Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη χειρίζονται διαφορετικά τη γλώσσα.
Από τον τρόπο που κινούνται και κοιμούνται, μέχρι τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους στον περίγυρό τους, η κατάθλιψη καταφέρνει να αλλάζει τα πάντα σε αυτήν την ευαίσθητη μερίδα του πληθυσμού.
Ωστόσο αυτός ο επηρεασμός είναι ακόμη πιο αισθητός στον τρόπο που μιλάνε και εκφράζονται γραπτώς. Μερικές φορές ο χειρισμός της γλώσσας στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στους συνανθρώπους τους, χωρίς όμως να έχει πάντα αρνητικό αντίκτυπο.
Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει από καιρό να προσδιορίσουν την ακριβή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και το χειρισμό της γλώσσας, ωστόσο το κλειδί σε αυτήν την υπόθεση είναι η τεχνολογία η οποία βοήθησε τους ερευνητές να σχηματίσουν μία πλήρη εικόνα αναφορικά με αυτό το ζήτημα.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science, έχει αποκαλύψει τώρα μια κατηγορία λέξεων που μπορεί να βοηθήσει στην ακριβή πρόβλεψη του εάν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη.
Παραδοσιακά, οι γλωσσικές αναλύσεις στον τομέα αυτό έχουν διεξαχθεί από ερευνητές που επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο πώς διαβάζουν αυτά τα άτομα. Σήμερα, οι μηχανογραφημένες μέθοδοι ανάλυσης κειμένου επιτρέπουν την επεξεργασία εξαιρετικά μεγάλων δεδομένων μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των γλωσσικών χαρακτηριστικών που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος άνθρωπος που πάσχει από αυτή την ασθένεια, υπολογίζοντας την ποσοστιαία επικράτηση των λέξεων, την κατηγορία των λέξεων, τη λεκτική ποικιλομορφία, το μέσο μήκος της φράσης, και πολλές άλλες μετρήσεις.
Ο χειρισμός της γλώσσας από αυτά τα άτομα μπορεί να χωριστεί σε δύο συνιστώσες, το περιεχόμενο και το στυλ. Το περιεχόμενο σχετίζεται με αυτό που εκφράζουμε – δηλαδή, το νόημα ή το αντικείμενο των δηλώσεων. Παρόλα αυτά το πιο περίεργο σημείο της υπόθεσης είναι πως εκείνοι με συμπτώματα κατάθλιψης χρησιμοποιούν υπερβολικό αριθμό λέξεων που μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα , συγκεκριμένα αρνητικά επίθετα και επιρρήματα – όπως «μόνος», «λυπημένος» ή «άθλιος».
Το στυλ της γλώσσας σχετίζεται με το πώς εκφράζουμε τον εαυτό μας, παρά με το περιεχόμενο που εκφράζουμε. Η παρούσα μελέτη πραγματοποίησε πρόσφατα μια μεγάλη ανάλυση κειμένων από 64 διαφορετικά ηλεκτρονικά φόρουμ ψυχικής υγείας, εξετάζοντας πάνω από 6.400 μέλη. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται εδώ μεταφέρουν απόλυτα μεγέθη , όπως «πάντα», «τίποτα» ή «εντελώς».