ΑρχικήΕιδήσειςΟικιστικοί υποθαλάσσιοι σταθμοί στο βυθό της θάλασσας

Οικιστικοί υποθαλάσσιοι σταθμοί στο βυθό της θάλασσας

Μόνιμη ανθρώπινη παρουσία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Σε λίγα χρόνια, η ιδέα της διαμονής στον βυθό της θάλασσας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η βρετανική εταιρεία Deep εργάζεται πάνω σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας υποθαλάσσιων σταθμών που θα επιτρέπουν τη μακροχρόνια παραμονή ανθρώπων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, οι πρώτοι μόνιμοι υποθαλάσσιοι σταθμοί σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε βάθος 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως το 2027. Πριν από αυτό, όμως, θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία σε μια λίμνη βάθους 80 μέτρων, που βρίσκεται σε ανενεργό λατομείο στη βρετανική κομητεία Gloucestershire, κοντά στα σύνορα με την Ουαλία.

Η υποδομή του Deep Campus

Ο κεντρικός χώρος ανάπτυξης του έργου, γνωστός ως Deep Campus, καλύπτει έκταση 70 εκταρίων και απαιτεί επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ). Παρά την τεράστια κλίμακα του έργου, ο βασικός επενδυτής του παραμένει ανώνυμος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Τα υποθαλάσσια μοντέλα: Vanguard και Sentinel

Η Deep αναπτύσσει δύο κύριους τύπους υποθαλάσσιων καταλυμάτων:

Vanguard: Για αποστολές μικρής διάρκειας

Το πρώτο μοντέλο που κατασκευάζεται, το Vanguard, προορίζεται για σύντομες αποστολές, όπως επιστημονικές εξερευνήσεις και επιχειρήσεις διάσωσης. Μπορεί να φιλοξενήσει τρεις ανθρώπους και να υποστηρίξει αποστολές που διαρκούν εβδομάδες, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν ανέφικτο για τους δύτες.

Sentinel: Ο πρώτος μόνιμος υποθαλάσσιος σταθμός

Το επόμενο βήμα της Deep είναι το Sentinel, ένα καινοτόμο υποθαλάσσιο συγκρότημα που σχεδιάζεται να αποτελέσει μια μόνιμη βάση στον βυθό. Ο σταθμός θα έχει διάμετρο έξι μέτρων, θα αποτελείται από τμήματα τριών μέτρων, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν σε διάφορες διατάξεις, και θα διαθέτει δύο επίπεδα. Επιπλέον, τεράστια παράθυρα (bullaugen) θα επιτρέπουν στους κατοίκους να απολαμβάνουν τη θέα του ωκεανού.

Ασφάλεια και ανθεκτικότητα: Συνεργασία με την DNV

Για να αποφευχθούν τραγικά ατυχήματα, όπως αυτό του υποβρυχίου Oceangate το 2023, η Deep συνεργάζεται με τη νορβηγική εταιρεία Det Norske Veritas (DNV), εξειδικευμένη στην αξιολόγηση πλοίων και υποθαλάσσιων κατασκευών. Η DNV θα ελέγξει τόσο τον σχεδιασμό όσο και τη διαδικασία κατασκευής των σταθμών, ενώ η νέα θυγατρική της Deep Manufacture θα αναλάβει την παραγωγή ειδικού ατσαλιού, το οποίο θα κατασκευάζεται με προηγμένες προσθετικές τεχνικές.

Υποβρύχια και υποδομές μετακίνησης

Η πρόσβαση στους υποθαλάσσιους σταθμούς θα γίνεται μέσω ειδικών υποβρυχίων, γνωστών ως submersibles, τα οποία αναπτύσσει η Deep. Ο Mike Shackleford, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να ζούμε μόνιμα στους ωκεανούς και να δημιουργήσουμε μόνιμες ανθρώπινες εγκαταστάσεις σε όλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου».

Προκλήσεις και μελλοντικές προοπτικές

Η δημιουργία μόνιμων υποθαλάσσιων καταλυμάτων φέρνει στο προσκήνιο πολλές τεχνικές και βιολογικές προκλήσεις. Ζητήματα όπως η σταθερή παροχή οξυγόνου, η διαχείριση αποβλήτων, η προστασία από τη διάβρωση και η ψυχολογική αντοχή των κατοίκων βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας. Αν το εγχείρημα πετύχει, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή εξερεύνησης των ωκεανών και να επηρεάσει δραστικά το μέλλον των θαλάσσιων αποικιών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166