Η Canon τράβηξε τα βλέμματα με την κυκλοφορία της EOS R5, κερδίζοντας επαίνους για την ταχύτητα και την ακρίβεια της, καθώς και για την υπόσχεσή της για 8K βίντεο. Παρόλο που η ανάπτυξη αυτής της λειτουργίας δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες, η Canon επανήλθε δυναμικά με νέες, καινοτόμες λειτουργίες επεξεργασίας εντός της κάμερας που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) στο Canon EOS R5 Mark II και στο EOS R1.
Μεταξύ αυτών, ξεχώρισαν οι επιλογές Image Upscaling και Neural Network Noise Reduction. Θεωρητικά, αυτές οι τεχνολογίες υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα. Και πράγματι, οι λειτουργίες αυτές λειτουργούν όπως περιγράφονται, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο, η αναβάθμιση εικόνας ίσως αποδειχθεί δύσχρηστη για ορισμένους φωτογράφους.
Η πρόκληση της αναβάθμισης εικόνας στον πραγματικό κόσμο
Ως φωτογράφος άγριας φύσης, δοκίμασα την αναβάθμιση εικόνας στο Canon R5 II κατά τη διάρκεια λήψεων σε ένα καταφύγιο υδρόβιων πτηνών. Δοκιμάζοντας τη νέα δυνατότητα για το Texnologia, βρήκα ότι η λειτουργία αναβάθμισης ήταν μάλλον δύσκολη στην εφαρμογή.
Η κάμερα ήταν ρυθμισμένη για λήψεις υψηλής ταχύτητας, με την προ-λήψη 15 καρέ το δευτερόλεπτο ενεργοποιημένη. Οι φωτογράφοι αθλητικών γεγονότων ή φωτορεπόρτερ μπορεί να βρεθούν σε παρόμοιες συνθήκες, όπου η αναγκαιότητα για γρήγορες λήψεις είναι αναπόφευκτη. Εκεί όμως εντοπίζεται και το πρόβλημα.
Το μέγεθος της εικόνας έχει σημασία
Η Canon δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης τόσο μεμονωμένων καρέ σε μορφή JPEG/HEIF, όσο και ολόκληρων σειρών λήψεων. Ωστόσο, η διακοπή μετά από κάθε ριπή για να επιλέξετε τα κατάλληλα καρέ προς αναβάθμιση, μπορεί να είναι ενοχλητική. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης μου με το R5 II, είχα τραβήξει εκατοντάδες καρέ πριν προλάβω να ελέγξω τις εικόνες για αναβάθμιση.
Η επιλογή των κατάλληλων εικόνων δεν ήταν εύκολη λόγω της μικρής LCD οθόνης της κάμερας. Επιπλέον, η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο χρονοβόρα αν προσπαθείτε να επιλέξετε πολλά καρέ. Σε παρόμοιες συνθήκες, όπως όταν ήμουν σε βάρκα προσπαθώντας να φωτογραφίσω ένα δελφίνι που ήταν μαζί με το μικρό της, η διαδικασία διακοπής και επιλογής των καρέ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη.
Ένα άλλο θέμα είναι η κλίμακα αναβάθμισης, η οποία φτάνει στο 400%. Αυτό σημαίνει ότι μια εικόνα 45MP που τραβήχτηκε με το R5 II θα αποδώσει ένα αρχείο 180MP μετά την αναβάθμιση. Αν και φωτογράφιζα σε μορφή JPEG, τα μεγέθη των αρχείων παρέμεναν μεγάλα.
Χρησιμοποιώντας μια κάρτα CFexpress 128 GB, διαπίστωσα ότι ακόμα και λίγες αναβαθμισμένες εικόνες αφαιρούσαν σημαντικό χώρο. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι πιθανόν να έχουν εφεδρικές κάρτες ή να μεταδίδουν εικόνες άμεσα μέσω συνδεδεμένου διακομιστή, αλλά το πρόβλημα του μεγέθους παραμένει κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Δυσκολίες επεξεργασίας μεγάλων εικόνων
Η επεξεργασία αυτών των μεγάλων αρχείων εικόνας αποδείχθηκε πρόκληση. Το λογισμικό Lightroom, που προτιμώ για την επεξεργασία, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κατά τη φόρτωση αυτών των εικόνων. Μόνο η προσπάθεια να ανεβάσω έξι αναβαθμισμένα αρχεία με μέσο μέγεθος 95MB προκάλεσε τέσσερις διακοπές του Lightroom. Ο φορητός υπολογιστής MacBook Pro M3 Pro, που χρησιμοποιώ, επίσης επιβραδύνθηκε σημαντικά.
Λόγω αυτών των προβλημάτων, δεν με εκπλήσσει που η Canon δεν έχει ενσωματώσει τη λειτουργία Image Upscaling για αρχεία RAW. Η διαχείριση τέτοιων μεγάλων αρχείων θα ήταν σχεδόν αδύνατη.
Η μείωση θορύβου: Μια πιο εύκολη και πρακτική λύση
Σε αντίθεση με την αναβάθμιση εικόνας, η Μείωση θορύβου νευρωνικού δικτύου (Neural Network Noise Reduction) της Canon λειτουργεί μόνο με αρχεία RAW, ενώ η αναβάθμιση εικόνας ισχύει για JPEG/HEIF. Η Canon προσφέρει τρία επίπεδα μείωσης θορύβου – Χαμηλό, Τυπικό και Υψηλό – τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του μενού Playback > RAW Image Processing.
Παρόλο που η μείωση θορύβου είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο μενού, αυτή η δυνατότητα είναι σαφώς πιο πρακτική από την αναβάθμιση εικόνας. Στα αρχεία RAW, η ρύθμιση High προσφέρει ορατά αποτελέσματα. Η αποθήκευση των επεξεργασμένων αρχείων σε JPEG ή HEIF είναι επίσης απλή, καθώς τα αρχεία έχουν πανομοιότυπα ονόματα και είναι εύκολο να βρεθούν.
Συμπέρασμα
Η Canon με το EOS R5 Mark II και τις ενσωματωμένες λειτουργίες AI κάνει ένα τολμηρό βήμα προς το μέλλον της φωτογραφίας, αλλά η λειτουργία Image Upscaling παραμένει μια καινοτομία που ίσως δεν ταιριάζει σε όλους. Η Neural Network Noise Reduction, από την άλλη πλευρά, είναι μια πιο πρακτική λύση που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή εργασία των φωτογράφων.
Σε τελική ανάλυση, αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τις νέες δυνατότητες της Canon, βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τον κατάλληλο τρόπο για να αξιοποιήσετε την αναβάθμιση εικόνας χωρίς να θυσιάζετε τη ροή της εργασίας σας. Σίγουρα, όμως, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τη μείωση θορύβου.