ΑρχικήΛογισμικάΑναφορά bug στα Windows: Αναφέρετε το στη Microsoft

Αναφορά bug στα Windows: Αναφέρετε το στη Microsoft

Εγκαταστήσαμε τα Windows στον υπολογιστή μας και όλα πάνε καλά. Ξαφνικά, όμως, κάτι πηγαίνει στραβά. Το πρόβλημα επαναλαμβάνεται δύο, τρεις, τέσσερις φορές; Ε, τότε, μάλλον πρόκειται για κάποιου είδους bug!

Αναφέρετε το στη Microsoft

Μην παρασυρθείτε από την τρέχουσα ορολογία και θεωρήσετε ως bug μόνο μια αστοχία του προγράμματος (“τρύπα” ασφαλείας, κακογραμμένο κώδικα κλπ.). Στην πραγματικότητα, bug θα πρέπει να θεωρήσουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά αλλοιώνει την φυσιολογική εικόνα που θα έπρεπε να έχει ο υπολογιστής μας. Τουτέστιν, αν προσθέτοντας 1 συν 1 αντί για 2, προκύψει 3… τότε υπάρχει bug. Αλλά και αν προσθέσετε μια νέα κάρτα ήχου, με ολοκαίνουργιους drivers κατεβασμένους από το ίντερνετ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανεξήγητα “κολλήματα” των Windows και γενικώς αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του υπολογιστή σας, πάλι για bug μιλάμε.

Καλά και εντοπίσατε το bug. Τι κάνετε; Αν έχετε σύνδεση Internet, έχετε δύο εξίσου ελκυστικές options: Μπορείτε να πάτε στη βάση δεδομένων της Microsoft, όπου και θα αναζητήσετε παρόμοια προβλήματα – και, βεβαίως, τη λύση τους. Ο νόμος των πιθανοτήτων λέει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε εσείς έχει εμφανιστεί σε μερικές χιλιάδες χρηστών πριν από εσάς.

Άλλη επιλογή είναι να πάτε σε κάποιο από τα (πάρα πολλά) sites που ασχολούνται με τα Windows και την υποστήριξη χρηστών του λειτουργικού και να αναζητήσετε εκεί τη λύση. Αν παρά τις αναζητήσεις σας, λύση δεν βρήκατε, πιθανόν και να έχετε ανακαλύψει ένα νέο bug. Σε αυτήν την περίπτωση τι κάνετε; Έχετε κάποιες επιλογές. Μπορείτε να το ανακοινώσετε σε ολόκληρο τον κόσμο, δημοσιεύοντας σχετικές αναφορές σε όποιου forum ή newsgroup θεωρείται ότι είναι κατάλληλο, ενώ μπορείτε απλώς να το αναφέρετε στη Microsoft.

Σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση θα επικεντρωθούμε στη συνέχεια του θέματός μας, αν και σας έχουμε και ένα ενημερωτικό πλαίσιο με αρκετά ενδιαφέροντα sites που ασχολούνται με τα Windows. Να πούμε, πριν ξεκινήσουμε, ότι η Microsoft διατηρεί το δικαίωμα να σας απαγορεύσει να κάνετε γνωστό και ευρύτερα ένα bug που γνωστοποιήσατε στην εταιρεία. Προσέξτε, λοιπόν, μη μπλέξετε με τα νομικά “τζίνια” της εταιρείας. Πως αναφέρουμε ένα bug στη Microsoft Καταρχήν θα πάμε στο αντίστοιχο web site της εταιρείας.

Για να μην χάνετε χρόνο αναζητώντας το, σας δίνουμε τη διεύθυνση που θα σας φέρει απευθείας στην οθόνη που μας ενδιαφέρει: https://support.microsoft.com/?scid=fh;en-us;feedback Το interface της σελίδας, είναι στα ελληνικά, οπότε δεν θα έχετε στα αρχικά στάδια, αν και το κυρίως πλαίσιο αναφοράς είναι στα Αγγλικά. Σε αυτήν τη σελίδα η Microsoft ζητά το “feedback” σας, δηλαδή οτιδήποτε έχετε να πείτε ως χρήστες των προϊόντων της.

Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Η πρώτη είναι “send feedback” και στο επεξηγηματικό κειμενάκι η Microsoft διευκρινίζει ότι ζητά: – σχόλια για τυχόν προβλήματα με το support των προϊόντων της – Bug reports, δηλαδή αναφορά bugs – Παραινέσεις για τη βελτίωση της υποστήριξης των προϊόντων της – Σχόλια για το online Help & Support Η δεύτερη επιλογή σας είναι Microsoft Wish και όπως λέει το όνομα, σας ζητά να πείτε τι “εύχεστε” να υπήρχε στα προϊόντα της Microsoft. Συγκεκριμένα, μπορείτε να στείλετε ιδέες για βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων της Microsoft, προτάσεις για περισσότερα features (πολλά από τα features του Office που εμείς θεωρούμε επιεικώς άχρηστα, έχουν “βγει” από αυτό το survey), καθώς και τρόπους για να γίνουν πιο εύχρηστα τα προγράμματα της εταιρείας.

Προχωρώντας στην αναφορά

Αφού επιλέξουμε το “send feedback” (είπαμε, εμείς θέλουμε να αναφέρουμε ένα bug) βρισκόμαστε στο σημείο όπου εμφανίζεται το διευκρινιστικό κείμενο που αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να απαντηθούν προσωπικές ερωτήσεις (έχει ένα σχετικό link με την υποσημείωση ότι “μπορεί να χρεωθείτε επιπλέον για αυτή την υπηρεσία”) και ότι όλες οι εμπειρίες που καταγράφουν οι χρήστες προωθούνται προς επεξεργασία και καταλήγουν (κατόπιν αξιολόγησης) στην τεράστια knowledge base της Microsoft. Πατάμε Next και συνεχίζουμε…

Ποια κατηγορία bug

Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να καθορίσετε σε ποια κατηγορία ανήκει το feedback σας. Αναζητήσαμε κάτι που να είναι σχετικό με bug, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σαφή αναφορά. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: – Microsoft web site (αναφέρετε οτιδήποτε έχει σχέση με τα web sites της Microsoft) – A specific support experience (μάλλον απευθύνεται σε εκείνους που έχουν… προβληματικό support) – Microsoft Products (μάλλον… εδώ είμαστε) – Premier sales for enterprise customers (μεγάλοι πελάτες – επιχειρήσεις) – Product support services (πάλι support?) – Other (αν όλα τα άλλα αποτύχουν… δοκιμάστε το other).

Και τώρα… αναφορά

Εμείς βεβαίως επιλέξαμε “Microsoft Products”, αλλά ελέγξαμε και τις υπόλοιπες επιλογές, μην τυχόν και μας “ξεφύγει” τίποτε. Διαπιστώσαμε ότι οι τέσσερις από τις έξι επιλογές σας οδηγούν σε μία οθόνη όπου σας ζητείται να εισάγετε τις παρατηρήσεις σας σε ένα box (μέχρι 255 χαρακτήρες… μάλλον δεν θα μπορέσετε να γράψετε και πολλά). Επίσης, σας ζητείται η διεύθυνση e-mail, το ονοματεπώνυμο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Αφού εισάγετε μία σύντομη περιγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίσατε καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που σας ζητούνται, πατάτε το κουμπάκι submit και… ξεμπερδέψατε. Εμείς δοκιμάσαμε να εισάγουμε μόνο ένα σχόλιο χωρίς να προσθέσουμε τα στοιχεία μας και η μηχανή της Microsoft το δέχτηκε, οπότε όλα τα στοιχεία είναι optional. Η τελευταία οθόνη είναι ένα ευγενικό μήνυμα με το οποίο η εταιρεία σας ευχαριστεί για τα σχόλιά σας.

Επίσημα ή ανεπίσημα;

Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, μπορείτε να επιλέξετε να στείλετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας σε κάποιο από τα πολλά forums που ασχολούνται με τα Windows και την καλύτερη λειτουργία τους (ή τα προβλήματά τους). Συνήθως αυτά τα forums είναι ο καλύτερος τόπος για να βρείτε βοήθεια, καθώς πέραν του ότι πιθανότατα κάποιος έχει ήδη αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα με το δικό σας (οπότε θα μπορέσει να σας παράσχει κάποιου είδους βοήθεια, ή θα υπάρχουν σχετικά σχόλια στη βάση δεδομένων του site).

Ακόμη, πολλά από αυτά τα sites διαθέτουν ακόμη και ζωντανό forum, ή και chat room, όπου μπορείτε να συζητήσετε τις Windows εμπειρίες σας και με άλλους χρήστες και να συγκρίνετε τη συμπεριφορά του λειτουργικού, ή και ακόμη να λάβετε “ζωντανή” βοήθεια από κάποιον πρόθυμο χρήστη που “ξέρει”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166