Apple iPhone X – Face ID, τι πρέπει να γνωρίζετε

Apple iPhone X – Face ID, τι πρέπει να γνωρίζετε.

Το ολοκαίνουργιο iPhone X της Apple έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να εξασφαλίσει νέες υπέροχες δυνατότητες για τους χρήστες μέσω του smartphone της, καταργώντας παράλληλα τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID και τώρα θα χρησιμοποιήσετε το πρόσωπό σας για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή.

Διαβάστε επίσης iPhone X face ID κρυμμένα μυστικά που βγήκαν στη φόρα.

Χρησιμοποιώντας ένα νέο σύστημα που ονομάζεται Face ID, το iPhone X χρησιμοποιεί βιομετρική αναγνώριση προσώπου για την εξακρίβωση της ταυτότητας των ιδιοκτητών και υποστηρίζεται ότι είναι ένα σύστημα “state-of-the-art”.

Κρυμμένο στην κορυφή της μπροστινής οθόνης είναι ένα σύστημα κάμερας που ονομάζεται TrueDepth, το οποίο αποτελείται από έναν προβολέα (projector), μια υπέρυθρη κάμερα και ένα flood illuminator για να χαρτογραφήσει το πρόσωπο του ιδιοκτήτη του iPhone.

Προβάλλει πάνω από 30.000 αόρατες κουκκίδες πάνω στο πρόσωπο ενός χρήστη και το καταγραμμένο πρότυπο τροφοδοτείται μέσω ενός νευρωνικού δικτύου για να δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο του προσώπου.

Ο σκοπός της προβολής είναι ότι εάν οι χρήστες αποφασίσουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους, όπως η τοποθέτηση γυαλιών, η αλλαγή των μαλλιών ή η ανάπτυξη μιας γενειάδας, θα έχουν αρκετά σημεία αναφοράς για να αναγνωρίσουν ότι το άτομο εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης του iPhone.

Αυτό που είναι ακόμα πιο έξυπνο είναι ότι το σύστημα Face ID μαθαίνει το πρόσωπο του χρήστη και θα προσαρμόζεται σε αυτό με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί το αναγνωριστικό προσώπου Face ID να παραβιαστεί;

Οι χάκερ που ψάχνουν να «αλλοιώνουν» το σύστημα μπορεί να να τα βρουν μπαστούνια αποτυγχάνοντας, όπως ισχυρίζεται η Apple, λέγοντας ότι έχει εργαστεί σκληρά για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές FaceID, επιτρέποντας στους χρήστες να ξεκλειδώσουν το iPhone μόνο αν κοιτάξουν τη συσκευή. Η εταιρεία επιμένει πως κύριο μέλημα της αποτελεί η ασφάλεια των χρηστών και θα είναι πάντα βασικό μέρος των φιλοσοφιών της.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του iPhone X, η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι ανέπτυξε το σύστημα smarts, το οποίο δουλεύει με ειδικά εφέ τα οποία χρησιμοποιούνται από τα studio του Hollywood για α δημιουργήσει αληθοφανής μάσκες προσώπου των χρηστών για να διεξάγουν δοκιμές διαπιστώνοντας αν θα μπορούσαν εύκολα να ξεγελάσουν το smarts.

Η Apple εξέφρασε την αγωνία ότι η μόνη δυνατότητα που θα μπορούσε να ξεγελαστεί το σύστημα είναι αν αν ο χρήστης μοιάζει πανομοιότυπα με έναν άλλον άνθρωπο και κατά συνέπεια θα είχε την ευκαιρία να κλέψει τη συσκευή. Ασφαλώς οι ερευνητές του τμήματος ασφαλείας της Apple θα εξελίξουν περισσότερο τη λειτουργία smarts με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να γίνει αρτιότερη με το πέρασμα των καιρών.

Βέβαια και από την άλλη πλευρά οι χάκερς δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα επιδιώκουν συνεχώς να παραβιάσουν το σύστημα από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμη η συσκευή στις 3 Νοεμβρίου.

Η Apple εξηγεί ότι η αναγνώριση προσώπου είναι πολύ πιο ασφαλής από όσο νομίζετε, και οι πιθανότητες κάποιος άλλος να ξεκλειδώσει το iPhone σας ανέρχεται 1 στο 1.000.000. Ενώ το αναγνωριστικό αφής, εξακολουθεί να είναι ασφαλές, έχοντας 1 στις 50.000 πιθανότητες να ξεκλειδωθεί από λάθος δακτυλικό αποτύπωμα.

Πού αποθηκεύονται τα δεδομένα;

Για τους χρήστες που μπορεί να ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα του προσώπου τους αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων της Apple, είναι παντελώς λάθος, καθώς η Apple θα αποθηκεύσει τα δεδομένα μόνο μέσα στο iPhone σε ένα στοιχείο που ονομάζεται ασφαλής θύλακας (secure enclave). Η Apple λέει ότι “εργάζεται σκληρά για να προστατεύσει τα δεδομένα του προσώπου σας” και όπως το Touch ID, τα δεδομένα δεν αποστέλλονται ποτέ στους διακομιστές της Apple, αλλά παραμένουν στη συσκευή.

Πόσο γρήγορο είναι το αναγνωριστικό προσώπου (Face ID);

Το νέο σύστημα που απαιτεί από τους χρήστες απλά να κοιτάξουν το τηλέφωνο και στη συνέχεια να το ξεκλειδώσουν, οι ιδιοκτήτες iPhone πλέον θα έχουν την ικανότητα να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό τους σε χρόνο ντε-τε, καθώς θα πρέπει να περιμένουν ίσως ένα δευτερόλεπτο . Η επίσημη δοκιμή του συστήματος στο iPhone X ήταν απρόσκοπτα γρήγορη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας