Κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα νέο ρεκόρ στην υποθαλάσσια ακουστική επικοινωνία, Μαζί τους συμμετείχε και ο τεχνολογικός όμιλος Huawei.
Σύμφωνα με την South China Morning Post, η Huawei Technologies, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Xiamen και τον κινεζικό στρατό, πέτυχε μια πρωτοφανή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων σε βάθος 1.000 μέτρων.
Ένα υδρόφωνο (το οποίο είναι ένας ηλεκτροακουστικός μορφοτροπέας για τη λήψη ηχητικών κυμάτων μέσα στο νερό) έλαβε σήματα από ένα πλοίο σε απόσταση 30 χιλιομέτρων με ταχύτητα 4.000 bits ανά δευτερόλεπτο.
Τα ηχητικά κύματα έχουν μεγάλη σημασία για την επικοινωνία στον ωκεανό, καθώς σε αντίθεση με τα ραδιοκύματα, το νερό έχει την θετική ιδιότητα να τα απορροφά ελάχιστα, χωρίς να καταστρέφει τα δεδομένα μετάδοσης.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα έχουν περιορισμένη εμβέλεια μερικών εκατοντάδων μέτρων στο νερό, ενώ τα ηχητικά κύματα μπορούν να φτάσουν σε αποστάσεις άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Παρόλο που το νερό μεταδίδει καλά τους ήχους, εντούτοις, επειδή βρίσκονται διαρκώς σε μία συνεχή κίνηση, έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνονται οι διαδρομές των ηχητικών ακτίνων κατά την υποθαλάσσια ακουστική επικοινωνία.
Η κινεζική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική Higher-Order Polarisation Weight (HPW), μια μέθοδο κωδικοποίησης που αναπτύχθηκε από την Huawei. Αυτή ανήκει σε μια σειρά μεθόδων κωδικοποίησης του τεχνολογικού κολοσσού, γνωστών ως Polar Codes. Ο νέος αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη διαδικασία αύξησε την αποτελεσματικότητα της μετάδοσης πληροφοριών.
Έτσι για την ιστορία ξέρεις να σημειωθεί ότι ο Τούρκος επιστήμονας Erdal Arıkan ήταν αυτός που εφηύρε τα Polar Codes το 2008.
Polar Codes: Απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων
Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατιωτική μονάδα 92150 με έδρα το Quanzhou, Fujian, η οποία συμμετείχε στις δοκιμές, ειδικεύεται σε μη επανδρωμένες υποθαλάσσιες επιχειρήσεις. Συνεργάστηκε με μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του καθηγητή Tong Feng από το Πανεπιστήμιο Xiamen για την ανάπτυξη της νέας συσκευής. Χρησιμοποιώντας τα Polar Codes, η αποστολή και η λήψη δεδομένων μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με μία μόνο φέρουσα συχνότητα.
Η Huawei έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι δεν συνεργάζεται με τον κινεζικό στρατό. Επομένως, είναι πιθανό η εφαρμογή των Polar Codes να έγινε αποκλειστικά από το πανεπιστήμιο.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η ομάδα του Tong πέτυχε, σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα, αψεγάδιαστη μετάδοση κώδικα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων σε συχνότητες μεταξύ 4.000 Hz και 8.000 Hz.
Οι πηγές της South China Morning Post υποθέτουν ότι με αυτόν τον τρόπο κατέρριψαν ένα ρεκόρ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η υποθαλάσσια ακουστική επικοινωνία του ΝΑΤΟ, που βασίζεται στο σύστημα Janus, συνεχίζει να εξελίσσεται. Επίσης, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ενεργές σε αυτόν τον τομέα.
Μελλοντικές εφαρμογές
Η επιτυχία αυτής της τεχνολογίας ανοίγει νέους ορίζοντες σε πολλούς τομείς. Εκτός από τις στρατιωτικές εφαρμογές, η υποθαλάσσια επικοινωνία υψηλής ταχύτητας θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη θαλάσσια έρευνα, την παρακολούθηση του κλίματος και την εξερεύνηση των ωκεανών. Φανταστείτε υποβρύχια ρομπότ να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο, να συλλέγουν δεδομένα από τα βάθη και να μεταδίδουν ζωντανές εικόνες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις για τη θαλάσσια ζωή, τους φυσικούς πόρους και τις γεωλογικές διεργασίες.
Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας εγείρει και σημαντικά ζητήματα. Η αύξηση της υποθαλάσσιας επικοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο θόρυβο στους ωκεανούς, επηρεάζοντας αρνητικά τα θαλάσσια ζώα που χρησιμοποιούν τον ήχο για να επικοινωνούν και να εντοπίζουν τροφή. Επιπλέον, η ασφάλεια των υποθαλάσσιων επικοινωνιών αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι υποβρύχια καλώδια και οι συσκευές είναι ευάλωτα σε ζημιές ή παραβιάσεις.