Η Ουκρανία έθεσε σε λειτουργία μια ταχύτερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συμβατικά drones που λειτουργούν με έλικες, πρόκειται για ένα νέο αεριωθούμενο πύραυλο drone που φέρει την ονομασία Palianytsia.
Ο νέος ουκρανικός κατευθυνόμενος πύραυλος Palianytsia δεν κινείται με έλικες, αλλά με έναν αεριωθούμενο κινητήρα, γεγονός που του επιτρέπει να πετά πολύ πιο γρήγορα. Η δοκιμή της Palianytsia ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Εκείνη την περίοδο, τα πλάνα έδειχναν ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών και ένα σύστημα Canard.
Στις 24 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η Palianytsia χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επιτυχώς εναντίον στρατιωτικού στόχου σε περιοχή που αυτή τη στιγμή κατέχεται από τη Ρωσία. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Ουκρανό υπουργό στρατηγικών βιομηχανιών, Oleksandr Kamyshin, όσο και από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Palianytsia έχει κυλινδρικό σχήμα με μήκος περίπου δύο μέτρων και είναι εξοπλισμένη με δύο μικρά φτερά (winglets). Το άνοιγμα των φτερών του drone εκτιμάται στα 1,5 μέτρα, ενώ διαθέτει έναν ενιαίο κινητήρα στο πίσω μέρος με δύο εισαγωγές αέρα. Πρόκειται για έναν μικρό αεριωθούμενο κινητήρα.
Τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες χρήσης της Palyanytsya
Η διαμόρφωση της Palianytsia υποδηλώνει εστίαση στο χαμηλό βάρος και την υψηλή ταχύτητα. Η απουσία εμφανών σημείων προσάρτησης της εκρηκτικής κεφαλής στα φτερά ή στην άτρακτο, σε συνδυασμό με τον αποσπώμενο μηχανισμό προσγείωσης, υποδηλώνει ότι πιθανώς είναι τοποθετημένη εσωτερικά. Πρόκειται για ένα μη επαναχρησιμοποιήσιμο drone.
Για να αποφύγει τον εντοπισμό του από τα εχθρικά συστήματα εναέριας επιτήρησης, το drone έχει την ικανότητα να πετάει κάτω από το επίπεδο ελέγχου των ραντάρ. Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό μπορεί να ελεγχθείτο drone από τον χειριστή σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να αποφεύγει εμπόδια, όπως τα ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης, ανυψωμένο έδαφος ή κτίρια.
Το όνομα Palianytsia έχει ιστορική και πολιτισμική σημασία. Αναφέρεται σε ένα παραδοσιακό ουκρανικό ψωμί, και η προφορά του συχνά χρησιμοποιείται ως γλωσσικό αναγνωριστικό για τον εντοπισμό μη φυσικών ομιλητών της ουκρανικής γλώσσας.