ΑρχικήΛογισμικάΠως χρησιμοποιούνται οι Βάσεις Δεδομένων NoSQL στη βιομηχανία Fintech

Πως χρησιμοποιούνται οι Βάσεις Δεδομένων NoSQL στη βιομηχανία Fintech

Οι βάσεις δεδομένων NoSQL συμβάλλουν στη διαχείριση της αυξανόμενης ποσότητας δεδομένων που συλλέγουν οι εφαρμογές fintech.

Αυτοί που παρακολουθούν τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις γνωρίζουν ότι δύο τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες εξελίξεις είναι η fintech και η διαχείριση δεδομένων. Και οι δύο τομείς έχουν εξελιχθεί προκειμένου να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως οι έξυπνες συσκευές, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

Η εξέλιξη της Fintech

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η fintech έχει γνωρίσει μια εκρηκτική αύξηση στη χρήση της, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Μια πρόσφατη έκθεση fintech από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Cambridge Centre for Alternative Finance διαπίστωσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης πελατών ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 50%.

Καθώς, όλο και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες fintech, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετές εταιρείες fintech να χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων NoSQL για να διαχειριστούν την αυξανόμενη ποσότητα δεδομένων που συλλέγουν οι εφαρμογές τους.

Τι είναι η Βάση Δεδομένων NoSQL;

Μια βάση δεδομένων NoSQL διαφέρει από μια παραδοσιακή βάση δεδομένων SQL, καθώς είναι πολύ πιο ευέλικτη στον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων. Ενώ οι βάσεις δεδομένων SQL αποθηκεύουν και οργανώνουν τα δεδομένα σε πίνακες, οι βάσεις δεδομένων NoSQL μπορούν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους μοντέλων δεδομένων: έγγραφα, ζεύγη κλειδιού-τιμής, ευρείες στήλες και γραφήματα.

Κάθε βάση δεδομένων NoSQL έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι επίσης ευέλικτη, κλιμακούμενη και ικανή να διανέμει δεδομένα σε πολλές βάσεις δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων NoSQL επιτρέπουν επίσης στους προγραμματιστές να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες μη δομημένων δεδομένων, τα οποία δεν έχουν σταθερή δομή και μπορεί να περιλαμβάνουν κείμενο, εικόνες, βίντεο και δεδομένα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, emails και έξυπνες συσκευές.

Αυτό επιτρέπει στη βάση δεδομένων να δημιουργεί τεράστιες συλλογές δεδομένων που μπορούν να αναλυθούν για να βρεθούν πρότυπα και να προταθούν υπηρεσίες. Η βιομηχανία fintech εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά αυτά τα πλεονεκτήματα των βάσεων δεδομένων NoSQL.

Συλλογή δεδομένων

Η βιομηχανία fintech εξελίσσεται συνεχώς όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής για προϊόντα και υπηρεσίες. Μια πρόσφατη καινοτομία ήταν ο Κωδικός Γρήγορης Αντίδρασης της Σιγκαπούρης, ο οποίος επέτρεψε στους εμπόρους να δέχονται πληρωμές από πολλαπλά δίκτυα και εφαρμογές ταυτόχρονα, εξαλείφοντας την ανάγκη για πολλαπλούς QR κωδικούς.

Ενώ αυτές οι εφαρμογές επαναστατούν τον τρόπο πληρωμής, αλλάζουν επίσης τον τρόπο που η βιομηχανία fintech αποθηκεύει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των χρηστών.

Τα περισσότερα από τα δεδομένα αυτών των εφαρμογών είναι μη δομημένα, είτε πρόκειται για χρηματοοικονομικές συναλλαγές από εφαρμογές κινητής τραπεζικής είτε για προτιμήσεις αναζητήσεων από διαδικτυακές λύσεις. Μια βάση δεδομένων NoSQL μπορεί να τα αποθηκεύσει σε ένα από τα μοντέλα δεδομένων της, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας fintech.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις εφαρμογές fintech που ασχολούνται με αναλυτικά και εξερευνητικά δεδομένα, όπως η διαχείριση κινδύνου, καθώς επιτρέπει στην εφαρμογή να εντοπίζει πρότυπα.

Ανίχνευση Απάτης

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαχειρίζονται τα οικονομικά τους online, ο κίνδυνος απάτης έχει επίσης αυξηθεί. Τα συστήματα βάσεων δεδομένων NoSQL είναι καλύτερα στην ανίχνευση δόλιων δραστηριοτήτων σε σύγκριση με τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων, λόγω της ικανότητάς τους να αξιοποιούν πολλαπλές πηγές δεδομένων και να εκτελούν προηγμένες αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο.

Ένα έγγραφο από το Research Gate σχετικά με την ανίχνευση απάτης σε συστήματα βάσεων δεδομένων NoSQL περιγράφει πώς αυτές οι βάσεις μπορούν να χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση για να προσδιορίζουν πρότυπα που υποδεικνύουν ανωμαλίες.

Για παράδειγμα, μια βάση δεδομένων γραφήματος, η οποία χρησιμοποιείται για να βρει τις σχεσιακές σχέσεις μεταξύ των σημείων δεδομένων, μπορεί να αποκαλύψει ανωμαλίες σε ένα σύνολο δεδομένων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις εφαρμογές fintech, όπου ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς των πελατών μπορεί να υποδεικνύουν δόλια δραστηριότητα.

Προσωποποίηση υπηρεσιών

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχετικά με την εξέλιξη και το μέλλον του λογισμικού λογιστικής, οι πελάτες αναζητούν εξατομικευμένες εμπειρίες. Στη fintech, αυτό σημαίνει υπηρεσίες που δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά προσφέρουν λύσεις που ταιριάζουν στις ατομικές χρηματοοικονομικές ανάγκες.

Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που συλλέγουν μια ευρεία γκάμα πληροφοριών για τους πελάτες τους μπορούν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα προφίλ χρηστών σε μια βάση δεδομένων NoSQL.

Δεδομένου ότι μια βάση δεδομένων NoSQL έχει πολύ ευέλικτη δομή, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες μπορούν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν δεδομένα από πολλές πηγές. Αυτό τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν διαφορετικά κομμάτια δεδομένων ενός πελάτη για να προτείνουν τις καλύτερες υπηρεσίες για τον συγκεκριμένο χρήστη.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανείων ή την προσφορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με βάση την οικονομική ιστορία, την προτίμηση κινδύνου και τις καταναλωτικές συνήθειες του ατόμου.

Συμπέρασμα

Καθώς η βιομηχανία fintech συνεχίζει να αναπτύσσεται, περισσότερες εταιρείες fintech θα στραφούν στις βάσεις δεδομένων NoSQL για να συλλέγουν αποτελεσματικά δεδομένα πελατών και να τα χρησιμοποιούν για την πρόληψη απάτης και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών.

Η ευελιξία και η ικανότητα των βάσεων δεδομένων NoSQL να διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες μη δομημένων δεδομένων θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο μέλλον.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166