ΑρχικήΔιαδίκτυοΈρευνα: σχεδόν το 20% των Ολλανδών δεν χρησιμοποιούν πλέον το Google

Έρευνα: σχεδόν το 20% των Ολλανδών δεν χρησιμοποιούν πλέον το Google

Οι νέες τάσεις αναζήτησης στην Ολλανδία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί ως η κύρια πηγή πληροφόρησης για ένα αυξανόμενο ποσοστό του ολλανδικού πληθυσμού, σε βάρος της Google. Παράλληλα, οι εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης κερδίζουν έδαφος, καθώς όλο και περισσότεροι Ολλανδοί απομακρύνονται από την κυρίαρχη πλατφόρμα αναζήτησης του διαδικτύου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του “Time for Publicity” μεταξύ 100 ατόμων στην Ολλανδία, το 19% των Ολλανδών δεν χρησιμοποιούν πλέον τη Google ως κύρια πλατφόρμα αναζήτησης, ενώ το 18% έχει στραφεί σε εναλλακτικές μηχανές όπως το Yahoo, το Bing ή το DuckDuckGo. Παράλληλα, για το 6% των ερωτηθέντων, οι ανταγωνιστικές πλατφόρμες αναζήτησης αποτελούν την κύρια επιλογή τους.

Ανησυχίες για την ιδιωτικότητα

Οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι χρήστες απομακρύνονται από τη Google. Σχεδόν τρεις στους δέκα Ολλανδούς δηλώνουν πως σκέφτονται να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις λόγω φόβων για την παρακολούθηση των προσωπικών τους δεδομένων, όπως το ιστορικό αναζητήσεων, η τοποθεσία και οι αγοραστικές τους συνήθειες. Το 16% του πληθυσμού δηλώνει πως δεν ανησυχεί για τα δεδομένα που συλλέγει η Google, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία παρακολουθεί τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μηχανές αναζήτησης

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως του Instagram και του TikTok, ως πηγές πληροφόρησης, κυρίως από τους νέους. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29, το 55% χρησιμοποιεί το Instagram για αναζητήσεις, ενώ το 40% στρέφεται στο TikTok για πληροφορίες. Οι χρήστες αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως βίντεο με συνταγές ή προορισμούς διακοπών, ενώ παράλληλα αντλούν έμπνευση σε θέματα μόδας και εσωτερικής διακόσμησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Instagram δεν περιορίζεται μόνο στους νέους. Το 30% των ατόμων ηλικίας 30-39 ετών και το 22% των ατόμων ηλικίας 40-49 ετών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για αναζήτηση πληροφοριών. Εντούτοις, η δημοφιλία του TikTok παραμένει κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Η ανταγωνιστική σχέση Google και μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η ίδια η Google έχει αναγνωρίσει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το TikTok, αποτελούν ανταγωνισμό στη δική της πλατφόρμα αναζήτησης. Ειδικά οι νέοι χρήστες όχι μόνο αναζητούν πληροφορίες σε διαφορετικά μέσα, αλλά αναζητούν και διαφορετικού τύπου πληροφορίες. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν στους χρήστες πιο αυθεντικό περιεχόμενο, συχνά υπό μορφή βίντεο, που φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια πιο αληθινή εικόνα των προϊόντων ή των υπηρεσιών.

Εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πληροφορίες που προσφέρουν οι μηχανές αναζήτησης γίνονται πιο «στυλιζαρισμένες» και λιγότερο αυθεντικές, σύμφωνα με χρήστες. Έτσι, πολλοί στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι πληροφορίες προέρχονται από εμπειρίες άλλων χρηστών, όπως τα βίντεο που αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα ενός προορισμού διακοπών.

Συνολικά, η στροφή αυτή αποκαλύπτει μια ευρύτερη τάση όπου οι χρήστες επιλέγουν πηγές που τους προσφέρουν αυθεντικές και άμεσες εμπειρίες, αντί για τις τυποποιημένες πληροφορίες που παρέχονται στις κορυφαίες θέσεις της Google. Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη της Google να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της απέναντι στον ανταγωνισμό.

Το μέλλον των αναζητήσεων

Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο συνεχίζει να εξελίσσεται, με την Google να παραμένει κυρίαρχη. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία για την ιδιωτικότητα και η προτίμηση των χρηστών προς αυθεντικές και αληθινές εμπειρίες, οδηγεί στην άνθηση εναλλακτικών μέσων αναζήτησης. Οι χρήστες επιθυμούν περισσότερη διαφάνεια και αυθεντικότητα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλύπτουν αυτό το κενό.

Στο μέλλον, ενδέχεται να δούμε ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον τρόπο που οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες, καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και οι εξατομικευμένες προτάσεις θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπειρία αναζήτησης

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166