Έχοντας παρουσιάσει ήδη αρκετά DAWs ώστε να μπορεί ο κάθε μουσικοσυνθέτης να διαλέξει τον δικό του σύμμαχο στην οδύσσεια της σύνθεσης μέσω υπολογιστή, μπορούμε να κλείσουμε τον κύκλο τουλάχιστον για τώρα, με έναν ακόμα ανταγωνιστή. Όχι όσον αφορά τον ήχο, αλλά όσον αφορά τον τρόπο δημιουργίας μουσικής. Που πετώντας στα σκουπίδια λογική και νοοτροπία άλλων sequencer κοιτάει στον αναλογικό κόσμο και μιμείται ένα πλέον ξεπερασμένο σύστημα, αυτό της σύνδεσης με (εικονικά πλέον) καλώδια επεξεργαστών και μουσικών οργάνων για την ολοκλήρωση του σκοπού μας.
Στο Reason θα αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο στη στήλη λοιπόν και ένας λόγος παραπάνω είναι το Reason 11 που θα ήρθε στα χέρια μας πριν λίγο καιρό ή πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η εταιρία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Προϊόν σουηδικής εταιρίας, της Propellerhead Software, είναι ένας απο τους μεγάλους αντιπάλους των προγραμμάτων μουσικής δημιουργίας και μάλιστα υποστηρίζεται οτι βρίσκεται στο νούμερο δυο του top 10, με βασιλιά τα Pro Tools.
Η ιστορία του ξεκινάει το 2000 και την έκδοση 1 του Reason, που πολύ σύντομα την ακολούθησαν πολλοί θαυμαστές. Όπως είχαμε πει και πιο πάνω, ακολούθησε σαν μουσικός εικονοκλάστης έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας πίσω απο την έννοια sequencer. Αυτό που μεν ήταν γνωστό στα home studios ή recording studios ανία τον κόσμο, έγινε σήμα κατατεθέν στο πρόγραμμα.
Ας δούμε μια εισαγωγή για το Reason 11. Το πρώτο που μας λέει και μας καθησυχάζει είναι το ότι θα έχει πλέον την δυνατότητα για ηχογράφηση — μιας και στην προηγούμενη έκδοση έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μαζί με το πρόγραμμα Record για τα ίδια αποτελέσματα.
Μίκτης
Ξεκινώντας απο έναν κλασσικό μείκτη, που μπορούμε να προσθέσουμε όσα κανάλια θέλουμε, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας, συνεχίζουμε με εφέ της προτίμησής μας καταλήγοντας σε έναν κλασικό sequencer. Αυτή είναι η απλή λογική του Reason, δίνοντας μας την δυνατότητα να συνδέσουμε και να πειραματιστούμε με το αποτέλεσμα περίεργων παντρεμάτων με μια πληθώρα επεξεργαστών.
Ότι είναι να δείτε σε έναν κανονικό αναλογικό μείκτη, θα το δείτε και εδώ — που σημαίνει οτι θα συναντήσετε equalizer, auxiliaries, faders, compressors, gate αλλά και ενδιαφέρουσες επιλογές για το master out, για να μπορείτε με λίγες κινήσεις μέσω mastering compressor να ετοιμάσετε μια ψευδοmasterαρισμένη έκδοση, έτοιμη για τα iTunes.
Back of the Rack
Σαν πρώτη γεύση -και μάλλον μια που θυμίζει περισσότερο umami- θα δοκιμάσουμε το κουμπί TAB (όπως tabulator), το οποίο θα μας προσφέρει την πίσω όψη των εικονικών μας μηχανημάτων.
Μιλώντας για πραγματικές συνθήκες, είναι το σκοτεινό και αραχνιασμένο πίσω μέρος του setup μας, του στούντιο μας, των χειρότερων ονείρων του ηχολήπτη. Γιατί πολύ απλά αν κάτι δεν πάει καλά, κάποιος θα πρέπει να πέσει στα τέσσερα και με έναν φακό να δείξει ή να προσπαθήσει να διακρίνει ποιο είναι το πρόβλημα και ποιο απο τα χιλιάδες καλώδια έχει πάθει κάτι. Εδώ όμως στον όμορφο ψηφιακό κόσμο, όλα είναι καθαρά και όλα είναι σε τάξη.
Προσέξτε που θα συνδέσετε την είσοδο και που την έξοδο των καλωδίων. Έξυπνες συνδέσεις θα σας προσφέρουν έξυπνα αποτελέσματα.
Επεξεργαστές ήχου
Καθ όλη την διάρκεια των διαβαθμίσεων στην σειρά του Reason έχουν προστεθεί διάφοροι επεξεργαστές, που προσφέρουν από κλασικά εφέ όπως το reverb μέχρι ειδικά, που μπορούμε να τα τα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα το είδος μουσικής που γράφουμε — από καθαρή electronica μέχρι dubstep. Στην νέα έκδοση έχουμε μια πληθώρα νέων επεξεργαστών που ανεβάζουν τον πήχη λίγο πιο πάνω.
Έχουμε την είσοδο συγκεκριμένα τεσσάρων fix με τα ονόματα Pulveriser, The Echo, Alligator και Neptune. O Pulveriser προσθέτει crunchy compression, distortion, multimode filter και modulation στο κανάλι σας. Ο The Echo είναι ένα εξελιγμένο stereo echo. O Alligator είναι ένα ρυθμικό gate που μπορεί να μετατρέψει ένα πλαδαρό pad σε ήχο με ρυθμική υφή και το Neptune μπορεί να σας διορθώσει τα φωνητικά σας με την τεχνολογία pitch correction.
Μια λίστα με τους επεξεργαστές προηγούμενων εκδόσεων θα δείτε παρακάτω:
- RV-7 Digital Reverb
- DDL-1 Digital Delay Line
- D-11 Fold back Distortion
- ECF-42 Envelope Controlled Filter
- CF-101 Chorus/Flanger
- PH-90 Phaser
- UN-16 Unison
- COMP-01 Compressor/Limiter
- PEQ-2 Two Band Parametric EQ
Μουσικά όργανα
DAW χωρίς τα δικά του μουσικά όργανα είναι καλάμι χωρίς πετονιά. Χωρίς να φανώ υπερβολικός, μερικά απο τα synth που θα συναντήσουμε στο πρόγραμμα, λόγω της ευκολίας και του όμορφου αποτελέσματος τους κατ’ εμέ, είναι αξεπέραστα — και έχω την εκτύπωση ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πολλάκις μέσα σε albums του εμπορίου. Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάτι απο αυτά χωρίς να το γνωρίζετε.
Audio recording
Άργησε να μας έρθει αυτή η επιλογή μιας και την περίμενε όλος ο κόσμος ήδη από την προηγούμενη έκδοση. Ήταν κάτι αναγκαίο για το πρόγραμμα — ώστε να επιτρέπει στον μουσικό να μπορεί να ηχογραφεί ήχους με μια απλή κίνηση. Νομίζω πως τώρα μπορεί να θεωρηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ηχογράφησης και δημιουργίας μουσικής.
Time stretch
Αφού είναι λειτουργία, πλέον, σε όλα τα DAWs που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αναμενόμενο ήταν να ακολουθήσει και το Reason με την ατάκα στην ιστοσελίδα τους “you can actually record first and pick your tempo later”. Κάπως έτσι είναι η λογική πίσω από το time stretching. Μπορείς να πάρεις έναν οποιονδήποτε ήχο και να τον πλάσεις χρονικά έτσι όπως θέλεις για να κάτσει, ας πούμε, στο ρυθμό του κομματιού σου.
ReWire
Από τα καλύτερα και πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά που εισήχθηκαν με το Reason, είναι και το πλέον πολύ γνωστό ReWire. Είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που μας επιτρέπει -χωρίς καμιά μεγάλη δυσκολία- να συγχρονίσουμε και να συνδέσουμε δύο διαφορετικά DAW, ορίζοντας βέβαια ποιο θα κρατάει τα ηνία. Με λίγα λόγια θα πρέπει να υπάρχει ένας master και ένας slave. Αυτό βέβαια γίνεται αυτόματα και master ορίζεται το πρώτο πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί από τα δυο.
Για όσους θέλουν να ψαχτούνε λίγο περισσότερο με προγράμματα που βοηθούν στην σύνδεση DAW ή κάνουνε παραπλήσια εργασία, δείτε και τα JACK και Soundflower. Το JACK είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί με το DAW Reaper ενώ το Soundflower μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να μεταφέρουμε ήχο realtime από ένα πρόγραμμα σε ένα άλλο χωρίς να υπάρχει MIDI συνδεσιμότητα.
Βελτιώσεις στη νέα έκδοση
Εκτός του οτι το πρόγραμμα απο την αρχή μπορούσε να τρέξει και σε Mac και σε PC, λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας η έκδοση 6 θα μας δώσει ένα πάρα πολύ όμορφο δώρο. Το δώρο της λειτουργίας του στα 64 bit. Μιας και είμαι χρήστης κυρίως Mac εφαρμογών, δοκίμασα να λειτουργήσω το Logic PRO στα 64 bit και πραγματικά ενθουσιάστηκα με τις αλλαγές που είδα. Εκείνο που γίνεται στα 64bit και δεν γινόταν στα 32 bit είναι η άρση του φραγμού των 4GB RAM. Παλαιότερα πήγαινες να φορτώσεις plug-ins που απαιτούσαν συνολικά πάνω απο 4 GB ram και η δουλειά σου πήγαινε κατά διαόλου. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε μια και καλή.
Γενικά, οπτικά μιλώντας, σε συνδυασμό με την εξελιγμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση μηχανή, κάτι μου λέει πως το Reason θα μπορέσει κάποια στιγμή να θεωρηθεί ακόμη καλύτερο μουσικό πρόγραμμα. Η παρούσα έκδοση είναι εξαιρετική και περιμένουμε με αγωνία το μέλλον του…