ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesKinect Adventures (video game review)

Kinect Adventures (video game review)

Η έλευση του Kinect άνοιξε την αυλαία για μία νέα κατηγορία τίτλων, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα στον τομέα του χειρισμού. Όπως ακριβώς συνέβη με το Wii Sports, έτσι και το Kinect Adventures απευθύνεται σε αυτούς που θα αποκτήσουν το νέο περιφερειακό του Xbox 360 και θα θελήσουν να περάσουν τις πρώτες τους ώρες μπροστά από την τηλεόραση και το σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας της Microsoft. Προσφέροντας μια σειρά από 5 διαφορετικά mini-games, το Kinect Adventures φιλοδοξεί όχι τόσο να προσφέρει το κάτι ξεχωριστό και πρωτοποριακό, αλλά να γνωρίσει στον παίκτη την έννοια του gesture gaming, της διασκέδασης δηλαδή χωρίς την παρουσία χειριστηρίου.

Η κεντρική ιδέα στον τίτλο της Good Science είναι απλή: ο παίκτης συμμετέχει ως μέλος της ομάδας Adventure Team, η οποία διασκεδάζει συμμετέχοντας σε μία σειρά από δοκιμασίες πάσης φύσεως, όπως κατάβαση ποταμού πάνω σε μία φουσκωτή βάρκα ή ακόμη και ταξίδι πάνω σε μία ειδική πλατφόρμα-βαγόνι. Σεναριακό υπόβαθρο δεν υφίσταται ούτε καν ως έννοια, αφού κάθε μία από τις πέντε αυτές δραστηριότητες κάνει την εμφάνισή της μεμονωμένα.

Η δομή αυτή είναι απόλυτα λογική και έχει εμφανιστεί σε όλες τις αντίστοιχες προσπάθειες τίτλων-εκμάθησης ενός νέου τρόπου χειρισμού, όπως το Sports Champions για το PlayStation 3 και το PlayStation Move. Ο αισθητήρας του περιφερειακού αναλαμβάνει να «διαβάσει» τις κινήσεις του παίκτη και να τις μεταφέρει αυτούσιες στο avatar του, το οποίο συμμετέχει στη δράση.

Ο στόχος κάθε δραστηριότητας είναι διαφορετικός, καθώς η φύση κάθε mini-game είναι ξεχωριστή: ο παίκτης θα κληθεί να συλλέξει μία σειρά από αντικείμενα, να ολοκληρώσει ένα επίπεδο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κοκ. Το πρώτο από τα διαθέσιμα mini-games είναι το River Rush, το οποίο ουσιαστικά καλεί τον παίκτη να σταθεί επάνω σε μία φουσκωτή βάρκα που ταξιδεύει με ταχύτητα κατά μήκος ενός ποταμού.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η επαφή με τα βράχια καθώς και η συλλογή αντικειμένων και νομισμάτων που είναι σκορπισμένα σε κάθε άκρη. Ο συμμετέχων θα πρέπει είτε να στρέφει το σώμα του, είτε να κάνει άλματα σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία για να μαζέψει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πόντων, ενώ η δυνατότητα για ταυτόχρονη συμμετοχή δεύτερου παίκτη κάνει το River Rush ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Το δεύτερο mini-game του Kinect Adventures είναι το Reflex Ridge, όπου στεκούμενος πάνω σε μία ξύλινη πλατφόρμα, ο παίκτης θα πρέπει να στρέφει το σώμα του ή να κάνει άλματα για να αποφύγει εμπόδια, να σκύβει για να αυξάνει ταχύτητα και να παίρνει συγκεκριμένες πόζες για να περνάει από περιορισμένου εύρους σημεία του επιπέδου. Το τρίτο από τα διαθέσιμα τμήματα είναι και το πρώτο που παρουσιάστηκε το 2009 από τον Tsunoda κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Microsoft.

Ο λόγος για το Rallyball, όπου ο παίκτης στέκεται στην αρχή ενός διαδρόμου και πρέπει να χτυπάει με τα χέρια και τα πόδια του μπάλες που κινούνται προς το μέρος του, έτσι ώστε να τις εκτοξεύσει προς το βάθος κάθε πίστας και να καταστρέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό blocks. Στο τέταρτο mini-game, το 20.000 Leaks, η δράση λαμβάνει χώρα σε μία υποθαλάσσια κατασκευή, η οποία δέχεται χτυπήματα από μεγάλα ψάρια και παρουσιάζει έντονες ρωγμές.

Ο παίκτης καλείται να απλώσει τα χέρια του, τα πόδια του και το κεφάλι του (!) για να μπαλώσει πρόχειρα τις τρύπες και να μην αφήσει το νερό να εισχωρήσει. Τέλος, το Space Pop έρχεται να κλείσει τη συλλογή και βάζει τον συμμετέχοντα σε ένα δωμάτιο με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, όπου και πρέπει να σπάσει ένα συγκεκριμένο αριθμό από φούσκες που θα του αυξήσουν το σκορ.

Πως όμως τα καταφέρνει το Kinect στα πέντε αυτά διαφορετικά mini-games; Η ομάδα ανάπτυξης δείχνει ότι έχει εργαστεί σκληρά για να προσφέρει τη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια ανάμεσα στην εκτέλεση μιας κίνησης και την εμφάνισή της στην οθόνη. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται στο 100%, ωστόσο είναι γεγονός ότι η φύση των δραστηριοτήτων δε θα επιτρέψει στον παίκτη να ενοχληθεί από αυτή τη χρονοκαθυστέρηση.

Στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων, η δράση δε διακόπτεται και το Kinect δεν χάνει κινήσεις, εκτός και αν πρόκειται για μία πολύ απότομη στροφή του σώματος ή κάποια γρήγορη μετακίνηση ενός χεριού. Πέραν της «ανάγνωσης» των κινήσεων του παίκτη, το Kinect καταγράφει συγκεκριμένα στιγμιότυπα κάθε συμμετέχοντα στη δράση και τα προβάλλει με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση μετά το πέρας κάθε δοκιμασίας, ενώ δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα για «ανέβασμα» του υλικού στο site της εταιρίας ανάπτυξης και τον μετέπειτα διαμοιρασμό του σε υπηρεσίες όπως το Facebook.

Τεχνικά, το Kinect Adventures δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, αφού τα έντονα χρώματα και το όλο «παιδικό» feeling που δίνει, στοχεύει κυρίως στο να μην δείχνει ξένο στον μη έμπειρο χρήστη (στον οποίο άλλωστε απευθύνεται κατά κύριο λόγο το Kinect και οι τίτλοι του). Η συνολική εμπειρία του τίτλου με το νέο περιφερειακό είναι ικανοποιητική, χωρίς να αρκεί όμως για να εντυπωσιάσει όσους αρέσκονται στο να διασκεδάζουν μόνοι τους στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών μάλιστα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ολοκληρώσει τις δοκιμασίες σε ελάχιστες ώρες. Ο τίτλος των Microsoft Game Studios και της Good Science είναι αρκούντως καλός ως συνοδευτικός του περιφερειακού και καταφέρνει να πετύχει το στόχο του που δεν είναι άλλος από την εξοικείωση των gamers με το Kinect.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166