ΑρχικήΕιδήσειςChristie’s: Κριτική στην δημοπρασία για έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Christie’s: Κριτική στην δημοπρασία για έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Σε λίγες ημέρες, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s θα διοργανώσει την πρώτη του δημοπρασία αφιερωμένη αποκλειστικά στα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Αν και το ιστορικό αυτό βήμα χαρακτηρίζεται από τον οίκο ως “πρωτοποριακό”, χιλιάδες καλλιτέχνες διαφωνούν έντονα.

Αντιδράσεις από την καλλιτεχνική κοινότητα

Η ανακοίνωση της δημοπρασίας προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις. Σε ανοιχτή επιστολή, σχεδόν 3.000 καλλιτέχνες ζητούν την ακύρωση της, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των έργων έχουν εκπαιδευτεί πάνω σε προστατευμένα πνευματικά έργα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν πως εάν οργανισμοί όπως ο Christie’s προωθήσουν την τέχνη που δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αυτό θα ενισχύσει ένα σύστημα που “μαζικά κλέβει” την ανθρώπινη δημιουργία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η υποστήριξη τέτοιων τεχνολογιών θα μπορούσε να μειώσει τις ευκαιρίες για πραγματικούς καλλιτέχνες και να αλλοιώσει την αξία της αυθεντικής τέχνης.

Η δημοπρασία “Augmented Intelligence”

Η δημοπρασία με τίτλο “Augmented Intelligence” θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Christie’s, τα έργα που θα παρουσιαστούν δεν έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τεχνητή νοημοσύνη, αλλά σε όλα έχει χρησιμοποιηθεί αλγοριθμική παρέμβαση στη διαδικασία της δημιουργίας.

Η Nicole Sales Giles, υπεύθυνη για τον τομέα ψηφιακής τέχνης στον Christie’s, υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά τη διευρύνει. “Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι αναμφίβολα το μέλλον”, δηλώνει.

Η αντίθετη άποψη των καλλιτεχνών

Οι επικριτές της δημοπρασίας επισημαίνουν ότι οι περισσότερες μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των έργων έχουν εκπαιδευτεί χωρίς την άδεια ή την αποζημίωση των δημιουργών.

Υπογραμμίζουν ότι πολλά από αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκαν από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αξιοποιήσει εκατομμύρια έργα τέχνης χωρίς τη συγκατάθεση των καλλιτεχνών, με σκοπό να ανταγωνιστούν τις δημιουργίες τους.

Η απάντηση του Christie’s

Ο Christie’s απέρριψε τις κατηγορίες σε δήλωση προς το TechCrunch, τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη στα εν λόγω έργα χρησιμοποιήθηκε μόνο για βελτιώσεις και ότι οι αλγόριθμοι εκπαιδεύτηκαν αποκλειστικά με πρωτότυπα έργα των καλλιτεχνών.

Ωστόσο, σε συνοδευτικό άρθρο, ο ίδιος οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι τα DALL-E, Midjourney και Stable Diffusion—τρία από τα γνωστότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη—συμπεριλήφθηκαν στη δημιουργική διαδικασία. Αυτά τα εργαλεία, όμως, έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για τη χρήση πνευματικά προστατευμένου υλικού κατά την εκπαίδευσή τους.

Το μέλλον της τέχνης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία τον κόσμο της τέχνης, φέρνοντας νέες δυνατότητες αλλά και προκλήσεις. Ενώ κάποιοι θεωρούν ότι προσφέρει ένα νέο δημιουργικό εργαλείο, άλλοι φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τους ανθρώπινους καλλιτέχνες και θα οδηγήσει σε μία εποχή όπου οι αλγόριθμοι θα κυριαρχούν στην καλλιτεχνική παραγωγή.

Είναι σαφές ότι η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη μόλις έχει ξεκινήσει και οι επιπτώσεις της στη δημιουργική βιομηχανία θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τα επόμενα χρόνια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166