Ανάκτηση δεδομένων μετά από διαγραφή, καταστροφή, κλοπή.
Η ισχύς των δεδομένων είναι κάπως υποτιμημένη. Τα δεδομένα προσφέρουν μία πληθώρα δυνατοτήτων στον σύγχρονο κόσμο, και μπορούν να εξοπλίσουν τις επιχειρήσεις με τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται για να πάρουν τις σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις, να καταλάβουν περισσότερα για τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους, να βοηθηθούν στην έρευνα για οποιοδήποτε τομέα, και πολλά άλλα.
Η προστασία αυτών των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά με την έναρξη του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR), που σημαίνει ότι μια επιχείρηση δεν πρέπει μόνο να διασφαλίσει ότι έχει σωστά οργανωμένα τις πληροφορίες που διαθέτει, αλλά πρέπει να βεβαιωθεί ότι προβαίνει σε δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων, ώστε να μπορούν εύκολα να ανακτηθούν σε περίπτωση απώλειας.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάζουν τα δεδομένα που κατέχουν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν τα πιο πολύτιμα αγαθά τους. Αυτά τα δεδομένα ίσως χρειαστούν χρόνια – αν όχι δεκαετίες να συλλεχθούν, να καταταχθούν και να χρησιμοποιηθούν με την κατάλληλη μεθοδολογία- ωστόσο αν χαθούν τα δεδομένα, τότε συνήθως ξεκινάνε μία σειρά από προβλήματα για την επιχείρηση που δεν έχει εφαρμόσει κάποιο προληπτικό μέτρο, ή δεν διαθέτει εργαλείο δημιουργίας αντιγράφων των δεδομένων.
Σύμφωνα με την Clutch (ερευνητική εταιρεία στο διαδίκτυο), το 58% των επιχειρήσεων δεν είναι προετοιμασμένες, ώστε να αντεπεξέλθουν σε πιθανή απώλεια των δεδομένων, παρά το γεγονός ότι το 60% των επιχειρήσεων που υποφέρουν από παραβιάσεις δεδομένων αναγκάζονται να κλείνουν τις πόρτες τους για έξι μήνες μετά από αυτό το αρνητικό γεγονός. Η ίδια έκθεση έδειξε ότι το 29% των βλαβών στους σκληρούς δίσκους είθισται να προκαλούνται από ατύχημα.
Δεδομένου ότι τα χαμένα στοιχεία είναι ένα συχνό κοινό φαινόμενο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή που ζούμε. Όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως είναι ζωτικής σημασίας για μία επιχείρηση να είναι προετοιμασμένη εάν χάσει αυτές τις πληροφορίες και ο καλύτερος τρόπος για να το πράξει είναι να εφαρμόσει ένα σύστημα ανάκτησης δεδομένων που θα επαναφέρει όλα τα στοιχεία πίσω αν χαθούν ή κλαπούν.
Από τι προκαλείται η απώλεια δεδομένων;
Οι αστοχίες του υλικολογισμικού είναι η κύρια αιτία για τα περιστατικά απώλειας των δεδομένων, όπως αναφέρει το 47% των ερωτηθέντων της πρόσφατης έρευνας. Οι φυσικές καταστροφές, οι διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας και το ανθρώπινο λάθος επισημάνθηκαν επίσης ως βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση απώλειας των δεδομένων.
Μπορεί επίσης ο υπολογιστής σας έχει πέσει θύμα κάποιου κακόβουλου λογισμικού, ή ένας εργαζόμενος κατά λάθος να έχει διαγράψει ορισμένα κρίσιμα αρχεία ή να έχει κλαπεί ο φορητός υπολογιστής σας.
Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απώλειας δεδομένων ισοδυναμεί με σοβαρή ζημιά για την εταιρεία που έχει υποστεί αυτό το συμβάν, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως τα δεδομένα είναι αναντικατάστατα, και βοηθούν στην παραγωγικότητα με πολλούς ευέλικτους τρόπους, βοηθώντας έτσι να μακροημερεύσει κάθε επιχειρηματική κίνηση στο εγγύς μέλλον.
Οι καταστροφές λόγω απώλειας δεδομένων έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα πολύ επιζήμιο σύνολο περιστάσεων για οποιοδήποτε άτομο ή επιχείρηση, και δεν αφορά μόνο τον οικονομικό τομέα, αλλά και τον κόπο που χρειαζεται ξανα για να συλλεχθούν αυτές οι πληροφορίες.
Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων;
Η ανάκτηση δεδομένων είναι η διαδικασία ανάκλησης ή ανάκτησης δεδομένων από οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης μετά από απώλεια δεδομένων. Από τεχνική άποψη, η ανάκτηση δεδομένων περιλαμβάνει ένα σύνολο μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση χαμένων δεδομένων ή πληροφοριών.
Οι διαδικασίες ανάκτησης δεδομένων μπορούν να εφαρμοστούν σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν αθέλητη διαγραφή αρχείου, εσφαλμένη μορφοποίηση σκληρού δίσκου ή διακομιστή, ελαττωματική επανεγκατάσταση εφαρμογών ή βλάβες εκκίνησης του συστήματος.
Ο μεγάλος επιπολασμός της απώλειας δεδομένων που βιώνουν οι χρήστες της τεχνολογίας υποδεικνύει ότι θα ήταν καλό να εξετάσετε τις επιλογές αποκατάστασης στοιχείων πριν αρχίσει το πρόβλημα. Εάν, όπως υποδεικνύουν τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, και μία τέτοια περίσταση φαντάζει αναπόφευκτη, τότε είναι καλό να υπάρχει μία στοιχειώδη προληπτική γραμμή για κάθε παν ενδεχόμενο.
Σκεφτείτε την ανάκτηση δεδομένων ως προστατευτικό μέτρο και εφαρμόστε ένα βιώσιμο σχέδιο για να μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης . Να θυμάστε πως δεν μου φτάνουν οι καλές προθέσεις, πρέπει να υπάρχει δραστική προσέγγιση πάνω σε αυτό το ζήτημα για την υποστήριξη των πολύτιμων δεδομένων.
Ανάλογα με τη φύση της κατάστασής, υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι ανάκτησης δεδομένων που είναι διαθέσιμες για την αποκατάσταση της ζημιάς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων ή θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε έναν εμπειρογνώμονα που προσφέρει υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων.
Οι υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων είναι το ισχυρότερο χαρτί στην αγορά, αφού επεμβαίνουν εκεί όπου το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων απέτυχε να ανακτήσει τα δεδομένα ή όταν η φθορά των δεδομένων είναι τόσο περίπλοκη που απαιτείται μία πιο εξειδικευμένη μεθοδολογία από έναν πεπειραμένο εμπειρογνώμονα ανάκτησης δεδομένων.
Ίσως να μην επαρκούν οι απαιτούμενοι πόροι για τις περισσότερες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν κάποια θεμελιώδη στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του θέματος για την αποτροπή της καταστροφής που σχετίζεται με την απώλεια των δεδομένων. Παρόλο που η επιλογή του λογισμικού μπορεί να μοιάζει μια πιο αποδοτική προσέγγιση βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μπορεί να μην έχει την ικανότητα να επιλύει όλα τα προβλήματά σας και ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε μια επαγγελματική υπηρεσία στο τέλος, ούτως ή άλλως.
Πώς να ανακτήσετε / επαναφέρετε τα χαμένα δεδομένα.
Αν υποψιάζεστε απώλεια δεδομένων, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε την προγραμματισμένη στρατηγική αποκατάστασης. Λάβετε μια απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιήσετε ειδικό λογισμικό ή θα συμβουλευτείτε έναν εμπειρογνώμονα. Εάν επιλέξετε την πρώτη επιλογή, βεβαιωθείτε ότι είστε σίγουροι πως ξέρετε τι κάνετε πριν προχωρήσετε σε περαιτέρω, προφανώς για τη η βλάβη ενδέχεται να επεκταθεί, και τότε τα αρχεία σας να χαθούν μόνιμα.
Το λογισμικό αποκατάστασης έχει τη δυνατότητα να επισκευάσει αρχεία δεδομένων, βάσεις δεδομένων, μέσα αποθήκευσης και κατεστραμμένα διαμερίσματα, επίσης έχουν την ευχέρεια να τα επαναφέρουν τα χαμένα δεδομένα στη σωστή θέση και την αρχική τους κατάσταση.
Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα ανάκτησης δεδομένων που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποκατάσταση των χαμένων δεδομένων σας. Ορισμένα κάνουν καλή δουλειά, ενώ κάποια άλλα υπολειτουργούν και δεν ενδείκνυνται για την κατάσταση, αν και αυτά τα προγράμματα είναι πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά σε περίπτωση διαγραφής, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέξετε το κατάλληλο και αξιόπιστο για τη δική σας περίπτωση πριν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.
Μην ξεχνάτε πως τα περισσότερα προγράμματα που είναι δωρεάν προσφέρονται με τη μορφή δοκιμής (Trial) και για να ολοκληρώσουν την εργασία θα πρέπει να τα πληρώσετε, οπότε επί της ουσίας θεωρείται μία μορφή απάτης έναντι των χρηστών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χαμένα δεδομένα δεν μπορούν να αποκατασταθούν μόνο χρησιμοποιώντας το λογισμικό αποκατάστασης. Η πολυπλοκότητα του ζητήματος απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη και είναι καλύτερο να το αφήσετε σε κάποιους έμπειρους επαγγελματίες που είναι αρμόδιοι για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο αν στην περιοχή σας δεν βρίσκεται κάποιος ειδικός, ιδίως αν ζείτε στην επαρχία, τότε θα πρέπει να μπείτε στον κόπο να επικοινωνήσετε με κάποιον από μία διπλανή πόλη και να του ζητήσετε να έρθει σε εσάς ή και το αντίστροφο, με κάποιο επιπλέον κόστος βέβαια.
Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι η δαπάνη και ο χρόνος διακοπής των λειτουργιών για μία επιχείρηση χωρίς τον σκληρό δίσκο, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια θετική λύση σε περίπλοκες καταστάσεις απώλειας δεδομένων.