Στις αρχές αυτού του μήνα, μια έκθεση τόνισε την φρικτή τάση μεταξύ των Ινδών τηλεθεατών που είναι σοβαρά προσκολλημένοι στην διαδικτυακή ενοικίαση ταινιών του Netflix .
Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο, οι τηλεθεατές στην Ινδία περνούν οκτώ ώρες και 29 λεπτά ημερησίως παρακολουθώντας βίντεο, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στο διαδίκτυο, το οποίο είναι πολύ περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των έξι ωρών και 45 λεπτών.
Εντούτοις το παράξενο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία μια κλινική ψυχικής υγείας έχει καταγράψει την πρώτη περίπτωση εθισμένου ατόμου στο Netflix στην Ινδία.
Την περασμένη εβδομάδα η συγκεκριμένη κλινική που φέρει την ονομασία Healthy Use of Technology (SHUT) και ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστημών (Nimhans) του Μπανγκαλόρ της Ινδίας, κατέγραψε την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση εξαρτημένου ατόμου στο Netflix, και επρόκειτο για ένα νεαρό άνδρα ηλικίας 26 ετών πού είναι βαριά εθισμένος στη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου για πάνω από έξι μήνες και δεν μπορεί να ξεκολλήσει, όπου φυσικά αναγκάστηκε να απευθυνθεί στους ειδικούς για να τον βοηθήσουν.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτός ο άνθρωπος παρακολουθούσε καθημερινά και ασταμάτητα πάνω από επτά ώρες την ημέρα περιεχόμενο στο Netflix, όμως το 7ωρο ήταν το κατώτατο όριο παρακολούθησης, δηλαδή μιλάμε για πάνω από 10 με 15 ώρες την ημέρα.
Ο Manoj Kumar Sharma, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο SHUT, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο άτομο στράφηκε στο Netflix για ψυχαγωγικούς λόγους, ούτως ώστε να ξεχαστεί από τα προβλήματα ανεργίας που τον ταλάνιζαν και την πίεση που του ασκούσε η οικογένειά του. Παρακολουθώντας ταινίες και τηλεοπτικές σειρές στην πλατφόρμα online streaming, τον βοηθούσε να ξεχνιέται από τα προβλήματα του και κατ’ επέκταση του έδινε ευχαρίστηση.
Αυτό που ξεκίνησε σταδιακά ως συνήθεια μετατράπηκε σε εθισμό, καθώς συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει ούτε για λίγα λεπτά να παρακολουθεί περιεχόμενο στο Netflix και είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα να τον επηρεάσει σοβαρά στην υγεία του. Ο εθισμός του στην πλατφόρμα τελικά οδήγησε σε διαταραχές ύπνου, προβλήματα στην όραση, όπως και σε ψυχολογικά προβλήματα.
Οι γιατροί στο SHUT πλέον τον βοηθούν να ξεπεράσει τη συναισθηματική του συνήθεια, βάζοντας τον ταυτόχρονα να κάνει σωματικές χαλαρωτικές ασκήσεις και συμβουλεύοντας τον να ακολουθήσει το σωστό δρόμο.
Όμως το πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι γενικό και αγγίζει πολλούς ανθρώπους. Ειδικότερα, τα smartphones και η βελτιωμένη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο στην Ινδία έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νέων που είναι κολλημένοι στις πλατφόρμες streaming video όπως το Netflix, το Hotstar και το YouTube για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές.
Επίσης οι εταιρείες online streaming εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τούτο το γεγονός που λαμβάνει χώρα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, φυσικά για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, αγνοώντας τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για τους ανθρώπους
Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μια σειρά εθισμού στους νέους χρήστες που περνούν πολλές ώρες σε αυτές τις πλατφόρμες, μερικές φορές ακόμη και για να ξεφύγουν από το ψυχολογικό στρες που βιώνουν στην πραγματική ζωή.
Στην πραγματικότητα, αυτός ο εθισμός είναι παρόμοιος με εκείνο στα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος κηρύχθηκε διαταραχή ψυχικής υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νωρίτερα αυτό το έτος.