ΑρχικήΕιδήσειςΗ Google VC εξηγεί γιατί το Κέιμπριτζ έχει το πλεονέκτημα έναντι της...

Η Google VC εξηγεί γιατί το Κέιμπριτζ έχει το πλεονέκτημα έναντι της Οξφόρδης

Η Google VC εξηγεί γιατί το Κέιμπριτζ έχει το πλεονέκτημα έναντι της Οξφόρδης στις νέες τεχνολογίες.

Τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ έχουν έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνισμούς στον κόσμο. Ανταγωνίζονται κάθε χρόνο στο The Boat Race (κωπηλασία), στον αγώνα Varsity (ράγκμπι) και φυσικά στους πίνακες του ακαδημαϊκού πρωταθλήματος.

Αλλά σήμερα υπάρχει και ένας άλλος χώρος μάχης, όπου τα αιώνια πανεπιστήμια στρέφουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσοχή τους προς τις νέες τεχνολογίες.

Το Cambridge έχει σήμερα το πλεονέκτημα έναντι της Οξφόρδης, όταν πρόκειται για την διαμόρφωση επιτυχημένων εταιρειών τεχνολογίας, σύμφωνα με τον τεχνολογικό επενδυτή Tom Hulme, ο οποίος έχει επενδύσει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και στις δύο πόλεις.

Ο Hulme, συνεργάτης της GV (πρώην Google Ventures), η οποία έχει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή της, δήλωσε: «Μία από τις ενδιαφέρουσες προκλήσεις της Οξφόρδης είναι να επικεντρωθεί πέρα από τη βάση της ακαδημαϊκής έρευνας, και δεν νομίζω ότι αυτό το έχει πράξει μέχρι τώρα, άλλωστε ετούτος ο παράγοντας αντικατοπτρίζεται στη μειωμένη υποστήριξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων».

Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί στο Cambridge που βοηθούν τους επιστήμονες να μεταφέρουν τις εταιρείες τους έξω από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια. “Με πολλούς τρόπους πιστεύω ότι η διοχέτευση του Κέιμπριτζ ήταν πιο αποτελεσματική ιστορικά λόγω των Cambridge Angels και CIC ​​(Cambridge Innovation Capital)”, δήλωσε ο Hulme.

Το Cambridge δημιούργησε μια σειρά σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως το Autonomy, το Cambridge Radio Silicon και το ARM. Συγκριτικά, με την Οξφόρδη που έχει λιγότερες επιτυχίες του ίδιου μεγέθους.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, πιστεύει ο Hulme. Η GV έχει επενδύσει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Oxford Science Innovation (OSI) που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανισορροπίας μεταξύ των οικοσυστημάτων εκκίνησης της Οξφόρδης και του Cambridge.

Το OSI παρέχει τεχνογνωσία σε εταιρείες κεφαλαίου και κλίμακας στις επιχειρήσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίες βασίζονται σε ενδιαφέροντα πνευματικά δικαιώματα (IP). Η εταιρεία αύξησε αυξήσετε το μετοχικό της κεφάλαιο στα £ 580 εκατομμύρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστημιακό ταμείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Θα μπορούσατε να το θεωρήσετε ως ένα ταμείο”, δήλωσε ο Hulme σε σχέση με το OSI. “Τείνω να το σκέφτομαι πως είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εταιρεία που μεταφέρει αποτελεσματικά το IP”.

Η OSI έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 επενδύσεις και περίπου οι μισές από αυτές τις επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε εταιρείες επιστήμης της ζωής. “Η ποιότητα είναι απολύτως εξαιρετική”, δήλωσε ο Hulme. “Έχουν μια σχέση με το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας [στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης] και μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε επιστημονικό τμήμα, είτε πρόκειται για φάρμακα, γονιδιωματική κ.λπ.”

Ο Hulme δήλωσε ότι η OSI θα μπορούσε να βοηθήσει την GV να εξαργυρώσει την IP που βγαίνει από την Οξφόρδη.

«Είναι σαφές ότι αυτό μας ενδιαφέρει,” είπε. “Νομίζω ότι έχουμε αυτή τη σχέση στο Cambridge, γνωρίζοντας αρκετά καλά τους μεμονωμένους καθηγητές, βλέποντας τη δουλειά μας, γνωρίζοντας τα σημεία ενοποίησης σε οποιαδήποτε από αυτές τις αγορές και το OSI είναι ένα από ετούτα».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166