ΑρχικήΑπόψειςΕπιχειρηματική ικανότητα, πειθαρχία και σωστές αποφάσεις

Επιχειρηματική ικανότητα, πειθαρχία και σωστές αποφάσεις

Επιχειρηματική ικανότητα, πειθαρχία και σωστές αποφάσεις.

Στον επιχειρηματικό κόσμο η έννοια της επιτυχίας και της αποτυχίας είναι κάτι υποκειμενικό, διότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θελει, εκτός φυσικά ορισμένων κραυγαλέων περιπτώσεων που δεν χωράει αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα.

Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν την τάση να θεωρούν τον εαυτό τους επιτυχημένο επειδή βγάζουν ένα ικανοποιητικό μισθό το μήνα, και νομίζουν εσφαλμένα πώς έχουν φτάσει στην κορυφή και κατά συνέπεια χαλαρώνουν, και μετά αρχίζει ο κατήφορος που μερικές φορές δεν έχει τελειωμό.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε έναν επιχειρηματία είναι να έχει αυτογνωσία και να προσπαθεί διαρκώς να εξελίσσεται μέσα από τα λάθη του, και φυσικά εννοείται πως θα πρέπει να έχει εφαρμόσει ένα στρατηγικό πλάνο που θα το ακολουθεί πιστά, θα είναι διατεθειμένος να αναθεωρήσει πιθανές λανθασμένες τακτικές, θα είναι πειθαρχημένος στο στόχο του, και στο τέλος θα πρέπει να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, ακόμα κι αν υπάρχουν ακραία διλήμματα.

Επιχειρηματική ικανότητα

Το ότι κατάφερες να ανοίξεις μία επιχείρηση δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχεις τις ικανότητες να διαπρέψεις στον τομέα σου. Εάν πιστεύεις κάτι τέτοιο μάλλον βρίσκεσαι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ωστόσο για να ακριβολογώ στα λεγόμενα μου, οφείλω να επισημάνω το γεγονός πως η επιχειρηματική ικανότητα είναι θέμα περισσότερο δεξιοτήτων (κάτι σαν έμφυτο ταλέντο), όμως ακόμη κι αν δεν έχεις, μην απογοητεύεσαι, γιατί μπορείς να μισθώσεις ένα μέντορα για να σε καθοδηγεί και να σε συμβουλεύει στις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μέντορας σου να είναι τουλάχιστον δύο επίπεδα ικανότερος από εσένα, σε διαφορετική περίπτωση, θα επρόκειτο για πεταμένα λεφτά και χάσιμο χρόνου.

Επίσης, οφείλεις διαρκώς να εκπαιδεύεσαι πάνω στο αντικείμενο που ασχολείσαι ούτως ώστε να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, με απώτερο σκοπό να συμβαδίζεις με τα τεκταινόμενα της εποχής. Για παράδειγμα, εάν έχεις πάρει ένα πτυχίο από το πανεπιστήμιο, δεν σε κάνει ταυτόχρονα και ειδήμων στον τομέα σου, ούτε φυσικά σε καθιστά καλύτερο από τους συναδέλφους σου, αλλά η φαιά ουσία είναι να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις καινούργιες μεθόδους και πρακτικές, με την προοπτική να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό.

Αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο να παρακολουθείς τον ανταγωνισμό, για να δεις πως οι κορυφαίοι αντίπαλοι σου διαπρέπουν, δηλαδή τι κάνουν σωστά και βρίσκονται εκεί ψηλά. Μην ξεχνάς πως ο πόλεμος κερδίζεται με τις πληροφορίες, και πως οι ικανότητες είναι ένα μείγμα πολλών λεπτομερειών που συσσωρεύονται στη διάρκεια των ετών και σε χρήζουν βασιλιά.

Πειθαρχία

Δυστυχώς στην Ελληνική πολιτισμική συμπεριφορά μας, η λέξη πειθαρχία είναι κάτι ξένο στο DNA μας, είτε σαν μονάδες, είτε σαν ομάδες, και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Επομένως, εφόσον υστερούμε σε αυτό το στοιχείο, επιβάλλεται να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για να γίνουμε πειθαρχημένα άτομα.

Σε γενικές γραμμές η πειθαρχία έρχεται με την πάροδο των ετών και είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας. Εάν για οποιοδήποτε λόγο υστερείς σε αυτό το κομμάτι, τότε θα πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες που σχετίζονται με την επιχειρηματική ψυχολογία. Εάν δεν έχεις τα χρήματα, προφανώς θα πρέπει να βασιστείς στη θέληση σου για να αυτό – πειθαρχήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε ένα μαραθώνιο δρόμο.

Βρες τους σωστούς υπαλλήλους που θα απαρτίζουν την ομάδα σου

Πρέπει να κατανοήσεις πως η σωστή επιλογή ατόμων που θα απαρτίζουν το υπαλληλικό προσωπικό της επιχείρησης σου, είναι πραγματικά ένα σύνθετο και πολύπλευρο ζήτημα. Ας υποθέσουμε ότι εσύ έχεις όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαπρέψεις, αλλά δίπλα σου βρίσκονται άτομα που σου δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, ή δεν δείχνουν τον απαραίτητο ζήλο για την επιτυχία της επιχείρησης σου.

Πίστεψε με, πως ακόμη κι αν βρεις τους σπουδαιότερους συνεργάτες από τεχνικής άποψης, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα κατακτήσεις την κορυφή, διότι μπορεί το επιτελείο της ομάδας σου να μην συνεννοούνται σωστά αναμεταξύ τους, ή να τσακώνονται διαρκώς και τελικά να υπάρχει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στον εργασιακό σου χώρο, όπου όλοι θα νιώθουν καταπιεσμένοι και δεν θα αποδίδουν παραγωγικά.

Έτσι, απαιτείται να βρεις εκείνους τους υπαλλήλους που θα συνεννοούνται λες και γνωρίζονται 10 χρόνια, θα προσφέρουν τα μέγιστα στην επιχείρηση σου, και θα έχουν το κίνητρο να δουλεύουν με περισσότερη όρεξη, αφού θα τους ανταμείβεις για τις εξαιρετικές επιδόσεις που πιάνουν.

Η αναγνώριση των προσπαθειών στους εργαζόμενους σου είναι η έγκαιρη, ανεπίσημη ή επίσημη αναγνώριση της συμπεριφοράς, της προσπάθειας ή του επιχειρηματικού αποτελέσματος ενός ατόμου ή μιας ομάδας που υποστηρίζει τους στόχους και τις αξίες της επιχείρησης σου, η οποία σαφώς ξεπερνά τις τυπικές προσδοκίες.

Η πράξη αναγνώρισης – μπορούμε να την ονομάσουμε ως έπαινος, εκτίμηση, φιλοφρόνηση, ευχαριστίες, ευγνωμοσύνη, σεβασμό, επιπλέον οικονομική ανταμοιβή και αναμφισβήτητα ισοδυναμεί με θετική ανταπόκριση στην καλή δουλειά ενός υπαλλήλου ή ολόκληρου του επιτελείου.

Μπορεί να επιτύχεις θαύματα με την εφαρμογή αναγνώρισης των προσπαθειών στους εργαζόμενους σου. Είναι στην πραγματικότητα ένα ισχυρό εργαλείο που εάν το αξιοποιήσεις θα βγουν όλοι κερδισμένοι, και πρωτίστως εσύ. Εν ολίγοις είναι μία κατάσταση τύπου win-win.

Όταν ο υπάλληλος αισθάνεται ικανοποιημένος στον εργασιακό του χώρο, δημιουργείται αυτόματα μια δέσμευση απέναντι στην επιχείρηση, όπου ουσιαστικά είναι μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές έννοιες, διότι δημιουργεί το αίσθημα της ανταπόδοσης, της αφοσίωσης και του ενθουσιασμού.

Σωστές αποφάσεις

Ο ορισμός των σωστών αποφάσεων εκ των πραγμάτων είναι μία παρεξηγημένη έννοια, διότι ο ισχυρογνώμων σίγουρα θα ισχυριστεί πως όλα τα πράττει με τον σωστό τρόπο, και από την άλλη πλευρά ο αναποφάσιστος έχει συνεχώς την πεποίθηση πως όλα τα κάνει στραβά. Αν ανήκεις σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες, φρόντισε να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου, για το δικό σου καλό.

Επιπρόσθετα, όταν βρίσκεσαι στο στάδιο του να πρέπει να πάρεις μία κρίσιμη απόφαση για ένα φλέγον επιχειρηματικό ζήτημα, τότε σε αυτήν την κατάσταση δεν πρέπει να εμπλέκονται πάνω από δύο άτομα, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει σύγχυση, γκρίνιες και μιζέρια. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Επίσης στο τραπέζι των αποφάσεων δεν θα πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, ναι ή όχι, αλλά παραπάνω ανταλλακτικές λύσεις, όπου στη συνέχεια θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και υπάρχει ενδεχόμενη οικονομική ζημιά, ή πιθανώς μεγάλο κέρδος, ζήτησε με απόλυτη ειλικρίνεια από το συνομιλητή σου να σου δώσει περιθώριο λίγο ημερών παραπάνω. Ετούτη η κίνηση θεωρείται πολύ έντιμη γιατί διακυβεύονται πολλά πράγματα, κι αν δεν βρίσκεις ανταπόκριση, προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμος με σκοπό να παρθεί η ορθότερη απόφαση για το τρέχον ζήτημα. Ωστόσο εδώ απαγορεύεται δια ροπάλου η επιπολαιότητα.

Εξωστρέφεια και δημόσιες σχέσεις

Συζητώντας με δεκάδες επιχειρηματίες τα τελευταία έτη διαπίστωσα πως η πλειοψηφία εξ αυτών έχει το κακό συνήθειο να αγαπάει την εσωστρέφεια, επειδή θεωρείται απαξιωτικό να ρίξεις τα μούτρα σου και να πας να μιλήσεις με άλλους επιχειρηματίες, γιατί κατά κάποιο τρόπο θα φαίνεται πως έχεις την ανάγκη τους.

Αγαπητοί μου φίλοι, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το να βρίσκεσαι στο ίδιο περιβάλλον με άλλα άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εσένα, σημαίνει πως είσαι ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας και επιδιώκεις την επιχειρηματική σου ευημερία.

Επιπλέον υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες συνεργασίες, ή ακόμη καλύτερα να μάθεις μία πολύτιμη πληροφορία που μπορεί να σου δώσει ώθηση στο μέλλον.

Θα σας αναφέρω το πιο απλό παράδειγμα για να καταλάβετε πως η απομόνωση και η εσωστρέφεια μπορεί να καταστρέψει τα πάντα:

Φανταστείτε πως εγώ έχω ένα εργοστάσιο που παράγει σοκολάτες, και μάλιστα είναι από τις καλύτερες στο είδος τους, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση από μεριάς εμπειρογνωμόνων, όμως για ένα περίεργο λόγο εγώ δεν κάνω τίποτα ούτως ώστε να προωθήσω το προϊόν μου, γιατί προφανώς δεν έχω χρήματα, ούτε πηγαίνω στις εκδηλώσεις της ομοσπονδίας μου, ούτε ζητώ την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα μέσω αυτής της τακτικής να μάθει ο κόσμος ότι παράγω την καλύτερη σοκολάτα στη χώρα μου ή ακόμη και σε ολόκληρο τον πλανήτη; Σίγουρα όχι.

Εδώ πρέπει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο που ονομάζεται δημόσιες σχέσεις και εξωστρέφεια. Σε πληροφορώ με απόλυτη βεβαιότητα πώς τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από πριν.

Αν όντως πιστεύεις πως δεν έχεις τα προσόντα στο να προβείς σε αυτό το απαραίτητο βήμα, τότε θα πρέπει να προσλάβεις κάποιον ειδικό που έχει τεράστια εμπειρία και να σπουδαίο βιογραφικό. Φυσικά όπως πάντα, εδώ μπαίνει στη μέση ο παράγοντας που λέγεται χρήματα.

Οπότε από τη στιγμή που δεν σου περισσεύουν χρήματα, τότε θα πρέπει να του προτείνεις να δουλεύει με ποσοστά ανάλογα με τη συμφωνία που θα κλείνει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166