πόλεμο των ταλέντων στο AI.
Η ικανότητα της Κίνας να συνδέσει έναν αναπτυσσόμενο ιδιωτικό τομέα με σημαντικούς κρατικούς πόρους επιτρέπει στο Πεκίνο να κάνει γρήγορα μεγάλα άλματα στο AI. Η χώρα προβαίνει διαρκώς σε άφθονες επενδύσεις που προέρχονται από κρατικούς πόρους στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει υπέρτατα στο εσωτερικό της τεχνητής νοημοσύνης AI.