Η αεροπορία ευθύνεται για περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι εκπομπές αυτές αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. Για να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπάρχουν τεχνολογικά εφικτές και οικονομικά βιώσιμες στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσα στα επόμενα 25 χρόνια;
Η μελέτη του MIT για την απανθρακοποίηση της αεροπορίας στην Λατινική Αμερική
Μια ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Επιστήμης και Στρατηγικής για τη Βιωσιμότητα (CS3) και το Εργαστήριο Αεροπορίας και Περιβάλλοντος του MIT ανέλυσε τις επιλογές απανθρακοποίησης της αεροπορίας στη Λατινική Αμερική, όπου τα αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να υπερτριπλασιαστούν μέχρι το 2050, διπλασιάζοντας έτσι τις σημερινές εκπομπές της περιοχής.
Η σημασία των Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF)
Μία από τις κύριες επιλογές είναι η ανάπτυξη και η χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF). Τα SAF παράγονται από πηγές χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, όπως τα αστικά απόβλητα και οι μη εδώδιμες καλλιέργειες. Δεν απαιτούν ουσιαστικά καμία τροποποίηση των συστημάτων των αεροσκαφών ή των υποδομών ανεφοδιασμού και έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν εξίσου καλά με τα συμβατικά καύσιμα, με χαμηλότερο έως και 80% αποτύπωμα άνθρακα.
Ανάλυση της διαθεσιμότητας και του κόστους των SAF
Οι ερευνητές, εστιάζοντας στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Μεξικό και το Περού, αξιολόγησαν τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών για τα SAF, το κόστος των αντίστοιχων μεθόδων παραγωγής και τον αντίκτυπο της χρήσης των SAF στη χρήση καυσίμων, τις τιμές, τις εκπομπές και τη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών σε κάθε χώρα.
Επίσης, διερεύνησαν πώς οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα και οι μηχανισμοί που βασίζονται στην αγορά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την περιοχή να επιτύχει τους στόχους απανθρακοποίησης. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύονται σε ειδική έκθεση του CS3.
Εκπομπές, κόστος και πηγές των SAF
Σε ένα φιλόδοξο σενάριο μετριασμού των εκπομπών που αποσκοπεί στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C και στην αύξηση της χρήσης SAF στη Λατινική Αμερική στο 65% μέχρι το 2050, οι ερευνητές προέβλεψαν μείωση των αεροπορικών εκπομπών κατά περίπου 60% το 2050, σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου δεν ενισχύονται οι υπάρχουσες κλιματικές πολιτικές.
Για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών μέχρι το 2050, θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα, όπως βελτιώσεις στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα και στην διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, ανανέωση του στόλου αεροσκαφών, εναλλακτικές μορφές πρόωσης και αντισταθμίσεις και απορρόφηση άνθρακα.
Από το 2024, οι τιμές των αεροπορικών καυσίμων στη Λατινική Αμερική κυμαίνονται γύρω στα 0,70 δολάρια ανά λίτρο. Με βάση την τρέχουσα διαθεσιμότητα πρώτων υλών, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι το κόστος των SAF στις έξι χώρες που μελετήθηκαν θα κυμανθεί από 1,11 έως 2,86 δολάρια ανά λίτρο. Προειδοποίησαν ότι οι αυξημένες τιμές καυσίμων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το λειτουργικό κόστος του αεροπορικού τομέα και τη συνολική ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών, εκτός εάν εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαχείριση των αυξήσεων των τιμών.
Στο σενάριο των 1,5°C, οι συνολικές σωρευτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής SAF μεταξύ 2025 και 2050 εκτιμήθηκαν σε 204 δισεκατομμύρια δολάρια για τις έξι χώρες (από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στον Ισημερινό έως 84 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βραζιλία).
Οι ερευνητές εντόπισαν την αιθανόλη από ζαχαροκάλαμο και καλαμπόκι, καθώς και τα υδρογονοκατεργασμένα έλαια και λιπαρά οξέα από φοινικέλαιο και σόγια ως τις πιο υποσχόμενες πηγές πρώτων υλών βραχυπρόθεσμα για την παραγωγή SAF στη Λατινική Αμερική.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα SAF προσφέρουν μια σημαντική πορεία απανθρακοποίησης, η οποία πρέπει να συνδυαστεί με μια πολιτική μετριασμού των εκπομπών σε ολόκληρη την οικονομία που χρησιμοποιεί μηχανισμούς που βασίζονται στην αγορά για την αντιστάθμιση των υπολειπόμενων εκπομπών», λέει ο Sergey Paltsev, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, αναπληρωτής διευθυντής του MIT CS3 και ανώτερος ερευνητής στο MIT Energy Initiative.
Συστάσεις προς τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες της αεροπορικής βιομηχανίας
Οι ερευνητές κατέληξαν στην έκθεση με συστάσεις προς τους εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες της αεροπορικής βιομηχανίας στη Λατινική Αμερική. Τόνισαν ότι θα χρειαστούν κυβερνητικές πολιτικές και ρυθμιστικοί μηχανισμοί για να δημιουργηθούν επαρκείς συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων σε SAF στην περιοχή και να καταστούν τα SAF εμπορικά βιώσιμα καθώς η αεροπορική βιομηχανία απανθρακοποιεί τις δραστηριότητές της.
Χωρίς τα κατάλληλα πλαίσια πολιτικής, οι απαιτήσεις για SAF θα επηρεάσουν το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών. Για τους παραγωγούς καυσίμων, θα χρειαστούν σταθερές, μακροπρόθεσμες πολιτικές και κανονισμοί για τη δημιουργία ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού, την οικοδόμηση ζήτησης για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων παραγωγής SAF.
Τέλος, η ερευνητική ομάδα συνέστησε μια πανπεριφερειακή συνεργασία στο σχεδιασμό πολιτικών για τα SAF. Μια ενοποιημένη στρατηγική απανθρακοποίησης μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής θα συμβάλει στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, των οικονομιών κλίμακας και της επίτευξης μακροπρόθεσμων στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Η Λατινική Αμερική ως πρωταγωνιστής στην παραγωγή SAF
«Η περιφερειακή διαθεσιμότητα και το κόστος των πρώτων υλών καθιστούν τη Λατινική Αμερική έναν πιθανό σημαντικό παίκτη στην παραγωγή SAF», λέει ο Angelo Gurgel, κύριος ερευνητής στο MIT CS3 και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οι απαιτήσεις για SAF, σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς κυβερνητικής στήριξης, θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη απανθρακοποίηση, ενισχύοντας παράλληλα τη συνδεσιμότητα της περιοχής και τη δυνατότητα των μειονεκτούντων κοινοτήτων να έχουν πρόσβαση στις αεροπορικές μεταφορές.»
Η συμβολή των SAF στην οικονομική ανάπτυξη
Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, η ανάπτυξη και η παραγωγή SAF μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής. Η δημιουργία νέων βιομηχανιών και θέσεων εργασίας στον τομέα της παραγωγής βιοκαυσίμων, καθώς και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας μέσω της καλλιέργειας των απαραίτητων πρώτων υλών, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, η μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα μπορεί να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής.
Προκλήσεις και προοπτικές για την ευρεία χρήση των SAF
Παρά τις σημαντικές προοπτικές, η ευρεία χρήση των SAF αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα, η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και η διασφάλιση της βιώσιμης προμήθειας πρώτων υλών αποτελούν σημαντικά εμπόδια.
Ωστόσο, η συνεχής τεχνολογική πρόοδος, η αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις και οι πολιτικές στήριξης αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους και στην ευρύτερη διάδοση των SAF στο μέλλον. Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, βιομηχανίας και ερευνητικών φορέων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της αεροπορίας.