ΑρχικήΤι είναιΤι είναι το Face ID και πως λειτουργεί: Ανάλυση και τεχνικές λεπτομέρειες

Τι είναι το Face ID και πως λειτουργεί: Ανάλυση και τεχνικές λεπτομέρειες

Ως φανατικός λάτρης της τεχνολογίας και έμπειρος tech blogger, πάντα με συναρπάζουν οι καινοτομίες που αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές μας.

Μια από αυτές τις εξελίξεις που έχουν αφήσει το στίγμα τους τα τελευταία χρόνια είναι το Face ID, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που έφερε η Apple στο προσκήνιο.

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε με το iPhone X το 2017, κατάφερε να προκαλέσει ενθουσιασμό, αλλά και ερωτήματα. Πώς ακριβώς λειτουργεί; Τι το κάνει τόσο ασφαλές; Και γιατί θεωρείται ορόσημο στον τομέα της βιομετρικής ταυτοποίησης;

Σε αυτό το άρθρο, βουτάω βαθιά στις τεχνικές λεπτομέρειες του Face ID, εξηγώντας με απλά λόγια –αλλά και με την απαραίτητη τεχνολογική ακρίβεια– πώς αυτή η τεχνολογία φέρνει την επανάσταση στην καθημερινότητά μας.

Η γέννηση του Face ID

Όταν πρωτοπήρα στα χέρια μου ένα iPhone X, το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η απουσία του κλασικού κουμπιού Home και του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID.

Αντί γι’ αυτό, η Apple είχε τοποθετήσει στην κορυφή της οθόνης μια μικρή εγκοπή, γνωστή ως notch, που φιλοξενούσε ένα πολύπλοκο σύστημα καμερών και αισθητήρων.

Αυτό το σύστημα, που ονομάστηκε TrueDepth, είναι η καρδιά του Face ID. Δεν ήταν απλώς μια κάμερα για selfies – ήταν κάτι πολύ πιο εξελιγμένο, σχεδιασμένο να χαρτογραφεί το πρόσωπό μου σε τρεις διαστάσεις με ακρίβεια που δεν είχα ξαναδεί.

Η ιδέα πίσω από το Face ID δεν ήταν εντελώς νέα. Η αναγνώριση προσώπου υπήρχε ήδη σε διάφορες μορφές, από εφαρμογές σε υπολογιστές μέχρι συστήματα ασφαλείας.

Όμως, η Apple πήρε αυτή την τεχνολογία και την ανέβασε σε άλλο επίπεδο, συνδυάζοντας υλικό υψηλής ποιότητας με λογισμικό αιχμής. Το αποτέλεσμα; Μια μέθοδος ξεκλειδώματος που δεν απαιτεί καν να αγγίξω τη συσκευή μου – αρκεί να την κοιτάξω.

Πως λειτουργεί το σύστημα TrueDepth

Ας μιλήσουμε για το τεχνικό κομμάτι, γιατί εκεί κρύβεται η μαγεία. Το TrueDepth δεν είναι απλώς μια κάμερα, αλλά ένα ολοκληρωμένο σύνολο αισθητήρων και προβολέων που συνεργάζονται αρμονικά.

Όταν κοιτάζω το iPhone μου, ενεργοποιείται αυτό το σύστημα, και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, συμβαίνει μια σειρά από πολύπλοκες διαδικασίες.

Dot projector

Το πρώτο βήμα είναι το dot projector, ένα μικροσκοπικό εξάρτημα που εκπέμπει περισσότερες από 30.000 αόρατες υπέρυθρες κουκκίδες στο πρόσωπό μου.

Αυτές οι κουκκίδες δημιουργούν ένα μοναδικό τρισδιάστατο χάρτη του προσώπου μου, ανεξάρτητα από το φωτισμό του περιβάλλοντος. Είτε βρίσκομαι σε ένα φωτεινό δωμάτιο είτε στο σκοτάδι, οι υπέρυθρες ακτίνες εξασφαλίζουν ότι το σύστημα “βλέπει” κάθε λεπτομέρεια.

Πρόσφατα, δοκίμασα να ξεκλειδώσω το τηλέφωνο μου σε διάφορες συνθήκες φωτισμού, και έμεινα έκπληκτος από το πόσο σταθερά λειτουργεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπέρυθρες κουκκίδες δεν επηρεάζονται από το ορατό φως, κάτι που δίνει στο Face ID τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις παραδοσιακές κάμερες.

Η υπέρυθρη κάμερα

Στη συνέχεια, η υπέρυθρη κάμερα (infrared camera) μπαίνει στο παιχνίδι. Αυτή “διαβάζει” το μοτίβο των κουκκίδων που αντανακλώνται από το πρόσωπό μου.

Οι αποστάσεις μεταξύ των κουκκίδων και οι παραμορφώσεις τους –που προκαλούνται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου, όπως η μύτη, τα ζυγωματικά ή το πηγούνι– μετατρέπονται σε δεδομένα.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως χαρτογράφηση βάθους και είναι ο λόγος που το Face ID δεν μπορεί να ξεγελαστεί από μια απλή φωτογραφία.

Flood illuminator

Ένα ακόμα στοιχείο του TrueDepth είναι το flood illuminator. Αυτός ο αισθητήρας εκπέμπει υπέρυθρο φως για να φωτίσει το πρόσωπο μου, βοηθώντας την υπέρυθρη κάμερα να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο σκοτάδι. Είναι σαν να έχω έναν αόρατο προβολέα που με φωτίζει, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι καν.

Η εμπλοκή της εμπρόσθιας κάμερας

Αν και η κλασική εμπρόσθια κάμερα δεν παίζει άμεσο ρόλο στην αναγνώριση προσώπου, συνεργάζεται με το σύστημα TrueDepth για να προσφέρει μια ομαλή εμπειρία χρήσης.

Για παράδειγμα, όταν τραβάω selfies, μπορώ να δω πώς το Face ID συνδυάζει δεδομένα από όλους αυτούς τους αισθητήρες για να δημιουργήσει εφέ όπως το Portrait Mode.

Η μαγεία της νευρωνικής μηχανής

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το TrueDepth δεν είναι αρκετά από μόνα τους. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Neural Engine, ένα τμήμα του επεξεργαστή A-Series της Apple, ειδικά σχεδιασμένο για εργασίες μηχανικής μάθησης. Όταν ρύθμισα για πρώτη φορά το Face ID, το τηλέφωνο μου ζήτησε να στρέψω το κεφάλι μου σε διαφορετικές γωνίες.

Αυτό που συνέβη τότε ήταν ότι η Neural Engine δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο του προσώπου μου, βασισμένο στα δεδομένα από τις κουκκίδες και τη χαρτογράφηση βάθους.

Κάθε φορά που κοιτάζω τη συσκευή μου, η Neural Engine συγκρίνει τον νέο τρισδιάστατο χάρτη με το αποθηκευμένο μοντέλο. Αν ταιριάζουν, το τηλέφωνο ξεκλειδώνει.

Το εντυπωσιακό είναι η ταχύτητα: όλη αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα προσαρμόζεται με τον καιρό.

Αν αλλάξει η εμφάνισή μου –ας πούμε, αν αφήσω μούσι ή φορέσω γυαλιά– η Neural Engine ενημερώνει το μοντέλο για να παραμένει ακριβές.

Ασφάλεια και απόρρητο

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που είχα όταν πρωτοδοκίμασα το Face ID ήταν: “Πόσο ασφαλές είναι πραγματικά;”. Η Apple ισχυρίζεται ότι η πιθανότητα να ξεκλειδώσει κάποιος άλλος τη συσκευή μου με το Face ID είναι μία στο 1.000.000, σε σύγκριση με μία στο 50.000 για το Touch ID.

Αυτό οφείλεται στην τρισδιάστατη ανάλυση, που καθιστά αδύνατη την εξαπάτηση του συστήματος με φωτογραφίες ή μάσκες χαμηλής ποιότητας.

Τα δεδομένα του προσώπου μου αποθηκεύονται τοπικά, σε ένα ειδικό τμήμα του επεξεργαστή που ονομάζεται Secure Enclave. Δεν ανεβαίνουν στο cloud, ούτε μοιράζονται με τρίτους.

Αυτό με καθησύχασε αρκετά, γιατί η ιδέα να κυκλοφορούν οι βιομετρικές μου πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν μου ακούγεται ιδιαίτερα δελεαστική.

Παρόλα αυτά, το Face ID δεν είναι αλάνθαστο. Έχω ακούσει για περιπτώσεις όπου πανομοιότυποι δίδυμοι κατάφεραν να ξεγελάσουν το σύστημα, αν και αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Επίσης, αν φοράω γυαλιά ηλίου με ειδική επίστρωση που μπλοκάρει τις υπέρυθρες ακτίνες, μπορεί να αντιμετωπίσω προβλήματα.

Ωστόσο, στην καθημερινότητά μου, αυτά τα σενάρια είναι περισσότερο θεωρητικά παρά πρακτικά.

Πως το Face ID αλλάζει την εμπειρία χρήσης

Πέρα από το ξεκλείδωμα, το Face ID έχει φέρει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιώ το iPhone μου. Μπορώ να εγκρίνω πληρωμές μέσω Apple Pay απλώς κοιτάζοντας την οθόνη, να συνδεθώ σε εφαρμογές χωρίς να πληκτρολογώ κωδικούς, ακόμα και να δημιουργήσω Animoji που μιμούνται τις εκφράσεις μου σε πραγματικό χρόνο.

Είναι σαν να έχω έναν προσωπικό βοηθό που με αναγνωρίζει αμέσως.

Μια μέρα, ενώ ήμουν σε ένα καφέ, παρατήρησα πόσο γρήγορα πλήρωσα τον λογαριασμό μου με το Apple Pay. Δεν χρειάστηκε να ψάξω για την κάρτα μου ή να θυμηθώ κάποιο PIN – το Face ID έκανε τα πάντα μόνο με ένα βλέμμα. Αυτή η απλότητα είναι που το κάνει τόσο ελκυστικό.

Οι προκλήσεις

Παρά τα πλεονεκτήματά του, το Face ID δεν είναι τέλειο. Έχω αντιμετωπίσει στιγμές που δεν λειτουργεί όπως θα ήθελα – για παράδειγμα, όταν είμαι ξαπλωμένος και η γωνία του προσώπου μου δεν είναι ιδανική.

Επίσης, η εγκοπή στην οθόνη, αν και μικρότερη πλέον στα νεότερα μοντέλα, εξακολουθεί να ενοχλεί κάποιους χρήστες σαν εμένα που προτιμούν τις πλήρως αδιάκοπες οθόνες.

Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύω ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Ίσως δούμε το Face ID να ενσωματώνεται κάτω από την οθόνη, εξαλείφοντας την ανάγκη για notch ή Dynamic Island. Ή ίσως η Apple προσθέσει ακόμα πιο προηγμένες δυνατότητες, όπως ανάλυση της θερμοκρασίας του προσώπου για επιπλέον ασφάλεια.

Συμπέρασμα

Το Face ID δεν είναι απλώς μια τεχνολογία – είναι μια εμπειρία. Από τον προβολέα κουκκίδων μέχρι τη Neural Engine, κάθε κομμάτι αυτού του συστήματος είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει ταχύτητα, ακρίβεια και ασφάλεια.

Ως κάποιος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας, δεν μπορώ παρά να θαυμάσω το πώς η Apple κατάφερε να κάνει την αναγνώριση προσώπου τόσο διαισθητική και αξιόπιστη.

Είτε είσαι φανατικός της Apple είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Face ID έχει θέσει ένα νέο πρότυπο στον τομέα της βιομετρικής ταυτοποίησης. Και αν με ρωτήσεις, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166