Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές που δραστηριοποιούνται στις Επιστήμες Συμπεριφοράς από το πανεπιστήμιο Vetmeduni της Βιέννης, αναφέρουν ό,τι τόσο οι σκύλοι όσο και οι λύκοι συνεργάζονται εξίσου καλά με τους ανθρώπους, αν και με διαφορετικούς τρόπους.
Η ανθρώπινη ζωή θα ήταν αδιανόητη χωρίς συνεργασία . Η συχνότητα και η πολυπλοκότητα με την οποία συνεργάζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι εξαιρετική, αν όχι μοναδική. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη αυτής της εξαιρετικής ανθρώπινης ικανότητας, οι ερευνητές πρότειναν πως η ράτσα σκύλου Canis familiaris είναι ο καλύτερος συνεργάτης του ανθρώπου, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα συγγενικά είδη.
Η έρευνα έδειξε ό,τι τόσο οι σκύλοι όσο και οι λύκοι συνεργάζονται συνειδητά με τους ανθρώπους με ιδιαίτερη επιτυχία, αν και τα ζώα επιτυγχάνουν τους στόχους τους με διαφορετικούς τρόπους και προφανώς για να συμβεί αυτό πρέπει ο άνθρωπος να εμπνέει εμπιστοσύνη στο κατοικίδιό του, συμπεριλαμβανομένων του λύκου.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο στενά συγγενικά ζώα παρουσιάζουν σημαντικά διαφορετικές μορφές συμπεριφοράς. Στη συνεργασία τους με τους ανθρώπους, τα σκυλιά ακολουθούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ενώ οι λύκοι καθοδηγούνται από την αλληλεπίδραση: Εν ολίγοις έχουν μία πιο ανεξάρτητη συμπεριφορά εν αντιθέσει με τους σκύλους.
Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Friederike Range από το Ινστιτούτο Konrad Lorenz στο πανεπιστήμιο Vetmeduni της Βιέννης λέει: «Η λεπτομερής ανάλυση των συνεταιριστικών αλληλεπιδράσεων αποκάλυψε ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ των λύκων και των σκύλων και δείχνει ό,τι οι λύκοι αρχικά πρέπει να λάβουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη από το αφεντικό τους για να συνεργαστούν, ενώ οι σκύλοι λειτουργούν περισσότερο με βάση τις υποδείξεις, ακόμη κι αν γνωρίζονται μεταξύ τους λίγες μέρες».
Δεδομένου ό,τι οι άνθρωποι και τα σκυλιά έχουν εκτεθεί σε παρόμοιες περιβαλλοντικές πιέσεις, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει μια περίπτωση συγκλίνουσας εξέλιξης. Μερικές έρευνες υποδεικνύουν ό,τι οι σκύλοι απέκτησαν ειδικές προδιαθέσεις για αλληλεπιδράσεις συνεργασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξημέρωσης, λόγω μειωμένης επιθετικότητας και αυξημένης ανοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να αναμένουμε καλύτερη συνεργασία των ανθρώπων με τους σκύλους, παρά με τους λύκους. Εντούτοις, οι λύκοι είναι ένα ιδιαίτερα συνεταιριστικό είδος, που εργάζονται μαζί για να μεγαλώσουν τα νέα μέλη της οικογένειας, να μάθουν τα νεότερα να κυνηγούν και να υπερασπίζονται την επικράτειά τους.
Η ερευνητική ομάδα έκρινε λοιπόν ό,τι τα σκυλιά δεν ανέπτυξαν νέα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης τους από τα αρχαία χρόνια μέχρι τώρα, αλλά ό,τι οι συνεργατικές ικανότητες των κοινών προγόνων τους – δηλαδή οι λύκοι – αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της σχέσης που αναπτύσσουν με τα υπόλοιπα είδη.
Για να διεξαχθεί το πείραμα της έρευνας εξετάστηκαν 15 γκρίζοι λύκοι (11 αρσενικοί, 4 θηλυκά, ηλικίας: 2 έως 8 ετών) και 12 σκυλιά μικτής φυλής (7 αρσενικά, 5 θηλυκά, ηλικία: 2 έως 7 έτη) στο Κέντρο Επιστημών του Ernstbrunn της Αυστρίας, όπου τα ζώα κοινωνικοποιούνται με τους ανθρώπους πολύ νωρίς και έχουν στενούς δεσμούς με αυτούς.
Τα αποτελέσματα του πειράματος δείχνουν ό,τι οι σκύλοι και οι λύκοι, όταν κοινωνικοποιούνται με τους ανθρώπους και ζουν μαζί υπό παρόμοιες συνθήκες, δουλεύουν εξίσου επιτυχώς με τους ανθρώπους, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που εξηγεί γιατί τα σκυλιά θεωρούνται τα καλύτερα κατοικίδια ζώα, μακράν από τα υπόλοιπα αλλά είδη.