Οι νύχτες στη Γερμανία γίνονται πιο φωτεινές, αλλά όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Οι νύχτες στα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια (Bundesländer) γίνονται όλο και πιο φωτεινά – αλλά όχι σε ολόκληρη τη χώρα, ούτε με τον ίδιο ρυθμό. Αυτή η τεκμηρίωση είναι αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης από τους επιστήμονες Chris Kyba και Theres Küster από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τις Γεωεπιστήμες του GFZ, μαζί με την Helga Kuechly από το Luftbild-Umwelt-Planung.
Η Kyba και οι συνάδελφοί της έχουν δημοσιεύσει τη μελέτη στο Διεθνές Περιοδικό International Journal of Sustainable Lighting IJSL. Αυτή την εβδομάδα οι επιστήμονες προέβησαν σε ενημέρωση των χαρτών που καταγράφουν το ζήτημα, σχετικά με αυτό το φαινόμενο, συμπεριλαμβάνοντας τα δεδομένα του 2017 που προέκυψαν από ένα εξειδικευμένο όργανο που είναι ενσωματωμένο σε δορυφόρο.
Η ομάδα μέτρησε την αλλαγή των εκπομπών φωτός σε κάθε γερμανικό κρατίδιο, μελετώντας τόσο την φωτισμένη περιοχή, όσο και τη συνολική ακτινοβολία. Οι τάσεις στη διαφορά των φωτισμένων περιοχών δείχνουν μια σαφή διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Για να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση, στο Βερολίνο, παρέμεινε σχεδόν ίδιος ο φωτισμός της περιοχής με μία μικρή αύξηση μικρότερη του 1%, ενώ σε άλλα κρατίδια στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας αυξήθηκε λίγο περισσότερο. Η φωτισμένη περιοχή στη Θουριγγία μειώθηκε κατά περίπου 7%. Όσον αφορά την ένταση του φωτισμού, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη. Οι μεγάλες περιοχές τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία παρουσιάζουν οριακές αλλαγές, ενώ ορισμένα κρατίδια παρουσιάζουν ρυθμούς ανάπτυξης του συγκεκριμένου φαινομένου από 3 έως 4% ετησίως. Για άλλη συνεχόμενη χρονιά, η Θουριγγία μειώθηκε σε λάμψη.
Η τάση αύξησης των εκπομπών φωτισμού τη νύχτα θα μπορούσε να εξηγηθεί από μια ευρεία αλλαγή στον εξωτερικό φωτισμό, δηλαδή οι λαμπτήρες LED έχουν αντικαταστήσει τις παλαιότερες τεχνολογίες και κατά συνέπεια έχουν αλλάξει τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το φως, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό φωτισμό. Οι ερευνητές μέχρι πρότινος δεν είχαν αποφανθεί για ποιο λόγο η Θουριγγία δείχνει μια πτωτική τάση. Στη μελέτη του IJSL που δεν περιελάμβανε τα στοιχεία του 2017, άλλα δύο κρατίδια φαίνεται να παρουσιάζουν μείωση από την χρονική περίοδο του 2012 έως το 2016. Αυτή η τάση, ωστόσο, εξηγήθηκε, αφού η ομάδα υπολόγισε εκ νέου τις αλλαγές, προσθέτοντας τα τελευταία δεδομένα από το 2017.