Αν αποφασίσετε να κάνετε τη μετάβαση από τα Windows στο Linux, είναι σίγουρο ότι δεν θα θέλετε να χάσετε τα προσωπικά αρχεία σας κατά τη μεταφορά. Δείτε πώς θα μεταφέρετε αρχεία και ρυθμίσεις, αλλά και πώς θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα με την εγκατάσταση της διανομής Linux που επιλέξατε.
Η διανομή που θα επιλέξετε εξαρτάται εν πολλοίς από τις εργασίες που θέλετε να κάνετε σε αυτήν, από το υλικό του υπολογιστή σας, καθώς και από το βαθμό της υποστήριξης που θα χρειαστείτε. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με μία από τις μεγάλες διανομές, όπως είναι οι Debian / Ubuntu, Fedora, OpenSuse και Mandriva. Είναι ελεύθερα διαθέσιμες και μπορείτε να τις κατεβάσετε από την ιστοσελίδα τους ή να τις βρείτε σε προηγούμενα DVDs. Υπάρχουν όμως και οι εμπορικές εκδόσεις των παραπάνω διανομών. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι συνήθως παρέχουν υποστήριξη στους χρήστες τους και περιλαμβάνουν εμπορικούς οδηγούς και εφαρμογές, οι οποίες λόγω της άδειας χρήσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ελεύθερα διαθέσιμες διανομές.
Βήμα 1
Ξεκινήστε τη μετακόμιση δημιουργώντας αντίγραφα ασφαλείας των πολύτιμων αρχείων σας. Έτσι, θα είναι ευκολότερη η μεταφορά τους στο Linux και σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη θα μπορείτε να επιστρέψετε στο παλιό λειτουργικό σας. Ένας τυπικός χρήστης θα πρέπει να μετακομίσει τους ακόλουθους τύπους αρχείων:
- Έγγραφα του Office.
- Μουσική συλλογή, βίντεο, εικόνες.
- Ηλεκτρονική αλληλογραφία.
- Βιβλίο διευθύνσεων.
- Τα Αγαπημένα του Internet Explorer.
Δημιουργήστε ένα φάκελο στα Windows, όπου θα αποθηκεύετε τα αρχεία που θέλετε να μεταφέρετε στο Linux. Ξεκινήστε από τα έγγραφα του Office, τη μουσική συλλογή σας, τα βίντεο, τις εικόνες κ.λπ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε τους φακέλους στους οποίους έχετε αποθηκεύσει τα εν λόγω αρχεία στο φάκελο που δημιουργήσατε πριν.
Βήμα 2
Μετακόμιση διά αλληλογραφίας
Όσον αφορά στη μετακίνηση με ηλεκτρονική αλληλογραφία:
Outlook Express
Βρείτε αρχικά το φάκελο στον οποίο αποθηκεύονται τα e-mails σας. Ανοίξτε το Outlook Express και μεταβείτε στο μενού Εργαλεία > Επιλογές. Εκεί θα βρείτε την καρτέλα “Συντήρηση” και στο κάτω μέρος της θα δείτε το πλήκτρο “Φάκελος αποθήκευσης”. Αν κάνετε κλικ πάνω σε αυτό το πλήκτρο, θα εμφανιστεί η διαδρομή όπου το Outlook Express αποθηκεύει τα αρχεία του. Με τη βοήθεια του Explorer μεταβείτε στο συγκεκριμένο φάκελο και αντιγράψτε το φάκελο “Outlook” που περιέχει τα αρχεία .dbx στο φάκελο όπου αποθηκεύσατε και τα προηγούμενα αρχεία σας.
Outlook
Θα πρέπει να μετατρέψετε τα αρχεία σε μορφή που να μπορεί να διαβάσει τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα ένα άλλο πρόγραμμα. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το Thunderbird για αυτή την εργασία. Αν και το τελευταίο δεν έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά δεδομένων, καθώς είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης e-mail, κάνει εξαιρετική δουλειά στη μετατροπή των μηνυμάτων του Outlook σε μορφή αξιοποιήσιμη στη συνέχεια στο Linux.
Για να κάνετε τη μετατροπή, κατεβάστε και εγκαταστήστε το Thunderbird από την ιστοσελίδα του Mozilla. Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, θα σας ζητήσει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό. Μπορείτε να αγνοήσετε αυτή την οθόνη πατώντας “Ακύρωση” και κατόπιν “Έξοδος”. Στη συνέχεια από την κεντρική οθόνη του προγράμματος επιλέξτε Εργαλεία>Εισαγωγή, στην οθόνη που θα εμφανιστεί επιλέξτε “Αλληλογραφία”, συνεχίζοντας τον οδηγό επιλέξτε “Outlook” και στη συνέχεια το Τhunderbird θα αναλάβει να εισαγάγει τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας.
Κλείστε το πρόγραμμα και δώστε την εντολή %appdata% στο μενού Έναρξη>Εκτέλεση των Windows. Αυτή η εντολή θα σας μεταφέρει στο φάκελο Application Data, όπου το Thunderbird αποθηκεύει τα στοιχεία του. Κάντε διπλό κλικ στο φάκελο Thunderbird και κατόπιν στο φάκελο Profiles.
Εκεί θα δείτε ένα φάκελο με κάποιους τυχαίους αριθμούς και γράμματα, με κατάληξη .DEFAULT. Είναι ο φάκελος που περιέχει όλα τα στοιχεία του προγράμματος. Η πλήρης διαδρομή του φακέλου είναι για τα Windows XP: C:\Documents and Settings[Όνομα_Χρήστη]\Application Data\Thunderbird\Profiles\, ενώ, αν έχετε Windows 7, η θέση του φακέλου είναι C:\Windows\Application Data\Thunderbird\Profiles.
Σε ό,τι αφορά το βιβλίο διευθύνσεων, ο ευκολότερος τρόπος για να το εξαγάγετε είναι να το αποθηκεύσετε σε αρχείο τύπου .cvs. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το Outlook Express. Επιλέξτε μέσα από το πρόγραμμα Εργαλεία>Βιβλίο Διευθύνσεων, για να ανοίξετε το Βιβλίο Διευθύνσεων, από εκεί επιλέξτε Αρχείο > Εξαγωγή > Άλλο Βιβλίο Διευθύνσεων και στη συνέχεια Αρχείο Kειμένου (Τιμές οριοθετημένες με κόμματα). Τέλος, πατήστε “Εξαγωγή”.
Στην επόμενη οθόνη επιλέξτε το όνομα του αρχείου και τη θέση αποθήκευσης, κάνοντας κλικ στο “Αναζήτηση”. Για τα στοιχεία του λογαριασμού σας, τώρα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία: όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης, διακομιστή εισερχομένων (pop3) και διακομιστή εξερχόμενων μηνυμάτων (SMTP). O παροχέας Internet (ISP) μπορεί να σας βοηθήσει με τα παραπάνω στοιχεία, εάν χρειαστεί.
Προσοχή
Για να εισαγάγετε επιτυχώς τα δεδομένα σας από το Outlook, θα πρέπει αυτό να είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αλληλογραφίας σας.
Αν στο Οutlook είχατε χωρίσει τα εισερχόμενα μηνύματά σας σε υποφακέλους, θα χρειαστεί να εισαγάγετε και τα e-mails που βρίσκονται στο φάκελο “Αλληλογραφία Outlook.sbd” ή στους υποφακέλους του.
Βήμα 3
Αγαπημένα
Αν χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer, ανοίξτε το πρόγραμμα και από εκεί πηγαίνετε Αρχείο> Εισαγωγή Εξαγωγή. Πατήστε “Επόμενο” και στη συνέχεια “Εξαγωγή Αγαπημένων”. Στις δύο επόμενες οθόνες πατήστε “Επόμενο”, επιλέξτε τη θέση του φακέλου όπου έχετε και τα υπόλοιπα αρχεία σας, και πατήστε “Τέλος” για να αποθηκεύσετε το αρχείο bookmark.htm.
Αν χρησιμοποιείτε το Firefox, ανοίξτε τον και μεταβείτε στη διαχείριση των Σελιδοδεικτών από το μενού Σελιδοδείκτες > Διαχείριση Σελιδοδεικτών. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί επιλέξτε Αρχείο> Εξαγωγή. Επιλέξτε τη θέση του φακέλου μεταφοράς για να αποθηκεύσετε το αρχείο bookmarks.html. Έχετε τελειώσει με τα αρχεία σας και το μόνο που μένει είναι να τα αντιγράψετε σε έναν άλλο δίσκο ή CD/DVD, για να τα μεταφέρετε στο Linux.
Βήμα 4
Οι εφαρμογές στο Linux
Δεν θα ασχοληθούμε με την εγκατάσταση της διανομής, καθώς σε αυτό το άρθρο μας ενδιαφέρει η μεταφορά των δεδομένων και όχι η εγκατάσταση μιας διανομής. Αυτές είναι οι εφαρμογές που σας προτείνουμε εφόσον έχετε μετακομίσει στο Linux.
ΟpenΟffice αντί του MS Office
Το OpenΟffice (ειδικά η τελευταία έκδοση) είναι μια άριστη εναλλακτική λύση για όσους χρειάζονται μια σουίτα γραφείου, και ήδη χρησιμοποιείται από πολλούς και στα Windows. Δεν θα συναντήσετε πρόβλημα στο άνοιγμα αρχείων του MS Οffice. Το μόνο που θα πρέπει να θυμάστε είναι να αποθηκεύετε τα αρχεία σε μορφή που υποστηρίζει το MS Office (.doc, .xls, .ppt), όταν χρειαστεί να επεξεργαστεί τα έγγραφά σας κάποιος χρήστης Windows που δεν έχει εγκατεστημένο το OpenΟffice.
Amarok αντί του Windows Media player
Το Amarok μπορεί να αντικαταστήσει άριστα το Windows Media player, καθώς μπορεί να παίξει τα MP3 σας, να δημιουργήσει λίστες αναπαραγωγής, ακόμα και να “κάψει” τα τραγούδια σας σε CD.
Xine αντί του PowerDVD
Το Xine είναι ένα από δημοφιλέστερα προγράμματα αναπαραγωγής βίντεο στο Linux, και πολλά προγράμματα -όπως το Totem και το Kaffeine- κάνουν χρήση της μηχανής του, προκειμένου να προβάλλουν εικόνα. Προσοχή θα χρειαστεί να δώσετε και πάλι στα “κλειστά” πρότυπα, καθώς μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην αναπαραγωγή τους, αφού απαιτούν συγκεκριμένα codecs για να παίξουν. Επίσης, θα χρειαστείτε τη βιβλιοθήκη libdvdcss2 για να παίξετε τις “κλειδωμένες” ταινίες DVD, όπως παρουσιάσαμε αναλυτικά στο τεύχος 3, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες.
Kmail αντί του Outlook Express
Από την κεντρική οθόνη του Kmail ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις>Ρύθμιση Kmail. Στην καρτέλα “Ταυτότητες” αλλάξτε τα υπάρχοντα στοιχεία, κάνοντας κλικ στο “Τροποποίηση”. Στην καρτέλα “Γενικά” συμπληρώστε το όνομά σας, καθώς και τη διεύθυνση e-mail σας. Κλείστε αυτή την οθόνη και μεταβείτε στην καρτέλα “Accounts”. Κάντε κλικ στο “Προσθήκη” και επιλέξτε POP3.
Στα πεδία “Όνομα χρήστη” και “Κωδικός πρόσβασης” δώστε το username και το password που χρησιμοποιείτε κατά τη λήψη e-mail, ενώ στο πεδίο “Διακομιστής” δώστε το όνομα του διακομιστή POP3 του παροχέα σας. Στην καρτέλα “Λήψη” της ίδιας καρτέλας διαγράψτε το λογαριασμό που θα βρείτε με το πλήκτρο “Αφαίρεση”.
Στη συνέχεια δημιουργήστε έναν νέο με το πλήκτρο “Προσθήκη”. Επιλέξτε SMTP στην πρώτη οθόνη και στη συνέχεια δώστε στο πεδίο “Όνομα” ένα όνομα, ώστε να αναγνωρίζετε το λογαριασμό (σε περίπτωση πολλαπλών λογαριασμών). Το μόνο απαραίτητο πεδίο είναι “Υπολογιστής”, όπου θα πρέπει να συμπληρώσετε το SMTP mail server του παροχέα σας.
Για να εισαγάγετε τα μηνύματα, ανοίξτε το μενού Εργαλεία>Εισαγωγή Μηνυμάτων. Στην οθόνη που θα ανοίξει επιλέξτε “Import Outlook Express Emails”, πατήστε “Επόμενο” και μεταβείτε στο φάκελο όπου έχετε αποθηκεύσει τα αρχεία .dbx του Outlook Express. Πατώντας “Επόμενο” το πρόγραμμα εισαγωγής θα αναλάβει να εισαγάγει τα μηνύματά σας, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια αναφορά.
Evolution αντί του MS Outlook
Ξεκινήστε τον οδηγό ρύθμισης e-mail από το μενού Εργαλεία> Ρυθμίσεις που θα βρείτε στην κεντρική οθόνη. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί κάντε κλικ στο “Προσθήκη” για να ξεκινήσει ο οδηγός. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα πεδία με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση e-mail σας. Στην οθόνη με το είδος του Διακομιστή επιλέξτε POP στην ίδια καρτέλα, ενώ στο πεδίο “Σύστημα” θα πρέπει να συμπληρώσετε το όνομα του διακομιστή POP3 του παροχέα Internet που διαθέτετε.
Στο διακομιστή εισερχομένων SMTP που θα σας ζητηθεί πρέπει να συμπληρώσετε τον αντίστοιχο διακομιστή του παροχέα σας. Για να εισαγάγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας στο Evolution, θα πρέπει αρχικά να ανοίξετε το πρόγραμμα και από την κεντρική οθόνη του να μεταβείτε στο Αρχείο>Εισαγωγή. Στην οθόνη που θα εμφανιστεί επιλέξτε “Μπροστά” και στην επόμενη επιλέξτε “Εισαγωγή μοναδικού αρχείου”, ενώ από την επόμενη οθόνη επιλέξτε από το “Τύπος αρχείου” το Mbox(mbox). Κάντε κλικ στο πλήκτρο “Περιήγηση” για να μεταβείτε στο φάκελο του Thunderbird με κατάληξη .DEFAULT που είχατε αντιγράψει.
Μέσα σε αυτόν το φάκελο θα βρείτε ένα φάκελο “Mail” και στη συνέχεια έναν με την ονομασία “Local Folders”. Εκεί θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν δύο αρχεία με την ίδια ονομασία: ένα χωρίς κατάληξη και ένα με κατάληξη .msf, π.χ. Drafts & Drafts.msf. Επιλέξτε αυτό που δεν έχει κατάληξη και κάντε κλικ στο “Άνοιγμα” και έπειτα στο “Μπροστά”.
Στην επόμενη οθόνη θα σας ζητηθεί ο φάκελος προορισμού των e-mails σας. Κάντε κλικ στο πλήκτρο και επιλέξτε έναν από τους διαθέσιμους φακέλους ή δημιουργήστε έναν νέο. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε για κάθε αρχείο με διπλή ονομασία που υπάρχει στο φάκελο του Thuderbird που μεταφέρατε. Για το Βιβλίο Διευθύνσεων από το Kmail ανοίξτε το μενού Εργαλεία > Βιβλίο Διευθύνσεων.
Στη νέα οθόνη επιλέξτε Αρχείο > Εισαγωγή > Εισαγωγή λίστας CVS. Κατόπιν, πατήστε το εικονίδιο του φακέλου που θα βρείτε στο πάνω μέρος και εντοπίστε το αρχείο που είχατε εξαγάγει από τα Windows. Στο αριστερό μέρος της οθόνης θα δείτε το τμήμα “Οριοθέτης”, εκεί επιλέξτε “Άλλο” και εισαγάγετε το σύμβολο “;”. Το μόνο που μένει είναι να κάνετε κλικ στο “Απροσδιόριστο”, όπου θα πρέπει να ορίσετε τι είναι το κάθε ένα από αυτά.
Firefox αντί του Internet Explorer
Ανοίξτε το Firefox και από την κεντρική οθόνη επιλέξτε Σελιδοδείκτες > Διαχείριση Σελιδοδεικτών. Στη νέα οθόνη επιλέξτε Αρχείο>Εισαγωγή, στην οθόνη που θα ανοίξει επιλέξτε “Από αρχείο” και επιλέξτε το αρχείο .htm ή .html που κάνατε εξαγωγή από τον Internet Explorer.
Βήμα 5
Extra
Δοκιμάστε τη διανομή που σας κάνει
Πριν εγκαταστήσετε μία διανομή, δοκιμάστε πρώτα μια Live έκδοση, για να δείτε αν σας κάνει, χωρίς να χρειαστεί να προβείτε σε κάποια οριστική αλλαγή. Οι αντίστοιχες Live διανομές είναι:
- Debian – Knoppix/Knoppel
- Ubuntu – Ubuntu Live
- Fedora – ADIOS
- Suse – Suse Live Εval
- Mandriva – Mandriva Move