Η τελευταία επίσημη ενημέρωση των Windows 10 χαρακτηρίστηκε ως αποτυχημένη αφού δημιούργησε προβλήματα στις συσκευές. Υπάρχει τώρα μια νέα μέθοδος που σας επιτρέπει να παρακάμψετε τις ενημερώσεις που σας στέλνει η Microsoft στον υπολογιστή σας, αν και δεν συνιστάται να το κάνετε, διότι έτσι το μηχάνημα σας δεν θα παραμένει προστατευμένο 100% από διάφορες εξωτερικές απειλές.
Η καινούργια λειτουργία ονομάζεται «safeguard hold» και περιλαμβάνεται στην έκδοση 1903 των Windows 10, και επί της ουσίας πρόκειται για ένα μπλοκάρισμα που εφαρμόζει η Microsoft για τη διανομή ενημερώσεων των Windows 10 σε συστήματα που θεωρούνται προβληματικά. Χρησιμοποιείται για την αποφυγή εγκατάστασης μιας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος που δεν είναι πλήρως συμβατό με το υλικολογισμικό (Hardware) και το λογισμικό (Software) που είναι εγκατεστημένο στο λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντας έτσι την αποφυγή περισσότερων ή λιγότερο σοβαρών δυσλειτουργιών, από προβλήματα απόδοσης έως BSOD ή ακόμη και την αδυναμία εκκίνησης του μηχανήματος.
Αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της κατάστασης, η Microsoft έχει προσθέσει μια νέα πολιτική που φέρει την ονομασία «TargetReleaseVersionInfo» και επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν κατά βούληση διάφορες ενημερώσεις ασφαλείας που ενδέχεται να έχουν ασυμβατότητα με το software και το Hardware. Μια ιδιοτροπία αυτού του τύπου μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα συστήματος, προβλήματα απόδοσης, δυσλειτουργίες και διάφορες αστάθειες.
Ωστόσο πρέπει να έχετε κατά νού πως όταν ο χρήστης εφαρμόσει αυτό το μπλοκάρισμα, τότε αυτόματα δεν θα έχει τη δυνατότητα να λάβει καμία ενημέρωση, εκτός και αν μπει στις ρυθμίσεις και απενεργοποιήσει αυτήν τη λειτουργία. Πρόσφατα η ίδια η Microsoft δημιούργησε ένα τέτοιο μπλοκάρισμα σε συστήματα με διάφορες παρωχημένες διαμορφώσεις: για παράδειγμα με παλιά IGPU Intel ή με μη υποστηριζόμενα προγράμματα οδήγησης της NVIDIA ή με ξεπερασμένα λογισμικά Bluetooth της Realtek.
Την αποκλειστική ευθύνη για όλες τις προβληματικές ενημερώσεις την φέρει αποκλειστικά η ίδια η Microsoft, που μάλιστα πωλεί έναντι αμοιβής το λειτουργικό της σύστημα, και θα έπρεπε να είναι τύπος και υπογραμμός απέναντι στους χρήστες που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια, και κάθε φορά δημιουργεί διάφορα προβλήματα με τις αστοχίες στο λογισμικό της.