ΑρχικήΕιδήσειςΑναγνώριση - ταυτοποίηση προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη AI

Αναγνώριση – ταυτοποίηση προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη AI

Αναγνώριση – ταυτοποίηση προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη AI είναι ένα ζήτημα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ.

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και ενώ κοιτάτε κάποια προϊόντα που σας εντυπωσίασαν, οι κάμερες του καταστήματος σαρώνουν το πρόσωπό σας, κάνοντας αναγνώριση – ταυτοποίηση προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη AI για εμπορικούς λόγους.

Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια διασταυρώνονται με άλλες βάσεις δεδομένων που περιέχουν ήδη τα δεδομένα του προσώπου σας. Το πρόσωπό σας είναι πλέον στο επίκεντρο μιας νέας διαφημιστικής εκστρατείας για εκ νέου στόχευση μέσω διαδικτύου με σκοπό να σας παροτρύνουν να επισκεφτείτε ξανά το κατάστημα με στοχευμένες διαφημίσεις που θα δείτε.

Για παράδειγμα, η έξυπνη η κάμερα του καταστήματος έχει συλλέξει αρκετές πληροφορίες για σας, όπως για ποια προϊόντα δείξατε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η οποία ήδη αναγνωρίζει το πρόσωπό σας, και στη συνέχεια ενώ περιηγείστε στο διαδίκτυο, μέσω μιας διαφημιστικής εταιρείας θα μπορούσε τώρα να σας παρουσιάσει διαφημίσεις για τη νέα τηλεόραση που σκέφτεστε να αγοράσετε, μεταξύ των άλλων προϊόντων που σας τράβηξαν την προσοχή χρησιμοποιώντας την ίδια υπηρεσία και για άλλα καταστήματα.

Αυτό το γεγονός που αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας που πιθανόν να συμβεί στο μακρινό μέλλον. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα σε λίγους μήνες. Η Apple παρουσίασε τις ικανότητες ταυτοποίησης του προσώπου μέσω face ID στο iPhone X. Η Apple θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του προσώπου σας, τόσο για να να σας βοηθήσει να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε το τηλέφωνό σας, όσο και για να δημιουργήσετε χαριτωμένα animojis και emojis που θα μιμούνται τι κινήσει; του προσώπου σας, καθαρά για ψυχαγωγικό σκοπό.

Ενώ η Apple ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα του προσώπου σας θα παραμείνουν στο τηλέφωνο σας και όχι στο σύννεφο (cloud), οι όροι υπηρεσίας μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και χωρίς καμία προειδοποίηση προς το χρήστη. Και η Apple δεν είναι ο μόνος παίκτης στην κοινωνία μας που θέλει να αξιοποιήσει τα δεδομένα του προσώπου μας.

Τα μεγάλα brand names παίζουν παιχνίδια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, και επιδιώκουν να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα για το άτομο σας. ώστε να φτιάξουν το πλήρες προφίλ σας προκειμένου να προσδιορίσουν ποιες είναι οι συνήθειες και προτιμήσεις σας ως καταναλωτές για να σας πουλήσουν πιο εύκολα το προϊόν ή την υπηρεσία τους.

Τώρα πλέον που μπήκε στη μέση η αναγνώριση προσώπου μέσω της τεχνητής νοημοσύνης αυτά παιχνίδια γίνονται αυτοματοποιημένα και με συνοπτικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα για να σας παρουσιάσουν αυτό που ακριβώς θέλετε αγοράσετε. Όμως μέσα σε όλα αυτά εμπλέκεται μία ακόμη παράμετρος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δηλαδή κάθε φορά που αποθηκεύονται τα δεδομένα του προσώπου σας, υπάρχει η δυνατότητα μεταπώλησης των στοιχείων σας και εκείνοι που θα τα έχουν στη διάθεσή τους, προφανώς θα τα εκμεταλλευτούν για κακό σκοπό χωρίς να ζητήσουν την άδεια σας

Μόνο το Facebook έχει 1,2 δισεκατομμύρια πρόσωπα που έχουν σαρωθεί, αποθηκευτεί και αναγνωριστεί, σύμφωνα με το Economist. Οι χρήστες του Facebook λαμβάνουν την ευκολία της αυτόματης προσθήκης ετικετών και σε αντάλλαγμα, τα πρόσωπά μας χρησιμοποιούνται ως ένα ακόμη στοιχείο δεδομένων στην εργαλειοθήκη των εσόδων του Facebook.

Σε αυτή την κατάσταση ή και σε άλλες παρόμοιες , συνήθως σπάνια ή ποτέ δεν διαβάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που μας θέτουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, όπως στην προκειμένη περίπτωση το Facebook, αφού πρόκειται για ένα τεράστιο κατεβατό από κείμενο που πρέπει να αφιερώσεις αρκετή ώρα για να το διαβάσεις, αλλά και πάλι στο τέλος δεν θα βγάλεις νόημα, γιατί πρόκειται για νομικούς όρους που ως γνωστόν είναι δυσνόητοι στο ευρύ κοινό, που η πλειονότητα εξ αυτών δεν έχει άμεση σχέση μετά νομικά δρώμενα, και τους φαίνονται αλαμπουρνέζικα, και απλά δίνουν τη συγκατάθεση τους για τη απλά επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα.

Τα Animojis θα μπορούσε να είναι η επόμενη παγίδα που θα πέσουμε μέσα, αφού όπως γνωρίζουμε όλοι είναι ένα υπέροχο εργαλείο στα κοινωνικά δίκτυα με τα υπέροχα φίλτρα ομορφιάς, που χρησιμοποιείται κατά κόρον από την πλειοψηφία του πληθυσμού για να ικανοποιήσει τον απεριόριστο ναρκισσισμό του και για να δημιουργήσει εν αγνοία του ένα πιο στοχευμένο και ακριβέστερο μάρκετινγκ για τις εταιρείες που θα τα εκμεταλλευτούν στη συνέχεια.

Φανταστείτε τι θα συμβεί αν όλες οι οδικές σημάνσεις στο δρόμο που περπατάμε χρησιμοποιήσουν κάμερες υψηλής ανάλυσης υποτίθεται για να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους προς τον προορισμό τους, με το πρόσχημα ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία θα παρέχει περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες, και κατ’ επέκταση γιατί έτσι θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα που εμπλέκονται συνήθως οι πεζοί στις διασταυρώσεις.

Οι μαζικοί ταυτοποίηση προσώπων από πινακίδες εξοπλισμένες με κάμερα και ένα σύνολο αλγόριθμων θα έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τις πληροφορίες μας, και αυτοί που διαχειρίζονται αυτά τα δεδομένα ενδεχομένως να τα χρησιμοποιούν κακοπροαίρετα για να μας παρακολουθούν και να ξέρουν τις κινήσεις μας, εν αγνοία μας.

Είτε αγαπάτε αυτή την τεχνολογία, είτε την μισείτε θανάσιμα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μας κυριεύσει κατά τα επόμενα χρόνια. Άραγε, πρέπει να απαγορευτεί στα εμπορικά σήματα να κάνουν χρήαη αυτών των εργαλείων; Φυσικά όχι, αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα και να διατηρήσουν κάποιο βαθμό εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή. Ο νούμερο ένα πυλώνας για την οικοδόμηση εξαιρετικών εμπειριών για την ικανοποίηση του πελάτη είναι η εμπιστοσύνη. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να χτιστεί τούτη η σχέση και σε δευτερόλεπτα να διαλύσει από λανθασμένη κίνηση.

Η αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αθώα

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν ενέχει κινδύνους από μόνη της, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνους που την διαχειρίζονται. Για παράδειγμα, στην πόλη της Μόσχας υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο από κάμερες παρακολούθησης, το οποίο ανήκει στην αστυνομία για να εποπτεύει ασφάλεια στους δρόμους. Όμως αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι μπορεί κάποιος έμπειρος hacker να διεισδύσει σε αυτό το σύστημα, και να συλλέγει πληροφορίες οι οποίες μετέπειτα μπορεί να τις πουλήσει στο Dark web, ιδιαίτερα αν αφορά κάποιο σημαντικό πρόσωπο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές πόλεις της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων προηγμένων χωρών. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει καμία εγγύηση, πως αυτά τα συστήματα είναι άτρωτα, και δεν θα μπορέσουν να τα παραβιάσουν οι κυβερνοεγκληματίες προκειμένου να παγιδεύσουν τους ανυποψίαστους ανθρώπους και έπειτα να τους εκβιάζουν, ζητώντας τους λύτρα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166