ΑρχικήΟικονομίαΗ απάτη των διαφημίσεων και τα ψεύτικα κλικ έχουν αμαυρώσει το marketing

Η απάτη των διαφημίσεων και τα ψεύτικα κλικ έχουν αμαυρώσει το marketing

Η απάτη των διαφημίσεων και τα ψεύτικα κλικ έχουν αμαυρώσει το marketing και πλέον οι διαφημιζόμενοι είναι καχύποπτοι αναφορικά με αυτό τον τομέα.

Η τεχνολογία είχε θεμελιώδη επίδραση στον κλάδο της διαφήμισης. Η άφιξη της Adtech έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που σκέφτεται ο κλάδος, διευκολύνοντας την αγορά μέσων και την παρακολούθηση της απόδοσης της καμπάνιας.

Αλλά αυτή η επανάσταση δεν ήταν πάντοτε προς το καλύτερο. Η άφιξη του adtech έχει κάνει τους διαφημιστές να ξεχνούν πώς να είναι δημιουργικοί. Καθώς εστιάζουμε στην αποτελεσματικότητα, έχουμε χάσει το δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο η διαφήμιση μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες και πλέον δεν εκπλήσσει πως ο συγκεκριμένος τομέας κατευθύνεται προς το χειρότερο.

Πώς έφτασε η βιομηχανία σε αυτό το σημείο; Πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν περιορισμένες ευκαιρίες για τους διαφημιστές στις εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ωστόσο το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως ελάχιστες εταιρείες και επιχειρήσεις είχαν αρκετά λεφτά για να αγοράσουν αυτές τις ακριβές διαφημίσεις.

Στη συνέχεια ήρθε το διαδίκτυο, με εκατομμύρια ιστοσελίδες και με ένα σχεδόν απεριόριστο διαφημιστικό απόθεμα που διατίθενται σχεδόν σε εξευτελιστική τιμή και μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να τις αγοράσει.

Εντούτοις το μεγάλο πρόβλημα  είναι πως δεν τόσο εύκολο για μια μικρή μάρκα, ή ακόμα και για έναν γίγαντα όπως η Coca Cola, να μάθουν πως να τοποθετήσουν τις διαφημίσεις τους σε κάποιο ιστότοπο ή διαφημιστικό δίκτυο, εκτός κι αν προσλάβουν εξειδικευμένα άτομα που έχουν αρκετή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο, όπου φυσικά κοστίζει αρκετά χρήματα. Ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες με πολλά χρήματα δεν είναι διατεθειμένες να πετάνε τόσο εύκολα τα λεφτά τους, εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα γυρίσουν πίσω στο πολλαπλάσιο

Παρόλο που στο διαδίκτυο δημιουργήθηκαν ισχυρά διαφημιστικά δίκτυα όπως και ανταλλακτήρια διαφημίσεων, ούτως ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και προσφορά μέσω αυτών των καναλιών, παρόλα αυτά ετούτες οι τεχνολογίες μείωσαν δραματικά τον έλεγχο των διαφημίσεων για τους διαφημιζόμενους κατά την παράδοση των διαφημίσεων, οδηγώντας σε απάτες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 από τη χειραγώγηση των διαφημίσεων, τα bots ή τα ψεύτικα κλικ.

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 80 τοις εκατό των δικτύων διαφημίσεων προσφέρουν στους εκδότες των ιστοσελίδων δόλιες τακτικές, είτε το γνωρίζουν είτε όχι.

Η έκρηξη της διαφήμισης μέσω του διαδικτύου δημιούργησε τρία σημαντικά ζητήματα για τη βιομηχανία του web: Την Παρενόχληση των χρηστών, τη συνάφεια και την ακεραιότητα.

Οι άνθρωποι μισούν να βομβαρδίζονται με spam περιεχόμενο που δεν τους αφορά, αλλά ανησυχούν επίσης για το απόρρητο και τα δεδομένα τους που τα μοιράζονται οι εταιρείες. Τα τρέχοντα μοντέλα διαφήμισης αποτυγχάνουν να επιτύχουν αυτό το σκοπό και να παραδώσουν καλές διαφημίσεις, την κατάλληλη στιγμή.

Η νέα τεχνολογία είναι η θεραπεία που τόσο πολύ χρειάζεται η διαφημιστική βιομηχανία. VR / AR, AI και blockchain που πρακτικά μας δίνουν την ευκαιρία να γυρίσουμε το τρέχον διαφημιστικό μοντέλο σε μία πιο αποδοτική μεθοδολογία που θα αποδίδει καρπούς.

Με αυτές τις τεχνολογίες, η διαφήμιση μπορεί να προσφέρει αξία στους πελάτες, τους διαφημιζόμενους και τους εκδότες και να λύσει αυτά τα τρία σχετικά προβλήματα. Εν ολίγοις βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας επανάστασης.

Αντιμετώπιση της διεισδυτικότητας των διαφημίσεων μέσω του VR / AR

Στο μέλλον, η διαφήμιση θα αλλάξει μονοπάτι και θα διαγράψει το παλιό κακό παρελθόν. Τα banners που βρίσκονται κατά μυριάδες σε όλους τους ιστότοπους με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή του καταναλωτή, κάτι που φυσικά το επιτυγχάνουν όμως με αρνητικό τρόπο, ενώ οι διαφημίσεις τύπου VR δεν το κάνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εμβυσματικές εμπειρίες θα είναι το μέλλον της διαφήμισης.

Παρόλο που συχνά ομαδοποιούνται το VR και το AR, στην πραγματικοτήτα θα εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. Αφού το VR θα γίνει το νέο πρότυπο για την οικιακή ψυχαγωγία, ενώ το AR θα γίνει επέκταση των κινητών τηλεφώνων, επικαλύπτοντας δεδομένα στην κορυφή της καθημερινής μας πραγματικότητας.

Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών θα φέρει νέες ευκαιρίες για τους διαφημιζόμενους. Η τρέχουσα κατάσταση της διαδικτυακής διαφήμισης είναι πολύ ενοχλητική και απλά δεν θα είναι ανεκτή σε VR / AR, όπου η εμβάπτιση είναι το κλειδί. Τα σήματα θα πρέπει να βρουν έναν νέο τρόπο για να μιλήσουν στις ιστορίες τους.

Σε μια εμπειρία VR, ο χρήστης είναι εντελώς βυθισμένος και μπορεί να επηρεάσει την ιστορία κοιτάζοντας και κινώντας. Οι άνθρωποι στην VR διερευνούν το περιβάλλον τους και, καθώς το κάνουν, μπορούν επίσης να διερευνήσουν οποιεσδήποτε διαφημίσεις ή τοποθετήσεις που είναι ενσωματωμένες στη σκηνή – ένα κουτί από οπτάνθρακα σε ένα τραπέζι ή ένα εμπορικό σήμα στο δρόμο, για παράδειγμα.

Από τη δική μου εμπειρία στο Advir , έχω δει από πρώτο χέρι τα απίστευτα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει αυτό το είδος επιβλητικής διαφήμισης. Περίπου το ένα τρίτο των χρηστών ασχολούνται άμεσα με αυτές τις διαφημίσεις και περίπου το 67% μπορεί να θυμάται τις μάρκες που είχαν δει κατά τη διάρκεια μιας εμπειρίας VR. Πρόκειται για τεράστια βελτίωση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με μια μέση αφοσίωση του 1% στον ιστό.

AI και συνάφεια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη διαφήμιση σήμερα είναι το spam. Το spam δημιουργείται επειδή οι διαφημιζόμενοι δεν μπορούν να στοχεύσουν σωστά τους πελάτες τους. Δεν γνωρίζουν τι θέλουν οι άνθρωποι, ή τι έχουν ήδη αγοράσει. Έτσι, καταλήγουν να μαντέψουν ή να δείξουν την ίδια παλιά διαφήμιση ούτως ή άλλως.

Οι καταναλωτές μισούν το spam, και έτσι οι διαφημιζόμενοι – καταντούν να χάνουν χρήματα και παίρνοντας πολύ μικρή απόδοση των επενδύσεων τους. Από την εισαγωγή της προγραμματιστικής διαφήμισης, οι διαφημιζόμενοι έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση για το ποιο είναι το κοινό τους και τι τους αρέσει. Αλλά όταν αυτό εισέρχεται σε συγκεκριμένα πλαίσια εξακολουθεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί από την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.

Το AI μπορεί να παρέχει σε αυτό το πλαίσιο. Ο τεχνικός εμπειρογνώμονας Robert Scoble πιστεύει ότι μπαίνουμε στην εποχή του περιβάλλοντος, όπου οι συσκευές μπορούν να καταλάβουν το περιβάλλον γύρω τους, να μάθουν για εξωτερικά γεγονότα και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πελάτη. Οι συσκευές σήμερα μπορούν να μας ξυπνήσουν νωρίς επειδή έριξε χιόνι χθες το βράδυ και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να συναντηθούμε για να τους προειδοποιήσουμε ότι θα αργήσουμε στα ραντεβού μας. Αυτό είναι το πλαίσιο, και αυτό τροφοδοτείται από το AI.

Το AI είναι ο κινητήρας που μπορεί να κάνει τις διαφημίσεις VR / AR να συμβαίνουν σωστά. Αν ο διαφημιζόμενος γνωρίζει τι θέλετε, όταν το θέλετε, τότε θα δείτε μόνο τα πράγματα που χρειάζεστε.

Φυσικά ετούτο έρχεται με τη δική του προειδοποίηση. Το σύστημα πρέπει να μάθει τις συνήθειες του καταναλωτή για να παρέχει ακριβή αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανατριχιαστικό, αλλά πολλές συσκευές συγκεντρώνουν ήδη αυτές τις πληροφορίες. Το Amazon Echo, για παράδειγμα, είναι μια συσκευή που μαθαίνει τις συνήθειες σας για να κάνετε προτάσεις και να αποδώσετε μια μεγάλη, μη ενοχλητική εμπειρία.

Όσο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα δεδομένα με τον τρόπο που λένε ότι κάνουν και δεν το μεταπωλούν, τότε πιστεύω ότι η ανταλλαγή αξίας αξίζει τον κόπο για μεγάλη εμπειρία των πελατών.

Ενισχύοντας την ακεραιότητα μέσω blockchain

Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των εμφανίσεων διαφημίσεων δεν φτάνει σε έναν πραγματικό άνθρωπο. Πώς μπορούν τα εμπορικά σήματα να εμπιστεύονται τη διαφήμιση στο διαδίκτυο, εάν χάνουν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού τους;

Μία πιθανή λύση είναι το μπλοκ. Παρόλο που αναπτύχθηκε αρχικά ως η τεχνολογία πίσω από τις κρυπτοσυχνότητες, σήμερα υπάρχουν μπλοκ για τα πάντα – από τις μεταφορές χρημάτων έως την εξακρίβωση της γνησιότητας, το παιχνίδι και ακόμη και τη διαφήμιση.

Το Blockchain λειτουργεί με την αποκέντρωση της εξουσίας στο ίδιο το δίκτυο, αντί να εξαρτάται από ένα μοναδικό τρίτο μέρος. Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα περιέχει μια συναλλαγή – ή στην περίπτωσή μας, την εμφάνιση της διαφήμισης. Κάθε μέλος του δικτύου, το οποίο είναι κάθε διαφημιζόμενος και εκδότης, μπορεί να έχει πρόσβαση στην αλυσίδα για να δει τη σειρά των εμφανίσεων από την αρχή του χρόνου.

Για να προσθέσετε ένα νέο μπλοκ στην αλυσίδα, κάθε εμφάνιση θα επαληθεύεται από άλλους διαφημιζόμενους ή μέλη του δικτύου. Οι προβολές επαληθεύονται πλήρως μόνο όταν το δίκτυο φτάσει στο 50% της συναίνεσης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο απάτης. Η απάτη μπορεί επίσης να εντοπιστεί και να καταχωρηθεί σε μαύρη λίστα σε πραγματικό χρόνο, πριν να υπάρξει σημαντική ζημιά.

Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο για τη διαφήμιση, με σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της ακεραιότητας των αποτελεσμάτων παρακολούθησης. Με μια πιο αξιόπιστη πηγή από την οποία θα αντληθούν, οι διαφημιζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το πού και πότε πρέπει να δαπανηθούν τα χρήματα.

Η ορθή χρήση των διαφημίσεων

VR / AR, AI και blockchain είναι τρεις τεχνολογίες που πιστεύω ότι θα αλλάξουν τη διαφήμιση προς το καλύτερο. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η διαφήμιση έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις αγοράς, και όχι να τους χειραγωγήσουν για να αγοράσουν κάτι που δεν χρειάζονται. Όταν δίνουμε στους διαφημιζόμενους τα μέσα για να φτάσουν στο σωστό κοινό και να δώσουν στους εκδότες τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα έσοδα, τότε έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να διορθώσουμε το σπασμένο διαφημιστικό μας κλάδο και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166