ΑρχικήΔιαδίκτυοΗ Μεγάλη Βρετανία ζητά από την Apple πρόσβαση στα iCloud Backups από...

Η Μεγάλη Βρετανία ζητά από την Apple πρόσβαση στα iCloud Backups από όλες τις χώρες

Η βρετανική κυβέρνηση απαιτεί από την Apple να δημιουργήσει μια “πίσω πόρτα” προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας (αγγλικά: Backups) του iCloud των χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Απαίτηση για παγκόσμια πρόσβαση

Σύμφωνα με την Washington Post, η εντολή που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2025, θα επέτρεπε στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα χρηστών σε όλες τις χώρες, όχι μόνο εντός της δικαιοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η απαίτηση βασίζεται στον βρετανικό νόμο Investigatory Powers Act του 2016, γνωστό και ως “Χάρτα των Snoopers”. Η νομοθεσία εξουσιοδοτεί τις βρετανικές αρχές να απαιτούν από οποιονδήποτε πάροχο παγκοσμίως πλήρη πρόσβαση σε αρχεία κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, πέρα από μεμονωμένους λογαριασμούς.

Η λειτουργία Advanced Data Protection της Apple

Η λειτουργία Advanced Data Protection της Apple, που εισήχθη το 2022, προσφέρει στους χρήστες προαιρετική κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τα αντίγραφα ασφαλείας iCloud τους. Αυτό το μέτρο ασφαλείας διασφαλίζει ότι ακόμη και η Apple δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Πιθανά ζητήματα και επιπτώσεις

Παρατηρητές του κλάδου υποθέτουν ότι η Apple θα μπορούσε να αντιδρά με την κατάργηση της υπηρεσίας Advanced Data Protection στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό δεν θα ικανοποιούσε την απαίτηση της κυβέρνησης για παγκόσμια πρόσβαση. Εάν η Apple συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις, θα απαγορευόταν από το νόμο να ενημερώσει τους χρήστες για μια παραβιασμένη ασφάλεια κρυπτογράφησης.

Η Apple μπορεί να ασκήσει έφεση λόγω του κόστους εφαρμογής και της αναλογικότητας προς τις απαιτήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, μια έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Η Apple δεν επιτρέπεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την εντολή. Η βρετανική νομοθεσία χαρακτηρίζει την απλή αποκάλυψη τέτοιων κυβερνητικών απαιτήσεων ως ποινικό αδίκημα.

Διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές θέσεις

Οι πολιτικές θέσεις για την κυβερνοασφάλεια διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο διεθνές πλαίσιο. Ενώ οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξακολουθούν να είναι αντίθετες στην κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία και την παιδική κακοποίηση, οι αμερικανικές αρχές άλλαξαν πρόσφατα τη στάση τους.

Τον Δεκέμβριο του 2024, η NSA και το FBI, μαζί με κέντρα κυβερνοασφάλειας στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τάχθηκαν υπέρ της μέγιστης εφαρμογής της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Η θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης επί του θέματος αυτού μένει να φανεί.

Δεν είναι γνωστό εάν εταιρείες όπως η Google και η Meta, οι οποίες παρέχουν κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας για χρήστες Android και Whatsapp αντίστοιχα, έχουν λάβει παρόμοιες οδηγίες.

Επιπλέον πληροφορίες

Η απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια προστασία δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών. Εάν η Apple υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις, θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες εταιρείες τεχνολογίας και θα υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών στην κρυπτογράφηση. Επιπλέον, η πιθανή αδυναμία ενημέρωσης των χρηστών για την παραβίαση της ασφάλειάς τους αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Συμπεράσματα

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών απαιτήσεων για πρόσβαση σε δεδομένα και της ανάγκης για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών. Η έκβαση αυτής της διαμάχης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της κρυπτογράφησης και της ψηφιακής ελευθερίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166