Η συμφωνία του γίγαντα της τεχνητής νοημοσύνης με την Axel Springer θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σταδιακή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιεύσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλληλεπιδρούν με τους χρήστες για την παροχή ειδήσεων στο ChatGPT. Όμως σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα για τους εκδότες.
OpenAI και Axel Springer ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία που θα παρέχει στους χρήστες του ChatGPT πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο που θα αντλείται από διάφορα ψηφιακά Μ.Μ.Ε, όπως για παράδειγμα το Politico, Business Insider κ.λπ.
Η πρωτοποριακή αυτή συμφωνία δείχνει προς μια κατεύθυνση όπου οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συνεργάζονται με μεγάλα μέσα ενημέρωσης, επιτρέποντας την πρόσβαση σε ποιοτικό και έγκυρο περιεχόμενο.
Τα νέα έρχονται στον απόηχο σκληρών εντάσεων μεταξύ εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης και μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού πολύ εκδότες έχουν παραπονεθεί ότι οι μέθοδοι εκπαίδευσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται στο περιεχομένου τους, δηλαδή το αυτοματοποιημένο σύστημα των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης περιηγείται στο διαδίκτυο και διαβάζει το περιεχόμενο διάφορων γνωστών ενημερωτικών ιστότοπων προκειμένου να εκπαιδευτεί, αλλά χωρίς να πάρει την άδεια τους.
Η συμφωνία φαίνεται να επιλύει εν μέρει τις εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ ορισμένων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης και μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη νόμιμη χρήση του περιεχομένου τους. Η δυνατότητα για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να συνεργάζονται και να πληρώνουν για τη χρήση περιεχομένου μέσω άδεια χρήσης είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων σε μία κατάσταση που φαινομενικά ίσως και να κερδίζουν όλοι.
Η παροχή ειδησεογραφικού περιεχομένου από την Axel Springer στην OpenAI για το ChatGPT ανοίγει τις πόρτες για την παρουσίαση περιλήψεων και αποσπασμάτων από διάφορους τίτλους, περιλαμβάνοντας μεγαλύτερη ποικιλία περιεχομένου. Το γεγονός ότι η OpenAI διασφαλίζει ότι θα εμφανίζονται σύνδεσμοι και αναφορές από τις πηγές που προέκυψε το περιεχόμενο ενισχύει την αξιοπιστία των πληροφοριών που παρέχονται στο ευρύ κοινο.
Επίσης, η απόφαση να διατηρηθούν οι αρχικές πηγές πίσω από ένα paywall προσφέρει μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα προεπισκόπησης του περιεχομένου από την Axel Springer στους χρήστες της OpenAI, παρέχοντας ένα είδος αποκλειστικού περιεχομένου. Παρά την απουσία λεπτομερειών σχετικά με τους οικονομικούς όρους, η συνεργασία φαίνεται ότι ανοίγει νέους ορίζοντες, και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες σε τούτο το χώρο.
Ωστόσο αυτή η συμφωνία επί της ουσίας εγείρει ορισμένα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη από τις δύο εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν συνάψει συνεργασία μεταξύ τους για αυτό το θέμα.
Για παράδειγμα ορισμένα άρθρα από τους ενημερωτικούς ιστότοπους είναι προϊόν ερευνητικής αρθρογραφίας και προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα και προφανώς δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κανένας, γιατί θεωρείται αποκλειστικό υλικό, ενώ κάποια άλλα άρθρα που θεωρούνται ειδήσεις, υπάρχει μία πιο χαλαριπολιτική στη χρήση τους. Συνεπώς δεν είναι όλα τα άρθρα ίδια.
Εν μέσω φόβων ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν εμποδίσει τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν τα υλικό τους.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, περίπου 1.148 μεγάλοι εκδότες ειδήσεων έχουν εμποδίσει τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (μέσω του Robots.txt) να χρησιμοποιούν τα υλικό τους. Με αυτή τη νέα συμφωνία, η Axel Springer έμμεσα έχει δώσει την έγκριση στο OpenAI και στον ευρύτερο κλάδο να προβαίνει σε χρήση του υλικού για την εκπαίδευση των μοντέλων, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που δεν καταπατούν την πνευματική ιδιοκτησία.
Ένας βασικός παράγοντας εδώ, ωστόσο, είναι η ευκολία πρόσβασης που παρέχεται από το OpenAI. Αν και οι όροι της συμφωνίας ορίζουν ότι το OpenAI περιλαμβάνει τους σχετικούς συνδέσμους και τις αναφορές που παρέχονται μέσω του Axel Springer, όμως ενδεχομένως κάποιοι χρήστες να μην είναι ικανοποιημένοι με αυτήν την κατάσταση στο ChatGPT.
Επίσης το γεγονός ότι θα πρέπει κάποιος να πληρώσει για να δει αυτούς τους συνδέσμους και τις αναφορές, συνεπάγεται ότι δεν θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στις αρχικές πηγές που αντλήθηκε το περιεχόμενο, παρά μόνο όσοι πληρώνουν, δηλαδή εκδότης δεν θα παίρνουν χρήματα εάν κάποιος χρήστης δεν πληρώσει για να δει τις αναφορές του περιεχομένου.