ΑρχικήΟικονομίαFranchise και Marketing ένας εκπληκτικός συνδυασμός

Franchise και Marketing ένας εκπληκτικός συνδυασμός

Η δημιουργία μιας επιχείρησης franchise αποτελεί ασφαλή επιλογή για τον Έλληνα επενδυτή μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα. Όντας μέλος ενός συστήματος franchise , του προσφέρονται τεράστια πλεονεκτήματα όπως άμεση αναγνώριση του εμπορικού σήματος, καθώς είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές και υποψήφιοι πελάτες ανταποκρίνονται καλύτερα σε προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία είναι ευρέως γνωστά. Επίσης υπάρχει και η πεποίθηση ότι για το προϊόν ή την υπηρεσία που θα προσφέρει κάποιος υπάρχει αποδεδειγμένη ζήτηση.

Το ίδιο λοιπόν το προϊόν ή η υπηρεσία αποτελούν ένα εργαλείο marketing, ωστόσο εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν μέσα στην αγορά και θα προωθηθούν.

Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί με σύστημα franchise διαθέτουν ένα in-house τμήμα marketing το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο σε μια πανελλαδική χάραξη διαφημιστικής πολιτικής όσο και σε μια τοπική. Εξυπηρετούν δηλαδή και τον ίδιο τον Franchisor και τα μέλη του δικτύου franchise, τους franchisees.

Έτσι οι Franchisors σήμερα προσφέρουν ολοκληρωμένα marketing plans τα οποία μπορούν να χωριστούν σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο και είναι παραμετροποιημένα ανάλογα με τις ανάγκες των τελικών πελατών και τις τάσεις της κάθε εποχής. Η πανελλαδική και τοπική διαφήμιση της κάθε επιχείρησης είναι συνυφασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ισχυροποιηθεί το brand-name. Ο συνδυασμός τους έχει ως αποτέλεσμα την καθιέρωση του ονόματος και την αύξηση του πελατολογίου.

Η πανελλαδική διαφήμιση αφορά όλο το δίκτυο των franchisees .Η στρατηγική που ακολουθείται έχει ως στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ονόματος και την καθιέρωση του προΪόντος/υπηρεσίας που προσφέρει. Συνήθως η προώθησή τους γίνεται μέσω διαφημιστικών εκστρατειών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο καθώς επίσης και με καταχωρήσεις σε έντυπα μέσα.

Επίσης, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της σημερινής εποχής οι περισσότεροι Franchisors έχουν μια εταιρική ιστοσελίδα μέσα από την οποία προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ενώ κάθε franchisee μπορεί να συνδέεται και να το χρησιμοποιεί ως εργαλείο προώθησης της δικής του επιχείρησης. Έδαφος επίσης φαίνεται να κερδίζει η διαδικτυακή διαφήμιση και η προώθηση μέσω των social-media καθώς πλέον το διαδίκτυο είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης και εύρεσης πληροφοριών για τον υποψήφιο πελάτη.

Τα social-media αποδεικνύουν καθημερινά την ισχύ τους καθώς μέσα από αυτά ο franchisee έχει άμεση επαφή με το ήδη υπάρχον πελατολόγιό του αλλά και με τους εν δυνάμει πελάτες του. Έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά την αμεσότητα και την διαδραστικότητα παρέχουν πληροφορίες για την επιχείρηση και τις παροχές της. Με αυτόν τον τρόπο κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον των πελατών τους ενώ προβάλλονται και δείχνουν την δραστηριοποίησή τους.

Η τοπική διαφήμιση στο franchise είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε περιοχής και του πελατολογίου της. Οι περισσότερες ενέργειες προώθησης που γίνονται με πρωτοβουλία του κάθε franchisee οφείλουν να παίρνουν την έγκριση από τον Franchisor με τη λογική ότι πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες και να συνάδουν με την γενικότερη πολιτική marketing της μητρικής εταιρείας.

Ακόμα στηρίζονται οι ενέργειες τοπικού χαρακτήρα οι οποίες απαιτούν την συμμετοχή του franchisee σε διάφορες εκδηλώσεις της περιοχής, όπως χορηγίες σε διάφορες δραστηριότητες και happenings εντός ή εκτός του επαγγελματικού του χώρου.

Είναι σημαντικό επίσης και το έντυπο υλικό το οποίο θα μοιραστεί σε κάθε περιοχή και θα ενημερώνει για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο franchisee όπως και για προσφορές οι οποίες θα προσελκύσουν νέους πελάτες.

Στα σύγχρονα δίκτυα ο Franchisor παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση στον franchisee ώστε να μπορέσει και ο ίδιος να διαχειριστεί το θέμα της προώθησης της επιχείρησης του και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του σωστού και στοχευμένου franchise marketing είναι ότι η αναγνωρισιμότητα που προσφέρει μπορεί να προσελκύσει νέους υποψηφίους franchisees οι οποίοι θα επιλέξουν να επενδύσουν σε μια καταξιωμένη και εδραιωμένη επιχείρηση μέσα στην αγορά.

Αυτό σε συνδυασμό με το κατάλληλο franchise promotion είτε μέσω ηλεκτρονικών μέσων είτε μέσω εντύπων π.χ. κλαδικών περιοδικών μεγιστοποιεί τις προοπτικές ανάπτυξης και διεύρυνσης του κάθε δικτύου και θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικός σχεδιασμός ώστε όλα τα προωθητικά μέσα να αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους και να οδηγούν στο αναμενόμενο και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα 10 σημεία ενός καλού franchise

Κάθε μελλοντικός franchisor επιζητά, περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, τη σιγουριά ότι το franchise που έχει επιλέξει αποτελεί μία πολύ καλή επιχειρηματική ευκαιρία από κάθε άποψη. Αυτό που ψάχνει λοιπόν είναι η βεβαιότητα ότι το franchise της επιλογής του εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για επιτυχία και ότι δεν έχει «κρυφά» ψεγάδια. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η αίσθηση ότι το concept στο οποίο θα επενδύσει του ταιριάζει από κάθε άποψη.

Ποιά είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να εξετάσει κάθε επίδοξος franchisee πριν πάρει την τελική του απόφαση;

Ανταπόκριση κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας

Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι σημαντικό ο μελλοντικός franchise να αποκομίσει μία επαγγελματική και άμεση αντίδραση κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενός συστήματος franchise. Αυτή είναι η περίοδος του «φλερτ» σε αυτή την επικείμενη σχέση και δεν είναι καλό σημάδι εάν από τώρα ο franchise βρεθεί αντιμέτωπος με καθυστερημένες απαντήσεις, ματαιώσεις και απογοήτευση.

Άμεση Επιχειρησιακή Εκπαίδευση

Ο franchisee οφείλει να διασφαλίσει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του franchisor καλύπτουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της επιχείρησης. Μόνο έτσι εκείνος θα είναι σε θέση να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα καλεστεί να πουλήσει εφόσον συνδεθεί επαγγελματικά με το franchise αυτό. Σημαντικό στοιχείο εδώ είναι να έρθει σε επαφή με άλλους franchisees και να διαπιστώσει κατά πόσο εκείνοι ήταν σωστά προετοιμασμένοι από τον franchisor να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς βάσει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει.

Συμπληρωματική Εκπαίδευση

Πέρα από την άμεση επιχειρησιακή εκπαίδευση, θα πρέπει ο franchisee να αποκτήσει και ευρύτερη γνώση σχετικά με το πως διευθύνεται μία επιχείρηση. Θέματα που αφορούν στη μισθοδοσία ή τους υπαλλήλους ή τη διαδικασία ασφάλειας από κλοπή είναι ενδεικτικά για το πως και πόσο καλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ένας franchisee για να φέρει εις πέρας συνολικά τις απαιτήσεις μίας δικής του επιχείρησης.

Προγράμματα Marketing

Ο franchisee θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα marketing του συστήματος franchise που τον ενδιαφέρει έχουν καταφέρει να χτίσουν και να διατηρήσουν μία επαρκή βάση πελατών ώστε να υποστηριχθεί η επιχείρηση. Σε αυτό το σημείο επίσης είναι σημαντικό ο franchisee να επικοινωνήσει με άλλους franchisees του συστήματος για να εξακριβώσει την κατάσταση.

Παροχή Βοήθειας στην Ανεύρεση & στην Κατασκευή του Καταστήματος

Πολλά franchises απαιτούν η επιλογή της τοποθεσίας του καταστήματος και η κατασκευή του να γίνουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του franchisor. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι franchisees δεν έχουν αρκετή εμπειρία στην ανεύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας, στη διαπραγμάτευση της μίσθωσης, στο σχεδιασμό ενός καταστήματος, η στην επίβλεψη της κατασκευής, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το σύστημα franchise που έχουν επιλέξει θα τους παράσχει αυτή τη βοήθεια.

Παροχή Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

Πολλοί franchisees χρειάζονται βοήθεια για την εύρεση πόρων ώστε να «χτίσουν» την επιχείρησή τους. Αν και είναι σπάνιο ο franchisor να παρέχει απευθείας χρηματοδότηση, ένας σοβαρός franchisor οφείλει να έχει έτοιμες λύσεις για τους franchisees του. Οι λύσεις αυτές μπορεί να είναι στη μορφή ενός τυποποιημένου προτύπου επιχειρηματικού πλάνου, ή προϋπάρχουσες σχέσεις με δανειστές.

Η Χρηματοοικονομική Δύναμη του Franchisor

Μία συμπαγής εταιρεία franchise έχει ένα δυνατό και επικερδές χρηματοοικονομικό καθεστώς. Είναι σημαντικό για τον franchisee να μην αμελήσει να εξετάσει τις ελεγμένες λογιστικά χρηματοοικονομικές εκθέσεις ώστε να είναι σίγουρος ότι η εταιρεία franchise θα συνεχίσει τη λειτουργία της ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους franchisees.

Η Χρηματοοικονομική Δύναμη των Franchisees

Μία σωστή εταιρεία franchise επιτρέπει στους franchisees της οι επιμέρους επιχειρήσεις τους να αποφέρουν κέρδος μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Αν και αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο να επιβεβαιωθεί, αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανεύρεση μίας συμπαγούς εταιρείας franchise. Κάθε επίδοξος franchisee οφείλει να ξοδέψει όσο χρόνο και προσπάθεια χρειάζεται ώστε να επιβεβαιώσει τα οικονομικά των επιμέρους μονάδων franchise πριν αποφασίσει να δημιουργήσει οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία.

Ιστορικό Επιτυχιών

Ως γενικός κανόνας, κάθε ενδιαφερόμενος franchisee θα πρέπει να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον Franchisor, την ίδια την εταιρεία, την επιχειρηματική του προϊστορία και πόσο κερδοφόρο είναι το συγκεκριμένο Franchise. Πρόκειται για μία υγιή εταιρεία; Σημαντικό είναι να επισκεφτεί την έδρα της εταιρείας, να ελέγξει την υποδομή της, να ζητήσει να μάθει πόσα Franchisees διαθέτει και να επικοινωνήσει με τους Franchisees. Στην Ελλάδα, όταν οι Franchisors έχουν Ανώνυμες Εταιρείες ή Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, μπορείτε να ελέγξετε τους ισολογισμούς τους.

Η Συμπεριφορά των Υπαρχόντων Franchisees

Πρόκειται για το σημαντικότερο δείκτη μίας στέρεης εταιρείας franchise. Σε μία καλή εταιρεία, η πλειοψηφία των franchisees είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι franchisees είναι ευχαριστημένοι με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα προγράμματα παροχής βοήθειας, με τις προσπάθειες που αφορούν στο marketing, με τα οικονομικά αποτελέσματα που επιτυγχάνουν και με τις σχέσεις που έχουν με τους ανθρώπους μέσα στην εταιρεία.

Όταν βρείτε ένα σύστημα franchise που έχει καλό «σκορ» και στους δέκα αυτούς δείκτες, θα έχετε όντως βρει ένα ισχυρό franchise.

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει

Χρόνια τώρα συζητάμε με υποψηφίους δικαιοπαρόχους και δικαιοδόχους. Οι μεν σκέπτονται να διερευνήσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, ή να μετατρέψουν τη χονδρική τους σε αλυσίδα franchise, ενώ οι δικαιοδόχοι διερευνούν ποιό franchise τους ταιριάζει ή έχοντας ήδη επιλέξει τη μελλοντική υποψήφια επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εξετάζουν τις λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος.

Για τους δικαιοδόχους τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία ή και σοφία για να καταλάβουμε τι σημασία έχει ο τίτλος του παρόντος άρθρου. Και δεν περιμένουμε οι υποψήφιοι δικαιοδόχοι να αντιδράσουν διαφορετικά, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, αφού πρόκειται να επενδύσουν ουκ ολίγα χρήματα στη νέα τους επιχειρηματικά δραστηριότητα.

Αυτό και μόνο τους αποτρέπει τις περισσότερες φορές να κάνουν βιαστικές κινήσεις ή να πάρουν αποφάσεις τις οποίες δεν τις έχουν εξετάσει με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα. Καλώς πράττουν! Και ενώ οι δικαιοδόχοι δεν έχουν συνήθως κανένα λόγο να βιάζονται, το αντίθετο παρατηρείται στους υποψηφίους δικαιοπαρόχους.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν το άγχος χρόνου που παρατηρούσαμε και στις δύο περιπτώσεις, αν και οι δικαιοδόχοι συνήθως ήταν πιο ελαστικοί και πιο δεκτικοί να ακολουθήσουν ένα χρονοπρόγραμμα ενεργειών.

Όσο και αν προσπαθούσαμε να δώσουμε να καταλάβουν ότι η δικαιόχρηση «δεν είναι φέτα που την αγοράζεις σε ένα λεπτό από το σούπερ μάρκετ», αλλά απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και ενασχόληση με το θεσμό, κινδυνεύσαμε να χαρακτηριστούμε ως «ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ» που το μόνο που επιδιώκαμε είναι «να τους τα πάρουμε».

Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι. Χάσαμε πολλούς πελάτες αυτής της κατηγορίας, δώσαμε ευκαιρία σε άλλες εταιρείες συμβούλων να «δουλέψουν», στερηθήκαμε, επενδύσαμε στην ενημέρωση της αγοράς και κρατήσαμε τελικά τους πελάτες εκείνους, που θέλησαν να ακολουθήσουν το «δύσκολο» δρόμο. Αυτός ο δρόμος τους οδήγησε όμως στην επιτυχία, ενώ οι υπόλοιποι… απλώς ξεχάστηκαν.

Είδαμε εταιρείες να εισέρχονται «δυναμικά» στο χώρο της δικαιόχρησης, να προβάλλονται ως καταπληκτικές ευκαιρίες και μέσα σε λίγους μήνες να έχουν εγκαταλείψει τη προσπάθεια του franchising. Αποτέλεσμα, αν καταγράψει κανείς όλες τις εταιρείες που έχουν δηλώσει κάποια στιγμή ότι δραστηριοποιούνται στο χώρο της δικαιόχρησης, θα φτάσει σχεδόν τις 600, αν φιλτράρει αυτές που έχουν πάνω από δύο καταστήματα, το νούμερο αυτό κατεβαίνει στις 200, και αν βάλει και κάποιες ποιοτικές παραμέτρους (ύπαρξη Τμήματος Υποστήριξης κλπ) ο αριθμός των ενεργών δικτύων μετά βίας πλησιάζει τα 150.

Οι υπόλοιποι δικαιοπάροχοι, πολύ απλά, διάλεξαν τον εύκολο δρόμο χωρίς να επενδύσουν σε συστηματική προετοιμασία, εκπόνηση στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης, προετοιμασία, στελέχωση και εκπαίδευση του Τμήματος Υποστήριξης (F.S.D.) κλπ, και τις περισσότερες φορές χωρίς την υποστήριξη και πολύτιμη καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου συμβούλου franchise.

Οι λόγοι που ωθούν τους «βιαστικούς» επιχειρηματίες στην απόφαση να γνωστοποιήσουν ότι πρόκειται να διαθέσουν άδειες δικαιόχρησης είναι συνήθως:

Άμεσες ταμειακές ανάγκες

Σε αυτή τη περίπτωση οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι μέσω του franchising θα καλύψουν τα βραχυπρόθεσμα ταμειακά ελλείμματα τους.

Μεγάλη αποθήκη

Συνήθως το συναντάμε σε επιχειρηματίες εισαγωγείς – χονδρεμπόρους που θέλουν πολύ απλά να «σπρώξουν» γρήγορα και εύκολα το πλεονάζον εμπόρευμα που «κάθεται» στις αποθήκες τους και πιστεύουν, ότι ο πιο εύκολος τρόπος, είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο franchise.

Επερχόμενος ανταγωνισμός

Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν, ότι θα δημιουργήσουν αποτρεπτική κίνηση στον ανταγωνισμό δημιουργώντας πριν από αυτόν ένα δίκτυο λιανικής. Σ’ αυτή τη περίπτωση «ποντάρουν», ότι οι δικαιοδόχοι θα επενδύσουν αντί γι’ αυτούς στα καλά, κομβικά εμπορικά σημεία, μπλοκάροντας τα από τους ανταγωνιστές.

Ανάγκη διαφήμισης

Πιστεύοντας, ότι θα απογειώσει τις πωλήσεις του, ο επιχειρηματίας αυτός υπολογίζει ότι θα εισπράξει ένας αρκετά σεβαστό ποσό από τα μέλη του δικτύου του, που θα του επιτρέψει να χρηματοδοτήσει μια ευρύτερη διαφημιστική καμπάνια.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι, συνυφασμένοι με το χαρακτήρα του κάθε επιχειρηματία, αλλά το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να αναδείξει το προφίλ του «δικαιοπαρόχου προς αποφυγήν». Προσπαθεί όμως να αναδείξει και να επισημάνει τα κραυγαλέα εκείνα λάθη που διαπράττουν οι δικαιοπάροχοι, ενώ παράλληλα να προστατέψει και όσους υποψήφιους δικαιοδόχους το διαβάσουν.

Στόχος του παρόντος είναι επίσης να τονίσει την ανάγκη ύπαρξη ενός δομημένου και τεκμηριωμένου Στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης (Σ.Π.Α.).

Η εκπόνηση ενός Σ.Π.Α. πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του παραμέτρους, όπως τη δυνατότητα και το δυναμικό παραγωγής, τη δυνατότητα ομαλής τροφοδοσίας των μελών του δικτύου χωρίς υπερβολική επιβάρυνση στο κόστος των προϊόντων, ενώ η σημαντικότερη παράμετρος είναι αυτή της δυνατότητας που θα πρέπει να έχει η Δικαιοπάροχος εταιρεία να υποστηρίζει σχεδόν καθημερινά τα μέλη του δικτύου της.

Η υποστήριξη μέσω ενός δομημένου Τμήματος Υποστήριξης Franchise αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε υγιούς συστήματος. Αυτό δεν αποτελεί απλώς αξίωμα, αλλά έχει αποδειχτεί ως απόλυτα αληθές και στην ελληνική αγορά.

Ο επιχειρηματίας που θα θελήσει να εισέλθει στο χώρο της δικαιόχρησης, δεν θα πρέπει να προβληματίζεται πού θα βρει τους πελάτες – δικαιοδόχους, ή πόσους θα βρει, αλλά πώς θα μπορέσει, αφού τους εγγράψει στο δίκτυό του να τους υποστηρίξει, ώστε αυτοί να είναι βιώσιμοι, κερδοφόροι και να επιτύχουν το μέγιστο δυνατόν επιχειρηματικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, όταν επισημαίνουμε στους επιχειρηματίες αυτό το προβληματισμό, οι περισσότεροι δεν κατανοούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν την ανάγκη επένδυσης στην υποστήριξη. Αυτό που θέλουν ίσως να ακούσουν αφορά τη διαφήμιση του δικτύου που εκλαμβάνεται ή μεταφράζεται σε ουσιαστική υποστήριξη, η οποία θα φέρει πελάτες στα μέλη του δικτύου, άρα και κερδοφορία, άρα και βιωσιμότητα, και όλα είναι «μέλι-γάλα».

Όταν αρχίζει η συζήτηση για υποστήριξη σε επίπεδο τοπικού μάρκετινγκ, εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού, διοικητική υποστήριξη, έλεγχο, εποπτεία, υποστήριξη merchandising, έλεγχος ποιότητας, ενιαία εφαρμογή πολιτικής δικτύου κλπ, η συνηθέστερη απάντηση που εισπράττουμε είναι: «αυτά τα γνωρίζουμε εμείς, θα τα πούμε στους ανθρώπους!».

Ακόμα και αν δεχτούμε την επιφανειακή αυτή τοποθέτηση, η ερώτηση που σχεδόν μας πνίγει είναι: «Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά, και σε πόσο χρόνο;»

Οι αναγνώστες θα αντιληφθούν αμέσως την ανελαστικότητα του χρόνου και των πόρων αυτού του επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει προετοιμάσει σωστά την αναπτυξιακή του πορεία. Φανταστείτε πράγματι, τι υπηρεσίες θα μπορούσε να προσφέρει και σε ποιό ποιοτικό βαθμό, έτσι και του τύγχαναν δύο δικαιοδόχοι συγχρόνως, σε εκ διαμέτρου αντίθετη γεωγραφική περιοχή. Φαντάζεστε τι πρόβλημα θα αντιμετώπιζε, ενώ οι λύσεις είναι συνήθως απλές και συνοψίζονται στο Σ.Π.Α. και στο βασικό επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης μιας υποψήφιας προς ανάπτυξη με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, εταιρείας.

Ένας σύμβουλος franchise θα πρότεινε συγκεκριμένη στελέχωση και εκπαίδευση ενός Τμήματος Υποστήριξης (F.S.D.), θα πρότεινε διαδικασίες Outsourcing (Διαφήμιση, Marketing, Εκπαίδευση, MIS, MIS – Support κλπ) ενώ θα επανασχεδίαζε (BPR) όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες, ώστε να είναι πιο συμβατές προς τις ανάγκες του δικτύου, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα των ίδιων πόρων με τη χρήση νέων μέσων, τεχνικών, τεχνολογιών αλλά και τη μεταφορά της πολύτιμης εμπειρίας του.

Και ενώ εκ πρώτης όψεως ο αναγνώστης θα βγάλει το συμπέρασμα ότι όλα αυτά θα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας ενός συστήματος, η πράξη αποδεικνύει, ότι στο τέλος επιτυγχάνονται οικονομικά αποτελέσματα που στηρίζονται σε συλλογική προσπάθεια και ισχυρές βάσεις και με κύριο χαρακτηριστικό την ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της επιχείρησης και του δικτύου. Όλοι κερδίζουν!

Συνεπώς, ο προσεχτικός σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης σε συνδυασμό με ένα καλά δομημένο και τεκμηριωμένο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, είναι η πρόταση και η συμβουλή μας σε όλους αυτούς που βιάζονται να βαπτιστούν δικαιοπάροχοι

Η δικαιόχρηση μονόδρομος για την ευημερία

Μονόδρομο για την ευημερία και τη διαχρονικότητα κάθε επιχείρησης, αφού εγγυάται ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού κινδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σχεδόν σε όλους να γίνουν… επιχειρηματίες, αποτελεί ο θεσμός της δικαιόχρησης, τον οποίο αποφάσισε να ακολουθήσει μία ακόμη εταιρεία, η Paul Christophe, επιχείρηση γυναικείας ένδυσης.

Οι δυσκολίες τα πρώτα χρόνια καθιέρωσης του ονόματος ήταν πολλές, αλλά οι επιχειρηματίες δεν κάμφθηκαν, αποφασίζοντας να φέρουν στη χώρα μας ιταλικό και γαλλικό «αέρα», καθώς και ένα ξεχωριστό σχεδιασμό ενδυμάτων, δίνοντας έτσι στις Ελληνίδες την κομψότητα εκείνη που τους ταιριάζει και τις αναδεικνύει.

Για την πορεία της o Paul Christophe και το πενταετές αναπτυξιακό πλάνο το οποίο έχουν σχεδιάσει από κοινού με την εταιρεία ανάπτυξης και συμβούλων franchise New Business, μας μιλάει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος μιλά, επίσης για τον θεσμό της δικαιόχρησης, τον οποίο έχει ενστερνιστεί απόλυτα η δεύτερη γενιά της επιχείρησης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πως θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι σήμερα πορεία σας, τι δυσκολίες συναντήσατε και τι είναι αυτό που θυμάστε πιο έντονα από τα πρώτα χρόνια καθιέρωσής σας στην αγορά;

Η εταιρεία Paul Christophe βρίσκει τις ρίζες της στα 1956, όπου και ιδρύθηκε στο Αγρίνιο από τον πατέρα μου, κ. Φώτη Καμμένο, με στόχο να δημιουργεί γυναικεία ενδύματα χρησιμοποιώντας άριστες πρώτες ύλες από το έμπειρο τεχνικό προσωπικό μας διασφαλίζοντας παράλληλα την άριστη ποιότητα των ενδυμάτων μας. Το 1962 μπήκε δυναμικά στην εταιρεία και ο αδελφός του, κ. Τάκης Καμμένος.

Για εμάς, που αποτελούμε τη δεύτερη γενιά αυτής της επιχείρησης, είναι μεγάλη η ευθύνη που φέρουμε, καθώς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα να μεταφέρεις από γενιά σε γενιά όλη την ιστορία των 40 χρόνων της οικογενειακής αυτής επιχείρησης. Θεμέλιο λίθο της εταιρείας μας αποτελούν οι πρωτεργάτες αυτής της ιστορίας, Φώτης και Τάκης Καμμένος, που το όραμά τους για την εταιρεία Paul Christophe αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης μέχρι και σήμερα.

Οι δυσκολίες ήταν πολλές και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της καθιέρωσης, αλλά όλες κάμφθηκαν χάρη στην αποκλειστική επιλογή υφασμάτων από Ιταλία και Γαλλία αλλά και χάρη στον ξεχωριστό σχεδιασμό των ενδυμάτων μας που εστιάζουν στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας, της γυναίκας του Paul Christophe.

Δεν θα διαγραφούν από τη μνήμη μου οι ατέρμονες προσπάθειες για καθιέρωση τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Προσπάθειες οι οποίες, βέβαια, απέδωσαν χάρη στην εργατικότητα των συνεργατών που έπαιρναν έναυσμα από την προσωπική προσπάθεια όλων των μελών.

Πως προχωράει το επιχειρηματικό σας πλάνο για τα προσεχή χρόνια;

Όπως κάθε σύγχρονη επιχείρηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, η Paul Christophe προσαρμόζει το επιχειρηματικό της πλάνο στις εξελίξεις που υπάρχουν κάθε φορά. Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία χαρακτηρίζουν το πλάνο της Paul Christophe. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των υφασμάτων και των σχεδίων μας, καθώς φροντίζουμε διαρκώς να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τiς εξελίξεις στηn εγχώρια αλλά και διεθνή μόδα. Η διαφορά στο επιχειρηματικό μας πλάνο έγκειται στα ποσοτικά στοιχεία.

Σε συνεργασία με τη New Business θα έχουμε τη δυνατότητα παρουσίας μας στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας ένα πενταετές αναπτυξιακό πλάνο δημιουργίας καταστημάτων με σύστημα franchising προσφέροντας στο πιστό μας κοινό τη δυνατότητα απόκτησης των ενδυμάτων μας στοn τόπο διαμονής τους.

Πότε ξεκινήσατε να δραστηριοποιείστε με το franchising και π;vς βλέπετε τον θεσμό της δικαιόχρησης σήμερα στην Ελλάδα; Ποια κατά τη γνώμη σας τα πλεονεκτήματα και ποιες οι αδυναμίες του θεσμού; Πόσα σημεία μετρά σήμερα η αλυσίδα Paul Christophe;

Η πολυετής εμπειρία και η τεχνογνωσία της New Business στη δημιουργία brand names σε ό,τι αφορά στον χώρο της ένδυσης αλλά και του αξεσουάρ, δίνει μία ξεχωριστή διάσταση στο επιχειρηματικό μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για το δίκτυο των καταστημάτων Paul Christophe. Η εταιρεία μας ξεκίνησε στον χώρο του franchising στις αρχές του 2010 με τη New Business, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημιουργίας και ανάπτυξης δικτύων franchising στην Ελλάδα.

Ο θεσμός της δικαιόχρησης αποτελεί αναμφισβήτητα μονόδρομο για την ευημερία και τη διαχρονικότητα κάθε επιχείρησης, καθώς εγγυάται ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού κινδύνου και δίνει τη δυνατότητα σε όλους αφενός να αναπτύξουν (franchisors) αφετέρου να αποκτήσουν (franchisees) τη δική τους επιχείρηση. Μολονότι, νεοεισερχόμενη στο franchise η εταιρεία Paul Christophe αριθμεί μέχρι και σήμερα τρία καταστήματα franchise.

Τι προσδοκά περισσότερο η Paul Christophe από την εφαρμογή της δικαιόχρησης; Κέρδη, φήμη, συνεπή επιχειρηματική στρατηγική;

Από τις αρχές του 2010, η Paul Christophe υιοθέτησε ως επιχειρησιακή στρατηγική το franchise. Οι προσδοκίες όλων εστιάζονται στη διατήρηση αλλά και στην επέκταση του brand name Paul Christophe στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις, άλλωστε, της εταιρείας σε Κύπρο, Τσεχία και Μάλτα μας καθιστούν συνώνυμο της γυναικείας ένδυσης και εκτός συνόρων καλύπτοντας την ανάγκη της εταιρείας για φήμη και αναγνωρισιμότητα.

Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία επιτυχημένων spots στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας μας, έτσι ώστε οι πιστές μας πελάτισσες να βρίσκουν και να επιλέγουν τα ρούχα μας στον χώρο της διαμονής τους και κατά συνέπεια να οδηγηθούμε στην περαιτέρω ευημερία της επιχείρησής μας.

Με ποια κριτήρια έχετε αποφασίσει να επιλέγετε τους franchisees σας;

Βασικό στοιχείο για εμάς αποτελεί το όραμα. Σε συνεργασία με τη New Business έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένο μοντέλο επιλογής και αξιολόγησης των συνεργατών franchisees μας που εισέρχονται στους κόλπους της οικογένειας Paul Christophe. Οι συνεργάτες μας, franchisees, πρέπει να ενστερνιστούν τη βασική επιχειρηματική μας φιλοσοφία, η οποία συνίσταται στους κάτωθι πυλώνες:

Αγάπη στο ρούχο Paul Christophe

  • Σημασία στη λεπτομέρεια για κομψότητα και καλαισθησία
  • Εργατικότητα
  • Φιλοδοξία
  • Eμφαση στις ανάγκες της κάθε πελάτισσας (πελατοκεντρική αντίληψη)
  • Oρεξη για δημιουργία

Εάν πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, είναι βέβαιο ότι με τη δική μας βοήθεια και αρωγή και υποστήριξη της New Business θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας με μία φράση;

Η αναπόσπαστη πολυτέλεια στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας.

Πώς βλέπετε, τέλος, τον ανταγωνισμό και τι γεύση σας αφήνει; Τι σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας και ποιο είναι το δυνατό σας «χαρτί»;

Τα δείγματα γραφής που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η Paul Christophe είναι αυτά που υπογραμμίζουν την αξιοπρεπή παρουσία της εταιρίας έναντι του ανταγωνισμού. Ο διαρκής και έντονος ανταγωνισμός που κυριαρχεί στον τομέα της γυναικείας ένδυσης είναι αυτός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των υφασμάτων και την αριστοτεχνική ραφή μας. Στοιχεία που μας καθιστούν απαραίτητο συστατικό της καθημερινής εμφάνισης κάθε σύγχρονης γυναίκας. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι και το αδιαφιλονίκητο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, το γεγονός δηλαδή ότι είμαστε η πρώτη επιλογή στο γυναικείο ντύσιμο για κομψότητα στην καθημερινότητα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166