ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Βιομηχανική κατασκοπεία. Ποιοι ωφελούνται

Τι είναι Βιομηχανική κατασκοπεία. Ποιοι ωφελούνται

Ο ελληνικός θυμόσοφος λαός περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια μέσω μιας παροιμίας την κατάσταση που επικρατεί στη Βιομηχανική κατασκοπεία, λέγοντας «Ο θάνατος σου, η ζωή μου», κάτι που ομολογουμένως δείχνει πόσο ανελέητος και σκληρός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος στο βωμό του χρήματος. Και αν αναλογιστούμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ πίσω από αυτές τις ενέργειες, τότε καταλαβαίνουμε πως το κίνητρο είναι μεγάλο, και ίσως για ορισμένους να αξίζει τον κόπο.

Παρακάτω θα σας αναλύσω το ζήτημα με σε βάθος, προκειμένου να εξηγήσω λεπτομερώς γιατί δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει αυτή η κακόβουλη ενέργεια στα πλάνα των επιτήδειων επιχειρηματιών.

Τι είναι Βιομηχανική κατασκοπεία

Ως βιομηχανική κατασκοπεία ορίζεται κάποια μεμονωμένη πράξη ή δέσμη ενεργειών κατά εξακολούθηση ώστε ο επιτιθέμενος να αποσπάσει εμπορικά μυστικά, πολύτιμες πληροφορίες, και γενικότερα οποιοδήποτε στοιχείο από κάποιο άτομο ή επιχείρηση που θα του δώσει το πλεονέκτημα να προσπεράσει τον ανταγωνιστή, να αυξήσει τη διαφορά ακόμα περισσότερο ή έστω να ελαττώσει το χάσμα που τον χωρίζει από τις πρώτες θέσεις στον τομέα του.

Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί πως η βιομηχανική κατασκοπεία συναντάται και με διάφορους άλλους τεχνικούς όρους, όπως εταιρική, επιχειρηματική, οικονομική κατασκοπεία, η οποία μπορεί να διεξάγεται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, περιοδικά ή και γενικά επί αορίστου χρόνου, ανάλογα με τις προθέσεις και τις ανάγκες του επιτιθέμενου.

Η Βιομηχανική κατασκοπεία γίνεται είτε από ιδιώτες, είτε από κυβερνήσεις και δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως είναι παράνομη σε όλες της τις μορφές, κάτι το οποίο εξαρτάται άμεσα με το Νομικό καθεστώς που επικρατεί σε κάθε χώρα ή σε διεθνές επίπεδο αν μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραδείγματος χάριν, η συλλογή πληροφοριών για να κατανοήσει ένας επιχειρηματίας πως λειτουργεί η αγορά δεν είναι παράνομη, εφόσον δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα κάποιου άλλου ανθρώπου και δεν παραβαίνει τη νομοθεσία. Τουναντίον θεωρείται αναγκαία ώστε να καταλάβει σε ποιο επίπεδο βρίσκεται την παρούσα χρονική στιγμή η επιχείρηση του, όπως και ποιες τακτικές ή στρατηγικές ακολουθεί ο αντίπαλος και έχει κατορθώσει να είναι τόσο επιτυχημένος.

Όμως υπάρχει και η ειδεχθή μορφή της, που καταλύει τους νόμους και μέσα από αυτές τις κινήσεις έχει σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα ή να προκαλέσει οικονομική ζημιά ώστε να ωφεληθεί ο ίδιος έμμεσα ή άμεσα, ή και καθόλου, εάν πρόκειται για αρρώστους ψυχικά επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να κάνουν μόνο κακό.

Εκείνο που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως σε κρατικό επίπεδο υπάρχουν παρακρατικές ομάδες που έχουν αποκλειστικά αυτό το πόστο και η δουλειά τους είναι να παρακολουθούν νυχθημερόν είτε εχθρικές, είτε φιλικές χώρες. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Τι είναι εμπορικό μυστικό;

Ο όρος εμπορικό μυστικό περιλαμβάνει τη νομική προστασία όλων των μορφών και τους τύπους οικονομικών, επιχειρηματικών, επιστημονικών, τεχνικών και μηχανικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων προτύπων, τύπων, σχεδίων, μεθόδων, τεχνικών, διαδικασιών, λογισμικά και εφαρμογές όπως και ο κώδικας προγραμματισμού τους , είτε είναι απτά, είτε άυλα. Επιπρόσθετα σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα ηλεκτρονικά, γραφικά, φωτογραφικά και γραπτά αρχεία.

  • Ο ιδιοκτήτης του έχει λάβει εύλογα μέτρα για να κρατήσει μυστικές αυτές τις πληροφορίες και όποιος τις παραβιάσει έχει κάθε δικαίωμα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί.
  • Επιπλέον αυτές οι πληροφορίες αντλούν ανεξάρτητη οικονομική αξία, πραγματική ή δυνητική, από το να μην είναι γενικά γνωστές στο κοινό και να μην είναι εύκολα εξακριβώσιμες με κατάλληλα μέσα από το κοινό.

Ποια είναι η διαφορά της έρευνας ανταγωνιστών και της βιομηχανικής κατασκοπείας;

Επειδή σε αυτό το πεδίο υπάρχουν αρκετές παρερμηνείες και λάθος αντιλήψεις, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πως η έρευνα ανταγωνιστών συνεπάγεται με νόμιμη μέθοδο συλλογής και ανάλυση πληροφοριών που είναι δημόσια διαθέσιμες, είτε πρόκειται για ειδήσεις συγχώνευσης και εξαγοράς, πληροφορίες σε εμπορικές εκθέσεις, νέους κυβερνητικούς κανονισμούς, παρακολούθηση ιστολογίου, ιστότοπου και παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, η αντιπληροφόρηση που βασίζεται σε δημόσιες πληροφορίες μπορεί να είναι τόσο επιτυχημένη που πολλές εταιρείες έχουν πλέον ομάδες OPSEC που διαχειρίζονται ποιες πληροφορίες δημοσιεύονται στο κοινό.

Συνεπώς, οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες που δεν συγκαταλέγονται στην παραπάνω κατηγορία και επιδιώξει κάποιος να τις αποκτήσει, τότε έχει ως συνέπεια να ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και θεωρείται παράνομη δράση.

Αλλά π.χ. δεν είναι παράνομο να κατασκοπεύετε μια ιδιωτική εταιρεία εφόσον οι πληροφορίες λαμβάνονται με νόμιμα μέσα και ηθικές τακτικές. Για παράδειγμα, είναι απολύτως νόμιμο να αγοράζετε δορυφορικές εικόνες από το πάρκινγκ ενός ανταγωνιστή για να καθορίσετε πόσους πελάτες εξυπηρετεί κάθε μήνα ή να πληρώνετε έναν ιδιωτικό ερευνητή για να περπατήσει σε μια εμπορική έκθεση και να μοιραστεί αυτά που ακούει.

Βέβαια, εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, αναφορικά με την ερευνητική δραστηριότητα σας, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε αποκλειστικά και μόνο με το δικηγόρο σας, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας πληροφορήσει, και να σας καθοδηγήσει προκειμένου να αποφύγετε τα νομικά ατοπήματα.

Εταιρική κατασκοπεία και αντικατασκοπία

Οι μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες διατηρούν συχνά τα δικά τους εσωτερικά τμήματα πληροφοριών, με τους εσωτερικούς αναλυτές να προσπαθούν διαρκώς να αναλύσουν τον ανταγωνισμό. Ένας από τους κλάδους που γνωρίζει τεράστια άνθηση η Βιομηχανική κατασκοπεία είναι στη φαρμακοβιομηχανία, αφού περισσότερο από το ένα τέταρτο των φαρμακευτικών εταιρειών ξοδεύουν περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Αλλά υπάρχει και η αντίπερα όχθη, αφού σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της και έχει βάσιμες υποψίες πως την παρακολουθούν, ή μπορεί να το πράττει και ως αποτρεπτικό μέσο, ξοδεύει σεβαστά χρηματικά πόσα για μέτρα αντικατασκοπίας. Και αυτό δεν γίνεται μία φορά ανά 10 χρόνια, αλλά συνεχόμενα για να προστατευτεί από κάθε είδους εξωτερική και εσωτερική απειλή. Δεν πρέπει να αγνοούμε πως η κακόβουλη παρακολούθηση μπορεί να γίνεται και από τους ίδιους τους υπαλλήλους που εργάζονται στην επιχείρηση τους, ίσως γιατί τους πληρώνει κάποια ανταγωνίστρια εταιρεία.

Είδη βιομηχανικής κατασκοπείας

Στις παρακάτω ενότητες που ακολουθούν θα σας περιγράψω τους τέσσερις πιο συνήθεις τύπους βιομηχανικής κατασκοπείας που λαμβάνει χώρα σε όλο τον πλανήτη την τελευταία δεκαπενταετία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Παραβίαση ιδιοκτησίας κάποιου ανταγωνιστή ή παράνομη πρόσβαση στα αρχεία

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει εμφανής πρόθεση παραβίασης της νομοθεσίας και επιτιθέμενος έχει κακοπροαίρετο σκοπό, επιδιώκοντας να εισέλθει στον ιδιωτικό φυσικό του χώρο για να εκπληρώσει το στόχο του, ή είτε μέσω του διαδικτύου στον υπολογιστή του για την κλοπή εμπορικών μυστικών.

Επίσης συμπεριλαμβάνεται και η διαδικασία παράνομης απόκτησης πνευματικής ιδιοκτησίας όπως διαδικασίες ή τεχνικές κατασκευής προϊόντων και αγαθών, ιδιόκτητες λειτουργικές πληροφορίες, όπως δεδομένα πελατών, τιμές, πωλήσεις, έρευνα και ανάπτυξη, πολιτικές, μελλοντικές προσφορές, στρατηγικές σχεδιασμού ή μάρκετινγκ.

Βλάβη ή συρρίκνωση ανταγωνιστή

Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα το στοιχείο της δολιοφθοράς και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για κακουργηματική πράξη, αφού ο απώτερος σκοπός είναι να απωλέσει το θύμα την περιουσία του και να υποστεί οικονομική ζημιά ή να χάσει την πλεονεκτική θέση που έχει στην αγορά.

Κυβερνοεπίθεση σε υπολογιστή

Προφανώς επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχει την τεχνογνωσία για να προβεί σε τούτη την πράξη, αναγκάζετε ο επιτήδειος να προσλάβει κυβερνοεγκληματίες επί πληρωμή, ώστε να μπουν στο εταιρικό πληροφοριακό δίκτυο, και πιο συγκεκριμένα στους υπολογιστές, αρπάζοντας αρχεία και πληροφορίες για την μετέπειτα αξιοποίηση τους.

Επίθεση σε ιστότοπο ανταγωνιστή με κακόβουλο λογισμικό

Όπως και στην προηγούμενη ενότητα, έτσι και εδώ εμπλέκεται ο παράγοντας τεχνογνωσία με κύριο στοιχείο την επίθεση για προσωρινή ή βραχυπρόθεσμή ζημιά του ιστότοπου, τοποθετώντας κακόβουλο λογισμικό, ώστε να τιμωρηθεί ο ιστότοπος από τις μηχανές αναζήτησης και να πέσει αρκετές θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Είναι η βιομηχανική κατασκοπεία έγκλημα;

Πολλοί άνθρωποι έχουν την φαιδρή εντύπωση ότι η ανήθικη κατασκοπεία σε μια ιδιωτική ή δημόσια εταιρεία δεν είναι παράνομη, ιδίως με τον τραγικό τρόπο που παρουσιάζεται από διάφορους δικηγόρους, πιθανόν γιατί εικάζουν πως το κάνουν για να τους τρομάξουν. Είναι αλήθεια ότι είναι παράνομο να λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με τους ανταγωνιστές σας μέσω μη νόμιμων μεθοδολογιών, ακόμη και αν αυτά τα μέσα δεν φαντάζουν τόσο αμφιλεγόμενα εκ πρώτης όψεως.

Για παράδειγμα ένα σωστός τρόπος που μπορείτε να τον εφαρμόσετε, χωρίς να κινδυνέψετε, είναι να στείλετε “μυστικούς αγοραστές” στο κατάστημα του αντιπάλου σας για να δείτε πως λειτουργεί η επιχείρηση του και πως συμπεριφέρονται στους πελάτες ή να προσλάβετε έναν ιδιωτικό ερευνητή για να παρακολουθήσει σε μια εμπορική έκθεση τον ανταγωνιστή σας, προκειμένου να ακούσει ή να δει κάτι που ίσως να φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Αλλά όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι γίνονται με νομιμότητα.

Αλλά πέρα ​​από αυτό, τα πράγματα γίνονται νομικά λίγο πιο περίπλοκα στην προσπάθεια απόκτησης εμπορικών απορρήτων δεδομένων (εμπορικά μυστικά που έχουν χρηματική αξία για τις επιχειρήσεις που τα κατέχουν) χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους, το οποίο φυσικά είναι αντίθετο με το νόμο.

Φερειπείν το Αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο έχει θεσπίσει διάφορες διατάξεις για την εταιρική κατασκοπεία, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά το 1996. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και πολύ αυστηρός με την κλοπή εμπορικών μυστικών (όπως και με τις διαβαθμισμένες ή εθνικές πληροφορίες) και το έχει κατατάξει ως κακούργημα και μάλιστα αναφέρει με λεπτομερή ορισμό του τι συνιστά εμπορικό απόρρητο. Προβλέπει επίσης βαρύτατες ποινές για την εταιρική κατασκοπεία, οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε χρηματικό πρόστιμο αξίας αρκετά εκατομμύρια δολάρια, και παράλληλα πολλά χρόνια φυλάκισης.

Πολλά από τα πιο σκληρά μέτρα του νόμου απευθύνονται σε εκείνους που μεταβιβάζουν εμπορικά μυστικά σε αλλοδαπές εταιρείες ή κυβερνήσεις, και πράγματι η πρώτη δίκη σύμφωνα με το νόμο αφορούσε έναν μηχανικό της Boeing που είχε πουλήσει εμπορικά μυστικά στην Κίνα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων εταιρικής κατασκοπίας είναι άξιες ποινικής δίωξης (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), προφανώς γιατί προκαλείται έμμεση η άμεση ζημιά, και για αυτό το λόγο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους λάθη που πιθανόν να γίνονται ακόμα και από άγνοια.

Και πιο αναλυτικά, το δικαστήριο όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιους περιστατικά παίρνει αποφάσεις με τις εξής παρακάτω παραμέτρους:

  • Το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων αν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής από ξένη κυβέρνηση, ξένο πράκτορα και γενικότερα ξένο δάκτυλο.
  • Ο βαθμός της οικονομικής ζημίας για τον ιδιοκτήτη του εμπορικού μυστικού
  • Το είδος του εμπορικού απορρήτου που υπεξαίρεσε
  • Η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα αυτών των πληροφοριών που υπεξαιρέθηκαν με δόλο
  • Και εν τέλει τι ζημιά προκλήθηκε συνολικά έως τώρα, και μέχρι που μπορεί να φτάσει στο μέλλον

Όμως πρέπει να διευκρινιστεί πως ακόμα και αν μια τέτοια πράξη δεν χρήζει αξίας ποινικής δίωξης, δεν σημαίνει απαραίτητα πως την καθιστά και νόμιμη. Η οριοθέτηση των παραβιάσεων μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για αγωγές σε αστικό δικαστήριο. Και τέλος, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους νόμους για την εταιρική κατασκοπεία που είναι πιο αυστηροί από τον ομοσπονδιακό νόμο.

Ένα λαμπρό παράδειγμα που αφορά αυτό το είδος των καταστάσεων συνέβη στην υπόθεση της Hewlett-Packard που αφορούσε συμπεριφορά που δεν ήταν παράνομη σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο των ΗΠΑ, αλλά επειδή το περιστατικό διεξήχθη στην Καλιφόρνια, είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί στον κατηγορούμενο χρηματικό πρόστιμο ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Περίπτωση προς μελέτη για την εταιρική κατασκοπεία

Ο ερευνήτρια εταιρεία ασφαλείας Securonix έχει δημοσιοποιήσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση τυπικής πράξης εταιρικής κατασκοπείας, η οποία αποτελεί μάλιστα και ως υλικό μελέτης για διάφορους ερευνητές. Δύο άτομα που ήταν συμμαθητές για το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) πήγαν να εργαστούν ως πρακτική άσκηση σε διάφορες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, εν τούτοις αργά και μεθοδικά κατόρθωσαν να κλέβουν πολύτιμα δεδομένα για αρκετά χρόνια, τα οποία τα μετέφεραν σε συνεργάτες τους στην Κίνα, με σκοπό να δημιουργήσουν κάποια στιγμή εκεί τη δική τους εταιρεία με την κλεμμένη πνευματική ιδιοκτησία.

Παραδείγματα βιομηχανικής κατασκοπείας που μένουν κρυφά

Η αθέατη πλευρά για την εταιρική κατασκοπεία είναι αντικειμενικά μπερδεμένη, διότι μέχρι πρότινος οι περισσότερες περιπτώσεις δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ακόμη και αν τα θύματα το μάθαιναν σχετικά νωρίς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλάβη στη φήμη του θύματος εάν αποκαλυφθεί το συμβάν, θα είναι εξίσου καταστροφική, προφανώς γιατί το θύμα δεν φρόντισε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα (δηλαδή ήταν κακός επαγγελματίας), και ούτε έχει δώσει την δέουσα επιμέλεια στην ασφάλεια του, κάτι που μπορεί να κάνει μετέπειτα και στους πελάτες του.

Έτσι, τα θύματα αυτών των καταστάσεων κρίνουν πως το όφελος τους είναι να κουκουλώσουν το περιστατικό, με αρνητική συνέπεια να μην προβαίνουν σε λήψη νομικών μέτρων εναντίον του επιτιθέμενου. Παρ ‘όλα αυτά, έχουν σημειωθεί άλματα προόδου και αλλαγή αντίληψης στη νοοτροπία, των οργανισμών, των εταιρειών, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου οι ιδέες και ο κώδικας των λογισμικών είναι πολύ σημαντικοί, αφού αποτελούν την ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικής τους οντότητας και αν κλαπούν μπορεί να τους οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή. Πέραν του ότι μπορεί να κλαπούν πανεύκολα αυτά τα άυλα περιουσιακά στοιχεία από τους επιτήδειους και στη συνέχεια να μεταβιβαστούν κάπου αλλού, ακόμη και με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Μην ξεχνάτε πως οι κυβερνοεγκληματίες στο διαδίκτυο έχουν στήσει μία ολόκληρη παραοικονομία, κλέβοντας πολύτιμα εμπορικά μυστικά, ώστε έπειτα να τα πουλήσουν στους ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές σε ελκυστική τιμή. Είναι μία κατάσταση τύπου win-win που όλοι κερδίζουν σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι.

Και αν αναλογιστούμε πως σε καθημερινή βάση γίνονται χιλιάδες επιθέσεις με απόλυτη επιτυχία κατά διαφόρων επιχειρήσεων σε ολόκληρη την υφήλιο, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως εδώ βγαίνει πάρα πολύ χρήμα, το οποίο φυσικά μπορεί να ξεπλυθεί με πάμπολλους τρόπους. Δηλαδή εδώ μιλάμε για παράνομο πλουτισμό και εγκληματικές πράξεις που επισύρουν πολλά χρόνια φυλάκισης.

Εξειδικευμένα ερευνητικά γραφεία

Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένα ιδιωτικά γραφεία, όπως και συμβουλευτικές εταιρείες που ειδικεύονται στην εταιρική και βιομηχανική κατασκοπεία και τα ονόματα τους τείνουν να εμφανίζονται στις ειδήσεις μόνο όταν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό ή εξωφρενικό. Περιλαμβάνουν την Kroll, Inc., η οποία βοήθησε στην ανάκτηση κεφαλαίων που λεηλατήθηκαν από ένα δικτατορικό καθεστώς, αλλά επίσης βοηθά και στην διαφύλαξη ευαίσθητων μυστικών για τις τραπεζικές εταιρείες της Wall Street, όπως στην «καταδίωξη του εγκλήματος, ιδιαίτερα του οικονομικού εγκλήματος, πέρα ​​από τα διεθνή σύνορα»

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμιστεί πως και στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογα ερευνητικά γραφεία που έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο μέχρι τώρα, που μεταξύ άλλων παρέχουν υπηρεσίες νόμιμης έρευνας και αντικατασκοπείας σε διάφορα εγχώρια εμπορικά σήματα προκειμένου να εντοπίσουν πιθανή παγίδευση και του εταιρικού δικτύου, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα εργαλεία και μηχανήματα του κοστίζουν περίπου 50 με 70 χιλιάδες ευρώ.

Επιπρόσθετα ένα από τα καθήκοντα τους είναι να βρουν τυχόν κρυμμένες κάμερες και μικρόφωνα σε γραφεία, και γενικότερα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ή του εργοστασίου.

Ποιες βιομηχανίες αποτελούν κοινούς στόχους για εταιρική κατασκοπεία;

Η βιομηχανική και οικονομική κατασκοπεία συνδέεται συνήθως με βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, όπως:

  • Λογισμικό, υλικολογισμικό, εφαρμογές για σταθερές και κινητές συσκευές
  • Σκεύη, εξαρτήματα
  • Βιοτεχνολογία
  • Αεροδιαστημική
  • Ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών
  • Αυτοκινητοβιομηχανία και τεχνολογία κινητήρων
  • Εργαλεία για μηχανές
  • Ενέργεια
  • Υλικά κατασκευής οικοδομών
  • Επιστρώσεις

Η Silicon Valley είναι μια από τις πιο στοχευμένες περιοχές στον κόσμο για εταιρική κατασκοπεία. Μαζί με τη Silicon Valley, οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατά την διαδικασία δοκίμων συχνά μεταμφιέζουν τα επερχόμενα μοντέλα αυτοκινήτων τους με διάφορα σχέδια για καμουφλάζ, ή με καλύμματα και παραπλανητικά αυτοκόλλητα ώστε να μην φαίνεται η εξωτερική εμφάνιση του νέου οχήματος που πρόκειται να παρουσιάσουν σύντομα στο ευρύ κοινό, και κατ’ επέκταση για να παραπλανήσουν τυχόν κατασκόπους.

Στην πραγματικότητα, κάθε οργανισμός με ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί να γίνει στόχος ανά πάσα στιγμή. Εν τούτοις, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως επειδή έχει προχωρήσει αρκετά η τεχνολογία, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν πιο πολλά και εξελιγμένα μέσα για την επίτευξη τέτοιων μεθόδων σε αντίθεση με το παρελθόν.

Διάβασε επίσης:

  1. Έρευνα αγοράς, οδηγός για εταιρείες και επιχειρήσεις
  2. Βρες χρηματοδότηση για την επιχείρηση ή την ιδέα σου, τρόποι
  3. Πως να προσελκύσετε πελάτες στο eshop σας, οδηγίες
  4. Προώθηση προϊόντων, στρατηγική και πλάνο για καλύτερες πωλήσεις
  5. Επαγγελματικός προσανατολισμός και η λάθος επιλογή επαγγελμάτων
  6. After sales support, υποστήριξη μετά την πώληση
  7. Πως να προσελκύσετε τουρίστες στην περιοχή σας. 15 Συμβουλές
  8. Τι είναι Επιχειρησιακή νοημοσύνη ή Επιχειρηματική Ευφυΐα (business intelligence)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166