Το βρώμικο παιχνίδι με τα κουπόνια προσφορών στα διαδικτυακά καταστήματα.
Σίγουρα οι περισσότεροι από τους καταναλωτές πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά από κάποιο διαδικτυακό κατάστημα, ψάχνουν αρχικά να βρουν κουπόνια προσφορών σε διάφορες online τοποθεσίες με την προοπτική να αγοράσουν το εκάστοτε προϊόν με έκπτωση. Μέχρι εδώ όλα καλά. Άλλωστε αυτή η μορφή εκπτώσεων είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη από το ευρύ καταναλωτικό κοινό, εφόσον γίνεται με διαφάνεια και χωρίς δόλιους σκοπούς.
Όμως εδώ το θέμα κρύβει παγίδες και στην ουσία εξαπατά / παραπλανά τον κόσμο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος και σαφείς, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε την έκταση του ζητήματος.
Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που φέρουν τον τίτλο Online Coupon Codes ή Online Promo Codes στις οποίες τα διαδικτυακά καταστήματα προσφέρουν κουπόνια με εκπτώσεις για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που πουλάνε, και έτσι ο καταναλωτής στρέφεται σε αυτά τα μέρη για να βρει το κουπόνι που επιθυμεί για κάποιο συγκεκριμένο e-shop.
Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν τα μισά κουπόνια προσφορών που διατίθενται σε αυτές τις ιστοσελίδες είναι μαϊμού, και ως επί το πλείστον παραπλανητικά, δηλαδή, αρκετά γνωστά Κινέζικα και Ευρωπαϊκά διαδικτυακά καταστήματα προσφέρουν κουπόνια μέχρι και 50% έκπτωση, όμως όταν ο πελάτης προσθέσει τον κωδικό στην αγορά του, του βγάζει ένα μήνυμα που λέει ο κωδικός δεν γίνεται δεκτός, διότι ήδη σας προσφέρουμε έκπτωση, και προφανώς εκεί ο καταναλωτής μένει με ανοιχτό το στόμα.
Γιατί όμως τα e-shop να μπαίνουν σε αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Για να προσελκύσουν πελάτες στην επιχείρηση τους, άλλωστε από τα 100 άτομα που θα έρθουν, τουλάχιστον οι 10 θα ψωνίσουν κάτι, έστω πράγματα μικρής αξίας.
Βέβαια, εύλογα θα αναρωτηθείτε: Oι επιχειρήσεις δεν φοβούνται μήπως λερώσουν τη φήμη τους με αυτή την μεθοδολογία; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Από τη στιγμή που το πράττουν γνωστά εμπορικά σήματα, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, και σίγουρα πολύ δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς άκρη, ιδίως μετά κινέζικα καταστήματα.
Όλη αυτή η τακτική βασίζεται στην στρατηγική του μάρκετινγκ. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο βασικότερος κανόνας στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι να προσελκύσεις πελάτες, ακόμη κι αν δεν ψωνίσουν τίποτα. Το θέμα είναι να βρίσκεσαι στο επίκεντρο του καταναλωτή. Μην ξεχνάτε πως η αρνητική διαφήμιση, δεν παύει να είναι διαφήμιση.
Ωστόσο για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας. Μπορείς να ξεγελάσεις τον πελάτη μία, δυο και τρεις φορές, αλλά όχι για πάντα. Στο τέλος βγαίνουν κερδισμένοι όσοι είναι πραγματικά επαγγελματίες απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, κι ας πωλούν λίγο ακριβότερα τα προϊόντα τους.
Πρέπει να έχετε κατά νου πως οι προσφορές των κουπονιών είναι μία θεμελιώδης αρχή στο μάρκετινγκ και την ακολουθούν πιστά αρκετές επιχειρήσεις. Είναι ένας τρόπος για να φέρεις πίσω παλιούς πελάτες στο κατάστημα σου, επίσης είναι ένα μέσο διαφήμισης για να γνωστοποιήσεις την παρουσία σου σε νέους καταναλωτές.
Εμείς από την πλευρά μας σας προτείνουμε όταν συναντάτε τέτοιες δόλιες πρακτικές να κοινοποιείτε το ζήτημα στα διάφορα φόρουμ για να ενημερώσετε και τον υπόλοιπο κόσμο, ούτως ώστε να λάβει τα μέτρα του και να αποφύγει αυτούς τους κακούς επαγγελματίες.
Ευτυχώς όμως στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι τόσο συχνό, προφανώς γιατί μπορείς άμεσα να απευθυνθείς σε διάφορους οργανισμούς για την προστασία του καταναλωτή, και οι απατεώνες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.