ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesGrand Budapest, η αληθινή ιστορία

Grand Budapest, η αληθινή ιστορία

Την πρώτη μέρα που οι κάτοικοι του Görlitz είδαν τους χολιγουντιανούς αστέρες να καταφτάνουν στην περιοχή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους. Μοιρασμένοι πάνω από μισό αιώνα ανάμεσα στην (τότε) Ανατολική Γερμανία και Πολωνία, δεν περίμεναν ότι το απομονωμένο χωριό στο ανατολικό άκρο της Σιλεσίας θα γινόταν η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Zubrowka στην ταινία «The Grand Budapest Hotel».

Η ιδέα τριγυρνούσε μήνες στο μυαλό του Wes Anderson αλλά έλειπε το σκηνικό. Και το Görlitz Warenhaus, από τα τελευταία εμπορικά κέντρα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου που ανακάλυψε τυχαία ξεφυλλίζοντας οδηγούς στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, πληρούσε όλες τις προδιαγραφές. Φέρνει την ομάδα στην περιοχή και στήνει ένα ιδιότυπο σύμπαν. Οι σκιτσογράφοι συνθέτουν κομμάτι – κομμάτι την πρόσοψη του ξενοδοχείου αντιγράφοντας κάθε λεπτομέρεια από το Grandhotel Pupp του Κarlovy Vary περιλαμβανομένου και του αγάλματος του ελαφιού στην κορυφή του λόφου.

Ο πίνακας «Το αγόρι με το μήλο» παραγγέλνεται στον καλλιτέχνη Michael Taylor, τα διάσημα πλέον courtesan au chocolat του Mendl’s σε φούρνο της περιοχής και κάθε επιστολόχαρτο, αστυνομική αναφορά, εφημερίδα και βέβαια, τα αρχικά ΖΖ -αντίστοιχα των SS- πληκτρολογούνται σε μια γραφομηχανή του ’30. Και το best seller «The Grand Budapest Hotel» του κριτικού του New York Magazine, Matt Zoller Seitz που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο από τις εκδόσεις Abrams Books αποκαλύπτει κάθε στοιχείο αυτού του άγνωστου κόσμου. «Μόνο για τα ροζ κουτιά των γλυκών δοκιμάσαμε 200 αποχρώσεις», εξηγεί η 34χρονη Oυαλή graphic designer Annie Atkins, υπεύθυνη της ομάδας. «Με τις ταινίες του Wes Anderson», έγραψε πριν ένα μήνα η Independent, «υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν μπορείς να τις μπερδέψεις με καμία άλλη». «Hθελα πάντα να γυρίζω ταινίες όπως ο Κubrick», απαντά ο Wes Anderson. Ο Stan θα ήταν ευτυχής (και οι κάτοικοι του Görlitz αφού μετά τα τέσσερα Οσκαρ ο τουρισμός αυξήθηκε 28%…)

Οι Έλληνες του Görlitz

Τα βράδια, μετά τα γυρίσματα, ο William Dafoe περνούσε τη γέφυρα μαζί με τον Bill Murray για τα ελληνικά ταβερνάκια της πολωνικής πλευράς του Görlitz. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν αιχμάλωτοι το 1916 και μετά το 1945, ζούσαν μοιρασμένοι στην Ανατολική Γερμανία και Πολωνία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166