ΑρχικήΟχήματαΗ Audi θέλει να ηγηθεί και να πρωτοπορήσει στο Automatic pilot -...

Η Audi θέλει να ηγηθεί και να πρωτοπορήσει στο Automatic pilot – Autopilot

Η Audi θέλει να ηγηθεί και να πρωτοπορήσει στο Automatic pilot – Autopilot (αυτοματοποιημένη οδήγηση).

Η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi έχει βάλει στόχο να ολοκληρώσει με επιτυχία την επίτευξη πιο αυτοματοποιημένης οδήγησης στους δρόμους όλο του κόσμου, αλλά είναι υπαρκτό γεγονός πως υπάρχουν νομικές και κανονιστικές αβεβαιότητες που εξακολουθούν να θολώνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Στο φεστιβάλ αυτοκινήτων της Φρανκφούρτης, η Audi παρουσίασε το A8, το οποίο μπορεί να οδηγηθεί με αυτόματο πιλότο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να βοηθήσει τον οδηγό να αλλάξει λωρίδες, χωρίς να απαιτεί από τους οδηγούς να παρακολουθούν το δρόμο – παρόλο που πρέπει να είναι έτοιμοι να επέμβουν όταν ηχήσει ο ήχος της συναγερμού.

Σε μια κλίμακα όπου το μηδέν είναι ένα πλήρως χειροκίνητο αυτοκίνητο και το πέντε ένα πλήρως αυτόνομο, το A8 βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο, το οποίο την καταστεί πρωτοπόρο, αφού οι ανταγωνιστές της Tesla και η General Motors (GM) βρίσκονται στο level 2.

Προσπαθώντας να βγει από τη σκιά του σκάνδαλο της Volkswagen για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, η Audi χρειαζόταν ένα νέο μοντέλο υψηλού κύρους, θέλοντας να ταράξει τα ήρεμα του μάρκετινγκ.

“Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να θέσουμε ένα θετικό σημάδι σε τούτο τον περίπλοκο τομέα με το Vorsprung durch Technik”, δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης Peter Mertens, αναφερόμενος στο διαφημιστικό σύνθημα της Audi που σημαίνει “πρόοδος μέσω της τεχνολογίας”.

Αλλά εξακολουθεί να απαιτείται ειδική έγκριση σχεδόν από όλες τις χώρες για να οδηγηθεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο και υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά για το πόσο γρήγορα ο οδηγός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να ανακτήσει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή σε ένα απρόβλεπτο περιστατικό – και ποιος θα είναι υπεύθυνος κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος- ορισμένοι επικριτές αυτής της τεχνολογίας είναι σκεπτικοί αναφορικά με το θέμα.

“Ποιος θα δεχθεί να πληρώσει τις ζημιές για κάτι που χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες”, ρώτησε ο Didier Leroy, πρόεδρος της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota.

“Το γεγονός ότι η Audi παρουσιάζει αυτό το γεγονός τώρα δεν σημαίνει ότι θα βιαστούμε κι εμείς τους προσεχείς μήνες για να πούμε ότι είμαστε σε θέση να πράξουμε το ίδιο. Δεν είναι αυτή η λογική μας “, δήλωσε ο προαναφερόμενος στο Reuters στο show του αυτοκινήτου.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του A8 είναι ο πιλότος κυκλοφοριακής συμφόρησης (traffic jam pilot), ο οποίος μπορεί να ελέγξει απόλυτα την οδήγηση μέχρι 60 χιλιόμετρα ανά ώρα σε μία οδό.

Η γερμανική εταιρεία αναμένει ότι οι πελάτες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν όλες τις λειτουργίες αυτο-οδήγησης του μοντέλου το επόμενο έτος ή το 2019. Ζητάει ξεχωριστή έγκριση από κάθε χώρα, ξεκινώντας με τη Γερμανία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Έτσι, η Audi ελπίζει να ξεπεράσει την Tesla, της οποίας η τεχνολογία Autopilot υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν ένας οδηγός που το χρησιμοποίησε σκοτώθηκε, όπως και με την GM, η οποία διαθέτει το Super Cruise που θα προσφερθεί για αγορά στο ευρύ κοινό αυτό το φθινόπωρο, και θα επιτρέψει την περιορισμένη αυτοματοποιημένη οδήγηση στους αυτοκινητόδρομους που έχουν διπλές, τριπλές ή τετραπλές λωρίδες.

Μετά την συντριβή, η Tesla είπε ότι ο οδηγός χρησιμοποίησε το Autopilot σε συνθήκες για τις οποίες δεν προοριζόταν και οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να βεβαιωθούν ότι τα ημιαυτόνομα συστήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν με καταχρηστικό τρόπο, επιβαρύνοντας την κοινωνία με περαιτέρω προβλήματα.

Automatic pilot (Autopilot) και χέρια στο τιμόνι.

Τα ρυθμιστικά καθεστώτα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρο τον κόσμο. και στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη από Πολιτεία σε Πολιτεία, προκαλώντας πονοκέφαλο για τους κατασκευαστές. Ορισμένες αρχές θα προτιμούσαν να συγκρατηθούν στα λεγόμενά τους πριν ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο και θα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους.

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ιδέα ότι οι οδηγοί θα ενθαρρυνθούν να δώσουν ακόμη λιγότερη προσοχή από την ήδη υπάρχουσα και ότι οι κατασκευαστές δημιουργούν αυτά τα συστήματα χωρίς να ακολουθούν με ευλάβεια τα ομοσπονδιακά πρότυπα”, δήλωσε η Linda Bailey, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Μεταφορών (U.S. National Association of City Transportation Officials), δήλωσε στο Reuters.

Η Φλόριντα, θεωρούμενη ως η λιγότερο περιοριστική Πολιτεία, έχει ουσιαστικά νομιμοποιήσει όλες τις μορφές αυτόνομης οδήγησης χωρίς την ανάγκη άδειας ή ασφαλιστικών απαιτήσεων. Η Νέα Υόρκη, στο άλλο άκρο του φάσματος, έχει ένα νόμο που απαιτεί από τους οδηγούς να έχουν πάντα τουλάχιστον το ένα χέρι στο τιμόνι.

Ο Michael Jellen, πρόεδρος της Velodyne, ο οποίος αναπτύσσει τεχνολογία αισθητήρων lidar που χρησιμοποιείται σε αυτόνομα αυτοκίνητα, δήλωσε ότι η βιομηχανία είχε ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσει τους επιθυμητούς στόχους.

“Όταν ξεκινήσει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η αυτοματοποιημένη οδήγηση, το σύστημα απεμπλοκής του οδηγού θα έχει εξελιχθεί”, ανέφερε σε συνέντευξή του. «Σήμερα, όταν κάποιος έχει τα χέρια του στο τιμόνι και το πόδι στο φρένο θα είναι έτοιμος να φρενάρει για κάθε παν ενδεχόμενο, αποσοβώντας διάφορα αρνητικά περιστατικά».

Στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι πρωτοπόρος, έχοντας περάσει έναν νόμο τον Μάιο που νομιμοποιεί την αυτόνομη οδήγηση, όσο ο οδηγός βρίσκεται πίσω από το τιμόνι – παρόλο που η έγκριση εξακολουθεί να αφορά συγκεκριμένα μεμονωμένα μοντέλα.

Οι Γερμανοί πολιτικοί ελπίζουν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει κοινούς κανονισμούς για να επιταχύνει την υιοθέτηση της αυτόνομης οδήγησης και να αποτρέψει την αυτοπροστασία από το να απενεργοποιήσει ή να αλλάξει παραμέτρους όταν συναντά εθνικά σύνορα – το λεγόμενο geofencing.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Alexander Dobrindt φιλοξένησε υπουργούς από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο στο φεστιβάλ της Φρανκφούρτης την Πέμπτη για να δημιουργήσει ένα διασυνοριακό πεδίο δοκιμών.

Γκρίζα ζώνη

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός τομέα αβεβαιότητας, η Audi αναφέρει ότι θα αναλάβει την ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που συμβαίνουν όταν χρησιμοποιείται η αυτοματοποιημένη τεχνολογία οδήγησης.

Ποια θα είναι η τιμή και το κόστος;

Ενώ η Audi δεν έχει ακόμη καθορίσει ασφάλιστρα για την τεχνολογία επιπέδου τρία, η βασική τιμή για το A8 χωρίς προαιρετική πρόσθετη τεχνολογία διατίθεται ήδη στα 90.600 ευρώ (108.000 δολάρια).

Παρόλο που το επίπεδο 3, σε αντίθεση με το επίπεδο δύο, θεωρητικά σημαίνει ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθεί το δρόμο ενώ το αυτοκίνητο είναι εν Κινήσει , η ανάγκη για ενδεχόμενο άλμα για τον έλεγχο του οχήματος περιορίζει τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο οδηγός όταν δεν είναι υπεύθυνος.

Ένας κίνδυνος είναι ότι οι οδηγοί χαλαρώνουν πάρα πολύ την ώρα της οδήγησης και κατά συνέπεια γεννιούνται επιπλέον αρνητικά ζητήματα.

“Το Level 3 θέτει στον οδηγό την προσδοκία ότι ο υπολογιστής έχει τον έλεγχο που σημαίνει ότι μπορεί να καθίσει αραχτός και να διαβάσει ένα βιβλίο”, δήλωσε ο αναλυτής της Gartner, ο Mike Ramsey.

Τα χαρακτηριστικά του αυτόματου πιλότου έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό σε αεροπλάνα, αλλά εκεί η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική , όπου ένας χειριστής έχει συνήθως αρκετό χρόνο να αντιδράσει.

“Είναι πολύ, πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα άλλο αεροπλάνο στην πορεία του ή ακριβώς μπροστά του και να χρειάζεται απλά να αντιδράσει σε δύο δευτερόλεπτα για να αποφύγει μια σύγκρουση. Στο αυτοκίνητο, είναι άραγε δυνατό; “είπε ο Leroy της Toyota.

Ορισμένοι αμφισβητούν την αξία της καθιέρωσης του τρίτου επιπέδου σε αυτό το στάδιο.

Ο Γερμανός προμηθευτής αυτοκινήτων Continental, με πωλήσεις ενισχυόμενων εξαρτημάτων οδήγησης 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρσι, δήλωσε ότι οι ειδικοί της βιομηχανίας αμφισβήτησαν αν θα μπορούσε να ξεπεραστεί η γκρίζα ζώνη στην οποία ούτε ο οδηγός ούτε το αυτοκίνητο ήταν σαφώς υπό έλεγχο.

“Υπάρχει μια συζήτηση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή ως προς το εάν κάποιος δεν πρέπει να παραλείψει το τρίτο επίπεδο μετά την εφαρμογή του δεύτερου επιπέδου”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Elmar Degenhart στο Reuters στην εκπομπή.

Η Bosch, ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξαρτημάτων στα αυτοκίνητα στον κόσμο, δήλωσε ότι βλέπει πως θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για τεχνολογία τρίτου επιπέδου.

Ωστόσο, κατά την παρουσίασή του στην εκπομπή, δεν μίλησε για την αυτόνομη οδήγηση εν γένει, αλλά μάλλον για συγκεκριμένες εφαρμογές για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως ένα αυτοματοποιημένο γκαράζ στάθμευσης που έχει κατασκευάσει με τη Daimler στη Στουτγάρδη, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία του χρόνου.

“Όλα όσα κάνουμε στην παροχή βοήθειας στους οδηγούς έχουν χρησιμότητα στη μαζική αγορά”, δήλωσε ο επικεφαλής κινητικότητας της Bosch Rolf Bulander. “Δεν μας ενδιαφέρει να εφεύρουμε πράγματα που θα γίνουν πραγματικότητα μόνο σε μια δεκαετία”.

Ο γαλλικός όμιλος PSA, ο οποίος αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία οδήγησης με συνεργάτες για τα μελλοντικά οχήματα Peugeot, Citroen, Opel και DS, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αξία στην τεχνολογία που απαιτεί ανθρώπινη εποπτεία και τακτική παρέμβαση – με το σωστό πλαίσιο κανόνων.

“Η αυτοματοποιημένη οδήγηση εξακολουθεί να σας επιτρέπει να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να διαβάζετε, ακόμα και όταν παραμένετε σε αδράνεια”, δήλωσε στο Ρόιτερς, ο επικεφαλής των προγραμμάτων και στρατηγικών Patrice Lucas. “Τα μεγαλύτερα εμπόδια βρίσκονται γύρω από τα νομοθετικά πλαίσια.”

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166