ΑρχικήΕπιστήμη15 νέα γονίδια διαπιστώθηκε ότι διαμορφώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο

15 νέα γονίδια διαπιστώθηκε ότι διαμορφώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο

15 νέα γονίδια διαπιστώθηκε ότι διαμορφώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Οι ερευνητές από το KU Leuven (Βέλγιο) και τα πανεπιστήμια του Pittsburgh, Stanford και Penn State έχουν εντοπίσει 15 γονίδια που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Genetics.

Το DNA μας καθορίζει στο τι θα μοιάζουμε, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών του προσώπου μας, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι πιθανές εφαρμογές αυτού του σπουδαίου ευρήματος είναι πολλές, δηλαδή, στο μέλλον, οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το DNA σε χειρουργικές επεμβάσεις του κρανίου και του προσώπου, επίσης οι εγκληματολόγοι θα μπορούν να σχεδιάσουν το πρόσωπο του δράστη με βάση το DNA που ανακτήθηκε από τον τόπο του εγκλήματος, επιπλέον οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί θα μπορούν να ανασυνθέσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου χρησιμοποιώντας το διατηρημένο DNA.

Πρώτον, οι ερευνητές έπρεπε να καταλάβουν ποια γονίδια είναι υπεύθυνα για τα ειδικά χαρακτηριστικά των προσώπων. «Στην πραγματικότητα ψάχναμε για ψύλλους στα άχυρα», υπογράμμισε ο ερευνητής Seth Weinberg του Πανεπιστημίου του Pittsburgh. «Στο παρελθόν, οι επιστήμονες επέλεγαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της απόστασης μεταξύ των οφθαλμών ή του πλάτους του στόματος, και έπειτα αναζητούσαν μια σύνδεση μεταξύ αυτού του χαρακτηριστικού και των πολλών γονιδίων, πράγμα που οδήγησε ήδη στην ταυτοποίηση ορισμένων γονιδίων αλλά , φυσικά, τα αποτελέσματα ήταν περιορισμένα, επειδή μόνο ένα μικρό σύνολο χαρακτηριστικών επιλέγονταν και ελέγχονταν».

Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την KU Leuven σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Pittsburgh, Stanford και Penn State, οι ερευνητές υιοθέτησαν μια διαφορετική προσέγγιση. «Η έρευνά μας δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», εξηγεί ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο Peter Claes από το KU Leuven. «Οι συνάδελφοί μου από το Pittsburgh και το Penn State δημιούργησαν μια βάση δεδομένων με εικόνες 3D των προσώπων και το αντίστοιχο DNA αυτών των ανθρώπων, και κάθε πρόσωπο υποδιαιρέθηκε αυτόματα σε μικρότερες μονάδες και στη συνέχεια εξετάσαμε αν οι θέσεις στο DNA αντιστοιχούσαν σε αυτές τις ενότητες. Αυτή η τεχνική αρθρωτής διαίρεσης κατέστησε δυνατή για πρώτη φορά τον έλεγχο για έναν πρωτοφανή αριθμό χαρακτηριστικών του προσώπου».

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν 15 θέσεις στο DNA. Η ομάδα του Stanford ανακάλυψε ότι οι γονιδιωματικοί τόποι συνδέονται με αυτά τα αρθρωτά χαρακτηριστικά του προσώπουείναι ενεργά όταν αναπτύσσονται τα πρόσωπα ήδη από τη μήτρα. «Επιπλέον, ανακαλύψαμε επίσης ότι διαφορετικές γενετικές παραλλαγές που εντοπίστηκαν στη μελέτη σχετίζονται με περιοχές του γονιδιώματος και μάλιστα κατάφεραν να προσδιορίσουν πότε, πού και πόσα γονίδια επηρεάζουν», ανέφερε η Joanna Wysocka από το Stanford. Επτά από τα 15 εντοπισμένα γονίδια συνδέονται με τη μύτη, οπότςε αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο εύρημα, πρόσθεσε ο Claes. «Ένα κρανίο δεν περιέχει ίχνη της μύτης, τα οποία αποτελούνται μόνο από μαλακό ιστό και χόνδρο.”Συνεπώς, όταν οι εγκληματολόγοι θέλουν να ανοικοδομήσουν ένα πρόσωπο με βάση ένα κρανίο, η μύτη είναι το κύριο εμπόδιο, το οποίο θα ήταν πολύ πιο εύκολο στο μέλλον να προσδιοριστεί».

Σε κάθε περίπτωση, τα τέσσερα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν την έρευνα τους χρησιμοποιώντας ακόμα μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων.

Αλλά οι πρακτικές εφαρμογές δεν είναι επικείμενες, λέει ο Mark Shriver από το Penn State: «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προβλέψουμε ένα σωστό και ολοκληρωμένο πρόσωπο με βάση το DNA. Δεν είμαστε καν κοντά στην γνώση όλων των γονιδίων που δίνουν σχήμα στο πρόσωπο μας. Επιπλέον, η ηλικία, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής μας, έχουν επιπτώσεις στο πρόσωπο μας».

Ο Claes, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση υπολογιστικών εικόνων, επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες πιθανές εφαρμογές: Με την ίδια καινοτόμο τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε σε αυτή τη μελέτη, μπορούμε επίσης να συνδέσουμε τα γονίδια με άλλες ιατρικές εικόνες, όπως εγκεφαλικές ανιχνεύσεις. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να παρέχει γενετική εικόνα για το σχήμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166